Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
@Рудници и [quote="Рудници и, post: 6652865, member: 36192"]Ако бегаш од компетентноста за некогаш порано, зошто велиш дека ако не се ДМ Македонија ќе е мртва?Претпоставувам дека се сеќаваш барем на 5-10 години уназад во времето кога не биле тие овде, без разлика на другите околности.Сигурно сте муабетеле со родителите за времето кога биле во државни фирми.
И јас прв велам дека порано не било подобро, баш во средина на 90-те се случија огромните стечаи и бркања (сите сме имале барем по еден родител во тие фирми, па сме запознати од нив како било),

Дали досега не сме биле економски на апарати за дишење?Сме имале само лошо и полошо.(муабетот ќути и прифати, можело и полошо).Ама дека ДМ и слични ќе ја кренат економијата со нивните 20 милиони, а паралелно еден куп мали фирми се затворени од инспекции за глупости некако не е за верување.На малите фирми им кратиме секакви права и ги задушуваме, а странски експлоататори чекаме со црвен тепих.
Утре ќе дојдат уште такви ко ДМ во некои гратчиња или села каде ќе бидат условени за уште помала плата.Ако е таков напредок чекаме, со плати за преживување, не е на арно...[/quote]

1.Мислам дека е добредојдена како шанса за најлошо ситуираните.

2.Сум муабетела...со двајца дедовци,баба ми,татко ми кој по социјализмот помина во капиталистичка фирма работејќи цели 10 години за социјалистички гигант.Тројцата кажуваат како и тогаш,така и сега дека сме заебани а татко ми со кој работам и денес мисли дека денес сме дупло позаебани но мора да се работи и само да се работи затоа што од нас зависат уште многу фамилии.

3.Апсолутно се согласувам.Без замерка.

4.Искрено не сум сигурна.Колку е добро толку е и лошо.Досега дебатирав за односите работодавец-работник но искрено за ова почесто и самата се прашувам колку е добро.Од една страна оние кои немале никакви приходи сега имаат можност барем да имаат колку-толку пари а од друга страна постои опасност да ја срушат цела трговија во нашата земја користејќи наша работна сила и пласирајќи ефтин производ и за нашиот пазар и за извоз.Факт е исто така дека никој нема да се нафати од македонските инвеститори да инвестира во фабрика,преголем е ризикот а не е загарантирана заработувачката се работи за огромна сума на пари,едноставно преголем залак е и не е исплатливо.Фирмите како фирми можат да вработат максимум до 50-70 луѓе,најголемите,дури и тогаш не би се решила невработеноста и пак ќе владее незадоволство.

Е сега си ја расипа оценката. По било кој параметар и во теорија и во пракса, Шведска е една од наједнаквите држави во светот. Да не барам сега линкови, ама ова не можев да го игнорирам туку така.
Да, да, у право си.

http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2014/05/wealth-inequality-in-sweden.html

У Шведска има повеќе нееднаквост у богатството него у Америка, ама ве лажат социјалистите како Шведска е позитивна прикаска за социјална еднаквост и социјален мир.

Шо ќе ми е проект од УСАИД, кога денес постои интернет и слобода на информации?

Не, не си ти за читање повеќе.

Да, денес постои интернетот. Некој знае да го користи, некој не.

sweden_wealth_charts.jpg usa_wealth_charts.jpg

И да го искористи.

И повторно да го искористи.

Апсолутно дека секој може да земе некои бројки и да си ги интерпретира како сака. Многу побитно е како е во пракса, а праксата е дека има голема еднаквост. Сега богати фамилии има, и тие нормално ќе имат голем процент од богатството, ама помеѓу работниот народ има голема еднаквост и тоа е факт. Ако е веќе до бројки, еве нешто пак друго:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2172rank.html

Ете од американците, мада мене не ми се битно. Битно е човек да прошета, да разгледа и веднаш му е јасно каква е еднаквоста за разлика од Америка каде што разликата меѓу Беверли Хилс и некоја населба од Детроит е како небо и земја.

Не, не си ти за читање повеќе.

Да, денес постои интернетот. Некој знае да го користи, некој не.

Прегледај го приврзокот 94243 Прегледај го приврзокот 94244

И да го искористи.

И повторно да го искористи.
Како да ти доловам оти Шведска има 25 посто ДДВ, 12 посто корпоративен данок, и индивидуален данок од преку 50 посто?
И дека сите листи кои ги гледаш за Шведска се неточни, пошто не може да се дојде до информациите, пошто државата игра огромна улога у распределбата на богатството?
Како да ти се долови дека ако се родиш у една класа у Шведска, шансите да останеш се исто големи како и у Америка?
Или како да ти се долови дека Шведска е економија која паѓа ден со ден се повеќе и повеќе и да и се дивите на економијата на Шведска, е исто како да и се дивите на економијата на Грција рецимо?
Или дека Шведска има 40.000 долари по човек БДП, и може да си дозволи да биде социјална, додека тера нели? Додека Македонија не го може тоа сега, пошто треба да се создаде богатство, и после да го распределуваме?

И дека сите листи кои ги гледаш за Шведска се неточни, пошто не може да се дојде до информациите, пошто државата игра огромна улога у распределбата на богатството?

:facepalm:

:tapp:

http://www.paoracle.com/

"Hey yo! For those of you who don't know my name is Phoebus Apollo. I am a Pittsburgh, PA based blogger, web designer, fitness nerd and once-passed bill writer. I spent 3 years working in the Portland, OR area for Circuit City and 4 years before that working at Regal Cinemas in downtown Portland, many of you may know me from those places. After moving to Pittsburgh I worked at Sears, now I work with Office Depot. Some of you may have met me via activities in the Pittsburgh area that I host or attend on meetup.com which is awesome. Others may know me from my work with Perverted Justice and their websites @ pjfi.org. A few may even remember that time I founded the allianceOf Sound Mind in Eve Online, although I am on haitus from the game. My hometown is Greenville, MI where most of my family is located.

This is a home for my ideas, projects, fitness logs and other nonsense. Right now I mainly post day to day thoughts on Facebook so check me out there to say hi! "

- - -

Ако веќе сакаш да дискутираш со аргументи не туку вади линкови од блог постови на квази про или контра капиталисти блогери напикани во било кое ќоше на планетава Земја, пред компјутер, со мачката покрај себе.

Толку од мене до тебе.

http://www.paoracle.com/

"Hey yo! For those of you who don't know my name is Phoebus Apollo. I am a Pittsburgh, PA based blogger, web designer, fitness nerd and once-passed bill writer. I spent 3 years working in the Portland, OR area for Circuit City and 4 years before that working at Regal Cinemas in downtown Portland, many of you may know me from those places. After moving to Pittsburgh I worked at Sears, now I work with Office Depot. Some of you may have met me via activities in the Pittsburgh area that I host or attend on meetup.com which is awesome. Others may know me from my work with Perverted Justice and their websites @ pjfi.org. A few may even remember that time I founded the allianceOf Sound Mind in Eve Online, although I am on haitus from the game. My hometown is Greenville, MI where most of my family is located.

This is a home for my ideas, projects, fitness logs and other nonsense. Right now I mainly post day to day thoughts on Facebook so check me out there to say hi! "

- - -

Ако веќе сакаш да дискутираш со аргументи не туку вади линкови од блог постови на квази про или контра капиталисти блогери напикани во било кое ќоше на планетава Земја, пред компјутер, со мачката покрај себе.

Толку од мене до тебе.
Шведска има слободен пазар. И тек откога некој ќе заработи, тогаш им го јаде лебот државата шо го распределува.
Ние имаме по 3.000 долари по човек БДП.

Размисли како Шведска се издигнала како економија.
Со истиот тој слободен пазар кој од 1850та до 1950та година ја издигнал економијата на Шведска, па денес одредени социјалистички структури ја тупат колку Шведска е социјалистичка држава.
Која е таа социјалистичка држава со слободна економија? Без минимална плата?

Од Ројтерс ми остави линк?

Повели од Ројтерс линк еден друг:
http://www.reuters.com/article/2012/03/21/us-sweden-inequality-idUSBRE82K0W320120321

Последно уредено:
Во Македонија нема да инвестираат фирми што имаат моќ да го кренат македонскиот стандард на повисоко ниво. И не се работи само за пазарот, за човечкиот фактор, односно евтината работна сила туку се работи за правниот систем. Било кој претставник на сериозна фирма нема да се нафати и да се загуби во лавиринтот на судски постапки, мито, корупција и „подавање на топката“ од една во друга надлежна институција.

Некаде читав дека фирмите што имаат фабрики во земјите каде цвета евтината работна сила полека почнуваат да ги враќаат во своите земји. Јас не сфаќам како не умеат да разберат други дека Македонија и слична на неа се модерни колонии. Туку се произведува без сите потребни регулативи и се извезува на странски пазар. Уште посмешно ми е кога ќе чујам дека општ работник со ниски квалификации (читај завршен факултет) требало да се задоволи со некоја платичка само затоа што менаџерскиот тим на микро и макро ниво е срање, онака тешко срање.

И тоа ќе биде така се додека имаат амин ваквите фирми од тие што се на власт, сеедно дали се црвени или сини.

Цел ден ги прашувам како им смета Дрексел шо е странска фирма шо работи у Македонија, дава македонски плати и извезува у странство, а не им сметаат македонските фирми шо даваат македонски плати, а извезуваат у странство?
Рецимо Ал Макс, Благој Ѓорев, Алкалоид, Витаминка.
На странската фирма јас и ги финансирам македонските плати, додека горенабројаните пазарите во Србија, Косово, ЕУ... Странската фирма за тоа што го користи ресурсите на мојата држава не плаќа ништо, македонските фирми плаќаат, за странските фирми да ги користат ресурсите на мојата држава двоени се мои пари за тие ресурси да и бидат достапни. За што? За статистичка бројка...

И ај досаден си, и ти и другите. Зборете за Дрекслер и случувањата во фабриката или имате други теми за платите и споредба на системи.

Наредниот пат кога сите раноградинарски култури ќе се извезат само заради побарувачката на пазарите, да нема бунт зошто во Скопје килограм домати е 1 евро, а не 10 денари.
.
Брзо ќе се случи тоа. Ко по обичај ќе ни кажат дека извозот е добра работа и ќе продолжиме да пасиме трева.

Океј, таа е фамозната инвестиција на Груевски.
Никој не го има воопшто спомнато Груевски у муабетот, ама ај.
Никој не може да те натера да даваш такви или онакви плати, пошто со тоа ти од старт го тераш на нешто кое не го сака.
Платата ја одредува пазарот и само пазарот. Тоа е најосновен економси факт. Цената на се и сешто ја одредува пазарот.
Еве, јас ги повикувам сите шо работат у Дрексел да си одат, сите 4.000 нека си одат. Ама ако до утре ова време они можат да најдат нови 6.000, не зборувам за 4.000, туку за 2 повеќе, тогаш да, платите ќе останат волкави.

Да, Алкалоид даваат плати од 40.000, ама на инжењери кои се иновативни и работат по цел ден на лекови. Шо не се замараат со работно време од 7 до 3, шо не се замараат со викенди, шо одат по семинари и имаат на главата еден куп титули.
Ете тие зимаат по 40.000 у Алкалоид.

Да не случајно на портирите им даваат по 40.000 у Алкалоид? Или пак на хигиеничарките? Или на обичните техничари со средно школо?

Фала богу!

Океј, у Македонија многу луѓе врзуваат крај со крај. У Америка има цели гетоа каде живеат самохрани мајки со по 4-5 деца само оти не можат да си дозволат контрацепција.
И сега, треба поради таквите неколку семејства да се смени системот? Да бидеме социјална држава? Да се врши државен интервенционизам? Да ги присилуваме луѓето да прават нешто? И ова го зборувам за Америка, каде шо скоро и да ги нема овие работи. За разлика у Македонија
У Македонија секој може да се запише на факултет, секој се запишува, секој оди средно пошто е задолжително, 70 посто одат на пост-дипломски пошто е у мода.

Еве една анализа зошто у Македонија нема амбициозни луѓе кои сакаат да се посветат на себе: пошто растеле они у систем у кој и да работиш, и да не работиш, платата си ја земал. А нивните деца се растени од нив, од такви родители. Затоа и се дешава муабетот: учи сине, да не работиш. А они, ни учат, ни работат. А и да учиш, треба да работиш, само интелектуална работа ќе биде, веројатно.

Да, нова фирма шо дава 10 милиони евра у реѓионот не е раздвижување на пазарот и регионот.
Со тоа шо 10 милиони евра ќе се истурат на лебари, таксисти, месари, сендвичари, шо и да е, не е раздвижување на пазарот. Не е конзумирање повеќе. Не е продукција на добра повеќе. Не е отворање повеќе работни места у регионот.
Дај озбилно кажи каде ја набавуваш дрогата па и ние да набавиме. Бетер од валво и битушанец си.
Шведска ја сведе на ниво на Грција, за Швајцарија да не правиме муабет.
Секоја чест!
Врска немаш ниту од животот, ниту од економија.
Игнор е лекот за тебе.

@UpaDown друже од вакви "експерти" како тебе државава е у курац замината , вакви експерти како тебе кај нас за извоз има ,

Страшна работа ....

На странската фирма јас и ги финансирам македонските плати, додека горенабројаните пазарите во Србија, Косово, ЕУ... Странската фирма за тоа што го користи ресурсите на мојата држава не плаќа ништо, македонските фирми плаќаат, за странските фирми да ги користат ресурсите на мојата држава двоени се мои пари за тие ресурси да и бидат достапни. За што? За статистичка бројка...

И ај досаден си, и ти и другите. Зборете за Дрекслер и случувањата во фабриката или имате други теми за платите и споредба на системи.
Леле, како се најдоа такви statist-и ко тебе. Ресурсите на државата твоја? Плата даваат за тоа шо ги користат ресурсите на државата твоја.
Дај озбилно кажи каде ја набавуваш дрогата па и ние да набавиме. Бетер од валво и битушанец си.
Шведска ја сведе на ниво на Грција, за Швајцарија да не правиме муабет.
Секоја чест!
Врска немаш ниту од животот, ниту од економија.
Игнор е лекот за тебе.
Океј, не ја сфати споредбата со Швајцарија, ама океј.
И има еден линк погоре за Шведска од ројтерс. Не е од блогер од Ројтерс, туку од сајтот нивен.
@UpaDown друже од вакви "експерти" како тебе државава е у курац замината , вакви експерти како тебе кај нас за извоз има ,

Страшна работа ....
Уште немаш аргументи зошто платите у моментов треба да се повисоки.
Еден ден треба да бидат, и ќе бидат, ама сега пазарот неќе поголеми, и не може поголеми.
А и некој со аргумент оти у Алкалоид платите се мали, а Алкалоид извезува у странство?
Некој шо е хигиеничар у Алкалоид и има мерак Груевски да му ја зголеми платата, пошто фирмата е успешна?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom