Екстремни зависници од спортско обложување

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
266
Губат семејства сакајќи да добијат облог

Во канџите на измамници што преку интернет нудат помош за сигурна добивка се заробени мажи, жени и цели семејства, а некои од нив изгубиле станови, коли и друг имот
D7C50DEA5CC4D34BA403863D6F16B3B5.jpg

Обложувањето е своевидно коцкање, а коцкањето е вид зависност, велат психијатрите
Се откажа од семејството, а се плашам дека може да се откаже и од животот, загрижено раскажува кавадарчанка за сопругот, кој бил опседнат со спортско обложување. Слични се и другите приказни за луѓето што имаат желба да се збогатат брзо. Тие земаат позајмици и кредити за да уплатат во обложувалница, а со тоа тонат во уште поголеми долгови. Нивната несреќа ја користат измамници, кои преку интернет, за соодветен паричен надомест, нудат „помош за сигурна добивка“.

- Ниту децата го интересираат ниту јас. Студен е, нервозен, постојано вика... Збеснува кога губи и се заканува со ќотек. Се крсти пред икони, пали свеќи в црква... Се откажа од семејството, од пријателите, а се плашам дека може да се откаже и од животот ако не може да ја поднесе загубата - раскажува загрижената сопруга. Познавачите велат дека во канџите на желбата за голема добивка се и девојки, жени и цели семејства, а некои од нив изгубиле станови, коли и друг имот.

- Обложувањето сосема го смени брат ми. Не излегува од дома, постојано дреме пред компјутер и чека дојава како да игра. Постојано губи, но и понатаму е упорен и заглавува уште повеќе. Позајмува пари за да уплати, зема кредити, соголен е до гола кожа. И на крај дома во сите нас гледа малер - раскажува загрижен гевгеличанец. Сите соговорници велат дека се' почнало како хоби, а потоа прераснало во страст, која носи кавги, долгови, семејно насилство и разводи.

ИЗМАМНИЦИ НУДАТ ПОМОШ НА ИНТЕРНЕТ

Нивната несреќа ја користат измамници, кои преку интернет нудат помош и сигурни добивки. Еден таков дојавувач е и Спахиќ. Во интернет-контактите со македонските обложувачи се претставувал како Грк, а комуницира на српски јазик. Неговото име се пренесува од обложувач на обложувач, а се стапувало во врска преку интернет. Тој што сака да добие дојава за тоа на кој натпревар да вложи, треба најпрвин да уплати на посебна жиро-сметка. Дури потоа ќе добие информација на мејл или на мобилен телефон на кој натпревар да типува. Ова е шемата што ни ја откриваат нашите соговорници. Тие објаснуваат дека секој тип има своја цена, а постоеле „инсајдер“, „суперинсајдер“, „експерт“, „спешл“, „суперспешл“ и „ВИП-спешл“ тип. Цената за нив била од 100 евра нагоре, дури и над 10.000 евра.

Обложувачите не сакаат јавно да зборуваат за својот порок. Но, членови на нивните семејства потврдуваат дека дојавите најчесто биле утка. Тие велат оти имало повеќе измамници како Спахиќ и интерне-страници на кои обложувачите очајнички барале помош и слепо верувале во дојавите. Ве молам помогнете, многу потонав - моли обложувач од Виница за дојава преку мејл. Неговите родители велат синот им е во була, но не се свестува дека стигнал до просјачки стап, па и понатаму бара дојавувачи и се задолжува, надевајќи се за добивката на својот живот. Дојавувачите кои се претставуваат како видовити и експерти, најчесто се измамници.

- Тоа е само лесен начин да се заработи. Некој се сетил како да профитира од зависниците од спортска прогноза. Има само три начини да заврши еден натпревар: победа, пораз или нерешено. Дојавувачот сигурно ќе им погоди на некои од клиентите и ќе заработи реклама. Следниот пат истите пак ќе му уплатат за дојавата, а ќе има и нови жртви, кои прв пат ќе си ја пробаат среќата со него - велат нашите соговорници.
УЖИВАЊЕ КАКО ВО СЕКСОТ

Обложувањето е своевидно коцкање, а коцкањето е вид зависност како алкохолот и дрогата, вели невропсихијатарот професор д-р Витомир Мицев. Тој додава дека коцкањето со разумни суми е игра, а патолошкото коцкање создава личности што не водат сметка за последиците.

- Тие се кријат зад идејата за голем ќар, со кој ќе ги вратат претходно изгубените суми и ќе станат богати. Неретко губат се' што имаат и завршуваат како измамници, фалсификатори и извршители на други криминални дејства - објаснува Мицев. Според него, ваква зараза може да им се случи на луѓе што минуваат низ стресни ситуации, на депресивци и слично.

- Но, тоа се случува и во семејства во кои децата се сведоци на коцкарските сеанси на родителите - додава тој. Зависноста се разгорува во кризни општествени периоди каков што е долгиот период на транзиција кај нас. Човечката потреба за моќ е секогаш присутна и се врзува за пари, а надежта дека утре ќе се биде богат никогаш не згаснува кај коцкарите и тие тонат во сопствениот порок.

- Чудни и интензивни доживувања има кај коцкарот во периодот на исчекување. Тоа се моменти полни со возбуда. Некои го споредуваат тоа со сексуалното задоволство - вели невропсихијатарот Мицев. Тој предупредува дека коцкањето најчесто завршува со лични или со семејни трагедии.

- Познавам луѓе што го допреа дното токму поради таа страст - вели Мицев и додава дека лекувањето на зависноста не е едноставно.

Тој препорачува превентивно да се влијае бидејќи порокот во раната фаза може успешно да се излекува со индивидуална или со групна психотерапија. Препорака е сите што имаат вакви проблеми да се јават на психолог или психијатар.
ИНФО-Погубна желба за добивка
Обложувањето почнува како хоби и прераснува во страст, тврдат повеќе членови на семејства во кои оваа зависност донесла кавги, долгови, семејно насилство и разводи. Зависниците од обложување во очај земаат позајмици и кредити, а со тоа тонат во уште поголеми долгови. Нивната несреќа ја користат интернет-измамници, кои се претставуваат како видовити или експерти и за соодветна парична помош им „потшепнуваат“ како да типуваат за „сигурна добивка“.

извор

===========================================

колку е реален текстов погоре и колку луѓе влегуваат во лавиринтот на спортските обложувалници и губат се што имале...?

знаете ли примери, сте влегле ли и вие во овој круг, до каде сте стигнале...?

еее познавам пријатели шо останале без коли ... без вредни ствари поради тоа шо отишле у минус за да стават поголем влог... мислам тоа е болест бре

..мене ова премногу ми е глупо..заш као пример..чаршијава ни ја упропастија..што затворајќи кафиќи отвараја кладилнице..и тоа на една улица ги има 5..и во секое време се полни...зарем толку паре има народов?
..ја на пример ..тие 50 или 150 денари шо ќе ги дадем на тоа и изгубим..ја би ги оставала настрана така што за еден месец..ќе имам многу повеќе отколку една добивка! =)

..мене ова премногу ми е глупо..заш као пример..чаршијава ни ја упропастија..што затворајќи кафиќи отвараја кладилнице..и тоа на една улица ги има 5..и во секое време се полни...зарем толку паре има народов?
..ја на пример ..тие 50 или 150 денари шо ќе ги дадем на тоа и изгубим..ја би ги оставала настрана така што за еден месец..ќе имам многу повеќе отколку една добивка! =)
за кој град прајме муабет?

Па во текстов има доста вистина и дека има наивни луѓе кои праќаат пари најчесто за наместени типови како и погоре споменатите.
Во денешно време сите почнаа да прават блогови на кои има реклами 10 евра па и повеќе ако сакаш да добиваш типови кои се лага доволно е на сопственикот на блогот месечно да се најдат 15-тина жртви што ќе уплатат пари и тој веќе е во ќар а може и ќе им каже утакмица фала богу ако му се погоди.
Исто така има у луѓе кои поради кладилница заложиле куќа и слично исто така има и човек го познавам ставил 100.000 евра на една утакмица сингл во на Панчев кладилницата изгубил и сега се затвори дуќани,менувачници.

па во право е тој шо го пишувал текстов но тоа е секој сака да заработи на лесен начин сите кога ќе слушнат дојава мислат 100% е сигурна но не е секоаш така има доста луѓе што изгубиле по многу пари :toe:јас сум влегол малце во кругот ама не до толку да губам ептен големи пари како некои ,иначе до сега сум губел сум добивал:toe: коцката е болест постојат и глупави луѓе кои веруваат на таканаречените дојави секој отвара блог денеска и пишува дојави шо немаат врска.
поздрав до колегите :)

Екстремни зависници од спортско обложување:pos2:.Добар е насловов ама коцкари(комарџии)се тоа.Како и да се врти коцката куќата е секогаш на ќар,се додека се врти коцката.Тоа е вистина за било кое обложување или коцкање.Е сега кога ќе се опаметат луѓето и ќе прекинат со тоа спортско обложување дури тогаш куќата(кладилницата)ќе биди на зијан.

Лично искуство сум имал само еднаш, иначе имав другари у основно што буквално ниеден ден не доручкуваа и парите што им ги даваа од дома ги трошеа на "кладење" .... Болест е..

Тој што изгубил се на кладилница е кретен, и нема што тука да се збори.
Не гледам логика на некојси да му дадат 200евра за да ми каже една утакмица со 2-3коефициент.

Ниедна утакмица не е 100% сигурна. И јавно да излезат играчите и да кажат дека натпреварот е наместен...самите кладилници ке го свртат натпреварот во нивна полза.

И кладилницата не е ништо во споредба со казината, да не се вреѓаме. :)

Болест е, се кладам само на фудбал, и денеска се изнервирав тотално со она Зенит што клуб ќе беше и онај нивни играч Дани да го ебам.

Најубоо ми е тоа што, фаќам, али на следниов начин 2.000 секоја недела фаќам, понекогаш повеќе зависи до влогот, и никогаш не сум минус :)

Чим видам дека губам чекам месец дена да ме пројде малерот.

Јас се кладам,зависник сум ама не до толку.
Има еден човек од маалто, човекот се што има ке даде ке се колни за ништо да му дадат пари некој и да оди да уплати, еднач фати 2500 ден, и сега тере од некој да му ги дади парите да уплати за 10000 што ги имал сите пари, па еднашка си залочил ланче едно имаше за спортка абе глупости е ова.
Да се кладиш ама со акл.

Abre znaete li zosto se kladat lugevo? Zosto se mnogu mrzlivi ne im se raboti, pa sakaat na lesen nacin pred televizor da zarabotat!

Пауза... 1 и пол месец веке не сум пишал, издржува се и подобро ми е вака.. Како да не јас се ке губам... Ама дојдов ли до некоја пара пак можеби ке почнам, онлајн, локално тешко да се нафатам.

se kladam sekoj den ama ne sum do tolku i ne igram so golemi pari

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom