Фан клуб - РК Вардар

Немаше никакви муабети за интерес од страна на Вардар за Јака Малус, имињата на деснораки бекови кои циркулираа(т) се Санталов, Горбок и Мандалиниќ. Единствен играч кој јавно кажа дека ја одбил понудата на Вардар (и на Пик Сегед) беше Пешиќ од Мешков Брест.
Kulesh gi odbil ustvari, slicni im se iminjata.

„Сме зборувале на различни теми. Со него ги имам водено најдлабоките разговори во животот. Неверојатно е широк, сестран, и знае многу работи надвор од спортот. Ретко пати сме правеле муабети за политичка состојба во државата, генерално, меѓутоа за нешто од соблекувалната никогаш не зборува. Сто десет проценти професионален. Еднаш раскажа дека кога доаѓа дома после тренинзите, сопругата Ана го тера да излезат некаде, да одат во шопинг а тој вика ’Ништо не сакам да правам. Сакам само да пуштам телевизор, вака да легнам и да гледам ракомет. Раул неретко е во сала од 8 до 20 часот навечер. Некогаш имавме часови од 20 до 21 или од 21 до 22. Тоа се по 12-13 часа во ’Русија’. Некако се му беше таму. По извесно време и ќерките почнаа да му тренираат ракомет, жена му одеше на фитнес таму. Постарата ќерка на Раул многу се интересира за ракомет, најверојатно се здружи со овој спорт. Тој инсистираше сите деца да се занимаваат со спорт. Најчесто ме прашуваше: ’А ти што сакаш, децата да бидат здрав или паметни?“ Вика јас сакам да ми бидат здрави и да созреат на еден друг начин, преку социјализација во група, школо што ми е важно колку видови почва има? Важно ми е? Дојди утре си го заборавил. Спортот образува така како што ниту едно школо не може.

„Тој е многу голем тактичар. Неверојатно е интелегентен. Раул е човек кој секогаш се дообразува во однос на ракометот. Ги следи сите трендови, оди на конференции. Скоро му преведував некој текст од англиски, чита магистерски тези за ракомет, одеше минатото лето во Португалија. Каде и да е, и дома во Ваљадолид (родниот град) да е, зема авион, оди во Порто, во Лисабон или во Париз, Истанбул, каде има семинар или конференција за ракомет. Не е човек што препушта на случајот во стилот: ’Ајде, што ќе ми е, јас сум тренер’. Не. Кај Раул нема такво нешто. Генерално за ништо друго не е заинтересиран освен за ракомет.

Раул едно време се жалеше дека не ги разбира Србите и Хрватите на тренинг и натпревар. Нему не му беа проблем играчите. Нему не му беше јасно како е можно да имаме спортски кадар, вработени луѓе во клубот кои живеат овде десетина и дваесет години можеби, и не знаат да зборуваат македонски. Раул беше поголем македонист од сите македонисти на факултет заедно. Вика: “Не разбирам како некој живее и работи петнаесет години во Скопје и не знае да зборува македонски“.

:cuc:

https://off.net.mk/offside/rakomet/profesorkata-shto-go-nauchi-raul-gonzales-makedonski

Ми се плаче што ќе си оди човеков :place::place::place: Вакво нешто нема да види македонскиот ракомет у блиска иднина. Одличен тренер, за понашањето да не правам муабет, гледате сите.
:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc: :cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

Одличен потег, одличен тактичар нешто што го потврди и Раул во Хрватска. Драго ми и е што ќе остане шпанскиот систем на игра, и доколку успееме да задржиме некои 80% од екипата ( а сме на добар пат) мислам дека нема да има зима. Сепак нешто што најмногу ме плаши и тоа со право е голманската позиција. Се е залудно без добар голман. Голманот е оној чекор кој секогаш те носи скалило погоре кон Ф4, а со ова досега на голманска позиција нишо не праиме. Џамбо не го сметам за голман, а ако е вистина за оној третиот голман од Србија наебавме. Се надевам дека ќе извадат нешо квалитетно до крај.

Да се преброиме, кои ќе останат.
Отприлика листата на оние кои ќе останат би изгледала вака:
Милиќ, Дибиров, Шишкарев, Стоилов, Поповски, Недановски, Карачиќ, Борозан, Кањељас и Криштопанс?!

Потврдено е дека Циндриќ потпиша за Киелце, Абутовиќ во РНЛ, Македа во Сегед (?) и Штербик во Веспрем. Колку што се сеќавам Чупиќ, Марсениќ и Мораеш исто така ќе си одат, само не памтам дали се споменуваа некои клубови. Наводно и Борозан бил на листата на барани играчи.

Милиќ, Дибиров, Шишкарев, Стоилов, Поповски, Недановски, Карачиќ, Борозан, Кањељас и Криштопанс?!

Потврдено е дека Циндриќ потпиша за Киелце, Абутовиќ во РНЛ, Македа во Сегед (?) и Штербик во Веспрем. Колку што се сеќавам Чупиќ, Марсениќ и Мораеш исто така ќе си одат, само не памтам дали се споменуваа некои клубови. Наводно и Борозан бил на листата на барани играчи.
Македа по се изгледа ќе заврши во Германија, бидејќи најверојатно во Сегед ќе оди Кашпарек, па не верувам дека бараат трет играч на таа позиција. Марсениќ веќе потпиша со Берлин. Фереира во изјава за sportmedia најави дека останува, а за Чупиќ немам буквално ништо сретнато.

Чупиќ мислам дека изјави пред некој месец дека ќе остане и следната сезона. Вардар фанс имаа објавено.

И јас разбрав дека ќе остане Чупиќ, се повлече и од Хрватска, нема што повеќе да бара од ракометот жаргонски кажано

Конечно еден саглам потег сега нека поработат на носење играчи не дека некој очекува да потпишат со некој големи имиња али состав кој ке биде конкурентен
Се знае ли со колкав буџет од прилика ке располагаат за нареднава сезона

Вуко да го задржиме јас ќе бидам пресреќен, со овие погоре што се наброени, плус добар голман и барем просечен десен бек пак ќе имаме шанси да бркаме Ф4.

Вуко ако успеат уште една сезона да го задржат би било одлично, но реално ќе биде претешко особено ако остане во ваква форма како што е сега и ако финансиски не сме стабилни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom