Дудинки

• Креатор на темата Креатор на темата Sungerot Bob
  • Време на започнување Време на започнување

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Локација
Гостивар
Дудинките се едно вкусно, а и многу здраво овошје. Скоро сите ние ги имаме пробано:)

dudinka+zrela.jpg

dudinki.jpg

Дали јадете/сакате дудинки или не?
Рецепти во кои ги користите дудинките.....
Лековитите својства на дудинките....

Еве јас ќе почнам..... јас многу ги сакам дудинките, посебно белите...... кога бевме деца и навечер игравме жмурка или граница, криејќи се, неизбежно беше да набереме дудинки и да се заблажиме и освежиме со ова овошје :)

Да немаш вакво дрво во двор!!! Па колку сака нека се вкусни (иако мене не ми се) :D

Jадам, дудинки
Но сезоната им е кратка, приближно трае две недели во јуни. До пред некоја година позади зграда имавме дудинка, но сега е исечена

Црници...Едно од ретките дрва што не фаќа црвја и единственото што прави повеќе ѓубре од борот :D Инаку ми се многу вкусни.Пред многу години тука во Македонија (прашајте некој над 70г.) се одгледувале црници само за свилената буба,ларва што се замотува со свила,од која што и до ден денес се прават облека,конци за шиење и слично.

Дудудунди :icon_lol: wtf прв пат слушам такво нешто, да немаше ставено слики сериозно немаше да знам за што зборуваш, овој крај сите ги викаат црници, инаку ништо посебно не ми се.

Графитот кај Градежен, е прво нешто шо ми иде на памет ко ќе се спомене дудинка. Цитирам:

"Љубам дудинка."

Јок бе еднуш ко мал се прејадов од овие Муренкиве ме стегна запек. Иначе убај се

АБе кои дудинки, ние црници ги викаме :D

Црници ммммммммм.Мојата овошна дрога.

Кога е сезона на црници веќе колегите ме научија дека ќе бидам на работа 40 минути покасно.Едноставно по пат морам да си пробам од секое дрвце.:vozbud::P:P

Нажалост најубавата црница ја исекоа и годинава имаше послабо за јадење.Одма гледам дека шеќерот ми паднал јбг:(

Инаку највеќе ми се допаѓаат пази ова(белите црници) :D или мелези што ги викаме ние

Црници ги викат и кај нас, иначе не јадам а и мразам кога одам по асфалт и од напаѓаните се напрам лом.

Некои рибари (као Миленко) ги користат за фаќање кленови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom