Емотивни манипулатори

• Креатор на темата Креатор на темата Cool psychologist
  • Време на започнување Време на започнување
Next...
The psychology of darkness...

Не замарај

What These Videos Usually Claim

Many “dark psychology” videos on YouTube argue things like:

• People can hack your psyche using secret steps to influence or control you.
  • Manipulation is a step-by-step process that can reliably shape anyone’s thoughts.
  • There are hidden tactics that most people don’t know but you can learn.

The thumbnail for this niche typically uses:

• a dramatic or shadowy image
  • bold text about “control,” “secrets,” or “mind hacks”

to make the content seem urgent and scientific (these are visual persuasion tactics).

❌ Why These Claims Are Not Correct (and Often Misleading)

1)

They exaggerate what manipulation actually is

Real manipulation, in psychology, is simply one form of social influence — it’s not a guaranteed, step-by-step mind “hack.”

• Influence can occur, but it depends on context, relationships, and individual awarenessnot secret steps.
  • Tactics like persuasion, suggestion, or negotiation can shape choices, but they do not enable control over another adult’s thoughts or will.

Why this matters:

If binge-watching a video could reliably change someone’s mind, advertising, politics, and sales would always work perfectly — but they don’t.

What

Real Psychology

Says

Social influence exists — e.g., persuasion, norms, modeling, suggestion.

Manipulative behavior occurs — people can attempt to push others.

But there are no secret steps to control minds.

No independent field called “dark psychology” with validated methods exists.

Мислиш по ново gaslighting? Ти реков дека мора да го надминеш тоа што само жени те пораснале, премногу се поистоветуваш со нив и нивните одбранбени механизми. Конкретно ти и ТРЕБА да се сомневаш во твојата перцепција, мисли, чувства и доживувања бидејќи си веќе на работ на општеството.

Те молам предизвикај ми емоционална болка и вознемиреност со твојата тишина на оваа тема. Да ја ставиме на тест мрачнинава која велиш дава да имаш некоја моќ над соговорникот.

На секоја моја објава да реплицираш. Немој да си пропуштил... That's an order soldier! :pos:

На секоја моја објава да реплицираш. Немој да си пропуштил... That's an order soldier! :pos:
Ти реков дека ќе ја надгледувам темата и на секој твој спам ќе реплицирам адекватно со спам.

Мораш да сфатиш дека имам повеќе време и нерви од тебе за ова да го правам. Ти ако ме игнорираш, другите не ме игнорираат, па така твоево катче тука ќе остане загадено а сите знаеме колку ти е потребно. Јас не прекршувам правила, ако твоите самурајски видеа од 3 саати без објаснување се во склоп на дискусијата, така се и моите АИ генерирани одговори за нив.

Освен ако не ми одговориш на првото прашање за кое сам понуди знаење: кои од форумот ги сметаш за емотивни манипулатори и зошто? Само така ќе бидеш оставен повторно сам да си ги мирисаш своите прдежи на темава, како до сега. Три пати те прашав сосема коректно да одговориш, ова е последен пат. Искористи ја шансата да научиш да дискутираш и да стоиш зад напишаните работи.

Мораш да сфатиш дека имам повеќе време и нерви од тебе за ова да го правам. Ти ако ме игнорираш, другите не ме игнорираат, па така твоево катче тука ќе остане загадено а сите знаеме колку ти е потребно.
Ако некој мора да објаснува колку време и нерви има обично тоа значи дека нема доволно аргументи...
Форумот е за идеи и размислувања нема потреба од твое загадување на темава...
Освен ако имаш досаден „гастербајтерски" живот...

Ти ако ме игнорираш, другите не ме игнорираат,
Ама не те ни поддржуваат изгледа...

моите АИ генерирани одговори за нив.
Јас па мислев дека водам разговор со интелигентна личност... :(

Последно уредено:
Ама не те ни поддржуваат изгледа...
Јас не зависам од интернет валидација како тебе.
Ти не можеш да го напуштиш домот ако самурај на јутуб не ти каже дека има лав во тебе.

Четири реченици напиша погоре а ниту една не ја заврши со една точка.
Трите точки да не се некоја манипулација, дека имаш уште многу да кажеш а сам треба да сфатам?

Не откриваш кои се манипулаторите бидејќи сакаш и ти да се сместиш таму само уште не си ја собрал самодовербата?
Ако ти си еден нема да прашувам за тебе зошто така сметаш, ок?

Јас не зависам од интернет валидација како тебе.
Интересно е како зборуваш за валидација а целата порака ти е обид за неа...

Не откриваш кои се манипулаторите бидејќи сакаш и ти да се сместиш таму само уште не си ја собрал самодовербата?
Кога разговорот оди кон лични навреди и некакви ти стилски забелешки разговорот со тебе е веќе напуштен од мене.
Ако имаш аргумент за емотивна манипулација слободно...
Од овој момент јас немам никаква допирна точка со ниту еден твој нареден коментар... :)

Кога разговорот оди кон лични навреди и некакви ти стилски забелешки разговорот со тебе е веќе напуштен од мене.
Ова не е точно.
Може да видиме како започна разговорот и кој навреди прв многу лесно:

Ако на форумов нема манипулатори тогаш очигледно не ја гледаш „големата слика".
Може да посочиш неколку конкретно?
Зошто? Да не се препозна?

Ти напиша нешто прв, јас културно прашав да дадеш пример, на што ти ме навреди и низ редови ме нарече емотивен манипулатор без јас да имам изнесено претходно мој став на темата врз кое што ти би основал мислење да не сум јас еден. Од тогаш само тоа те прашувам. Не се криј сега како пичка и да глумиш жртва дека некој сега тебе те навредува па не сакаш да одговориш.

Ти реков, мора да научиш да стоиш зад што имаш напишано ако јавно презентираш мислење и став.

Дали ги препознавате? Како се браните?

Мала дефиниција:

Емоционалните манипулатори се мајстори за промена на реалноста со лаги или погрешни изјави со цел да ве збунат. Можеби ги преувеличуваат настаните за да се претворат како ранливи. Тие исто така ја разбираат нивната улога во некој конфликт со цел да добијат ваша симпатија. Нивното однесување е перфидна игра, каде ништо не е така како што изгледа. Понекогаш е многу тешко да се препознаат емотивните манипулатори, затоа што тие се способни суптилно да ве натераат да го направите она што го сакаат додека се чувствувате добро и корисно за тоа.
Со такви луѓе може да е многу тешко. Лично мислам релативно лесен начин за пробивање на манипулаторите е многу внимателно следење на нешто.

Така, било каква мала лага или било какво извртување на вистината од нивна страна лесно ќе го забележите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom