Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
D.... nemoj da se plasis od MOTIKA
UPLAV od motika
(ili koga ke me nema samo cresata da ja najdam ziva)
Ovaa prolet nekade vo Maj mesec vidov na pazar rasad-mladi rodni drvca i zemav dve.Bea po 100 denari koren.Vednas gi nasadiv pred vlez na zgrada i napisam na tabla obavestuvanje deka takvo drvce e 100 denari i koj saka od stanarite da ucestvuva,da nasadime uste.Za eden mesec od 50 stanovi se javi samo eden i toa uste prviot den koga procital ostavil doma kaj mene 100 denari,Eve sega napreduva i negovata cresa ili visna.
Redovno gi navodnuvam drvcata poradi susava no pokraj niv trevata porasna i nad eden metar.Vcera -sinoka semav MOTIKITE i da skopam okolu drvcata,Zemav dve MOTIKI,edna visok da se najde.
Pominuvaa komsii ili zirkaa od terasa ama nikoj ne izrazi zelba da ja zeme vtorata MOTIKA. Sto uplav dobile lugevo od MOTIKA neznam.
Aha,ama glej cudo nekoj gi cule zvucite na MOTIKATA(imase dosta i kamenja) i se simnaa dole na parking da gi trgnat svojte magarinja ,pu-pu koli da ne slucakno ovoj sto lupa so MOTIKANA ne go zagaci i povredi magaareto koe bese na prv red, a dobra vecer komsija sto bese toa samo nie si znaeme,ovie NE.
Sum cul deka nekoj ima uplav od voda ili temnica, nekoj drugi uplav od kucinja ili zmii, a pak nekoj imaat uplav od avioni ili topovi,ama ova do sega ni sum cul ni sum videl,potocno sinoka vodov,site komsii imat nekoj silen uplav od MOTIKI i begaat od niv kako gavol od kkrst.
Ene na pretposlednata slika eden kup diva treva i trnje,ama sega ima li nadlezni da go ocistat toa,bar da go soberat i fr;at,a na poslednata slika vlezot na komsiite za zalenje se ,ama bas se se osusilo.
A za MOTIKA bese muabetov sto mislite moz ne fatile nikogas vo zivot i ne znaat so nea da rabotat izgleda tie bile rodeni za vo administracija taka im bilo pisano.
Aj ke probam pak vecer istoto da ne sum janlas nesto.

Attachments

• Слика6362[1].jpg
    Слика6362[1].jpg
    261,3 KB · Прегледи: 31
Only 90's kids will remember...:smirce:

latest

Незнам зошто се замарам со глупости и јас ,стави си профилна знаме со вергина и слична тематика слики (na fejcbuk) ,и пусти лаџе нека плове приклучи се утописе во илузиорноста.

Последно уредено:
Сум го забележал тоа кај неколку луѓе што одлично ги познавам, па сум бил сведок на нивната постепена карактерна трансформација предизвикана од напуштање една фаза (зрелост) односно навлегување во друга (старост). Јасно е дека некои шрафчиња се разлабавуваат, а староста и некои придружни појави дополнително ги комплицираат работите, ама... навистина е големо разочарувањето кога некоја достоинствена, разумна, прибрана и мудра личност за неколку години ќе се преобрази во огорчено, исфрустрирано, злобно суштество на кое сите му се криви. Отров.

Кајг,
еве овде да си ја кажам избришената поуката на денот и то личнаааааа моја, за разлика од лепено прилепено, препишано, искоментирано и цитирано, а одобрено таму некаде во твој подфорум!
би идело вака..,, внимавај на кого ќе помогнеш, за да таа дадена помош во иднина не постане твоја секојдневна болка!...,,

Би рекол дека сум исцрпен и претерано уморен од 1 јуни наваму. Кога ми рекоа дека ќе работам на два филма паралелно, си реков ок, ќе се издржи, не е страшно. И не дека нема да се издржи, ама веќе ме мава некоја психичка криза сега на крајот кога ми останува уште еден месец до завршеток на вториот филм и една недела пакување. Изминативе три месеци сум имал едвај три четири слободни денови, од кои само за еден имав прилика да отидам до Охрид да ги видам моите. Таму ништо не е сменето освен јас и татко ми кој накачил некое кило, и тоа е тоа. Најповеќе ми фалеше еден безгрижен летен ден во Охрид, да лежам на плажа и да не мислам на ништо, ама ете тоа не се случи, а сега денот веќе се намалува и ноќе е постудено. Ми фалат и тие пар другари што ми останаа, а богами си фалам и себеси.

Имам чувство ко да сум на ворк енд травел, а јас немам мрднато подалеку од Скопје, изгубив чувство за време затоа што во работењето филм, времето некако тече поинаку. Само тука снимање една минута материјал значи цели два дена трпение и работа. Маратон на долги стази. Навечер кога ќе се вратам дома, наместо вистински да ѝ се посветам на Марија или на себеси, јас пак загрижено размислувам за работа и тоа ме прави отсутен. Или пак зјапам во телевизор без да гледам нешто особено - догледувам веќе гледани филмови на тв 1000 или вртам по спортски канали да погледам малку фудбал.

Од друга страна, сигурен сум дека се ова ќе се исплати, иако на моменти навистина се сомневам дали ова што го правам е она што вистински сакам да го правам. Најверојатно тоа им се случува и на научници во НАСА или на брокери на Вол Стрит или на сопственици на бизнис со шлеп служба, најверојатно сомневањето ме прави нормален, здрав човек (барем така мислам за да се утешам). И во кратки паузи, кога скролам инстаграм или твитер, гледам колку всушност постојат луѓе со слободно време за тресење глупости и замарање (не негирам дека и јас сум таков кога не работам), луѓе кои што преку цела година ги гледам по кафичи, а тераат по 2-3 одмори годишно, и сите оние што станаа инфлуенсери за да викаат дека животот е убав и мораме да бидеме среќни по секоја цена и си личат еден на друг. И не мислам на јутуб инстаграм инфлуенсери за тинејџери и мали деца, туку и автори, уметници, постмодерните канализации на 21 век, каде за да продадеш книга треба да изрекламираш рачен часовник, таква некаква бедна комбинација како резултат на виртуелниот свет и малициозниот конзумеризам.

Наспрема сето ова, имам рок да ја предадам збирката раскази на издавачот до 1 октомври. (без план да рекламирам парфем за да ја дадам на подарок). Долго одолговлекував и не можев да пишувам. Пишувањето (издавањето) чувствувам дека значи одење против себеси и откажување од своето семејство, од своите пријатели и прибегнување кон некој аскетизам. Најповеќе, ме фаќа срам, изгледа поради тоа што разликата помеѓу мене и другите автори е што јас не поседувам доволно самодоверба.

Којзнае од кога немам ништо пишано, а не ни планирав ама каков бисер ми излезе на yt греота е да не се сподели. Значи некоја биртија низ Србија си отворила yt канал и insta профил и секој ден објавува сториња, слики, видеа од главните ликој во биртијава, а главните ликој, е то мора да се види. Генијално, бујрум, значи не е можно штo се дешава :pos:
За љубопитните во опис има и локација кај се наоѓа

Многу работи во животот не можам да разберам ама еве оваа во последно време ми боде во очи

Значи живееш во Тетово каде воздухот е многу загаден а во исто време си и невработен или пак се занимаш со некој ситен легален/нелегален бизнис со кој неможеш да обезбедиш достоинствен живот на твоите,имаш деца кои додека одат на училиште немаат никаква безбедност кон пат до таму што од тоа што нема добри тротари(блокирани со паркирани коли) или пак од брзото возење.Сето ова го игнорираш и не ти е битно ама ти се дига сечениот кур кога ќе кажеш/напишеш Северна Македонија во секоја можна прилика.Не би го напишал ова да сум го приметил само неколку пати туку буквално нема Албанец кој не го прави ова за време на оваа година и пол од како се случи ова што се случи со името.

По програмирана нација од нив мислам дека нема.

Драга, да не испадне дека се смејам на туѓа несреќа. Но навистина етерот на работа е помирен откако еден колега пред десетина дена си замина. Речиси со сите имаше завојувано и машко и женско. Пробуваше и со мене, но не му успеа, финтите и глупостите не му палат кај мене. Ми држеше демек лекции како се работи, не требало така, туку вака (а нема врска), за на крај (на денот кога си замина) он да укења работа за истото што ми го збореше мене. :tapp::tapp: И наместо да ја признае грешката тој се расправа со газдата.

Кога некој ќе ми каже дека како мал сум бил ептен лошо дете па ми кажуваат што имам правено, а сите други биле мирни и паметни.

Подобро на мала возраст да ти помине тоа лудилото, отколку покасно.
Мене тоа помина на 13-14 години и како преку ноќ да се смирив, веќе не ми беше интересно да правам глупости, научив многу работи, знам што треба да правам, а што не и го фатив вистинскиот правец, a на оние мирните им почна од 18 години и на 25+ им трае и никогаш нема да се смират и созреат.

Ама ете јас цел живот ќе бидам оној лошиот и невоспитаниот и според нив немаше кој дома да ме воспитува, нели еден родител кој нема време за децата, а сите други мирни и паметни деца растени и воспитувани со двајца родители.

Истите тие сега од дома испродадоа се што имаа, ги испокрадоа родителите, си ги оставија децата и се испозадолжија секаде. Немаат никакво образование, а ни добра работа. Уличари, преваранти.

Не дека ми е гајле кој што мисли за мене, него ми е тоа дека најлоши се оние подмуклите деца. Ние лошите само креваме галама и толку.

Заспав вчера некаде околу 12, се разбудив еве сега, станав два три пати на сонливи екскурзии до кујна, настрада теглата со Линолада и палачинките што ми ги донесе тета на работа некни, суви ама микро по стоти пат заврши работа, настрада и ќесата со чоколадца што ја добив првиот ден, во некој од моментите настрадал и хумусот и крекерите, не се сеќавам на тој момент, галонот со вода сум го преполовила веројатно во екскурзиите накај вц и еве ме утепана го чекам карго по 5ти пат, ако не ѕвонеа немаше да се разбудам. Поубаво од спиење на кауч нема, ги обожавам овие денови од септември кога е топло ама фротирката е секаде околу тебе. Денес мора и да се работи малку, девојчето беше префино што ми дозволи да земам цел ден за себе, ама сепак јас сум таа која е одговорна и денес јас отварам и јас работам еднаипол смена, нејзе ќе и оставам само на пладне неколку часа за да можам да завршам администрација и се враќам до вечер. Мојот годишен одмор и официјално ќе стартува од понеделник, краток лет и хир ај ем Сиде, Маниса и Измир, цели 20 дена со драги пријатели на турското крајбрежје, ќе јадам локуми, баклави, татлии, фстаци, сарми, долми, маринирано сирење, ѓомлезиња и највкусен леб од рацете на тетка Ајнур :angel:

Кога долго работиш на исто место, посебно со луѓе, те прави некогаш да прегориш и да те нервира цел човечки род. Последно ептен токсично се осеќав и решив демек да бидам ептен љубезна и пријателски настроена.

Во веро имаше некоја акција на некои глупи тетратки со шљокици и јас пошто купувам глупости си избрав една розева а којзнае зошто ми беше да ја земам и си ги разгледував другите, плави, портокалови, зелени и дојде една жена и ми ја погледна тетратката и зеде да бара низ купот ваљда иста таква. Пошто јас веќе 2 саати разгледував тетратки, точно знаев дека нема веќе таква и нели си ветив за љубезноста и пристапноста и и реков нема веќе розеви, ако сакаш земи ја мојава (демек под претпоставка дека е мајка и си купува за ќерката, а јас онака безвеза ја зедов) и ја подавам тетраткава и ме погледна со еден поглед онаков како кога гледаш некој пијан на плоштад да се фрли гол во фонтана и да се дере, па дури и се потргна малце да не ја фати лудилото од мене и ми вика ќе земам плава и зеде портокалова без да погледне и замина ко од ѓавол. На каса позади мене беше и цело време и збореше нешто на една госпоџа со неа што беше и во мене гледаа ко да сум човекот слон. Сигурно и велеше види фрик избегал од циркуз.

И си го мислев ова дур одев сабајле на раб, колку само љубезноста исчезнала и не постои, што да си љубезен денес е рамно на будала, на дебил, пошто јас ко дебил се осеќав додека дремев со тетратчето на каса. Тотална непозната ствар кај луѓето-љубезност.

И ми се превитка ногата додека одев и мислев и едни деца мали со ранци може првачиња може второ да беа, почнаа да ми се кикотат и им реков: ептен смешно мрсули едни.

И искрено убаво си се осетив.

Кајг ма,
доста ме засмејуваш со тоа твои емо текстови...да објаснам,
еден долг пост исповест од мушки модератор, а ти Кајг информираш дека двајца мушки членови на негов пост „ реагирале со љубов“ ??? леле мене лајк не ми клаваат, „мушки модератори“ ми бришат постови, а ваму мушко на мушко модератор реагираат со љубов :vozbud:... не ме смеј, ма !

Radionomy не препознава песни, изведувачи и албуми ако ја конвертираш песната од Youtube во MP3. И за мене не важи правилото за изведувачи и песни во последните три саати :icon_lol:. А да интернет радио правам досадно ми е, уште од сега мислам како да го монетизирам, ама че најдам начин :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Драга,

Не ми го носат кафето во ниеден маркет више. Прееска си ја направив последната чаша. Многупати ми се правел поубав денот насабајле кога знаев дека ќе пијам кафе. It's an end of an era. :(
Од утре сум во потрага по ново.
Ко што сум пребирлива и ми требаше некое време ова да го најдам, и уште побитно, да ми се допаѓа со години да го пијам, којзнае кои маки ме чекаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom