Фан Клуб: Арсенал

• Креатор на темата Креатор на темата unforgiven
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Epa vaka sea....Kako 1.Beckham i da dojdi i da ne dojdi nema da ni bidi mnogu gajle...mozi da prodadime poveke dresovi...i da se kreni malce finansiite...kako 2.Utre nishto ne se znae...i kako 3. na sledniot post ke bidi ona shto jas go vetiv...nekni...pozzzzzzzzzzzzzzz

Epa vaka....sea biografijata na Arsene Wenger e golema i ima okolu 500 stranici...Jas gi imam prevedeno samo najinterensite stranici...i onie koi zasluzivale prevod...hahahah...Celata e na angliski jazik i e napishana licno od nego...se razbira so pomosh na pisatel...i sega normalno ona shto sleduva ebe go prvviot del za denes...i voopshto prviot del od biografijata..eve kako zapocnuva....

....Enjoy....

[FONT=&quot]
[/FONT]

Prv del: ПОБЕДНИКОТ ПРИСТИГНА НА ХАЈБЕРИ...

[FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT]Сите веруваа дека порано или подоцна во Англија ќе се пробие менаџер надвор од Островот и ќе оствари успех. Арсен Венгер дојде во Арсенал и го оствари токму тоа! [FONT=&quot]•[FONT=&quot] [/FONT][/FONT]

[FONT=&quot]ЕДЕН редовен состанок на акционерите на Арсенал беше многу поинаков од другите. Тензијата беше голема бидејќи клубот штотуку го напушти дотогашниот менаџер Брус Риоч. Арсенал како клуб, два пати по ред има неславен крај со менаџерите, откако пред Риоч на контроверзен начин беше отпуштен уште еден менаџер. Најпрво, на дневен ред беа дискусиите за финансиската политика. Тоа барем беше посилна страна на клубот бидејќи тогашното раководство, и покрај огромните пари кои Брус Риоч ги потроши за да го доведе Денис Беркамп на Хајбери, успеа да ја стабилизира финансиската состојба[/FONT]

[FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT]НА дневен ред дојде темата за менаџер на клубот. Откако акционерите се испокараа меѓусебно за тоа кој бил, а кој не бил во право што бил доведен, а потоа и отпуштен Брус Риоч, претседателот Питер Хил-Вуд мирно ја следеше дискусијата. Откако сите се смирија, посакаа да знаат кој ќе биде наследникот на Риоч. Во медиумите веќе на големо се шпекулираше дека во Арсенал ќе дојде менаџер кој е по потекло од Франција, но дека сега работи во Јапонија. Сепак, претседателот не сакаше да го каже името бидејќи договорот сеуште не беше официјализиран. Рече: „Не би било фер да го откријам името“.

[FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT]Неколку моменти подоцна следеше прашање на еден од акционарите: „ За кого не би било фер“?!, а претседателот одговори: „ Не би било фер за клубот и за Венгер“. Лапсузот на Хил-Вуд предизвика громогласна смеа во салата, а веќе сите знаеја дека Венгер е новиот менаџер на Арсенал. „Па добро, тоа и секако беше најлошо чуваната тајна во клубот“ – рече низ смеа Хил-Вуд.

[FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT]АРСЕН ВЕНГЕР е првиот француски менаџер во историјата кој дошол на чело на некој англиски тим. Неговиот прв официјален работен ден беше 30 септември 1996, а се верува дека првата плата му изнесувала 2 милиони фунти за 3 годишен договор. Уште на првиот тренинг, кој патем се реши да не го води тој, туку да гледа од страна како го води неговиот помошник, и подоцна Венгер рече: „Знам како сакам да играат. Сега само треба да видам дали ќе можат да го направат тоа така, да ја спроведат мојата замисла. Нема да се брзам да купувам нови фудбалери. Овој дел од годината и не е толку добар за купување. Секако дека никој нема да ги продава своите најдобро фудбалери во септември, а и да се реши на таков чекор, ќе бара многу пари. Сакам прво да им дадам шанса на фудбалерите кои се веќе овде. Трети сме во лигата и резултатите не се така лоши. Имаме добар тим. Сепак, мислам дека составот е многу мал доколку сакаме да играме и во Европа и во домашните куп натпреварувања. Ако останеме во Купот на УЕФА тогаш сигурно дека ќе мора да донесеме некое екстра засилување„ - заврши Венгер. „ Зборував со сите играчи само 5 минути и им соопштив дека ке зборувам со секој од нив индидивуално по мечот со Сандерленд

[FONT=&quot][FONT=&quot] [/FONT][/FONT]​

Ова е продолжение на "Победникот пристигна на Хајбери"...

Наредниот дел ке биди после дуелот со Вест Хем...

Очекувам коментари и критики, пофалби....Се што е напишано е точно преведно бидејки го знам англискиот перфектно и разговорно и текстуално...Уште еднаш...

....Enjoy...

Така ќе се запознаам со нив. Нема ниту да го преземам тимот во следната седмица, сега сакам само да ги гледам тренинзите и натпреварите и да анализирам“ – рече Венгер, кој остави впечаток на многу интелигентен човек.
УШТЕ првиот ден, Венгер го помина со гледање на видео снимки од натпреварите на Арсенал. Посебно внимание обрна на натпреварот против Борусија Менхенгладбах на кој тимот го водеше помошниот тренер Пет Рајс. „ Првиот впечаток ми е дека фудбалерите се свесни за тоа што ги чека во Германија и се способни за да го совладаат предизвикот. На првиот натпревар немавме среќа, па можеби ќе имаме на вториот. Ќе повторам дека се уште не сакам да седнам на клупата. Пет повторно ќе го води клубот и ако ме праша за совет, јас ќе му помогнам – сега тој е главен и тој ѓи носи одлуките. Јас не сум подготвен и сакам повеќе да опсервирам пред да почнам да управувам со тимот“. Чудно е тоа што првиот натпревар кој Арсенал го играше откако дојде Венгер беше токму против неговиот омилен клуб – Борусија Менхенгладбах. Французинот пред да замине за Јапонија беше успешен тренер на оваа екипа и со овој тим ја создаде својата препознатлива игра; креативно, со многу додавања и со акцент на брзите контра напади. Венгер беше студиозен. Кога дојде во Англија, првите неколку недели беше вистинска атракција за медиумите. Не само што беше првиот менаџер од Фарнција во Премиер Лигата, туку и покажа нов начин на работа – не се брзаше да го превземе клубот, две седмици само ги гледаше натпреварите и тренинзите. Конечно по долги опсервации, Венгер се реши да започне со вистинска работа.
ДЕЈВИД СИМАН во својата абтобиографија ја цитира првата изјава на новиот менаџер по неговиот прв тренинг со екипата: „ Во ред, од сега па натаму ќе работиме на мој начин. Јас ќе ви покажам како ги водам тренинзите и како тренираме и очекувам вие да го почитувате тоа и да работите на тој начин. Кој нема да може да работи така, ќе мора да го напушти клубот. Ќе ви кажам и како да јадете и да се грижите за вапето здравје“ – ова всушност е едноставната верзија на она што се случило. Вистинската приказна ја раскажа и самиот Венгер. Тој најпрвин сакал и да се тренира и во попладневниот термин но играчите го одбиле тоа. Затоа Венгер, кој тогаш имаше низок авторитет, решил да компензира со продолжување на утринскиот тренинг. Освен тоа во клубот вработил и масер со кого играчите имале долги сесии по тренинзите. „ Сакам фудбалерите да имаат долги масажи и да лежат во топла када по тренинзите и натпреварите – тоа делува многу добро на нивните тела, но и психолошки“ – рече Венгер. Со методите на Венгер фудбалерите на Арсенал станаа најбрзи, кондициски најподготвени како и најиздржливи во Премиер лигата. Дејвид Симан еднаш кажа дека нивните колеги од репрезентацијата на Англија ги прашувале какви лекарства пијат во Арсенал и дали се допингуваат што се толку добро подготвени. Но тогаш ретко кој знаеше во детали за минатото на Венгер. Тој е експерт по психологија како и експерт за психофизичка состојба и нутриционизам. Тоа му даде предност во однос на останатите менаџери. На самите фудбалери на Арсенал им стана јасно дека Венгер е нешто посебно и дека со него на чело ќе ги остварат најголемите успеси во нивната историја. :pipi::pipi::pipi:

И уште нешто важно...дел од биографијата имаше во специјализираното спортско издание во Македонија, E-Sport ама само неколку редови...Позззз

ОДЛИЧНО! Го прочитав целото, и дознав нешто плус за Венгер :) Што не сум го знаел во минатото. Тоест не ги знаев деталите, кој се најмногу интересни. Како се однесувал со неговите играчи за тоа како ги спремал играчите на „ Психолошкиот план “ :)

То е то, Фала worca. Одлично преведено! Бравос. :helou:

Fala ti mnogu Zoki....imav mala pomosh od majka mi...koj e profesorka....malku od poke...hahahahah...ama vazno izleze se kako shto trebashe....I veruvaj deka ke ima ushte pointeresni detali i raboti...za nego i opshto za Arsenal...ama ne gi stavam site za da mozat site da procitaat i da ima vreme....za site da go vidat(blogot)...inace knigata e originalna i nabavena od Ungarija...ko bev na ekskurzija preklani vo 4-ta sredno....so poslednite pari ja kupiv....pozzzzzzzzzzzz

Samo malce da nagovestam, deka vo naredniot del, ke ima za prvata sezona kako menadzer, negovite viduvanja na igracite, na Anglija i na kolegite....

Vtoriot del vo ponedelnik...koga ke se stishat komentarite okolu utrehsniot natprevar...

I za site verni navivaci na Asnl jas sum Darko Sokolovski, me vikat Sokol, a ova worca...to mi beshe nikot na mirc ko igrav na kfizoj....pozzzzzzzzz

Samo malce da nagovestam, deka vo naredniot del, ke ima za prvata sezona kako menadzer, negovite viduvanja na igracite, na Anglija i na kolegite....

Vtoriot del vo ponedelnik...koga ke se stishat komentarite okolu utrehsniot natprevar...

I za site verni navivaci na Asnl jas sum Darko Sokolovski, me vikat Sokol, a ova worca...to mi beshe nikot na mirc ko igrav na kfizoj....pozzzzzzzzz
Interesno e ova za Wenger, sakam uste! :vozbud:

Mило ми е Дарко(worca) шо си остана на зборот,тоа го цениме ...утре ке тепаме нели? :helou:

Одлично преведено брат
интересен е податокот како тоа 2 недели го водел клубот тоа не го знаев :wink:
а утре мораме да се одмаздиме за првиот пораз на Емирати воопшто уште го памтам ко вчера да беше :angry3::devil1::zid:

Одлично преведено брат
интересен е податокот како тоа 2 недели го водел клубот тоа не го знаев :wink:
а утре мораме да се одмаздиме за првиот пораз на Емирати воопшто уште го памтам ко вчера да беше :angry3::devil1::zid:
Вратено им е веќе :) Ван Перси у гости со глава памтиш? :)

секако дека памтам ама за лани али првата и едина победа на друг тим на наш стадион се до Хул :nesum:
и оваа сепак ќе мора за скрос да се заборави :smir:
:tv:
Вратено им е веќе :) Ван Перси у гости со глава памтиш? :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom