Енеаграм- теорија на личноста

• Креатор на темата Креатор на темата Dreamer.
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Енеаграмот како метод на спознавање на себеси прв пат го запознав пред 2, 3 години на факултет и притоа се запрепастив од тоа колку прецизно и вистинито ме прикажа мене како личност. Еве сега ми текна да го споделам тоа со вас. :)
Значи вака. Енеаграмот може да се опише како сет од девет различни типови на личности со свој број кој ја означува таа група. Ставот на научниците позади овој енеаграм е дека луѓето се раѓаат во одредена група, најверојатно според гените.
Неколку значајни карактеристики би биле:
1. Не се мигрира од една група во друга низ животот.
2. Карактеристиките се универзални и не влијае дали станува збор за машки или женски род.
3. Не постои број на група кој е подобар од другиот, без разлика дали е помал или поголем,
итн...
Јас сум воодушевена од категоризацијата иако обично воопшто не верувам дека луѓето може да бидат поделени во само 9 групи. Значи не бидете скептични за момент и пробајте го тестот, јас сум петка- Observer/Thinker :)

http://www.9types.com/

Ја видех страната ама не разбирам как би можел да откријам на која група припагам па би сакал твоја помош ак не тее на одмет...? :smir:

Го направив и ми испадна The Adventurer (the Seven)
Од она што го видов-99% ме опишува.
Кул!

Type 4: The Artist. The intuitive, reserved type.
Type 5: The Thinker. The perceptive, cerebral type.
Type 6: The Skeptic. The committed, security-oriented type.
Type 9: The Peacemaker. The easygoing, accommodating type.

сите ми се застапени со исто - најмногу бодови

она за артист не ми лежи толку другото е точно

Type 4: The Artist. The intuitive, reserved type.
Type 5: The Thinker. The perceptive, cerebral type.
Type 6: The Skeptic. The committed, security-oriented type.
Type 9: The Peacemaker. The easygoing, accommodating type.

сите ми се застапени со исто - најмногу бодови

она за артист не ми лежи толку другото е точно

Направи го уште еднаш, посконцентрирано и пообјективно :) Мора во првото најмногу да се пронаоѓаш.. Нема делење меѓу групи :)

Направи го уште еднаш, посконцентрирано и пообјективно :) Мора во првото најмногу да се пронаоѓаш.. Нема делење меѓу групи :)

пак го напраив и пак ме дели овојпат во 2 групи:tapp: ај утре може ќе се пронајдам, овојпат артист и писмејкер

The Adventurer (the Seven)
П.С. Стварно има нешто во психологијата како наука, зашто секој пат после вакви тестови се запрепастувам. Long live the science!:wink:

Базирано врз истражувањата на Јунг, не би рекол рип офф, еве надградено.
Нешто слично - Myers-Briggs тест.

Седмица.
Ме погоди комплетно.
100 посто :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom