Еднаш спасен, засекогаш спасен?!

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
И кој не беше запишан во Книгата на Животот, беше фрлен во огненото езеро.

Откровение 20-15

Според овој стих мислам дека книгата е однапред напишана.
Да зошто Бог вели дека сме избрани уште пред да биде создаден светот..ама нели знае се...па ги знае и оние кои ќе отпаднат?!како вели..многумина се повикани..малку избрани

marcus, велиме дека спасението е дар од Бога всушност не го заработил никој лично со своето поведение.Бидејки е подарок од Бог не верувам (тоа е мое размислување) дека Бог ке си дозволи да подарува па да си го повлече подарокот.

Инаку наведените твои стихови и некои други во Библијата посочуваат на тоа дека можеби си во право.

Меѓутоа моето верување е дека Бог на тие што им Го подарил спасението нема да им го одземе.Затоашто Бог однапред знае за какви карактери се работи и знае како би функционирале и после подареното спасение.

Со ова воопшто не се согласувам затоашто Библијата јасно кажува дека сме оправдани само преку вера.

Odlicno razmisluvanje....za pozdrav ti e postot

.Дали еднаш спасен, значи дека си засекогаш спасен?!

Езекиел: 3:21 Ако ти го опоменеш праведникот да не греши, и тој навистина прекрати да греши, ќе живее, зашто ја прифати опомената, а ти ќе го спасиш својот живот.”

13:22 Зашто вие со лага го ожалостивте срцето на праведникот, што Јас не сакав да го ожалостам, а ги закрепивте рацете на безбожникот, за да не се одврати од лошиот безбожнички пат, па да го спаси животот.

18:20 Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре. Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот неговата безбожност.

18:24 Ако ли праведникот се ОДВРАТИ од својата ПРАВЕДНОСТ и почне да прави НЕПРАВДА и сите гадости што ги работи безбожникот - дали ќе живее? СИТЕ праведни дела што ги правел ќе бидат ЗАБОРАВЕНИ , а заради својата невера со која што изневери и заради гревовите што ги направил, ЌЕ УМРЕ.

18:26 Ако праведникот се одврати од својата праведност и почне да прави неправда, па умре заради тоа, ќе умре заради неправдата што ја направил.
.
.
.
НЕМА ПОТРЕБА ОД КОМЕНТАР ЗА ОВА !

Езекиел: 3:21 Ако ти го опоменеш праведникот да не греши, и тој навистина прекрати да греши, ќе живее, зашто ја прифати опомената, а ти ќе го спасиш својот живот.”

13:22 Зашто вие со лага го ожалостивте срцето на праведникот, што Јас не сакав да го ожалостам, а ги закрепивте рацете на безбожникот, за да не се одврати од лошиот безбожнички пат, па да го спаси животот.

18:20 Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре. Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот неговата безбожност.

18:24 Ако ли праведникот се ОДВРАТИ од својата ПРАВЕДНОСТ и почне да прави НЕПРАВДА и сите гадости што ги работи безбожникот - дали ќе живее? СИТЕ праведни дела што ги правел ќе бидат ЗАБОРАВЕНИ , а заради својата невера со која што изневери и заради гревовите што ги направил, ЌЕ УМРЕ.

18:26 Ако праведникот се одврати од својата праведност и почне да прави неправда, па умре заради тоа, ќе умре заради неправдата што ја направил.
.
.
.
НЕМА ПОТРЕБА ОД КОМЕНТАР ЗА ОВА !

Na toa sto ti go pisuvam mora doobjasnuvanje i te kako....site se obiduvaat da te razberat pa nikako ne im uspeva.OBidi se da bides malce pojasen

DObar ili losh,veruval ili neveruval sekoj ke ja vkus smrt be druze

Адам и Ева кои беа створени како своршени суштества и одлучија да го напуштат Господ преку непослушноста...

