eBay (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата corpz
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли производи на кои не се плаќа поштарина?
Конкретно патики , дали некој купувал патики преку amazon ili ebay и дали е исплатливо ?
Од амазон дефинитивно не е исплатливо. Ако начекаш на ибеј со бесплатна достава во голем процент ќе биде некој кинез.

Can anyone help me?? Има ли начин да се направи профил на ибеј и со сметка моја од која можам да нарачам и како?
пс.може има некаде објаснето ама не најдов

Зависи како ќе начекаш и од кого. Ако начекаш евтини од некој и без поштарина, ќе ти се исплати, нормално.
Тоа не зависи од Амазон или eBay туку од продавачот.
а во македонија што се наплатува???
поштарина, шпедиција???
ако може некој да ми ја објасни целосно постапката кога ќе пристигне производот во македонија и за поефтини ( 20-30 дол) и за поскапи и начинот на достава.

Од кинезиве на ebay што имаат free shipping, дали мора да се плати со paypal или може и со картичка директно? И над која цена се наплаќа царина?

Од кинезиве на ebay што имаат free shipping, дали мора да се плати со paypal или може и со картичка директно? И над која цена се наплаќа царина?
Мора исклучиво со пејпал не сум сретнал со скрил. Инаку ако ги прашаш кинезите они би све у ќеш да продаваат ама не им е дозволено.

Сакам да нарачам нож. Е сега некаде прочитав дека таквите работи ги запленуваат на граница и неможе да стигнат ко купувачот. Вистина е тоа? Да не трошам пари за џабе.

Да ве прашам нешто, кој има искуство. Имам виза електрон картичка за интернет плаќања од стопанска банка. Сум нарачувал досега од повеке страници , успешни трансакции и ми стигал производот у надедениот рок. Е сеа сакам да нарачам од И-БЕЈ нешто ама коа ке идам да платам, кога бирам држава во која е извадена картичката македонија ја нема... а испорака до македонија вршат. Има бугарија хрватска словенија албанија босна... само нас не нема. Дали ако изберам за држава пример бугарија ке ми биде валидна трансакцијата? Дали ке ми стигне продоктот и дали ке ми земе провизија зашо плакам ко од друга држава да е. Ако има некој искуство нека пише важно ми е :) ке му бидам мн благодарен :)

Сакам да нарачам нож. Е сега некаде прочитав дека таквите работи ги запленуваат на граница и неможе да стигнат ко купувачот. Вистина е тоа? Да не трошам пари за џабе.
Мене не ми направиле проблем досега, ама за се има првпат;)

Јас немам нарачувано нож, оптика за снајпер, ласер над 300mw мислам дека може да ти пратат писмо па да те испрашуваат алфи за што ти се и ред други работи.

Сакам да прашам исто царина на секој производ ли се плаќа и според што се одредува дали според производ или неговата цена ?

За нарачка од ebay (продавачот е од Кина) колку време се чека и со tracking number каде може да ја следам нарачката?

За нарачка од ebay (продавачот е од Кина) колку време се чека и со tracking number каде може да ја следам нарачката?
Од многу фактори зависи најмалку 20 дена мене ми се случило да чекам 3 месеци. Ќе ти дадат кинезите линк каде можеш да ја следиш. Кога ќе пристигне во европа ќе можеш со posta.mk да следиш до каде е. Мада тие во пошта можат да те направат мајмун и да ти ја сменат дестинацијата како да не е стигната уште во МК. Имав постови овде за ваква работа ама не знам каде ги постирав.

а во македонија што се наплатува???
поштарина, шпедиција???
ако може некој да ми ја објасни целосно постапката кога ќе пристигне производот во македонија и за поефтини ( 20-30 дол) и за поскапи и начинот на достава.

nekoj???

Во Македонија се наплаќа царина. Се царинари производот кој обично ке поскап од 45 евра. Појке информации имаш тука
Поштарината ја плаќаш кога го купуваш производот.

Кога ке пристигне во Македонија производот поштарот ке ти донесе „честитка“ и ке појдеш да си го подигнеш од на пошта. Ако е околу 20-30 долари, не би требало да имаш никави давачки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom