Strenght
Never Give Up!!
Не се замарајте со луѓе што зборат дека све шо е македонско не е наше..Според сите ние крадеме а уствари све се врти околу нас
)

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А Средец не е во Самуиловото царство?
Е,ако патриарха бил един и ист,за што зборуваме тогава...?!Можно е црквата да биде различна,а патриарха един и ист?!
Ноторна глупост, бугарската круна е во Цариград, со укинувањето на државата и црквената независност. Таа со над 100% сигурност не можела да заврши кај Самоил.Каде си видел ти да се смени династиjaта и това да носи нова круна?! Круната е една...на државата,на монархиjaта...
Требат повеке духовни водачи,ако били повеке от 2-уште подобро... за да легитимират нова династиja. Папата бил доволен заради големото си влиjaние на запад....
Дали ти се разбираш самиот себе?Патриарсите не можат да дадат чужда круна,това можеш да провериш,каj сакаш.Уште повеке след разбиването на монополо на 4-те православни цркви ти постои веке црква во склоп на државата и во границите на државата. По твоjaта логика,патриарха на Русиja може да корунова и да даде круна от името на Србиja,Романиja,Бугариja... така?!
И когато зборуваме за Охридската црква-еве ви и една плаштеница от Охридската архиепископиja. Сами прочитаjте што пишува врз плаштеницата
Првата е тогашна Византија на чело со Македонската династија, втората е Самуиловото Царство. Војната е граѓанска внатрешна и од неа произлегле:Во "Речник" Зонара вели дека ова политичко име на втората македонска држава и било дадено за време на преговорите во 970 г.
Ок, разбрав, ќе се бришат сите средновековни извори и официјално признаената историја
бидејќи е спротивна на вашите филозофски ставови. Браво, браво, сосема демократско... :wink:
Ако бараш вистинска дискусиjа и не те е страх от вистината зошто бришеш постови?
Апропо, от тие "аргументи" разбрав дека во минатото на Македонците им викале Бугари.
А што стана со "вечното" име?
Охридската архиепископија дејствувала и по смртта на Самуил до 1767 година.
Василиј Втори не ја укинал, дури на против.
Штом текстот не се совпаѓа очигледно е дека не се работи за истата минијатура.Зборуваме за ова минијатура на Манасиевиета хроника, нели?
![]()
За Мрачката грамота од 1347 г. (Орjаховска грамота) на Иван Александар дали имаш читано?
Дали има еден извор од средновековен хроничар во кој се вели дека Самуил бил цар на Македонците? Кои се изворите со кои
се докажува дека Самуил бил македонски цар? Кои се изворите со кои се докажува дека во војската на Самуил биле Македонци?
Не сум историчар и не знам се ...
Грцките епископи се титулували бугарски, не зоштото биле Бугари, туку зоштото биле пастири на Бугарскиот народ.
Относно темата - не мислиш дека поимот нациjа е постоел тогава, а камо ли границите на една нациjа /ajде, нека сборуваме за етнос/ е истиот като денешниот. Та само преди 150 години земjите до Ниш са се сметали за бугарски. Треба ли да ти дам пример и со Егеjска Македониjа.
Инако не се види Албаниjа, Црна Гора и Босна да са биле дел от темата Бугариjа /како мислиш ти/:
. . .
Истото се однесува и на Климента и на сите други ваши пропагандни тврдења.
. . . .
Се работи за ТЕМА БУГАРИЈА и нејзините жители именувани според административното име.. . .
Не ја укинал точно, ја смалил диоцезата на тема Бугарија само.
Ова од каде се знае? Колку што ми е познато ја задржа истата, но финансиски ја поддржува...
Штом текстот не се совпаѓа очигледно е дека не се работи за истата минијатура.
Ок, твојата не сум ја видел
Не навлагај во општи разводнувачки муабети за да не те бришам, држи се по тема!
Ти прашува за Крум и ти покажав дека се потпишал како цар на Бугари и Грци.
Доколку во Византија имало Македонци и се споменати од неколку современици и подоцнежни автори како такви тогаш зошто би ги немало за време на Самоила?
Споменати се каде? - Во денешна Источна Тракија! Дадов извор (Скилица) за Василиј Македонец од каде е и каков е ама сте го избришали.
Доколку цела Македонија е во неговото Царство тогаш чив Цар е?
А доколку тема Македонија била во Источна Тракија, а подоцна создадената тема Бугарија била на местото на денешна Македонија, тогаш чив Цар е?
Доколку Царот Стефан Душан се титулирал како македонци цар тогаш од каде се појавиле Македонците?
Доколку Царот Стефан Душан бил 3/4 бугарин по произход каков цар бил?![]()
Јадрото на војската било од неговото Царство кое го сочинувала територијата на Македонија, логично е војската да била сочинета воглавно од Македонци.
... а хроничарите велат дека са 14 000 Бугари.
Како ќе го оспорите следново:
Л'в Граматик (Хронографија, ГИБИ, т. V, стр. 156)
![]()
на 155 стр.
![]()
Адрианопол (Одрин, Турција)
Се работи за денешна Источна Тракија. За авторот Македонците се ромеи од тема Македонија. Не само Лав ѓакон, има и други хроничари кои зборуваат за Македонците од Адрианопол.
--- надополнето ---
Истиот Л'в Граматик (Хронографија, ГИБИ, т. V, стр. 167)
Братот, како ќе го оспорите следново:
![]()
Бугарите тргнале на војна против ромеите и дошле во Македонија?
Иван Снѣгаров'. Историја на Охридската архиепископијаПретходно ти е објаснето од каде.
Од каде тебе ти е познато дека ја задржа истата?
Како каде се споменати бугарите? Во Бугарската држава!А каде се споменати Бугарите?Значи не може за нас да важат други критериуми, а вие да си ги бирате и обликувате вашите.
Сите жители во Бугарската држава политички се нарекуваат “Бугари“, исто како и сите Тематски жители на Тема Бугарија.
Колку што постојат “Бугари“ во Македонија така постојат и “Македонци“ во Тракија!
Тема Бугарија уште не е формирана, нели?Повторно ме потврдуваш. Доколку постоеле тематски Македонци тогаш зошто треба да е поинаку во случајот со тематските Бугари?
Уште еднаш:![]()
Не те сфатив што треба да оспорам?
Имаш Македонци? Имаш! Имаш Бугари? Имаш!
Јас не негирам Македонците, дури на против... Каде виде да негирам, водиме дискусија, поздрав.Тогаш каде е проблемот, ја користам твојата аргументација.
Македонците постојат исто како што Бугарите, доколку ги негираш Македонците тогаш ги рушиш и тезите за Бугарите во Македонија(денешна).
И како овој аргумент го побива моето тврдење?
Samo si zaboravil deka Teofilakt vo svoite pisma jasno se razgranicuva od tematskite Bugari, pisuva najlosi raboti za niv. Znaci toj sebe si ne se smeta za Bugarin.Ниту Теофилакт бил Бугар ниту жители во Охридската архиепископија биле Бугари.
Иван Снѣгаров'. Историја на Охридската архиепископија
Том 1
Како каде се споменати бугарите? Во Бугарската држава!
Тема Бугарија е создадена 4 години по смртта на Самуил, нели?
Имало тематски Македонци, тема Бугарија нема уште!
Уште еднаш:
Бугарите тргнале на војна против ромеите и дошле во Македонија?
Samo si zaboravil deka Teofilakt vo svoite pisma jasno se razgranicuva od tematskite Bugari, pisuva najlosi raboti za niv. Znaci toj sebe si ne se smeta za Bugarin.
A toa "nas Bugarite" se dolzi na faktot, sto toj prepisal od slavjansko zitie na Sv. Kliment.
Znaci tvojot argument se prevrakja vo kontraargument. Toa e dokaz deka Slavjanite se narekuvale togas veke Bugari.
A zosto Vlasi ne se narekuvale tematski Bugari? Vidi kaj Kekavmen. Pisuva si za Bugari i Vlasi. Vo ista tema ziveele, ednite tematski Bugari, a drugite etnicki Vlasi.