Економска Криза 2022; Како до полесно справување со кризата - Ќе се преживее ли?!

• Креатор на темата Креатор на темата Coca Cola
  • Време на започнување Време на започнување
Принтањето пари многу ретко е причина за инфлација. Примери имаш безброј, а најтазе ти е од 2014 до 2020 што се пуштаа трилиони долари низ светот, па инфлација ниту 1% не успеваа да подигнат. ЕЦБ парите што им ги даваше на банките за да им ги отукупува долговите, банките не ги внесоа во реален сектор во ЕУ, туку ги си ги паркираа во ФЕД, бидејќи ФЕД им даваше мислам 0,25% камата, додека во ЕУ беше нула или негативна.

Државата принта/пушта пари.
1. Каде идат тие пари? Ретко идат во реален сектор.
2. Со тек на време дел од парите ќе почнат да стигаат кај граѓаните (реален сектор), но кога народ смета дека е криза, тешко за работење (милион регулации и рекет), основен човечки инстинкт е да ги чува, штеди. Значи пак немаш инфлација.

Во МКД имаш 5 милијарди евра во физички депозити, каматна стапка 0, значи инфлација им ги грицка, ама многу малку некој да ги инвестира тие пари. Зашто?

Основа за секоја хиперинфлација што историски досега се случила е губење на довербата.

Олку тикви зелени истрескани на форум немам прочитано. Ако не се разбираш во некои работи не коментирај.

На површина е просто, повеќе пари во оптег за исти добра и услуги. Западните земји никогаш порано не фрлале толку безплатни пари како во пандемијата.
Еве на пример вo Австралија, дур бевме во lockdown државата даваше директно пари ако немаш работа, пари за бизнисите да се одржат, плаќање школо, бесплатни кирии etc.

имало и порано принтање да ама не до овој степен

Е сега доаѓа време кога тоа треба дасе плати, пошто математички неможе човек без труд да добива пари и да ги троши на добра и услуги.

Македонија исто така имаше пакет мерки што е во основа примтање пари. Проблемот Македонија е што никогаш централна банка не ја крева и спушта каматната стапка во однос со инфлацијата.
Моментално 10% инфлација а каматна 1.75%.

Сите западни земји Аус Уса Англија почнаа дакреваат само ние се праиме паметни. Ете ти Турција што исто во време на инфлација спушта каматна стапка, сега до 60-100% инфлација има.

Ја незнам што дебилен народ ке бевме ако незнаеш што правиш и како функционира економијата само копирај што прави Америка Аус.

Кревањето на минималната плата и војната со Украина додаваат инфлацијата уште да биде поголема. Лошо е ако тргне на таа спирала пошто народот осиромашува највеќе а богатите стануваат уште побогати.

Становите во центар изгор, акциите на берзата све рипнаа. Кредитите за имот се уште ефтини околу 3% (реално ова мора да се крене за да се смири инфлацијата)
Западните земји веќе почнаа да креваат.

Чисто се сомневам дека земаат такви плати ако не ги бива :)
Да, има и квалитетен кадар од азиските земји, само треба трпение и троа замаранции додека да ги фатиш контактите од таму, ако одиш на слепо голема е шансата дека ќе налеташ на чкарт.
Зашто не веруваш? Зависи што мислиш под тоа, просек не значи дека не те бива.
Муабетот ми е дека работеле тука за 1000, таму за x8 од тоа. Да сакала фирмата да вработи 8 Македонци или 16 индијци место него ќе го напраеле тоа.

Последно уредено:
Mi e zal za tie sto edvaj krpat mesec so mesec ovoj bran na poskapuvanja za niv ke bide katastrofa. Sepak me interesira seirdziite kako pominuvaat so novive ceni posto imase edno vreme smeski za drugi drzavi kade demek ne se kapele povekje ili kako toa masloto bilo pet Evra. Ama toa e seir za komsijata ama doma beter.

Mi e zal za tie sto edvaj krpat mesec so mesec ovoj bran na poskapuvanja za niv ke bide katastrofa. Sepak me interesira seirdziite kako pominuvaat so novive ceni posto imase edno vreme smeski za drugi drzavi kade demek ne se kapele povekje ili kako toa masloto bilo pet Evra. Ama toa e seir za komsijata ama doma beter.
Ако мислиш за ситуацијата со Русија, се сеириме зашто ние бар се најдовме во небрано и ни криви ни дужни ќе го јадеме. Вие од друга страна(не ти, сонародниците твои) сами сте си криви и ќе патите зашто сте наивни и смотани.

Игорче, лошо е за сите. И за тие што треба да платат 5 евра за зејтин и за тие у Мкд што треба да плаќаат 3 евра.

Без гајле ќе му падне жал на Ковчо ќе им прати по 1000 денари а тие во плико гласот...после ќе се заебава со што му текне.

А што не е за смеење да ви даваат препораки од влада поретко да се бањате,да се препотувате без клима летоска а се тоа за едно големо ништо?
Не си свесен колку ступидно изгледа Украинското знаме на аватар што си го ставил

И тоа плус го пишав не си разбрал.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

Игорче, џабе небањат одиш два месеци, стипси се вашите, шипки ќе видат украинците од германското оружје.

Игорче, џабе небањат одиш два месеци, стипси се вашите, шипки ќе видат украинците од германското оружје.
Кај тебе како е. Масло набави на време?
Автоматски споено мислење:

А што не е за смеење да ви даваат препораки од влада поретко да се бањате,да се препотувате без клима летоска а се тоа за едно големо ништо?
Не си свесен колку ступидно изгледа Украинското знаме на аватар што си го ставил
Диле не заебавај. Ете во Северџанистан никој ништо не кажал пак наебале луѓето. Реков ја на другата тема за сеирот дека сите ќе осетиме ама некои држави се обидуваат да ублажат а некои не. Тебе ти е гајле крена глава за другите би било интересно како е ситуацијата.

Кај тебе како е. Масло набави на време?
Е ова лошо што го пишуваш.Он ради тебе плаќа поскапо масло и го пречекуваат празни рафтови,а не обратно

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom