FC тест (first certificate masterclass)

• Креатор на темата Креатор на темата statusQuO
  • Време на започнување Време на започнување

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.616
Одкако ќе го изучите англискиот јазик во ПОТПОЛНОСТ, можете да полагате FC (first certificate masterclass) тест...Со тој тест, можете да одите во земја каде што се збори на англиски и да работите, бидејки дипломата од тестот (ако сте положиле) покажува дека знаете англиски како да ви е мајчин јазик...

За тестот можете да се пријавите во едниот од роковите во годината, едниот е во март а тестот е во мај/јуни, а вториот е август а тестот во септември/октомври...

Тој тест се дели на 5 дела:

Reading -- 3 parts/30 questions -- 1 hour -- 20%
Writing -- 2 parts -- 1 hour and 20 minutes -- 20%
Use of english -- 4 parts/42 questions -- 45 minutes -- 20%
Listening -- 4 parts/30 questions -- about 40 minutes -- 20%
Speaking -- 4 parts -- 14 minutes per pair of candidates -- 20%

Тестот важи за доживотно. (само не го важат газдите од фирмите ако е постар од 2-3 години)
Цената за земање на тестот е 7300 денари.
Ако паднете на тестот, во следното земање на истиот добивате попуст :)

Дали имате намера да го земате овој тест?
Кога е најдоброто време да се земе?
Дали вреди да се земе?
Дали сте го зеле?
Ако да, дали сте задоволни од како сте поминале?

Повелете...

(P.S. иам мал проблем, рокот за август може да ми истече, а јас незнам кај да се пријавам..ако знае некој, нека пише веднаш)

Јас ќе го полагам во декември, но мислам дека името на тестов е FCE(First Certificate in English), затоа што така ми пишуваше на книгата.
Од пробните тестови што ги правев, видов дека е важно да се има концентрација, да се знаат многу фразални глаголи и да се има силен вокабулар, бидејќи на тоа се темели скоро цел тест, дури и во граматичките реченици се бара најчесто да се дополнат со фразален глагол.
Најтешко од сите ми е reading, затоа што бара многу концентрација и мислење, најмногу заморува, 4 текста се во прашање, а speaking е најлесно, секогаш било најлесно да дрндаш.:)
П.С. Ќе се пријавиш во British Council, таму ќе ти дадат жиро сметка за да ги уплатиш парите.

Го полагав пред.. 4 години мислам. Резултат од секоја област (и вкупно) - Exceptional :)

Reading e најлесно, за Listening треба само концентрација (и добар касетофон :)); Speaking е лесно (веројатно таму кај што ве спремаат сте вежбале ситуации); Writing треба само да се следат инструкции и да се има нешто креативност (тука доаѓа до израз речник и конструкција на реченици), и на крај.. Use of English. Најчесто тука се прават грешки. За ова нема помош, освен континуирано учење и вежбање :)

Битно, нема потреба ни од страв, ни од трема.. полагањето е лесно, материјалот - исто. Ајде со среќа :)

Јас имав пријавено да полагам сега на 14ти и 15ти јуни, ама ми се поклопи со матурата - па ми пропадна уплатата :toe:

И јас исто го полагав, мене па најлесно и воедно најдобро ми беше Writing.
А најслабо ми беше Listening затоа што не ми беше паметот тука кога ги слушав вежбите а и ни ги пуштаа на еден, па касетофон ли беше тоа, една огромна машина и се слушаше само кај тие што седеа во првите редови, тие таму во последните дали чуја нешто воопшто.

:pos:

FCE е релативно лесен испит.Сепак е entry-level тест.Јас го полагав пред 3 години и го положив со А.Потоа ги полагав и CAE и CPE и ги положив со B.Навистина вреди да ги положите сите.Си докажувате себеси и на светот дека го владеете перфектно англискиот јазик.

За FCE не се спремав многу.Го полагав кога завршив 2 година средно.

ејј па и јас кај и да е ќе го полагам ..ке ми треба очигледнои среќа и знаење:pipi:

Одкако ќе го изучите англискиот јазик во ПОТПОЛНОСТ, можете да полагате FC (first certificate masterclass) тест...Со тој тест, можете да одите во земја каде што се збори на англиски и да работите, бидејки дипломата од тестот (ако сте положиле) покажува дека знаете англиски како да ви е мајчин јазик...

Дека ти е како мајчин јазик - не. FCE покажува дека знаеш англискиот да го користиш за работа или за социјални цели. Upper-intermediate level е. Има и advanced level тест - CAE (Certificate of Advanced English).

А сертификат што покажува дека англискиот го збориш како да ти е мајчин јазик и како да си имал високо образование на англиски јазик, е CPA (Certificate of Proficiency in English). Во Македонија порано не се полагаше, сега не знам.

А сертификат што покажува дека англискиот го збориш како да ти е мајчин јазик и како да си имал високо образование на англиски јазик, е CPA (Certificate of Proficiency in English). Во Македонија порано не се полагаше, сега не знам.
Се полага и CPA, исто се пријавуваш во British council, 8500 денари се плаќа:)

Го имам положено, ама одамна и затоа не знаев дали сеа и во Скопје почнало да се полага. :)

Го полагав FCE кога бев втора средно и го положив со A. Се ми беше exceptional, освен speaking на граница измеѓу good и exceptional. Досега требаше да го имам положено и CAE, ама ме мрзи да се спремам. Можно е да земам да го полагам без да се спремам, иако би го положил со B или C. А треба да го полагам, бидејќи мислам дека CAE е минимумот со кој можеш да најдеш работа, ама не сум сигурен.

Одкако ќе го изучите англискиот јазик во ПОТПОЛНОСТ,

Никогаш не можеш да изучиш јазик во потполност. Можеби граматиката можеш да ја изучиш, но прашање е дали можеш 30% (можеби претерав и со ова) од зборовите да ги научиш. Дури ни самите Енглези не го знаат во потполност.

И јас го полагав во втора средно.Лесен беше.Купи си книга GOLD FC мислам дека се викаше, има вежби многу слични на оние во тестот, а и темите кои ти ги даваат за дикусија во последниот дел се насловните теми од книгата.Барем така беше пред 7 години. Најлесен дел е пишувањето, оти даваат да напишеш формално или неформално писмо, и ти даваат концепт. За усмениот дел, имаш еден испитивач кои разговара со тебе и другиот кандидат( по двајца влегувате или тројца) и друг испитувач од страна набљудува и запишува за сите направени грешки. Со оваа диплома можеш да поднесеш документи за да полагаш за судски преведувач. Знам дека со останатите CAE и CPA имаш други привилегии ама не ги знам кои се.Планирам да ги полагам и овие еден по еден, заедно кога ке се спремам за испитот за судски преведувач.
Знае некој кои книги помагаат да се спремам за CPE и CPA??

Темава премина во прекумерно фалење.

Сепак,FC,CAE и CPA се докази за знаење,кои ќе ве чинат над 20.000 ден.

Плус,FC од пред 10 години не значи ништо во пракса.
Зборете нешто за тестовите,не само колку знаете англиски.
Сега знае секој тоа.

Главната разлика во тестовите е, според мене, во вокабуларот. Другото е горе-доле исто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom