Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Како и да е , законот е премногу далеку од дискриминација.

Za mene cista diskriminacija za nas pusacite
zosto striktno e navedeno zakonot e za PUSACITE
e toa sto majkumu!!!
sega jas na rabota iam svoja kancelarija i jas vo taa ne smeam da pusam?> Pa nikoj ne mora da sedi so mene vo kancelarijata nikoj ne e primoran (ama sega ne)
sega moram jas da "MRZNAM" nadvor da se "RAZBOLUVAM" da frlam pari za lekovi samo da zapalam edna cigara nadvor na snegot koa logika
Cist dikriminatorski zakon
Da ostanse ovoj prethodniov sto go izglasaa toa ke bese dobre em volkot sit em site ovci na broj samo trebase malku da gi pojacaat kaznite i toa bese ama zatoa sto ne mozat toa da go napravat na gradskite serifi so svoite diskoteki i kafeani zatoa udri sega deka mozes a ako ne ti vrne toj udri go uste ednas ete toa se sluci vo takva situacija sme sega nasata vlada donese uste edan "evropski" bistar zakon sto samo kaj nas go ima povtoruvam samo kaj nas nema nikade na drugo mesto vakvo nesto definitivno !!!!!!!:star::star::star:

Абе јас ја разбирам нервозата и стварно е дискриминација. Ама доколку има можност дискотеката да биде за пушачи, кој селф-деструктивен будала ќе отвори дискотека за непушачи.

Сеа прајме муабет за реални ситуаци, колку сакаш врти реторика ти пак едната страна е дискриминирана. И многу јасно е дека секој ја зазема својата страна. Мене ми смета пушење и сакам да се забрани, тебе ти е потреба и не ти одговара. Многу јасно, ама дека е изводливо да има локали за пушачи и непушачи, мало морген.
Еве прочитај го овој коментар
Нема бе компромис, јас вечерва ќе идам во "xxx" дека таму се пуши. Ако сакаш, бујрум, ако не не мора. Остани си дома. Друг ден кога ти ќе идеш во некое место каде што не се пуши, јас ќе си останам дома ќе гледам фудбал. Проста математика е. Одлуките сами ги носиме. Тоа е и целата поента. Не ми дозволуваат сам да си донесам одлука дали ќе се трујам или не.

Дај просторија за пушење, и чао пријатно. Дозволи по кафани ресторани самиот газда да одлучи од какви муштерии има повеќе профит па каков ќе му биде кафичот, пушачки или непушачки, па нека си работи така. Ако треба и низ цел излог нека пишува ТУКА ТРУЕ НА ВЕЛИКО...па луѓето сами нека одберат дали ќе влезат или не. Непушачите со коментарите демек нив ги труеме, слободно нека не влагаат, ама ич око не ми трепнуе. Ни ја не сакам кога некој мириса на лук и ќебапи и е запотен под мишка па ете ...нема закон против тоа, ниту некој се буни. Ниту па се бунат за пун ку*ац фабрики кои што каде каде повеќе не трујат...та се фатиле за цигари кој што проблем мнооооогу лесно може да се реши.

Смокинг...нон смокинг. Тенкју вери мач.
Едноставно е ама и тоа неможат да го направат, а замисли сакаат да искоренат пушење за три дена

Не е дискриминација! Мене многу ми смета! За здравјето зборам, не дека ме нервира (тоа плус) и неможам асално да си искочам без да дишам чад! У дискотеки престанав да идам само заради тоа што неможам да издржам внатре! А тоа што зборите за посебни простории... Прво, нема посебни простории туку посебен дел во една иста просторија а тоа ти е исто ко на иста маса да ми седи! Пак иде димот у мене (ко за инат секад иде)... А ако има посебни простории ондак јас да мењам друштво! Сите мои другарки пушат! Неможе стално компромис да се праи... А си ги сакам како другарки и не мислам ради тоа да престанам да се дружам...

A чекај малце...за првото, постојат посебни простории. Точка. Не можеш да го тврдиш спротивното кога реално цел свет користи посебни простории. Во сите светски аеродроми на пример има смокинг рум. Место од јавен интерес каде што има по пун ку*ац народ миљони луѓе поминуваат, си има просторија, бар, пијачки ти реков ми рече, седнуеш и пафкаш цигара. Се плаќа, да...ама јас одлучувам дали ми дозволува џебот или не.

За второто болдирано што е уште посмешно од твоја страна. Сите твои другарки пушат...а ти сакаш СИТЕ твои другарки да се откажат од пушење...поради ТЕБЕ?? Сеуште мислиш дека не е дискриминација??
Чек да ти нацртам тогаш...Се договарате да идете вечерва на пример во Картел сите на купче да шмекнете некого...и другарките ти викаат, абе види вака...искрено не ни се искача..дека не можеме да пушиме на раат и џабе пијачките кога немаат филинг. Ќе си останеме вечерва кај Сања дома во нејзината соба па ако сакаш дојди.

Изборот значи од Картел, место со вентилација, каде што димот нема ТОЛКУ значително да ти го наштети здравјето, падна на просторија од 12 метри квадратни каде што 4 души ќе пушат а ти ќе треба да ги дружиш. Сања нема вентилација...ќе трпиш отворен прозор. Ладно е.

Врти сучи...тебе друштвото ти се пушачи. Ако ти смета димот, смени го друштвото, немој да ги натераш сите по твое да играат. Дека тоа е себично. Тоа Е дискриминирачки...

Ама нејсе..ќе видиш некој ден кога ќе те одјебат за у град и ќе останат кај Сања дома...па ќе сфатиш дека сепак поубаво е у кафич отколку во мала собичка..

Проблем ли ќе е да пишуваш ко и сите останати, фонт 2-ка, без болдови и зголемувања на секој пост? И ако си на работа, земи работи наместо да се жалиш на форум за законот:)

Офтопик и процедурално, назад на тема.

Da be na rabota sum i sum nervozen cekam da mi dojde vreme da izlezam da zapalam cigare veke me tera na nervna baza gi izedov prstite:star:

Еве прочитај го овој коментар

Едноставно е ама и тоа неможат да го направат, а замисли сакаат да искоренат пушење за три дена

Сакаш да кажиш дека ако има можност да имаш кафана за пушачи, некој ќе отвори кафана/кафич/ресторан/дискотека за пушачи?

Дај не драпај мадиња, на хартија како и да изгледа законот, во реалноста спроведен не е така. Или имаш дискриминација на непушачи/или генерално на луѓе кои им смета чадот како шо е денес или имаш дискриминација на пушачи. Компромис нема бе сине, разбери го то. колку и да си нервозен пак нема решение, а ти колку сакаш нервирај се.

Дискриминација е. Ако не е нека обезбедат места за пушење, или едноставно нека се забрани производството на цигари, па да видиме колку пушачите го полнеле буџетот и колку вработени има во тутунската индустрија благодарение на Нас. :smir:
Во пошироки размери, да видиме што ќе стане со Филип Морис и сите вработени и цел бизнис доколку не нема. :)

Дискриминација е. Ако не е нека обезбедат места за пушење, или едноставно нека се забрани производството на цигари, па да видиме колку пушачите го полнеле буџетот и колку вработени има во тутунската индустрија благодарение на Нас. :smir:
Во пошироки размери, да видиме што ќе стане со Филип Морис и сите вработени и цел бизнис доколку не нема. :)

Добро де се согласуваме дека е дискриминација.

Ај кажи ми ти начин да нема дискриминација кон никој. Вака барем дискриминацијата не штети на никој.

Сакаш да кажиш дека ако има можност да имаш кафана за пушачи, некој ќе отвори кафана/кафич/ресторан/дискотека за пушачи?

Дај не драпај мадиња, на хартија како и да изгледа законот, во реалноста спроведен не е така. Или имаш дискриминација на непушачи/или генерално на луѓе кои им смета чадот како шо е денес или имаш дискриминација на пушачи. Компромис нема бе сине, разбери го то. колку и да си нервозен пак нема решение, а ти колку сакаш нервирај се.

Abe se e ubavo nie ne drapame nikogo ama i vie ne drapajte gebe ako nejkes vo pusacka prostorija slobodno odi vo nepusacka tolku ednostavno neli kako nie moze da se oddelime od nepusacite i vie oddelite se od nas nokj ne ve tera so sila da vlezete vo takva prostorija:star:

Cekaj, sea mene ne mi e bas jasno.
Dali spored zakonot se predviduva da ne se pusi samo vo javni ustanovi, ili pak da receme i vo privatni firmi? Eve recimo jas imam svoj dukan ( kade sto ne se sluzi hrana ), dali smeam da pusam?

Нажалост ќе мора да се навикнуваме да пиеме кафе ПРЕД кафичите , а не ВО кафичите :nesum:
Мада мислам дека се пролонгира воведувањето на законов за кафичите и дискотеките до 2010 година !
Ama fintata e sto sakaat da zabranat pusenje i na otvoreno :toe::toe:

Не би рекла во никој случај дека е дискриминација, туку едноставно еден вид акција за подигање свест за сопстевното здравје. Пушач сум и едвај чекам да ги откажам цигарите, само сум немала доволно силен мотив, па ова ми дојде како кец на десетка.
Pa aj togas neka zabranat i jadenje grav posle polnok. Toa postetno e od cigarite. garantirano.

I da, fintat e sto mene ne mi fali motiv za da gi otkazam, jas ednostavno ne sakam da gi otkazam. Uzivam, a i plucata mi uziva dur go vdisuvam dimot. :toe:

Зашо бе само кењаш колку демек да идеш контра. ЦЕЛ СФЕТ ТАКА ФУНКЦИОНИРА.

Пушачки/Непушачки одел.

Друже, ако си непушат, и СТВАРНО ти смета димот, ти си еден од тие кои што ќе идат во таквите непушачки кафани/дискотеки/кафичи/наведибилошто. Ете ја и БигКис исто така, и она дури друштовото би го сменила та ќе се најдете еден за друг можеби.
Јас како пушач, ќе си идам во некоја биртија од бог заборавена во некое ќоше, ќе си пијуцкам домашна и ќе си пафкам Ронхил Рич. Па ако треба и нека умрам. Ти на еден крај, јас на друг крај.

Знаеш кај е вистинскиот проблем???? Што свесен си ти, и сите други кобожемски непушачи дека доколку се направи такво нешто, непушачките дискотеки ќе бидат како да си на некој семинар за земјоделие, а ти возиш точак...Забавата е кај пушачите. Нема да ти дозволи егото тогаш да идеш кај пушачите и да се буниш за дим, дека тогаш сите ќе ти викаат мрш кај непушачите и ќути не се буни.
Е тука лежи зајакот..затоа сите мрчите демек не можело тоа така...
Може може, и тоа многу убаво...ебаго толку многу непушачи на темава...па таман цела Ања летно време да ја напуните...

Сакате да биде фер??? Ете фер...нит вие ќе се гушите од нашиот дим, ќе идете во Хард Рок каде не се пуши...а ние пушачите ќе идеме во Колосеум каде што се пуши...

Јас дома ќе си идам со пијана цура која се здрвосала и не знае као се вика, а ти ќе си идеш дома со некоја активистка на ПЕТА здружението и ќе ти објаснува зашто не треба да се носи крзно и како тоа ги истребува животните...

Ебем ти народ ебем...не може пушачите да имаат свои простории...ама тоа никако не спаѓа во дискриминација...

Ма само напалм за цел балкан па скурца нек иде све, како што кажа Мистичен се праите поголеми германци од самите германци...Та ете тогаш, дајте ни германски закони!!!

A чекај малце...за првото, постојат посебни простории. Точка. Не можеш да го тврдиш спротивното кога реално цел свет користи посебни простории. Во сите светски аеродроми на пример има смокинг рум. Место од јавен интерес каде што има по пун ку*ац народ миљони луѓе поминуваат, си има просторија, бар, пијачки ти реков ми рече, седнуеш и пафкаш цигара. Се плаќа, да...ама јас одлучувам дали ми дозволува џебот или не.

За второто болдирано што е уште посмешно од твоја страна. Сите твои другарки пушат...а ти сакаш СИТЕ твои другарки да се откажат од пушење...поради ТЕБЕ?? Сеуште мислиш дека не е дискриминација??
Чек да ти нацртам тогаш...Се договарате да идете вечерва на пример во Картел сите на купче да шмекнете некого...и другарките ти викаат, абе види вака...искрено не ни се искача..дека не можеме да пушиме на раат и џабе пијачките кога немаат филинг. Ќе си останеме вечерва кај Сања дома во нејзината соба па ако сакаш дојди.

Изборот значи од Картел, место со вентилација, каде што димот нема ТОЛКУ значително да ти го наштети здравјето, падна на просторија од 12 метри квадратни каде што 4 души ќе пушат а ти ќе треба да ги дружиш. Сања нема вентилација...ќе трпиш отворен прозор. Ладно е.

Врти сучи...тебе друштвото ти се пушачи. Ако ти смета димот, смени го друштвото, немој да ги натераш сите по твое да играат. Дека тоа е себично. Тоа Е дискриминирачки...

Ама нејсе..ќе видиш некој ден кога ќе те одјебат за у град и ќе останат кај Сања дома...па ќе сфатиш дека сепак поубаво е у кафич отколку во мала собичка..

За првото болдирано, зборев кај нас.. Знам дека у странство има простории... И тоа, нема сегде... Во аеродроми има да, ама во кафичи и ресторани незнам баш... Не сум била на многу места па немам право да зборам, али таму каде што сум била, немало...

Друго, јас не ги терам да се откажам! Точно, им имам кажано ама нивна одлука си е, неможам да ги натерам! А тоа што им имам зборено, било за нивно добро, а не дека мене ми смета, јас до сега сум ги трпела и сум го прифатила фактот дека се пушачи, сега сигурно нема да го мењам ставот... А тоа што јас сакам да се откажат не е дискриминација! Дискриминација е ако не се дружам со нив ако пушат...

Новости из Хрватске...

Prema novom 'duhanskom zakonu' cigarete bi od prvog siječnja sljedeće godine mogle poskupjet za 40 do 90 posto, što znači da bi kutija Marlbora mogla stajati čak 29 kuna.

29 куни се околу 240 денари.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/od-1-sijecnja-cigarete-29-kuna.html

Друже, Марлборо во Њу Јорк е 8 долари...пак би го платил, ама немој да ми го дрват демек штетно бла бла, и сеа нема пушење никаде...А алкохол и зарѓани фабрики и контењери наречени застава да ми се возат низ градот НИКАКО не е штетно демек..

Cekaj, sea mene ne mi e bas jasno.
Dali spored zakonot se predviduva da ne se pusi samo vo javni ustanovi, ili pak da receme i vo privatni firmi? Eve recimo jas imam svoj dukan ( kade sto ne se sluzi hrana ), dali smeam da pusam?

Ama fintata e sto sakaat da zabranat pusenje i na otvoreno :toe::toe:

Pa aj togas neka zabranat i jadenje grav posle polnok. Toa postetno e od cigarite. garantirano.

I da, fintat e sto mene ne mi fali motiv za da gi otkazam, jas ednostavno ne sakam da gi otkazam. Uzivam, a i plucata mi uziva dur go vdisuvam dimot. :toe:

Vidi sea zakonov ne vazi za pusenje vo javni prostorii
tuku za pusanje vo ZATVORENI PROSTORII bez razlika vo dukan bolnica kafeana diskoteka bar ili slicno samo ne doma posto

KUR MI E DVOR MI E:star:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom