Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Јосиф Ќосев арен е? :)

На Машински сум меѓутоа имам предмет Применета Електроника кај него.

Не не не не и не!! Бидејќи немаше доволно присуство на предавањата, бараше потоа од некои студенти да прават симулации за да им даде потпис; тие што положивме на колоквиуми задачи цело лето гњавеше да направиме симулации на сите прашања што тој ги имаше дадено како теорија да се учи..и тек во септември "официјално" положивме. :tapp:

А таман мислев на тој предмет да извадам посаглам оценка. Тоа е тоа, да сме здрави и живи :)

Не не не не и не!! Бидејќи немаше доволно присуство на предавањата, бараше потоа од некои студенти да прават симулации за да им даде потпис; тие што положивме на колоквиуми задачи цело лето гњавеше да направиме симулации на сите прашања што тој ги имаше дадено како теорија да се учи..и тек во септември "официјално" положивме. :tapp:

Електроника по нова програма прв пат се држи и е демек скратено од порано, се надевам нема да замара толку :rolleyes::rolleyes:

Abe daj neka mi gi reshi nekoj zadacive aljooooo
1) Тело поаѓа од мирување и се движи рамномерно забрзано . За време од 5s телото изминува пат од 100м. Колкава ке биде брзината на телото по време од 15с ?

2) Елонгацијата на материјална точка се менува по законот
- _______П(пи)
y=15sin --------- t cm.
-________12

-Да се определи амплитудата , кружната фрекфенција, почетната фаза, фрекфенцијата и периодот на осцилирање ?

Кој ќе ти ги реши кога сме учеле физика кога Господ уште по земја шеташе... Башка ајде потруди се, овие на Електро по 5 бода носат.

1) Тело поаѓа од мирување и се движи рамномерно забрзано . За време од 5s телото изминува пат од 100м. Колкава ке биде брзината на телото по време од 15с ?

2) Елонгацијата на материјална точка се менува по законот
- _______П(пи)
y=15sin --------- t cm.
-________12

-Да се определи амплитудата , кружната фрекфенција, почетната фаза, фрекфенцијата и периодот на осцилирање ?

Првата мислам се решава со ова формула: s=v*t. S - патот, V- брзината, t- времето. Е сега ти замени и реши ја.

Ама не сум сигурен дека е 100% вака :D

ama brat 2 vremina ima ovde i 5s i 15 s po koe da mnozham? :)

Не не не, грешка моја. Ова формула е константна брзина, кај тебе во задачата било со рамномерно забрзување. Не знам формула за ова.
Види побарај во учебници/скрипти негде треба да имаш формули.

Здраво ќе може ли некој да ми даде малку поопширно објаснување за ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ, постдипломски студии, на кој јазик се изучува, тешко/лесно... Фала ви однапред.

Електроника по нова програма прв пат се држи и е демек скратено од порано, се надевам нема да замара толку :rolleyes::rolleyes:
Можно е, и подобро да е така, сепак мене ми предаваше Линеарна електроника минатата година :)

Здраво ќе може ли некој да ми даде малку поопширно објаснување за ПРОЕКТЕН МЕНАЏМЕНТ, постдипломски студии, на кој јазик се изучува, тешко/лесно... Фала ви однапред.
Не знам јас никој на проектен менаџмент ама како што гледам предаваат доста реномирани професори од ФЕИТ и Економски и според сликава не ќе да се за фрлање постдипломските.

1902000_507673182684904_1861630231_n.jpg

Малку потруди се барем околу ова. Води се по мерните единици ако не ги знаеш равенките и нема да згрешиш.

а=v/t
v=s/t => a=s/t^2
a=100/(5*5)=4 [m/s^2]
ако t=15 тогаш
v=a*t => v=4*15=60 [m/s]

Другите отвори скриптата, ги имаш одговорите сигурно.

Малку потруди се барем околу ова. Води се по мерните единици ако не ги знаеш равенките и нема да згрешиш.

а=v/t
v=s/t => a=s/t^2
a=100/(5*5)=4 [m/s^2]
ако t=15 тогаш
v=a*t => v=4*15=60 [m/s]

Другите отвори скриптата, ги имаш одговорите сигурно.

fala mn brat :D
--- надополнето: 14 февруари 2014 во 18:54 ---
Decki aj ke ve zamolam uste ovie nekoj da mi gi odgovori nikade ne mozam da gi najdam odgovorite

1) Какво движење е рамномерно променливо праволиниско движење , како гласат равенките за брзина и изминат пат кај овие движења?

2) Гравитациона сила - мегу кој тела дејствува и со кој закон се дефинира, напиши равенка

Последно уредено од модератор:
fala mn brat :D
--- надополнето: 14 февруари 2014 во 18:54 ---
Decki aj ke ve zamolam uste ovie nekoj da mi gi odgovori nikade ne mozam da gi najdam odgovorite

1) Какво движење е рамномерно променливо праволиниско движење , како гласат равенките за брзина и изминат пат кај овие движења?

2) Гравитациона сила - мегу кој тела дејствува и со кој закон се дефинира, напиши равенка

1. Прв пат слушам за рамномерно променливо праволиниско движење. Нема никаде такво нешто. Или е рамномерно или е променливо, не може да биде рамномерно променливо.

2. ако добро се сеќавам F=(gamma)*(m1*m2)/r^2 (gamma е гравитациона константа)

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom