Драгов дол

• Креатор на темата Креатор на темата \m/arko
  • Време на започнување Време на започнување
епа еве уште нешто...

врискањето се сличува некаде малце после селото и местото кај што била убиена жената (изворот на вресоците) не е пеено од поп.
и така како што одиш од тоа место кон селото, баш пред селото има еден даб што се смета дека е свето место и ако стапнеш таму веќе не ги слушаш врисоците.

Сеа ова ме потсети на една приказна што ја зборевме со едни другари уз пиво и чипс :3:. Инаку работава била за у Драчево или Кромидево ко шо го знаеле у турско :tapp: иначе сега нема многу ниви прерасна у населба, ок сеа онтопик. Во Драчево има железничка пруга, и сеа по некоја си легенда се збори дека некаде на пругата невеста која на првата брачна ноќ кога воопшто немало месечина се скарала со мажот и избегала, а на возот му биле расипани светлата (знаете како е у македонија све безвезе), и не ја видел жената, а таа била премногу гладна да може да се ориентира и одела само по пругата знаејќи дека ќе стигне до некое населено место, а машиновозачите ја удриле и не запреле мислејќи дека е мачка или куче. И сега се збори дека ако одиш по пругата навечер кога нема месечина ќе дојде невестата со крвав фустан, и ќе ти побара леб и сол или бибер не сум сигурен, а ако не и дадеш нешо лошо ќе ти се случело, сеа ова незнам колку е вистина али, со еден другар се договараме да идеме некој ден со многу храна.

Значи таа област е сигурно опседната!Јас имам куќа во село таму во Модриште и како мала со братучед ми видовме нешто како стои на оградата на мостот над изворот.Не беше човек сигурно некое животно можеби но кога се свртив да викнам по баба ми го снема.:toe:
Исто мината година седев на врв на рид и гледав кон небото имаше облаци во вид на лице направени и наеднаш нешто се појави на средината. Прво стоеше па му се појавија крилја и на крај седна. Иначе се деси на Св.Преображение односно на 19ти август!

Еднаш бабами ми видела духови на три жени..Еве како оди случката...

Станала рано околу 3 часот за да оди да бери тутун во тоа време немало многу коли па одела со запрежна кола и стигнала до турските гробишта.Кога се доближувала до гробиштата се повеке се гледале трите жени и си рекла во себе ако сакаат превоз ќе ги земе..И се доближила до нив околу 50 метри и трите жени почнале да горат и во пламен исчезнале..И после таа случка цел месец ја носеле на бајачки..

Еднаш бабами ми видела духови на три жени..Еве како оди случката...

Станала рано околу 3 часот за да оди да бери тутун во тоа време немало многу коли па одела со запрежна кола и стигнала до турските гробишта.Кога се доближувала до гробиштата се повеке се гледале трите жени и си рекла во себе ако сакаат превоз ќе ги земе..И се доближила до нив околу 50 метри и трите жени почнале да горат и во пламен исчезнале..И после таа случка цел месец ја носеле на бајачки..
И имаат ли врска овoj а и другите постови над мене со оваа тема :)

нема врска али ова ми изгледа безвезе што го напиша XDDD

Дур не се увери член на кајгана дека е вистина, прекинете со расипан телефон :smir:
Не дека не верувам, али вакви работи знае секој да каже..:smir:

Доста интересна тема.. Незнам дали да верувам во вакви работи... Тука сум некаде помеѓу, и верувам и не верувам... Да не се оддалечувам многу, сакав да кажам дека имам другар од Македонски Брод со мене учи и сакам да го прашам, навистина сум заинтересиран за ова но сигурен сум дека кој и да го прашаш вакво нешто ќе те помисли нездрав..:nesum::nesvest:БИ било убаво да с есобериме сите кајганџии од оваа тема и да отидеме??? :pos2::pos2::pos2: :D :P се шегувам.. Кој би се согласил на такво нешто.:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom