Дрога - Отворете им ги очите на блиските до вас

• Креатор на темата Креатор на темата *Miss Grenade*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали кога близок ќе западне во тешки проблеми со дрогата, сте успеале да му помогнете?

• Да и сум успеал/а

Гласови: 6 14,6%
  • Не сум пробал/а, не се мешам

Гласови: 21 51,2%
  • Сум пробал/а но не сум успеал/а

Гласови: 14 34,1%

• Вкупно гласачи
    41
Гледав на филм сцена ама зошто да не и во живот.
Ќе го затвориш еден месец и само храна и вода да истера на суво малку да почнат да слабеат кризите и болките да се сменат генерација на клетки и организмот ќе ја преброди зависноста.

Ај кажи ми жити се како ќе се тргне од сите глупости кога цело друштво му се исти, возат под дејство на алкохол и дрога, ги пљачкаат нивните дома и имаат куп кривични позади нив. Он сеуште не стигнал да тоа ниво.Мене ме одбегнува кога е со нив или кога излага било каде, дури и девојка му е иста , не сакам да судам , ама она мислам дека уште толку го добута до дното.
Исто така мислам дека не е на игла, но не можам ни да знам кога не го гледам што прави, но знам дека почна мн да прави работи кои не го личат на него.

Што значи индиректно си свесна дека стигнал на тоа ниво, но не сакаш да си признаеш зошто сте на еден начин го сакаш како брат.Разбирам, и се е во ред тоа но има некои работи во животот што колку и да се трудиш не можеш да ги промениш.Згора на сето тоа ти си ја исполнила својата должност како другарка, си се обидела да му помогнеш што е навистина ок и коректно од твоја страна.Но, време е и самата да се освестиш дека тој не се враќа.Eби-ветар (Windfucker) не ти мислеше ништо лошо, ти напиша само дека чим тој отишол до таа граница верувај дека во иднина ќе си имаш и проблеми од него, зошто веќе на него не му е важно ниту другарство, ниту фамилија, ниту нешто друго туку важна му е само дрогата.И се ќе направи само за да стигне до неа.
А ти на еден начин ја прифати и со нервоза неговата порака зошто ете, се работи за твој многу добар другар.Ама, кога веќе влегол толку длабоко во тие води не можеш да го отргнеш колку и да сакаш.Дрогата не е едноставен проблем, или пак walk in the park.......

Гледав на филм сцена ама зошто да не и во живот.
Ќе го затвориш еден месец и само храна и вода да истера на суво малку да почнат да слабеат кризите и болките да се сменат генерација на клетки и организмот ќе ја преброди зависноста.

Ќе излезе и пак ќе земе. Исто како во случајот со затворениците...
Некој треба да работи на психата на тие луѓе, а психата не се средува со ќотек...

Болна тема!
Ми имаат неколку поминато низ раце... Не успеав! Не се ни трудев доволно... Не може да си алтруистички настроен спрема некој што сака да ти наштети, ми се активираше механизмот за самоодбрана.

Се плашам од мојата реакција, доколку ако имам дете и стане зависно...

Зборувано од макотрпни искуства. :facepalm:

Koгa ќе си побара некој помош, тогаш ќе помагаш.
Со сила неможеш да дадеш ни мисла, не па искуство или верување.
Можеш да повториш совет, можеш да разговараш и дискутираш, можеш и да го попцуеш малку, или барем расклоцаш, why not. И твојот пат како Семоќен Спасител завршува тука !
Ако твојата помош е неколку пати игнорирана, одбиена, можеби исмеана; ќе се свртиш и фино лепо ќе одјаваш кон зајдисонцето со растопено чувство на мир.
Евентуално можеш да му ставиш до знаење дека секогаш ќе бидеш тука за него (НИКОГАШ материјално).

Да, знам дека мислата е 'Се откажав. Му свртев грб. Што ако бев поупорен? Ќе го спасев. Можеби требаше само уште малку притисок. *После ова никогаш нема да ја освојам титулата Friend of The Month.*' :place:
Once upon a time, in a kingdom far away, i found out that it doesn't quite work like that.
What a relief. :giggle:
Луѓето мораат да бидат спремни и на чисто со себе и пред себе за да ја добијат волјата која ти неможеш да ја дадеш, а богами насушно ќе им треба.

Зборувано на едно друго ниво, ниту една ситуација во која ќе се најдеме во животот не е случајна. Негова и само негова е, макар погинал, запишана ќе биде.
Зборувано на сосема трето ниво, толкавата твоја тенденција за спасување луѓе знае да биде погубна и да зборува повеќе за твојата личност отколку за неговата.
Со среќа.

Најлоша идеја е да помагаш на некој кој не бара помош. Лажливо и себично е чувството на надмоќност и добродетелство. Ќе ве натера да си мислите дека тоа го правите е за негово добро а всушност станува збор за гладно и празно его кое знае само да ги до искомплицира работите кои се веќе поприлично засрани.

Според мене најдобар начин за одвикнување од тешки дроги (за онај кој очајно бара помош) не е отстранување на дрогата или нејзина замена со друга(како што е метадонската срање терапија), туку постепено и долгорочно намалување дозирањето на дрогата што ја зема, под долгорочно мислам на месеци и години (кај секого може да биде различно). Секако по можност некаква изолација надвор од современиот тек на живеење исполнета со различни активности (физички а посебно умствени).

Ќе излезе и пак ќе земе. Исто како во случајот со затворениците...
Некој треба да работи на психата на тие луѓе, а психата не се средува со ќотек...

Мора да помине низ тоа повлекување како го викаат, има еден клип не знам дали го знаеш со добра споредба гледај го ќе ти се допадне :icon_lol::

Најлоша идеја е да помагаш на некој кој не бара помош.

Да, точно така!
Личноста мора пред се’ сама да сака да си помогне... АМА понекогаш ни самите не сме свесни во колкави гомна сме зацапале и не би ни било лошо некој да ни спомне нешто во врска со тоа. Тоа ти е исто како некоја твоја карактерна мана, за која не си свесен дека ја поседуваш и кога некој ќе ти посочи на неа, доколку сакаш, ќе ја смениш.

Затоа на некои деца им треба ќотек.
Прекини да бидеш фина и да се понашаш ко Мајка Тереза.
Јави се на татко му, кажи дека ланчето е твое и он ти го украл, кажи му да ти дае пари или ќе пријавиш во полиција.
Ќе изеде добар ќотек дома. Или у станица, зависи.
Ако не прекине да се дрогира, бар ќе прекине да краде.
Now that's a start.
Замоли го да прекине да зима се и сешто, нек се одржава само на гане. Ако нема позитивни реакции, јави се кај него дома. Ако пак нема позитивни реакции, најди другар што има татко у полиција, контактирај го и замоли го детево да не го носат у затвор него да го преваспитаат.

Незнам...
Некако сум немилосрден за вакви ствари...
Малите птички се учат да летаат, големите се буткаат од гнездо. Мислам дека е време да прекинеш да го учиш и да почнеш да го казнуваш.
Макар и по цена да ти се напне и да не ти збори и све и свашта. When it's all over, ќе се врати и се ќе биде во ред.

Со среќа. This is some fuck'd up shit.
ili ova :)

Кое вадење од контекст човече..

28 years ago four guys named David, Nick, Roger and Richard wrote music. They constantly had at least one of them on LSD to hear the connections in the music. That music was later released as an album, and it stayed on top as the most sold album fro twenty years. The album was called The Dark Side of The Moon and the group was called Pink Floyd.

http://www.24vesti.mk/24-od-se-srce-15-04-2015
Има излез од тунелот наречен дрога, решението си ти. Помогнете некому наведуваjки го на прав пат, jас си помогнав. Отворена сум за дискусиjа на темата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom