Баш напротив инвестициски фонд го интересира само поврат на средства, return on investment.
Може ќе има зголемени приходи на тимот а со тоа и трансфер буџет али на крај на денот тие фондови се тука за профит...
Сосем спротивна ситуација од ПСЖ или Сити кај што спортскиот успех ( а со тоа и пропаганда на државата што ги спонзорира) е у прв план.
У Шпанија исто е спортски успех у прв план за да може прецедателот на клубот пак да биде избран, друг модел имаат они.
Јас тоа го разбирам и баш тоа ми беше некаков вид на гарант кога Елиот го превзеде Милан.
Еве и новиве.. Рецимо дека плаќаат 1.2 милијарди за да го откупат Милан од Елиот (тие се последните официјални информации од медиумите), и сакаат профит. За да забележат профит ќе треба да го продаат појше отколку што го купиле, така? За да го продаат појше отколку што го купиле треба да му ја дигнат цената на брендот - нешто што Елиот го направи со бришење долгови, нови спонзосртва, спортски успех. Е сеа како ќе му ја дигнат цената на брендот, во случајов Милан ако тоа не го напраат со успеси на спортско ниво, а за тоа да се деси треба вложување?
Разбирам дека инвестициски фонд е некад и шпекулантска работа, не сум во тоа многу навлезен, ама вака лаички јасно ми е. Она што мене ме теши е дека повратот на средствата и спортските успеси се обавезно тесно поврзани кога се работи за инвестициски фондови коишто инвестираат во спортски тимови.
Ми се чини дека заврши времето на магнати. Секако, освен за тие арапите нафташи, ама па за нив не може да се рече дека нешто многу спортски успеси ги интересираат. И кај нив интересите се финансиски и политички, само што се многу подобро камуфлирани.
Еве и Челзи, една од најголемите трансакции во спортот ја заврши практично инвестициски фонд собран околу Тод Боели или како и да се вика. Не треба више да се очекуваат магнати коишто само ќе вбризгуваат пари од љубов. Тоа више апсолутно не им се исплаќа затоа што сумите во фудбалот поготово станаа нереални и неодрживи за еден човек - газда од типот на Берлускони/Абрамович и слични.
Ако ги погледнеш сопственичките структури на најмоќните спортски франшизи ќе сфатиш дека ретко каде стои еден човек или една фамилија као сопственик. Најчесто се цели империи, сложени структури и фондови коишто се испреплетени на милион различни места и милион ралични начини. Еве, исто така провери ја и сопственичката структура на Ливерпул рецимо да видиш кој хаос е таму.
Еве еден корисен
линк од Форбс баш за тоа.