Фан клуб: РК Пелистер

• Креатор на темата Креатор на темата ziko bt
  • Време на започнување Време на започнување
Интересно е дека 3 од 4те најавени странски засилувања за идната сезона, доаѓаат од француската лига.

Од една страна, супер, се работи за проверена лига, ако имале успех таму, дечките секако имаат квалитет. Дел ни се повеќе познати, дел помалку, ама ниту еден од 4цата не е анонимус.

Од друга страна, баш ме интересира што значи ова за кој ќе биде тренер идната сезона. Некако овие трансфери како да ми немаат логика со Жељко Бабиќ. Дали се работи за некои агент/и со француски конекции, необјавен тренер за од идната сезона, со искуство од Франција, или нешто трето, ќе видиме... Реално доста невообичаени трансфери за балканот. Нема некои традиционални конекции овде, барем не на прв поглед.

Знаеме од прилика кои македонски тренери имаат искуство во Франција (тренерско или играчко). Знаеме и кои балканци погенерално терале кариера таму. Дали натаму води приказната? Не знам, но со вакви трансфери не личи дека столицата на Бабиќ е стабилна. Напротив.

Друга страна е што е со странците кои веќе се во екипата. Со 4 нови има само уште 2 слободни места. Во принцип можно е и повеќе да донесат па некој да одмара во домашното првенство (ова е според мене погрешна стратегија, поарно 6 поквалитетни кои можат да играат секогаш отколку квантитет на играчи кои само ќе зема пари, а нема да биде возможно да има голема улога. За 4цата во Татабања е јасно, исто и Табоада. Но што е планот со другите 4, Радович, Мандалинич, Граџан и Божич Павлетич? Се планира ли воопшто друго странско засилување од надвор или останатите 3 места ќе се пополнат со некои од постоечките играчи?

Интересно е дека 3 од 4те најавени странски засилувања за идната сезона, доаѓаат од француската лига.

Од една страна, супер, се работи за проверена лига, ако имале успех таму, дечките секако имаат квалитет. Дел ни се повеќе познати, дел помалку, ама ниту еден од 4цата не е анонимус.

Од друга страна, баш ме интересира што значи ова за кој ќе биде тренер идната сезона. Некако овие трансфери како да ми немаат логика со Жељко Бабиќ. Дали се работи за некои агент/и со француски конекции, необјавен тренер за од идната сезона, со искуство од Франција, или нешто трето, ќе видиме... Реално доста невообичаени трансфери за балканот. Нема некои традиционални конекции овде, барем не на прв поглед.

Знаеме од прилика кои македонски тренери имаат искуство во Франција (тренерско или играчко). Знаеме и кои балканци погенерално терале кариера таму. Дали натаму води приказната? Не знам, но со вакви трансфери не личи дека столицата на Бабиќ е стабилна. Напротив.

Друга страна е што е со странците кои веќе се во екипата. Со 4 нови има само уште 2 слободни места. Во принцип можно е и повеќе да донесат па некој да одмара во домашното првенство (ова е според мене погрешна стратегија, поарно 6 поквалитетни кои можат да играат секогаш отколку квантитет на играчи кои само ќе зема пари, а нема да биде возможно да има голема улога. За 4цата во Татабања е јасно, исто и Табоада. Но што е планот со другите 4, Радович, Мандалинич, Граџан и Божич Павлетич? Се планира ли воопшто друго странско засилување од надвор или останатите 3 места ќе се пополнат со некои од постоечките играчи?
Slicno razmisluvam kako tebe. Nekako ne mi se Babic stil ovie igraci...
Trener so iskustvo vo Francija e Ive Markovski trenirase zeni tamu :cool: e sega Babic ima dogovor za uste 2 sezoni ne znam zosto i dali bi zamina. Okolu igracite na site 4 ostanati stranci dogovorite mu istekuvaat vo juni. Dali i koj ke ostani ke vidime. Isto taka istekuvaat i na Markoski, Ojleski itn. Mi nrma logika da smenime bukvalno cel tim so se trener a zasega imame okej sezona...

Друг проблем вака за мене од стратешка гледна точка, малце нема смисла ако Пелистер 2 ви е клуб кој создава играчи за првиот тим, тогаш нема смисла играчите од вториот тим да играат во различен систем (кај Јовиќ се игра брз и тркачки ракомет), додека кај Бабиќ се практикува антички спор Лино стил на игра.

Држи и твоето размислување, ама мене повеќе ми стои дека некој менаџер или некоја агенција која претежно работи со Французи или со играчи од француското првенство си најде добар пазар во Македонија. Внимавај и на трансферите од ланскиот преоден рок: Табоада доаѓа во Битола, браќата Њокас во Металург, а подоцна во Вардар. Во Вардар иако во тој момент има балкански тренер од француско првенство доаѓаат Диало и Моралес, а доаѓа и Тото. Дополнително имаше шпекулации дека на Металург им бил понуден и Сораиндо кој на крај заврши во Динамо Букурешт.

Друг проблем вака за мене од стратешка гледна точка, малце нема смисла ако Пелистер 2 ви е клуб кој создава играчи за првиот тим, тогаш нема смисла играчите од вториот тим да играат во различен систем (кај Јовиќ се игра брз и тркачки ракомет), додека кај Бабиќ се практикува антички спор Лино стил на игра.
Од то шо знам јас(не мора да значи дека е точно) од 2ката во 1 тим наредна сезона ќе се прекомандуват Цветан Кузмановски, Павле Атанасиевиќ и Емилијан Ѓорговски и нешто слушнав и за Арсеновски. И јас да одбервам би одбрал Јовиќ стил, барем за око е подобар каде каде од то Бабиќ шо го игра. Но ако отствари Бабиќ успех оваа сезона(куп, првенство) 99% ќе си остани во клубот и наредна сезона. Според мене тој и не е некој голем фан на 2-ката, мислам ќе му е тешко на младите со него. Времето ќе покажи шо како

Од то шо знам јас(не мора да значи дека е точно) од 2ката во 1 тим наредна сезона ќе се прекомандуват Цветан Кузмановски, Павле Атанасиевиќ и Емилијан Ѓорговски и нешто слушнав и за Арсеновски. И јас да одбервам би одбрал Јовиќ стил, барем за око е подобар каде каде од то Бабиќ шо го игра. Но ако отствари Бабиќ успех оваа сезона(куп, првенство) 99% ќе си остани во клубот и наредна сезона. Според мене тој и не е некој голем фан на 2-ката, мислам ќе му е тешко на младите со него. Времето ќе покажи шо како
Бабиќ не е фан на ниту еден мак.ракометар

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Има некој инфо околу Симон Мирчевски од двојката ?
Сега за купот ко се играше го заприметив во Прилеп ко играја со Голден Арт :eek: И на стримот ми гледа ко да е тој, друг Симон Мирчевски нема...
Беше под долг договор со двојката, освен ако го пратиле на позајмица до крајот на сезоната таму :unsure:
Не ми се верва така лесно да го испуштиме, има квалитети детето, барем за Буторац е измислен на таа позиција, на сите ни е јасно зошто игра пред него, иначе Симон е далеку подобар....
На Голден Арт, пишеше дека 6 гола му стегна...

Единствен шо имс контакти во Франција од Битола е Иве Марковски, ама чисто сумљам дека Стерјев со него ќе си фати работа уште еднаш...

Нека довлечкат уште еден лев/среден од таму и да завршиме работа до бековската линија.

Има француски менаџер со мак.потекло Филип Босер (Philip Bossere) , тој најчесто стои зад таквите трансфери и тој го донесе Крис и останати играчи од Франција . Исто така мислам тој му најде екипа на Иван во Франција.

Од перспектива за нивниот развој незнам дали ќе е паметна одлука Атанасијевиќ и Ѓорговски да ги префрлите во првиот тим, сигурно ќе се во втор или во трет план таму, ќе добиваат минутажа на натпревари од суперлига со послаби противници и на решени натпревари од европска и сеха лига, додека во Пелистер 2 се носители на игра и со сигурна минутажа.
Цеље иако го имаат играчот кој беше МВП на последното европско кадетско првенство, го пратија да игра во Марибор на позајмица само за да има минутажа (екипа некаде од средниот дел на табелата во Словенската лига).

Држи и твоето размислување, ама мене повеќе ми стои дека некој менаџер или некоја агенција која претежно работи со Французи или со играчи од француското првенство си најде добар пазар во Македонија. Внимавај и на трансферите од ланскиот преоден рок: Табоада доаѓа во Битола, браќата Њокас во Металург, а подоцна во Вардар. Во Вардар иако во тој момент има балкански тренер од француско првенство доаѓаат Диало и Моралес, а доаѓа и Тото. Дополнително имаше шпекулации дека на Металург им бил понуден и Сораиндо кој на крај заврши во Динамо Букурешт.

Апсолутно е можно ова. Впрочем затоа и го спомнав можниот агентски агол. Ама и тоа да е причината, пак нема да е лесно да се вклопат кај Бабиќ. Впрочем и видовме оваа сезона како се "вклопија" дел од споменатите играчи кај Вујо.

Ќе видиме, ама во секој случај ова се доста специфични промени за македонскиот ракомет.

Sterijev veli deka za brzo ke ima nova sala

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Го ислушав цело интервју, околу данокот на добивка Зоран не ми беше баш јасен.Вика имало заинтересирани фирми за данакот на добивка пола место на државата да се пренасочи како донација за клубот, но биле одбиени зошто неќеле да се вклучат со спонзорски средства директно. Јасно вака го сфатив. За мене нема логика ако некоја фирма се одлучи да го пренасочи данокот на добивка во во клубот место во државата да биди одбиен само заради што неќи да одвои екстра средства. Некој запознаен да објасни ?
За салата спомна но ништо конкретно, дај боже да биди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom