Maliot Götze dovolno go kritizirav, Lewandowski za nego e primer kako profesionalec. Se odnesuva korektno na sportski plan, deka e alcen za pari ok, site sakaat pokje toa e ne e problemot. Znajs samiot kako bese situacijata kaj Götze, prodolzuva dogovor i javno kazuva deka moze da zamisli cela kariera da pomine tuka a posle odi vo najgolemiot konkurent a vesta se objavuva eden den pred mecot so Real (od Minhen objavena). Lewandowski vo taa smisla nikojpat ne rekol nesto i zatoa ke bide poke cenet od maliot, koj ocigledno ima i problemi da prepoznae koj e adidas i koj nike.
A za politikata na Baern ne mozete da ja prikazete kako cista ko ne e. Pregovarate oficijalno za Lewa i blizu se klubovite do nekoje resenije za posle da go zemete Götze. So taa finta sakavte dvata igraci da gi zemete, koja dvolicnost. NE se pravete naudreni do tolku ne ste.
Mene ne mi preci sto Bayern gi zema najdobrite igraci od konkurentite, toa im e politika so decenii. Samo mi preci sto ne priznavate, barem kazete javno: Da, toa go pravime i toa ne pravi nedostizni vo Germanija. Primeri ima kolku sakate od site poranesni vasi privremeni konkurenti. Werder i Leverkusen gi osakativte

A i MiaSanMia vcera pisa demek Bayern samo 4 igraci ima zemeno od Dortmund vo istorijata. Nema vrska toa, politikata ne se bazira na Dortmund tuku na konkurentskite timovi. A Dortmund poslednive 3 godini stana najopasen konkurent na Bayern pa i ne e loso dve godini po red najdobriot igrac od Dortmund da odi vo Bayern, tamu kade sto boli najmnogu. Ne mora pa cel tim da go zemate, 50 igraci ne ke cuvate.
A i edna druga posubtilna politika na Bayern e da kupuva igraci koj ne im trebaat i koj nemaat sansa da izigrat edna utakmica. Gi zemaat ama zaradi toa sto se pretezno dobri i mladi talenti i se barani od timovi kako Schalke, Leverkusen ili pa i Dortmund. Gi zemate, za da ne gi zemaat drugite timovi tie talenti. Primeri ima kolku sakate.
Inace pak ke recam, na kraj pak e do igracite ama ne znam Lewa dali ke dojdese vo Bayern da nemase preddogovor podpisano a i veke pari zemeno. Isto taka ne znam dali Götze ke dojdese bez da mu dadete plata od 10m EUR, zatoa pa i sega lugje kako Kroos se bunat. Znaci ne e samo kupuvajneto tuku i davate fiktivni ponudi za igraci za tie posle vo nivnite klubovi da baraat poke pari. Najdobar primer e Dortmund vo 1990tite godini. Gi baravte Sammer, Reuter, Kohler i koj ne znam od Dortmund i im nudevte ogromni plati. Za da moze Dortmund da gi zacuva, morase isto da im dade a nemaa tolku pari. Na kraj sto ispadna znaeme. Posebno Sammer so ova go dostigna vrvot i na kraj mu dadoa ogromna plata vo toa vreme koja ni Bayern ne sakase da mu dade. Ama na kraj, dolgorocno, ovaa politika na Bayern se isplati. I da ne zaboravime, deka istite lugje i togas i sega go vodat Bayern. I posle Hoeneß ke kazuva po televizii za solidarnost vo Bundesliga i da im se pomogne na drugite klubovi i sto ne znam

E ova e dvolicnost.