Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Во сè сме биле инфериорни ние, понежниот и поубав пол, нек си је*е mater familiae.

Амелија Мери Ерхарт (24 јули 1897 - исчезна 2 јули 1937) беше американски пионер во авијацијата и позната авторка. Ерхарт беше првата пилотка која прелетала сама над Атлантскиот Океан. Таа постави многу рекорди, напиша книги за нејзините искуства како пилот и беше многу вокална во формирањето на "The Ninety-Nines", организација на жените пилоти. Таа беше и член на Националната Партија на Жените и ран поддржувач на Амандманот за Еднакви Права.

Популарен филм од поново време со низок рејтинг, кој ја третира нејзината животна приказна, а кој, сепак, вреди да се погледне:

Две вонредни шахистки од светки рамки, кои ја побиваат тезата дека само на машкиот пол му „одат“ логиката и логичните игри:

Judit Polgar....брилијантна шахистка...еве една како го плеска Каспаров.
Jbg Берлин му е рак рана на Каспаров :vozbud:

Judit Polgar....брилијантна шахистка...еве една како го плеска Каспаров.
Jbg Берлин му е рак рана на Каспаров :vozbud:
Ми го зема зборот, Јудитка беше страва играч! А ваа грузинката баш и не ми е нешто женска, помашка е од Карпов сигурно :D

Треба да се земат неколку моменти во предвид, при толкувањето на првиот и вториот став на Каспаров!
Три основни моменти:
- Гарик е кавказец и околу неговото разбирање на женската равноправност тоа кажува се.
- И покрај таквиот т.н. шовинистички став Каспаров е во право, бидејки Јудитка е само исклучок кој го потврдува правилото и првобитното мислење на Каспаров.
- Вртењето на шупакот на Гарик се должи на фактот што и тој е во иста каша со меетоо лобито, па мора да дудла кај газдите. И он се замислуваше интелигенција и политичка опозиција на Путек, а сето тоа мора да се одработи, јбг.

A sore loser.

"In the game of chess, one woman has dominated all others for more than 20 years. Judit Polgar has defeated nine world champions including Garry Kasparov, Boris Spassky and Viswanathan Anand, and is the only female ever to join an exclusive coterie of players rated above 2700 by the World Chess Federation."

"Polgár is the only woman to have won a game against a reigning world number one player, and has defeated eleven current or former world champions in either rapid or classical chess: Magnus Carlsen, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Boris Spassky, Vasily Smyslov, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomariov, Alexander Khalifman, and Rustam Kasimdzhanov."

A sore loser.

"In the game of chess, one woman has dominated all others for more than 20 years. Judit Polgar has defeated nine world champions including Garry Kasparov, Boris Spassky and Viswanathan Anand, and is the only female ever to join an exclusive coterie of players rated above 2700 by the World Chess Federation."

"Polgár is the only woman to have won a game against a reigning world number one player, and has defeated eleven current or former world champions in either rapid or classical chess: Magnus Carlsen, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Boris Spassky, Vasily Smyslov, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomariov, Alexander Khalifman, and Rustam Kasimdzhanov."

Тоа се нарекува исклучок, а исклучокот не е правило.
Впрочем и ќорава кокошка ќе голтне зрно две просо ако ја стаиш во амбар.

Тоа се нарекува исклучок, а исклучокот не е правило.
Впрочем и ќорава кокошка ќе голтне зрно две просо ако ја стаиш во амбар.
Ако земеш процентуално од тие што ги знаат плавилата и научиле како деца да играат тогаш статистички резултатот е тука негде. Проблемот е што можеби некој/а е роден шахист ама никад правила нема научено и ќе речеш овој е дрво за шах а генетски е предодреден за GM. Исто тука доаѓа и тренинг(школо) што е многу битно....русите не дека биле многу паметни туку Ботвиник бил гениј што створил такво школо.

Листата содржи ~1914 шахисти.
~37 се жени.
Процент да вадам?
Боље не..

Ни унгаркава не е нешто посебно исклучок бе. Каспаров ја има многу пати газено порано, од '97 имам три партии со оваа гледано, две како симулации и редовно ја млати.
На пр:

После таа партија во 2002 имаат играно една брз шах, кај шо пак ја истепа и сигурно уште некоја партија шо ја немам гледано, ама оти нема пишувано по сите медиуми, нема видеа со оркестрална музика и нема снимено филм, изгледа и таа ја добил Каспаров.
Во оваа конкретна партија(2002), си играше мајтап и експериментираше. Он редовно си отвара со сицилијанка, против оваа пробуваше да се курчи со друга тактика и изгуби. Ептен ја потцени. :D

Blah, blah, blah, yadda, yadda... Огорченост и трици ко и увек од тебе.

Ни унгаркава не е нешто посебно исклучок бе. Каспаров ја има многу пати газено порано, од '97 имам три партии со оваа гледано, две како симулации и редовно ја млати.
На пр:

После таа партија во 2002 имаат играно една брз шах, кај шо пак ја истепа и сигурно уште некоја партија шо ја немам гледано, ама оти нема пишувано по сите медиуми, нема видеа со оркестрална музика и нема снимено филм, изгледа и таа ја добил Каспаров.
Во оваа конкретна партија(2002), си играше мајтап и експериментираше. Он редовно си отвара со сицилијанка, против оваа пробуваше да се курчи со друга тактика и изгуби. Ептен ја потцени. :D

Чекајте, сакате да кажете дека во доминантно машка игра, а прочепкајте чија измислица била, во време кога во Европа сме јаделе кал технички:

"Chess is believed to be derived from the Indian game chaturanga sometime before the 7th century. Chaturanga is also the likely ancestor of the Eastern strategy games xiangqi (Chinese chess), janggi (Korean chess), and shogi (Japanese chess). Chess reached Europe by the 9th century, due to the Umayyad conquest of Hispania. The pieces assumed their current powers in Spain in the late 15th century; the modern rules were standardized in the 19th century."

(и титулата „шах“ е оттаму изведена.)

вам ви пречи што некоја Маџарица го исплескала ко магаре велемајсторот на својот занает Каспаров, па и Карпов?

"èchecs" е француски збор за шах, а "chasse" за лов, изведени се од индискиот, изгуглајте малку околу етимологијата на зборот и историјатот на играта барем, пред да се запењавите покажувајќи машка супериорност на тема насловена како „Феминизам“. Ради ваквиве ко вас и си патиме и за жал сè уште имаме потреба од него.

Sore losers galore and everywhere.

Последно уредено:
Чекајте, сакате да кажете дека во доминантно машка игра

вам ви пречи што некоја Маџарица го исплескала ко магаре велемајсторот на својот занает Каспаров, па и Карпов?

Сори не сори, да имала брат унгаркава ќе му варела чај и ќе му ги прелистувала страниците од книгите, ама пошто биле три сестри можела да дојде на ред!
Шала на страна имам гледано документарец со неа, за логично памтење беше мислам. Страва е џенскава. Малку е страшничка, ама за еврејка супер е ;)
А дека го исплескала Каспаров, ха ха ха! Го победила еднаш не го сотрела!
Инаку реално респект, и Ананд го има лупено здраво!

"Chess is believed to be derived from the Indian game chaturanga sometime before the 7th century. Chaturanga is also the likely ancestor of the Eastern strategy games xiangqi (Chinese chess), janggi (Korean chess), and shogi (Japanese chess). Chess reached Europe by the 9th century, due to the Umayyad conquest of Hispania. The pieces assumed their current powers in Spain in the late 15th century; the modern rules were standardized in the 19th century."

"èchecs" е француски збор за шах, а "chasse" за лов, изведени се од индискиот, изгуглајте малку околу етимологијата на зборот и историјатот на играта барем, пред да се запењавите покажувајќи машка супериорност на тема насловена како „Феминизам“. Ради ваквиве ко вас и си патиме и за жал сè уште имаме потреба од него.

What? :/
Каква врска има потеклото на играта со тоа шо било кој од тие шо ни реплицираш пишал? Јас пишав дека најмалку четири пати ја млати оваа Каспаров, ти ми враќаш дека играта потекнува од Индоперсија or some shit. Ја сум пишал дека само во таа партија Каспаров сменил тактика и не се отворил со сицилијанка, а ти имаш на тоа вратено дека абасидите/умајадите/имамот од Кордоба веројатно ја имаат увезено во Европа. :D
Веќе кога сме на тема шах и феминизам, ти дали знаеш дека наследникот на Тимур ја земал титулата Шах, иако бил со узбечко потекло, а таквата титула има персиска традиција? Ете, споделив информација шо нема врска со ништо...

Инаку, кога постои вака јасна сегрегација меѓу половите во било кој спорт, тоа е затоа што жените би биле масакрирани ако се измешаат со мажите во тој спорт. Тоа е логично. Ама во логички игри некако не е, а постои како правило. Наместо да се перчиме со некоја унгарка шо од пет партии, во четири е мачкана на леб од Каспаров, а го победила еднаш, да размислиме малку зошто и во вакви дисциплини жените се толку неверојатно инфериорни.
Или не.
За Саладин може да праиме муабет. :D

сакате да кажете дека во доминантно машка игра
А зошто е доминантно машка игра? Не е ова рагби па да бара некои физичи карактеристики...
а прочепкајте чија измислица била во време кога во Европа сме јаделе кал технички:

Ова нема никаква врска со дискусијава, си реков ќе речеш женска ја измислила играва па ден денес сеуште го јадат немиен во нивна измишљотина.

Таман работа да ми пречи. Во сите спортови секогаш се случува се и сешто, и најдобрите губат од послаби.
Ама еве наместо да кажеш дека си ја плескал редовно Каспаров, ти се фати да ја величиш леле го тепала не знам што, кој заклучок треба да го извадиме?

Кило неважни работи, џабе потрошив време.
Каква врска има потеклото на играта со тоа шо било кој од тие шо ни реплицираш пишал? Јас пишав дека најмалку четири пати ја млати оваа Каспаров, ти ми враќаш дека играта потекнува од Индоперсија or some shit.
А бе убо кажа Сусаро (страв ми е да го спомнам, во следниот цитат одма иронично ќе го извелича) тешка троловаќа е членов/членкава

Каква врска има потеклото на играта со тоа шо било кој од тие шо ни реплицираш пишал? Јас пишав дека најмалку четири пати ја млати оваа Каспаров, ти ми ваќаш дека играта потекнува од Индоперсија or some shit. Ја сум пишал дека само во таа партија Каспаров сменил тактика и не се отворил со сицилијанка, а ти имаш на тоа вратено дека абасидите/умајадите/имамот од Кордоба веројатно ја имаат увезено во Европа. :D
Веќе кога сме на тема шах и феминизам, ти дали знаеш дека наследникот на Тимур ја земал титулата Шах, иако бил со узбечко потекло, а таквата титула има персиска традиција? Ете, споделив информација шо нема врска со ништо...

Инаку, кога постои вака јасна сегрегација меѓу половите во било кој спорт, тоа е затоа што жените би биле масакрирани ако се измешаат со мажите во тој спорт. Тоа е логично. Ама во логички игри некако не е, а постои како правило. Наместо да се перчиме со некоја унгарка шо од пет партии, во четири е мачкана на леб од Каспаров, а го победила еднаш, да размислиме малку зошто и во вакви дисциплини жените се толку неверојатно инфериорни.
Или не.
За Саладин може да праиме муабет. :D

Ја имаш и Нон'та погоре споделено, името ѝ асоцира на вашето чувено велешко легендиче, како аргумент дека жените се добри во шахот, кога ќе се осмелат да го плешат. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom