Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Ме читаш ли воопшто што ти пишувам за законите?
Овој дел го прочита ли?

Ти кажав накратко како одеше процедурата, немам намера да ја поминам цела вечер во гуглање и да копам по законите, затоа што, пак ќе повторам, се работи за цела студија со која јас лично не се занимавам.
Ти посочив милион случаеви каде жената има помалку бодови само затоа што е жена, ти одлучи или да и сметаш за неважечки, или да бидат небитни затоа што се надвор од Македонија.

Не подразбирам правен систем, регулативи и институции, потенцирав дека зборувам за секојдневни меѓучовечки односи и дека тука го гледам проблемот.
Епа сега, почнуваш муабет дека жените се обесправени, жестоко напаѓаш, 40 страни мажите биле вакви, законите такви... и кога треба да напишеш нешто повеќе, оп...не мислам да гуглам цела вечер. Никој не те тера да гуглаш, напиши го твојот став за абортусот и за законот. Зошто тогаш сто му громова ме маткаш јас да се трудам да го читам законот? Дали ти воопшто имаш факти за законска дискриминација или дискриминација ради општественото уредување?
Ти посочив милион случаеви каде жената има помалку бодови само затоа што е жена, ти одлучи или да и сметаш за неважечки, или да бидат небитни затоа што се надвор од Македонија.
па не знам колку е и тоа точно. Овде во ниедна систематизација немам видено разлика во бодови само заради полот.
а ти ми плукна на трудот со тоа што искоментира дека и мажите биле дискриминирани. .
o_O, каде тоа? Не се сеќавам дека такво нешто јас сум напишал, напротив...

Последно уредено:
Епа сега, почнуваш муабет дека жените се обесправени, жестоко напаѓаш, 40 страни мажите биле вакви, законите такви... и кога треба да напишеш нешто повеќе, оп...не мислам да гуглам цела вечер. Никој не те тера да гуглаш, напиши го твојот став за абортусот и за законот. Зошто тогаш сто му громова ме маткаш јас да се трудам да го читам законот? Дали ти воопшто имаш факти за законска дискриминација или дискриминација ради општественото уредување?
o_O, каде тоа? Не се сеќавам дека такво нешто јас сум напишал, напротив...

:facepalm: Какви факти? Дел од законите кои ти ги посочив? Како тоа не ме тераш да гуглам, кога бараш прецизно да ти посочам закон и член?
Мојот став за абортусот го кажав пред неколку поста, државата нема право да се меша во репродуктивните права на жената. Жената мора да има услови за абортус. Абортусот не смее да биде забранет, или финансиски недостижен, со цел за пораст на нацијата.

Пушти ги веќе законите и општественото уредување пред кое сите сме жртви, ти зборувам за дискриминација меѓу луѓето, за тоа како некои мажи сеуште гледаат на жената, во 21 век, како да е роб. Ти тврдиш дека овакво нешто не постои затоа што го нема во твоето опкружување, јас ти велам дека како жена лично го имам почувствувано и на мене и сум била сведок на такви појави во мојата непосредна близина. Работи како сексизам, насилство врз жената и обид за силување(само затоа што е жена и на мажот му се можело), куќен роб...

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
:facepalm: Какви факти? Дел од законите кои ти ги посочив? Како тоа не ме тераш да гуглам, кога бараш прецизно да ти посочам закон и член?..
нормално, кога веќе пишуваш дека законите се дискриминирачки. Нема белким да збориме цело време напамет. Очекувам дека пишуваш врз основа на некоја своја анализа.

За платите кои ги споменуваш еве ти дел од една студија каде во споредба на исти работни места вели дека
Common Jobs for Men and Women: To determine common jobs for men and women, we consulted the Bureau of Labor Statistics (BLS) to find the largest job families in the country as measured by total employment. Additionally, we focused on those job families that typically require at least a bachelor's degree.
For each of the top 30 job families, we found the most popular individual job title, and singled out jobs where at least 85 percent of workers male (male-dominated jobs) or 85 percent of workers are female (female-dominated jobs). In this manner, we found jobs that are not only common in terms of overall employment, but are also predominately held by one gender or the other.
For each common job, we found the median pay for all employees with fewer than 5 years of experience and all employees with 20 – 25 years of experience. These pay figures represent the pay for both men and women combined in each job title, and are not designed to show the differences (if any) in pay by gender for a given job title; instead the median pay figures show the expected pay growth for any employee in jobs that are commonly held by men or women, to illustrate tendencies in earning potential.
Percentages of men and women for each job were determined using PayScale data.

државата нема право да се меша во репродуктивните права на жената.
повторно со тие репродуктивни права, сосем беспредметен и бесполезен муабет. Као жената да е на пуст остров, вон секаква цивилизација, норми и услуги од истата таа држава. Кој и ги дал тие права?
Жената мора да има услови за абортус. Абортусот не смее да биде забранет, или финансиски недостижен, со цел за пораст на нацијата
Жената, не знам по кој пат ти пишувам, има услов за абортус, законски. Кој те убедил дека нема? Каде тоа го пишува?

Последно уредено:
Се извинувам што упаѓам по втор пат, али
IDwcE99.jpg

за "феминизмот" од професор Кристина Хофсамерс

за "феминизмот" од поранешен член на феминистичка организација факултетски професор Тами Брус, за одговорноста и гордоста да се биде мајка, ..
We hear it all the time: "America is patriarchal!", "American women are oppressed!". Well, a lifelong feminist and former National Organization for Women member, Tammy Bruce, is tired of hearing it--and she has a solution laid out in our newest video: Feminism 2.0. One that tells women that they should be proud to act feminine. One that tells them that simply copying men and masculine traits is actually demeaning to women. One that honors all responsible choices, including becoming a wife and mother.

[DOUBLEPOST=1443814737][/DOUBLEPOST]Или прашања од девојка за феминизмот, врз основа на hard facts и податоци
едноставно

Последно уредено:
:facepalm: Какви факти? Дел од законите кои ти ги посочив? Како тоа не ме тераш да гуглам, кога бараш прецизно да ти посочам закон и член?
Мојот став за абортусот го кажав пред неколку поста, државата нема право да се меша во репродуктивните права на жената. Жената мора да има услови за абортус. Абортусот не смее да биде забранет, или финансиски недостижен, со цел за пораст на нацијата.

Пушти ги веќе законите и општественото уредување пред кое сите сме жртви, ти зборувам за дискриминација меѓу луѓето, за тоа како некои мажи сеуште гледаат на жената, во 21 век, како да е роб. Ти тврдиш дека овакво нешто не постои затоа што го нема во твоето опкружување, јас ти велам дека како жена лично го имам почувствувано и на мене и сум била сведок на такви појави во мојата непосредна близина. Работи како сексизам, насилство врз жената и обид за силување(само затоа што е жена и на мажот му се можело), куќен роб...
A kako zenata go gleda mazot vo 21 vek bas me interesira???Vo posledno vreme kako idiot ili kako bankomet mozda.

Значи за џабе потенцирав дека не сум заинтересирана за законските регулативи.
Како и да е, поставуваш прашање на кое одговор е една цела студија со која јас не се занимавам. Еве, нека ти биде... Покрај законот за прекинување на бременост и законот за породилно отсуство, постои и законот за минимална плата, односно под минимална плата.

Закон за минимална плата во РМ
Член 14
Висината на минималната плата, освен за одделите производство на облека и производтво на кожа и слични производи од кожа(каде претежно работат жени) за 2014 година, изнесува 8 800 денари во нето износ, а за 2015 година изнесува 9 590 денари во нето износ.

Не си ме разбрал, во цитатот кој ми го постави зборувам за дискриминација и опресија на двата пола, а главна причина за опресијата врз жените не е општественото уредување, туку размислувањето на луѓето воопшто.

Не сум се претставила никаде, а зборувам со таков жар затоа што ме иритира било каква неправда.

Да, феминистичките движења делуваат во школите, во домовите, на телевизија, меѓу луѓето... За ефикасноста на делувањето е дискутабилно, затоа што не можеш сосила да го еманципираш народот, народот треба сам да се еманципира. Тоа е исто како јас да те прашам сега зошто постојат фанатици кои се партиски обоени, и покрај фактот дека се делува и против оваа појава.

Токму на тоа и се работи кога е во прашање абортусот, одговорноста во секој поглед. Но и покрај ова, несакана бременост настанува дури и кога се користи заштита.

"I never expect men to give us liberty. No, women, we are not worth it until we take it."

- Voltairine de Cleyre

Јас мислам дека треба да се стремиме кон тоа никој никого да не шљака и реално никој нема право да шљака некого. Ама кога веќе има шљакање, нека биде барем поради добра причина. :)

Агде не ми беше тоа прашљњето, прочитај го уште еднаш.
Значи, дали светот би бил по Мирен и Спокоен доколку жената навистина биде третирана еднакво и хипотетички претпоставиме дека е социјално оправдано да удриш жена во истите ситуации во кои денес го оправдуваме ударот врз маж.
Значи не дали е добро, морално, оправдано, дозволено, туку дали светот би бил по мирен и спокоен.

@Шкорпион го знам ова и повеќе од што треба. Ама, кога ќе те нападнат агресивно, така ќе се браниш. Ќе се вртиме во круг, но мажите не се создадоа самите, како што викаш, супериорни по ова прашање. Ниту пак, ги создадоа жените "ограничени". Нека го вперат прстот кон природата, не кон нас.

Ја изврте приказната. Целата поента беше дека аргументот ти е невалиден. Бидејќи човештвото не е под никаква закана, ни реална, ни теоретска, нити хипотетичка (затоа што начинот на кој го постави аргументот се коси со секаква логика на дејствување).

Биолошките разлики се неизбежни, и не променливи. Точно. Но истите не се мета на осуда и тема на дебата овде. Збориме за проблемите со кои се соочува еден цел пол, врз база на нашево златно општество и законски поредок. Биологијата во никој случај не ја ограничува жената во другиве аспекти, така да не знам зошто ја инјектиравте толку пати во темава. Затоа и го пишав тоа што го пишав. Тоа што си свесен за работиве е уште полошо, ги знаеш фактите, но сепак го искористи тоа како аргумент.

Или прашања од девојка за феминизмот, врз основа на hard facts и податоци
едноставно

Ова се разликува како, од тоа што аргументираме јас и Агда?

Криминалот општо паѓа во САД во последните години. Генерациите од 80-тите се сложуваат кога ќе кажат дека тој временски период бил поопасен отколку денес. Во денешно време има пад на скоро сите криминални активности, меѓу кои и силувањето. .

Toa е сепак мета на дебата.

Shooting in Oregon: So far in 2015, we’ve had 274 days and 294 mass shootings

Колку и да не ми се допаѓа, сепак е пробивен тренд, и е негативен.

Пандемијата резултира пред се поради опфаќањето на работи кои од никаде станаа силување .

Напротив, кога реков пандемија, зборам за цврсти, сериозни случаи на силување, докажани емпириски пред судови и сл. Не за патетични обиди на мивки да му вратат на бившиот што ги оставил за друга и сл. Такви ги има десеткратно повеќе, и нормално дека се согласувам дека не се во ред. Но тоа треба законски да се реши, како и се друго.

• Ми се допаѓа
Ова се разликува како, од тоа што аргументираме јас и Агда?.
Проблемот е што аргументирате без аргументи, девојчето изнесе низа податоци и логични прашања. Молев и молев и молев за тоа кои членови се спорни од законот за абортус (еден закон, од неколку илјади), досега добивав расплинети мислења, никаква анализа на состојбите со конкретни показатели, делови од закони и податоци. А јас будала барав податоци за абортуси, разводи, породувања...се со цел нормален муабет, некако да најдеме каде тоа жените се обесправени. Добив одговори од типот -зарем јас ќе гуглам за тебе (o_O) или прашај ги женине на +50 (степени или години не знам) :confused:. Проблем е што ако мажот малтретира жена, сите сме виновни. Проблем е што тврдите и зборите за бебиња и брак без да знаете како функционира во повеќето семејства, какви жртви и компромиси се потребни. Нешто преќутување на дилемите, нешто генерализација, во комбинација со слушнав пријателка ја тепале ем пеглала цел ден, додај оваа земала пониска плата види богати од колегата, засоли со не му давет бе на девојчено да абортират коа сакат ...ваши лични впечатоци, тоа е се на овие најмалку 20 страни.

Проблем е што тврдите и зборите за бебиња и брак без да знаете како функционира во повеќето семејства, какви жртви и компромиси се потребни..

Јас како Афродита, од меур дојдов на овој свет. Поим немам како функционира семејството, родителството, бракот, бидејќи сум продукт на некаква фрик абиогенеза.

Во ред. Колку да знам каде стоиме.

Слободно можеш да ми ги игнорираш постовите. Јас планирам да ги игнорирам твоите.

Јас како Афродита, од меур дојдов на овој свет. Поим немам како функционира семејството, родителството, бракот, бидејќи сум продукт на некаква фрик абиогенеза.

Во ред. Колку да знам каде стоиме.

Слободно можеш да ми ги игнорираш постовите. Јас планирам да ги игнорирам твоите.
Тоа и го кажав претходно, лично искуство, она што го гледаш во блиската околина веројатно ве тера вака да размислувате, дека жената е римски роб, да генерализирате. Игнорирај колку сакаш, игнорантноста за некого е радост.

Разговор со феминисти, "аргументација", што се вели
35izn1l.jpg

И понатаму ни ал ни абер за конкретни показатели, информации и образложенија.
Ок, еве и нешто друго ново во законот, овојпат за трудничко. На бремена жена и родилка и е овозможено да продолжи да добива надоместок на плата, без оглед на времетраење на работниот однос.

"Со предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување се предвидува надоместокот на плата за време на отсуство од работа заради бременост, раѓање и мајчинство да се исплатува за временскиот период утврден во прописите од областа на работните односи, без оглед на траењето на самиот работен однос. Во таа насока е и второто предложено законско решение за останатите случаи кога е утврдено правото на надоместок на плата во случаите на спреченост за работа, правото на исплата на надоместокот да не е условено со исплаќањето на придонесот за задолжително здравствено осигурување"

Измени има и во времетраење на боледувањето. За мајки кои родиле повеќе деца одеднаш, наместо 12, отсуството се продолжува на 15 месеци.

Разговор со феминисти, "аргументација", што се вели
35izn1l.jpg

И понатаму ни ал ни абер за конкретни показатели, информации и образложенија.
Ок, еве и нешто друго ново во законот, овојпат за трудничко. На бремена жена и родилка и е овозможено да продолжи да добива надоместок на плата, без оглед на времетраење на работниот однос.

"Со предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за здравственото осигурување се предвидува надоместокот на плата за време на отсуство од работа заради бременост, раѓање и мајчинство да се исплатува за временскиот период утврден во прописите од областа на работните односи, без оглед на траењето на самиот работен однос. Во таа насока е и второто предложено законско решение за останатите случаи кога е утврдено правото на надоместок на плата во случаите на спреченост за работа, правото на исплата на надоместокот да не е условено со исплаќањето на придонесот за задолжително здравствено осигурување"

Измени има и во времетраење на боледувањето. За мајки кои родиле повеќе деца одеднаш, наместо 12, отсуството се продолжува на 15 месеци.

Сликава е чиста генерализација, она кое се обидуваме да објасниме тука дека не треба да се случува(исто како што на некои луѓе им смета изјавата „сите мажи се свињи“). Патем, се повлеков од дискусија не затоа што немам аргументи(заклучок кој го даде затоа што не ти ископав еден предлог за закон :tapp:, а тие 20 и кусур страни кои сам ги спомна не важат), туку затоа што не е возможен разговор со личност која го чита само она што ѝ одговара, а го занемарува вистинскиот став на соговорникот(не си единствен, ова е честа појава). Читаш, не за да разбереш, туку за да реплицираш. Чисто да те информирам, да не ме „валкаш“ залудно по постовите на темава, ми здосади да те читам. Информиран си зошто не продолжив дискусија со тебе, сега слободно продолжи со муабет без да ми реплицираш на постов.

• Ми се допаѓа
Сликава е чиста генерализација...
Јас тебе те валкам? Ко што велиш-свашта. Ниту те споменав, ниту те адресирав. Показатели, податоци...барам од сите кои пишуваат дека жената нема права, аконкретно што ти повторно влета со некој закон за абортус и општествено уредување кое не чинело, не е до мене вината. Ако мислиш дека си ти едина овде повикана да делиш некому лекции ако само еден пост напише, грешиш. Како прво ниту сакаше да водиш дискусија, ниту одговори на едно прашање ко што следува. Како второ, токму ти си таа која, ако се сеќаваш, се закачи на една моја слика од пред месец дена, така да слободно игнорирај ме ко Шкорпи, а јас во рамките на темата ќе постирам по моја волја пошо и така овде нормална дискусија (што е уште полошо, и не само овде) не гледам.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom