Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Buzzfeed?[DOUBLEPOST=1505960043][/DOUBLEPOST]
Ај сеа он авериџ кој има покус животен век да чујам? Кој има он авериџ полошо здравје?
oecd, buzzfeed или илуминати се исто нели хахаха :)

Мажите имаат покус животен век.
Во послеедно време се работи на намалување на таа разлика.
Слично, иако неповрзано, како што се работи на намалување на другите разлики, како нпр дискриминација кон еден или друг пол, застапеност и општо човекови права..

За мажите дека имаат покус век.
Прво интересно, (ваљда освен тролчињава има и понекој друг што чита)
за мене интересно е дека во повеќето животниски видови, машките живеат помалку од женките!
Значи интересно дека изгледа нешто фундаментално за биологијата.
https://www.scientificamerican.com/article/why-women-live-longer/

Покрај тоа пократкиот животен век се објаснува и со различното однесување.
Мажите генерално се посклони кон алкохол, цигари, ризично однесувње и помалку склони кон редовни лекарски прегледи итн.
https://www.scientificamerican.com/article/why-is-life-expectancy-lo/

поздрав

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
За мажите дека имаат покус век.
Прво интересно, (ваљда освен тролчињава има и понекој друг што чита)
за мене интересно е дека во повеќето животниски видови, машките живеат помалку од женките!
Значи интересно дека изгледа нешто фундаментално за биологијата.
https://www.scientificamerican.com/article/why-women-live-longer/

Ништо конкретно во статијава.

Кралот на Саудиска Арабија Салман издаде декрет со кој им се дозволува на жените за првпат во историјата на оваа земја да возат автомобили. Кралството беше единствената земја во светот во која на жените им беше забрането да возат.
Кралството беше единствената земја во светот во која на жените им беше забрането да возат. До сега, само мажите можеа да добијат дозволи, а жените кои возеа ризикуваа да бидат уапсени и казнети.

Еми бравос. Барем во тие земји има за што да се борат. А овде за што се борат и како тоа ќе го остварат, ни тие сами не се начисто.

^Денес им дозволуваат на жените кола да возат, утре ЛГБТ паради сред Мека ќе има. Така иде тоа :place:

Иначе како што разбрав само со дозвола од машко (сопруг, татко, брат...) ќе можат да полагаат за кола и мислам дека треба да се над 30 години. Вистина е ова или лошо сум информиран?

... па штом жената како „неоправдано отсутна“ од 12 месеци поради породилно боловање е како услов на мрчење на сопствениците да вработуваат од женски пол, тогаш нека се донесе закон за задолжително одслужување на воен рок и тоа во било кој период до 40 години, така да на сопственикот му биде свеедно ако мажот отсуствува 12 месеци за задолжителниот воен рок или жената да отсуствува 12 месеци за породилно (ама ако жената оди на второ дете треба да се измисли нешто дополнително и за мажот :D како на пример јас би додала долг за уште дополнителни 12 месеци задолжително воен рок во било кој период, нели во соседната Грција задолжително отслужување на воениот рок се цели две години :) )
ете како се решава проблемот на рамноправност маж-жена околу отсутвото на работа :aplauz:

Последно уредено:
А зошто и мажот да нема право на породилно?
...кој вели дека нема, јас имам колега женет и кога им се роди ќерката тој побара породилно отсуство и доби, го барам јас колегата каде е? ми велат на породилно отсуство ;) не знам што „дупки“ има тука во законот дали жената му е невработена, па тој го користи породилното, а таа и онака си седи дома...не знам што е финтата ама сигурно има нешто...баш ќе го прашам кога ќе го сретнам ! (y)

...кој вели дека нема, јас имам колега женет и кога им се роди ќерката тој побара породилно отсуство и доби, го барам јас колегата каде е? ми велат на породилно отсуство ;) не знам што „дупки“ има тука во законот дали жената му е невработена, па тој го користи породилното, а таа и онака си седи дома...не знам што е финтата ама сигурно има нешто...баш ќе го прашам кога ќе го сретнам ! (y)

Не сум чула за таков закон. Прашај.

... па штом жената како „неоправдано отсутна“ од 12 месеци поради породилно боловање е како услов на мрчење на сопствениците да вработуваат од женски пол, тогаш нека се донесе закон за задолжително одслужување на воен рок и тоа во било кој период до 40 години, така да на сопственикот му биде свеедно ако мажот отсуствува 12 месеци за задолжителниот воен рок или жената да отсуствува 12 месеци за породилно (ама ако жената оди на второ дете треба да се измисли нешто дополнително и за мажот :D како на пример јас би додала долг за уште дополнителни 12 месеци задолжително воен рок во било кој период, нели во соседната Грција задолжително отслужување на воениот рок се цели две години :) )
ете како се решава проблемот на рамноправност маж-жена околу отсутвото на работа :aplauz:
Така жените ќе се стават во потчинета позиција. Оти само мажојте да служат задолжителен воен рок? Да не се жените помалку вредни? Воен рок и за едните и за другите! По 4 години! Ако веќе се цели кон еднаквост!И ако сакаме да сме 4 пати подобри од грците!(y)

A stvarno zaso I zenata da ne ide vo vojska cim tolku si ti za ednakvost?

A stvarno zaso I zenata da ne ide vo vojska cim tolku si ti za ednakvost?
...кога ќе останеш труден ( да ти го клаат бебето во стомакот и да го носиш 9 месеци), ќе одам и јас војска, ако? :D

article-2151463-1358B837000005DC-165_634x800.jpg

вака некако :) и ќе бидеме рамноправни вака некако :

article-2151463-1358E335000005DC-177_634x954.jpg

article-2151463-1358B826000005DC-857_634x782.jpg

:D

• Ми се допаѓа
...кога ќе останеш труден ( да ти го клаат бебето во стомакот и да го носиш 9 месеци), ќе одам и јас војска, ако? :D

article-2151463-1358B837000005DC-165_634x800.jpg

вака некако :) и ќе бидеме рамноправни вака некако :

article-2151463-1358E335000005DC-177_634x954.jpg

article-2151463-1358B826000005DC-857_634x782.jpg

:D
Ретардирана си или што? Дали ти е познато машкото тело од што е составено и како функционира па лупаш глупости?

Ретардирана си или што? Дали ти е познато машкото тело од што е составено и како функционира па лупаш глупости?
... читај добро во заграда што ти напишав, реков да ти го „клаат“ - стават бебето т.е. веќе оформен плод во стомако, разбира се со помош на хормонска терапија и слични оперативни мониторинг интервенции ;)

a97595_514998560_caa554efb9_z.jpg

esto no es posible- la igualdad Si ! :D

п.с.
денес све е можно, мажот да биде преку ноќ жена, жена преку ноќ маж :facepalm: мешајнци !
п.с на п.с.
зш бе ретардирана? што си застанал во место, Јас сум крива? :(

• Ми се допаѓа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom