Електронска Демократија

• Креатор на темата Креатор на темата E-De
  • Време на започнување Време на започнување

Дали мислите дека вакво уредување е во полза на развојот на една држава

• Вкупно гласачи
    3
  • Гласањето е завршено на .
Член од
23 февруари 2013
Мислења
7
Поени од реакции
4
Започнувам тема со цел да се разработи и прошири идејата за Електронска Демократија во Македонија.

Краток опис

Моменталната технолошка развиеност овозможува премин од репрезентативниот политички систем во непосреден и вистински демократски систем.
Со интернетот како основен алат за комуникација секој граѓанин треба да ја има можноста да учествува дирекно во работата на Парламентот со предложување на нови закони, гласање за тековните закони и изгласување измени и дополнувања на постоечките закони.
Исто така во општество со воведена електронска демократија секој граѓанин го има правото да овласти човек кој би можел да гласа во негово име на истиот принцип на кој ги назначуваме политичарите со таја разлика што доколку довербата на граѓанинот е злоупотребена тој би можел во секое време да му го одземи овластувањето од назначеното лице без при тоа да мора да чека 4 години за нови избори.

Шо зборуваш бе? Предлози на закони нема таква работи, тоа што технократите од Брисел сервират нашиве одма гласаат.

Каква е моменталната ситуација може да биде преголема дискусија,
Мене ме интересира дали би можело да функционира општество доколку граѓаните преку интернетот би можеле дирекно да го изразат своето прево на глас не само за одредена партија или политичар но и за закони кои се во моментална постапка или предложување на нови закони
Еве еден едноставен аспект на идеата:
Да има официјален сајт на кој секој (ПИСМЕН) човек би можел да предложи закон и доколку добие доволно поддршка од гласачкото тело да премине законот во собраниска процедура...Ова денес е реалност со правото на референдум но доколку би се искористил интернетот како легитимна алатка би било многу полесно и побрзо граѓаните да учествуваат во управувањето со државата.

Абе зашо на два пати си ја напраил темава? или мене така ми се чини.. дај една спојка направете...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom