е не можам на кратко зашто целото интервју ми е интересно, особено делот за Анри
и учи англиски, не се заебавај :wink:
"Не сум сигурен, ама Роналдо си отиде за една година. Ромарио не го заврши договорот. Јас завршив во Милан. Не мислам дека тоа е случајно или дека само играчот е виновен. Нешто се случува во Барса со големите звезди."
- Можеби не можеме да прифатиме дека голем играч може да престане да игра на неговото ниво. Можеби сакаме да остане засекогаш на истото ниво...
"Но тоа е невозоможно, бидејќи не можеш да освоиш лига, ЛШ секоја година, да бидеш најдобриот играч или да постигнуваш најмногу голови секоја година."
- мислиш дека Роналдињо е сеуште истиот?
"Сите фудбалери имаат падови и подеми и минуваат низ добри и лоши периоди, но едно нешто ми е јасно - рони е истиот. Сигурно. Исто така, не мислам дека е добро за имиџот на Барса тој да се третира на овој начин..."
- како мислиш?
"Тој е икона, рефернеца, огледало во кое многу фудбалери се гледаат самите себе. кога гледаат како е третиран тој кога не игра на начинот на кој се навикнати, овие играчи, на пример Меси, и многу други ќе мислат дека некој ден истото може да им се случи и на нив."
- Па што да направиме?
"Јас мислам дека треба да му дадете повеќе љубов од било кога."
- кој треба тоа да го направи?
"сите. Почнувајќи од менаџерот и завршувајќи со печатот."
- Зборуваме за професионалец кој заработува милиони секоја година...
"Верувај ми, тоа не е важно. Има многу работи што фудбалерите ги прават без да размислуваат за пари. Кога играчот ќе го загуби својот дух, она што треба да го направиш е да му помогнеш, мотивираш, поддржиш. Ако првото што го направиш е критикување, тогаш имаме проблем."
- Што треба рајкард да направи?
"Да му покаже дека му верува"
- Публиката...
"Да му покажат дека го сакаат"
- Медиумите....
"Да создадат атмосфера на доверба. Роналдињо имаше одлични сезони, играше одлични утакмици, постигна многу важни голови, освои многу титули и сеуште нема 28! се уште има многу фудбал во неговите нозе."
- Па, во барселона се слуша дека најдобро е да се продаде...
"тоа би било голема грешка и ќе платите за тоа. Од моја гледна точка, денес нема фудбалер кој може да го завземе местото на роналдињо. Само да ве прашам, колку години има Анри?"
- Тиери има 30. Зошто?
"И за колку години потпиша за барса?"
- Оваа и уште три...
"За мене е неверојатно како некој мисли дека роналдињо кој има 28, не може да и понуди фудбал на барселона а анри ќе остане додека наполни 34. Сфаќате што кажувам?"
-Совршено. Но тоа зависи од она што играчот има да го понуди
"видете, јас освои светско со Бразил во Кореа и Jапонија кога имав 30. Бев втор најдобар после Роналдо во постигнати голови и бев трет најдобар играч на светското. Ние сите имаме предизвици кои мора да ги добиеме и Роналдињо си има негови."
- И дали знаеш кои?
"Не можам да му ги читам мислите и не сакам да зборувам за работи кои не се моја работа, но мислам дека роналдињо има сон за фантастично светско во јужна Африка"
- тоа е 2010...
"Точно. Ќе сака да биде во најдобра можна форма кога ќе започне и ќе сака да надомести за она што се случи во Германија, кога работите не беа најдобри за Бразил или него лично. Јужна Африка ќе е неговото последно светско и сигурно ќе сака да светне."
- Некои велат дека роналдињо пак ќе биде број еден, други велат дека нема да биде...
"ако е мотивиран, има сон и многу желба, ќе биде."
- И по освојувањето на светското, две лиги, ЛШ сите можни индивидуални награди, што може да е неговата мотивација?
"Уште еднаш шампион на Лига, Европа, и на светот со Бразил. Не заборавајте дека играњето фудбал е она што не прави среќни. Додека ја сакаме и таа професија."
комплетно се согласувам!