па нели ова рече го разбра во темата " Адамовиот грев "

Адам воопшто не бил создаден совршен туку НЕСОВРШЕН
сто пати во библијта тоа НАПИСМЕНО ГО ПИШУВА

Римјаните
8:20 имено, созданието-Адам и беше потчинето на суетата, НЕ ДОБРОВОЛНО , туку од Бог, кој го потчини - во надеж

Псалм:
89:47 Спомни си КОЛКУ Е КРАТОК МОЈОТ ЖИВОТ , ВО КАКВА СУЕТА ГИ СОЗДАДЕ СИТЕ ЧОВЕЧКИ СИНОВИ

Книга Мудрост Соломонова 13 - ред 1
Сите луѓе по ПРИРОДА се СУЕТНИ (како и Адам ) оние кој не го ПОЗНАЛЕ Бог

АДАМ И ЕВА нели биле слепи ....значи биле СУЕТНИ што ќе рече БИЛЕ незнабошци
не го ПОЗНАВАЛЕ БОГ !.
.
.
.
а и невозможно е да биле совршени создадени оти со тоа би биле РОБОТИ со ВРОДЕНИ НАВИКИ значи без слободна волја .

ЗАТОА :

Евреите: 5:14 А тврдата храна е за полнолетните, кои преку НАВИКА , ги извежбале СЕТИЛАТА да РАЗЛИКУВАТ ДОБРО И ЗЛО .

(Адам немал никаква навика да разликува добро и зло а плус со кого би се споредувал па да знае ?.....целата игра била наместена за накрајот да добие нога )

целата библија кажува дека НЕ БИЛ СОВРШЕН само ете 1700 навика од свјатите отци
иако очигледна измислица не се остава така лесно .

Na toa sto ti go pisuvam mora doobjasnuvanje i te kako....site se obiduvaat da te razberat pa nikako ne im uspeva.OBidi se da bides malce pojasen

DObar ili losh,veruval ili neveruval sekoj ke ja vkus smrt be druze

тоа што ОЧИГЛЕДНО кое за да се разбере не бара ниту логика ниту размислување

НЕ ГО ОБЈАСНУВАМ !

ЗАТОА ќе мора малку сам да се потрудиш ако треба уште неколку пати прочитај размисли ...па после прашај што не ти е јасно ќе ти се објасни .! ОК .?

со Господ или да го напуштиме и дали со тоа го губиме спасението кое веќе сме го добиле...нормално со помош на нашата слободна волја?

какво спасение ВЕЌЕ СМЕ ДОБИЛЕ ????????????????

стварно нејасно !

Со ова воопшто не се согласувам затоашто Библијата јасно кажува дека сме оправдани само преку вера.

Јаков: 2:20 Сакаш ли пак да сознаеш, Суетни човеку, дека верата без ДЕЛА е мртва?

претпоставката-верата е мајка на сите заебанции !

добро велат американците "подобар некаков план на кој ќе се надеваш отколку никаков план ".

Привилегираноста ја разбирам,појава веќе обуставена и во нашето општество.Но,покајанието како очистување не.
Савле е најдобар пример за тоа.Да бидеш Римски центурион и да колеш евреи,за потоа да се покаеш и да станеш најголем пророк на источен Рим и светец.
Или пак да бидеш христијанин,пацифист и глобално добар човек цел живот,и да се одречеш од бога пред смртта после долгогодишно боледување од канцер.

Истрајност?Дела?Работата се сведува на чиста пропаганда.Свеќата е 10 денара,иконата и нејзиното осветување во црква многу повеќе.Се додека си финансиски верник,спасен си.Се додека постоиш како цифра и плаќаш данок наместо црквата,ти си нејзино чедо.
Можеш комотно да се покаеш на 80 години и емисарот ќе ти ги прости гревовите во име на Бог,зошто тоа е неговата мисија овде и затоа е привилегиран да работи во единствената институција која законот свесно ја амнестира од себе.

тоа што ОЧИГЛЕДНО кое за да се разбере не бара ниту логика ниту размислување

НЕ ГО ОБЈАСНУВАМ !

ЗАТОА ќе мора малку сам да се потрудиш ако треба уште неколку пати прочитај размисли ...па после прашај што не ти е јасно ќе ти се објасни .! ОК .?

".

Ma uste malce i napamet ke ti gi naucime postovite.....tctct

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom