Емпатија? Дали ја имаме?

• Креатор на темата Креатор на темата StoleD
  • Време на започнување Време на започнување
Емпатијата денес често се сведува на лајк, коментар или кратка порака. Ретко кој ќе се јави телефонски, ќе одвои време и ќе биде навистина присутен. Така што, ја има, но е површна. :)
Хмм, малку ми е оксиморон површна емпатија. Ако е површна, не е емпатија.

Хмм, малку ми е оксиморон површна емпатија. Ако е површна, не е емпатија.
Со тоа површна емпатија ваљда сака да каже дека тоа денес што се дешава е глумење емпатија.

Ме боли кур како обично ги викаат, наместо кукање, плачење, редење на фејзбук за туѓи судбини нека му се поможи на луѓето, а ако не се можи пополезно е да се сработи нешто отколку да се кука и лелека.
Шом сакаш да им помогниш на љугето значи кај тебе постои емпатија.Нема никаква врска со Фејзбук.

Со тоа површна емпатија ваљда сака да каже дека тоа денес што се дешава е глумење емпатија.
Емпатијата може да е површна и повторно вистинска, не мора да значи дека одма се мисли на глумење. Жив човек не може да има ист интензитет на сочувствување со секоја неправда цело време, бидејќи немаме толкав емотивен капацитет, ќе ја изгубиме волјата за живот ако чувствуваме сѐ во највисок интензитет. После еден момент настапува себе презервацијата како инстинкт за преживување. Денес може да се убиеш од плачење поради мртви цивили и деца во некоја војна, но кога истото се повторува секој ден малку отрпнуваш, се десентизираш и го чувствуваш повеќе гневот кој останува константен.

Емпатијата може да е површна и повторно вистинска, не мора да значи дека одма се мисли на глумење. Жив човек не може да има ист интензитет на сочувствување со секоја неправда цело време, бидејќи немаме толкав емотивен капацитет, ќе ја изгубиме волјата за живот ако чувствуваме сѐ во највисок интензитет. После еден момент настапува себе презервацијата како инстинкт за преживување. Денес може да се убиеш од плачење поради мртви цивили и деца во некоја војна, но кога истото се повторува секој ден малку отрпнуваш, се десентизираш и го чувствуваш повеќе гневот кој останува константен.
Па ја не реков дека површна емпатија не постои, ја само објаснив што мислам дека она сакала да каже, кога во конкретниот пост, го спомнала тој термин.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom