ЕУ држава?

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Погнасни, полицемерни копилиња од оние на чело на ЕУ нема на светов и на веков, да горат во пеколот заедно со сите западњаци (и источњаци) што не имаат поткопувано :smir:

Анастазија завзема малку преромантичарски ставови во однос на ЕУ, Екстремес од друга страна пак е идеолошки против ЕУ. Реалноста е некаде измеѓу и сепак одалечена и од двата става. Факт е дека ЕУ прво треба да почне инстутиционално да се се реформира ѕа да може воопшто да почне да се движи кон една поинтегрирана структура. Но исто така факт е дека културните разлики се сеуште премногу големи и тоа може само на еден начин да се реши, а тоа е да се релаксираат меѓунационалните тензии прво преку економски добар живот, вотро преку подржување на размена на и комуникација помеѓу луѓето се цели кон одреден степен на хомогенизација на еворпската култура што во основа треба да биде социолошката основа ѕа понатаможно интегрирање на една поинтегрирана ЕУ. Но овој процес сега е на почеток првични ефекти ќе име тек таму после 100 години, под услов да биде постојан и без прекини во даденото време.
Друга работа е тоа што на целата идеа ѕа ЕУ терба малку попрактично да и се пристапи а не емоционално и ќе се согледаат предностите кои се добиваат на ниво на функционалност како општество.
Како и да е тоа е таму некаде во далечна и неизвесна иднина.
Моментално самите герамнци гледаат на ЕУ како многу практична работа, нормално уште им треба време да сварат дека внатре во европа има релативно големи културни разлики кои ќе терба да се почитуваат, ама не гледаат на ЕУ толку романтичарски како еве да речеме Анастазија. Како и да е јасни им се сите последици од се тоа што претставува ЕУ.
Како и да е се се сведува на интереси и што е можно попрактичен начин на остварување одредени цели. Кој меша емоции во големите политики никогаш нам да може да ги разбере.

ЕУ се повеке ке прилича на една држава.Ако тетка Меркел и чичко Саркози са уште 5-10 години,ке бидеме свидетели и на реалната воjска на ЕУ.

Германско-Фрацуска Армија всушност постои повеќе од 10 години, само што за неа знаат многу малку, која што Германско-Француска армија е основана со цел на неа да им се приклучат и други армии за да не биде повеќе само германско-француска армија, што до сега не се има случено.

Интересно како му забележуваш за акцентот, знаејќи дека ги величиш европските вредности.. како толеранција :)
Сите знаеме кој е Роберт Шуман, сепак бил и министер за надворешни работи на државата во која моментално престојуваш.

... свој живот, а не туѓа проекција.

(многу добро знам кој е Шуман, во моментов сум на програма за Европска Економија, историјатот ми е познат...)
Шуман е од Лорен, предел каде живеат Германци. Тоа е Германска територија историски уствари, за Алзас и Лорен уште се јадат овде:) Израснат е во Германија... Поентата ми беше дека не може да биде француски националист кога е исто толку Германец колку и Французин.

секој со своите идеи... Јас не гледам ништо лошо во Унијата, напротив. Што е прилично јасно, очигледно... Не знам зошто се повлекува паралела меѓу губење на нациналното и влегување во Унијата... Освен, ако како што кажав - не се плашиме дека ќе се претопиме во нешто друго. Ама, не ми е јасно, ако сме толку сигурни во нашето, како би се сменило тоа толку лесно?

Анастазија завзема малку преромантичарски ставови во однос на ЕУ, Екстремес од друга страна пак е идеолошки против ЕУ. Реалноста е некаде измеѓу и сепак одалечена и од двата става. Факт е дека ЕУ прво треба да почне инстутиционално да се се реформира ѕа да може воопшто да почне да се движи кон една поинтегрирана структура. Но исто така факт е дека културните разлики се сеуште премногу големи и тоа може само на еден начин да се реши, а тоа е да се релаксираат меѓунационалните тензии прво преку економски добар живот, вотро преку подржување на размена на и комуникација помеѓу луѓето се цели кон одреден степен на хомогенизација на еворпската култура што во основа треба да биде социолошката основа ѕа понатаможно интегрирање на една поинтегрирана ЕУ. Но овој процес сега е на почеток првични ефекти ќе име тек таму после 100 години, под услов да биде постојан и без прекини во даденото време.
Друга работа е тоа што на целата идеа ѕа ЕУ терба малку попрактично да и се пристапи а не емоционално и ќе се согледаат предностите кои се добиваат на ниво на функционалност како општество.
Како и да е тоа е таму некаде во далечна и неизвесна иднина.
Моментално самите герамнци гледаат на ЕУ како многу практична работа, нормално уште им треба време да сварат дека внатре во европа има релативно големи културни разлики кои ќе терба да се почитуваат, ама не гледаат на ЕУ толку романтичарски како еве да речеме Анастазија. Како и да е јасни им се сите последици од се тоа што претставува ЕУ.
Како и да е се се сведува на интереси и што е можно попрактичен начин на остварување одредени цели. Кој меша емоции во големите политики никогаш нам да може да ги разбере.

Многу убав пост.
Моите ставови се такви „романтичарски“, затоа што во Унијата гледам преку замислата каква треба таа да биде и кон што се стреми. Иако е основана пред се на страв од нова војна, таа е можноста Европските братски народи да се обединат и да бидат силни. Европа беше фабрика на Америка и зависеше во се, а пред се во поглед на сигурност од неа. Сега повеќе не е така. И тоа ми дава надеж дека еден ден (што потполно се согласувам дека нема да е брзо) - ќе бидеме една држава, целиот континент.
Концептот на народ од народи не е невозможен, иако треба многу работа на него. Кога веќе почнавме со цитирање на Шуман, ќе пробам да преведам исто како што има кажано: „Европа нема да се создаде одеднаш, ниту според некаков генерален план. Ќе се изгради преку конкретни постигнувања.“.
За болдот, целосно се согласувам. И претходно реков - додека ние јачаме национализам, другите си го подобруваат својот живот, и се најпрактични што можат. Тоа ги втера и Британците во Унијата (дури и Тачер е убедена:))

Si go podobruvaat svojot zivot na smetka na ostanatite...Kolonijalizam, i neo-kolonijalizam..anyone?:toe::toe:

Za Germanija i Francija, Grcija i Spanija zasekogas ke im ostanat evtini letuvalista, za nivnite gragjani so po 300-500evra(cetvrtina plata) da mozat da se pijancat na plazite, i da zagaduvaat so nedolicno odnesuvanje,i nedostatok na kultura.A da ne se osvrnuvam na drugite kako Bugarija i Romanija, koi ne gi smetaat ni za zivi..

Iluziite deka eden den standardot ke se izednaci se provizorni vo najmala raka, bidejki na samata Germanija i Francija ne im odgovara da si sozdavaat mokni dzinovi drzavi so pomos na trudot na svoite gragjani,mokni drzavi koi eden den ke im zastanat kako konkurencija i ke mozat da im kazat NE na hegemoniite koi gi sledime denes?!(Sarkozi ja poddrzuval Grcija, bidejki baba mu bila od Solun, bez razlika sto megjunarodnoto pravo e na strana na Makedonija:jaj:)

Balkanot i Istocna Evropa sekogas ke bide gledana niz prizmata na prezirot, i od visina, "Divite Balkanci" i "Istocnite Komunisticki Slovenski" narodi, nikogas nema da bidat dorasnati za pocit vo ocite na "Starata Evropa". Sum se sretnal so mnogu lugje od Britanija, Francija ,Italija, i mnogu znam kako obicnite lugje razmisluvaat za Istokot, odnosno, kako im e izvrsen brainwashing od samite drzavi vo koi ziveat.

Nekoi ovde so romanticarski stavovi razmisluvaat za obedineta Evropa, a za mene toa e utopija barem za narednite 100 godini...

Momentalno evropa ne e obedineta tuku samo zdruzena poradi ekonomski faktori,
....obedinuvanjeto se vrsi vrz duhovna i ideoloska osnova, a taa denesna Evropa za zal ja nema....:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom