Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Od edna casa pivo,ili vino ne se zagrozuva bezbednosta.Ceska zasega ima najrigorozen zakon vo cela EU za konzumiranjeto alkohol.
A veke koga zboruvame za zagrozuvanje, i vozenjeto vo alkoholizirana sostojba e potencijalen izvor na zagrozuvanje na drugite okolu sebe, no isto taka i dimot koj go ispustaat pusacite vo ista prostorija so pusacite pretstavuva zagrozuvanje na zdravjeto na drugite vo sprotivno na nivnata volja
Една или 5 не е битно.Колку чашки се доволни си зависи од човекот. Нека го напрат тој закон и овде.
И не е исто со цигарите. Не е директно изложување на опасност,директно загрозување на нивната безбедност. А и јас не викам у иста просторија да бидат и пушачи и непушачи/За оваа работа постои простор да се направи некој компромис шо е уствари многу прост.Една просторија за тие една за тие и готово.Нема никаква потреба целосно да се забрани.

Една или 5 не е битно.Колку чашки се доволни си зависи од човекот. Нека го напрат тој закон и овде.
И не е исто со цигарите. Не е директно изложување на опасност,директно загрозување на нивната безбедност. А и јас не викам у иста просторија да бидат и пушачи и непушачи/За оваа работа постои простор да се направи некој компромис шо е уствари многу прост.Една просторија за тие една за тие и готово.Нема никаква потреба целосно да се забрани.

Добра ти е идејата, ама не се согласувам јас.

Јас давам друг предлог амандман. Го ставам амандманот на гласање, ве молам кој е за да крене рака, 62 пратеници гласаа за. Амандманот за промени на законот за пушење е прифатен. Фала и пријатно.

Јас давам друг предлог амандман. Го ставам амандманот на гласање, ве молам кој е за да крене рака, 62 пратеници гласаа за. Амандманот за промени на законот за пушење е прифатен. Фала и пријатно.
Твоите усрани 62-ца парламентарци не соодветствуваат со процентот од анкетата дадена заедно со темава.
Еvet...o.k.
Процентот на парламентарци во парламентот,како и парламентот воопшто е менлива категорија. :wink:
Ама не и бројот,процентот во застапеност на пушачите.

Сум пушач и мислам дека е претеризам ова...
Ако сакам да се трујам, треба да ми дозволат.

И да, она што е моја лична слобода не смее да биде на штета на другите. За таа цел треба да има одредени места за пушачи или уште подобро цели кафичи пушачки и непушачки кафичи - па да видиме кај ќе има поќе луѓе -. Понатаму, треба да се дозволи на сопственикот на објектот да одлучи дали ќе се дозволи пушење во неговите простории, одтаму државата можи да одлучува за во министерствата,општините и другите објекти од јавна сопственост - забраната да се пуши во приватни објекти е директен атак врз приватната сопственост и личните слободи.

Ако се оди дотаму да се тврди дека пушењето предизвикува поглобално загадување, има многу аргументи против тоа.
-Ако е тој принципот, зошто да не забраниме возила ?
-Зошто да не забраниме греење воопшто ?
-Зошто да не забраниме секакви фабрики ?
Очигледно дека не е тој приципот, за заштита од поглобално загадување, туку одредени зеленковци (ДОМ) пробуваат да протуркаат идеи под бајракот на општо добро.

Уште еден аргумент против пушењето е што предизвикува општествен трошок. Поточно, со тоа што јас пушам си наштетувам на сопственото здравје, се разболувам, и "му правам трошок на државата" - што апсолутно не држи вода поради фактот што јас си го плаќам здраственото осигурување, тоа што не ми бараат екстра надоместок како пушач е резултат на тоа што здраственото осигуривање е државно, неспособно, старо, комунистичко и неквалитетно. Ако има приватно здраствено осигурување - во смисла, државното да не задожително -, сигурен сум дека господата што ќе ми ја прават полисата ќе земат во предвид дека сум пушач и одтаму носам повеќе ризици.

Во Македонија во последно време личните слободи се многу повредени!

Твоите усрани 62-ца парламентарци не соодветствуваат со процентот од анкетата дадена заедно со темава.
Еvet...o.k.
Процентот на парламентарци во парламентот,како и парламентот воопшто е менлива категорија. :wink:
Ама не и бројот,процентот во застапеност на пушачите.

Во ред, се сложвам.

Референдум! Шо чекате?

Демократија бе бате, силата е во народо.

Закониве што се носат во последно време, мене искрено ме тераат од кожа да си излезам и да се фрлам на било кое друго место, освен тука.
Пред некој ден излезени со друштво бараме ресторан за здраво заседнување, со вечера и пиење. Прво се зачудивме зошто сите места се празни, а ни стана јасно дури кога почнавме да влегуваме и да дознаваме како овие денови инспектори прават `ршум и секаде забрануваат пушење. Значи имаш еден град како Охрид, што е секогаш полн со народ по ресторани, сега веќе празен и морничав. Чат пат по некој 160 годишен пар, кој ќе ти се насмее дека не остануваш каде што си влегол, за тој да може да ужива во незачадениот воздух, полн со смрдеа од скара и кромид и сл.
Наводно инспекторите поминувале секаде да опоменат, за од 1-ви наредниот месец сите да се известени и законот целосно да стапи во сила.
А јас дека ќе си се мрднам од мислење и нервози никого не го интересира. И јас сум засегната убаво од ова лајно од закон и не само затоа што нема да можам никаде да седнам, туку и кај мене никој нема да седне. А фино културно имам две простори (строго поделени и без никакви пропусти со тацни и слични глупости), една за пушачи, а друга за непушачи. Така работам уште од првата одлука на идиотите што значи неколку години, а сега и тоа не ми е дозволено, поради голем дел непочитувачи на тој закон или некаква си европска унија, сеедно. Јас моите муштерии си ги знам и знам дека има најголем број од нив се страстни пушачи кои ако нема место во нивната просторија, не седнуваат ни да причекаат во другата. Значи што ... мене ќе ми летне работата поради некои простаци, работата која толку години ја градам, усовршувам, надополнувам ... работата која дури и претерано примерно ја работам, без ниту една црна дамка, посебно кога се работи за плаќање секакви нешта на државата ... работата од која живеам јас, 4 вработени, газдата на дуќанот, газдата на станот итн.
И сега мене некој ќе ми каже дека јас треба да го поддржам овој закон? Никому не правам лошо, за пак да ми бидат скратени некои работи, на кои никој нема право?
Па ако било кој паметњакович решил да ги штити непушачите, нека даде некаков избор ... нека каже дека мора секој простор да има кабина од метар на метар, затворена и со едно столче за да влезе човек и да запали цигара тука. Ако на истиот тој му требаат пари, пак нека даде избор ... нека дава лиценци на деловни простории кои имаат услови да услужат секаков народ. Истите простории нека определи каква вентилација да имаат, како да изгледаат ... нека отвори и продавници од кои единствено би можела да се купи таа опрема за да створи поголема кешарица, само нека даде избор! Нека забрани да се продаваат цигари на малолетни лица и тоа строго нека го контролира и нека казнува таму. Или тешко е да се пратат такви сложени закони, па ајде ќе се забрани скроз. Сфашта значи!!!
Сакам да кажам дека не сум за да покрај нас пушачите се трујат и непушачите, ама не ми е интересно јас да сум дискриминирана за нешто што легално се продава, а не смеам да го користам никаде освен дома. Од тоа јасно е колку ќе се повлечат пушачите, колку ќе попуштаат во работа, а и најглупаво е да се поверува дека ќе го остават тој порок токму поради ова. Заборавате дека забранетото е најслатко? Па и да сум сакала да ги откажам сега би се изнервирала што некој друг ми забранува и уште толку ќе пушам.
А кога сме кај тие неоснованите оправдувања дека секаде во светот е така ... абе ајде! Лани бев во три европски држави, а во многу повеќе само на поминување ... зошто никој и никаде не ми кажа да ја згаснам цигарата? Гледав луѓе што пушат и по улици и си ги фрлаа пикавците под нога. Во хотелите имаше пепељари, на секоја бензиска кафичи со пепељари, во секој ресторан ... Разликата е во тоа што таму има кој да се грижи за сето тоа ѓубре за да не се гледа и затворените простории се фино прилагодени за сите и снабдени со добра вентилација. Затоа, не сум крива јас што Синдикат секогаш си оди засмрден од цигари ... криви се луѓето кои треба да се стегнат и да си ги средат своите локали да не бидат гнасни и за пушачите. Јас можам да кажам дека повеќе ми смета чад од некој непушач ... не сум безосетно и смрдено животно ако пушам.
Жалосно е што наркоманите ќе имаат поголеми права од нас пушачите. Да ти се плукнам во луѓето што ова го дозволуваат. Наркоманите имаат легални места на кои се собираат, игли и апчиња под прозорите на болниците, бесплатни "лекови" ... абе страшно нешто.
И да, тоа со локалите и квадратурите е жива глупост. Сум прашала и инспектори, а и од тоа завчера што видов тврдам дека не е така. Пушењето апсолутно се забранува. Мамата.

Во ред, се сложвам.

Референдум! Шо чекате?

Демократија бе бате, силата е во народо.

Da se slozuvam jas rece deka mozebi i nie ako pocneme da strajkuvame nema potreba od referendum posto tuka kaj nas vo ovaa drzava nesto ako mozes da dobies mozes da go dobies samo so strajk i nisto drugo :toe:

Штрајк со глад !!!!!!!!!!!!!!!!

Чекај малце, ја ич не сум била у тек бе...
И сите информации ви се различни, дали како што сфатив од 1 јануар 2009 пушењето ќе биде забрането СЕКАДЕ?! Као, ќе нема ни посебни простории за пушачи, ни ништо?! ОМФГ :nesvest:

Јас како страстен пушач силно протестирам и се надевам дека ќе го отфрлат законов, за да не би морала животот дома да го поминам, или да пијам кафе во забутани чајџилници на Јајапаша каде други закони владеат.
Доколку сепак се воведе законов (или воведен е веќе?), се надевам дека ќе се најдат низ Скопјево места кои што ќе идат на ризик и илегално ќе дозволуваат пушење. :icon_lol: Само еден закон е океј да се прекрши, а тоа е глуп закон.

Како мислат кафичиве да опстојуваат бе?! Од 5 души што ќе седнат, тројца се пушачи, кои кафе без цигара нема да ти пијат. Ќе им опадне прометот минимум 50%.

Не дека нешто дискриминација, ама ова не е начин да не откажат од цигари, можат само да ни створат револт спрема Државата.
И пасивно пушење, во споредба со некои други опасности, не е толку штетно колку што го прават.

Ако не, на крај краева, кај Член у станче. :icon_lol:
Од 02.01.09, се отвара место за пушење.Не е некој си трговски , стопански или било каков јавен објект.Приватен стан,кај мене дома.

епа доста ви беше пушење, тие пари што ги дававте за цигари тргнете си ги на страна и попаметни работи ќе можете да си купите

Барем нека дозволат да има кафулиња каде што ќе се пуши, а тие кои не сакаат да вдишуваат чад нека не доаѓаат таму.

точно така нека има посебни кафулиња за пушачи, а посебни за непушѓачи.
Пушачите биле дискриминирани а ние што не пушиме?
Зошто сме должни да го вдишуваме димот. Кога би имало посебни кафулиња каде што не се пуши јас би била нивен редовен посетител.

епа доста ви беше пушење, тие пари што ги дававте за цигари тргнете си ги на страна и попаметни работи ќе можете да си купите
Игри4ки? Гејм кард4иња за доти4ка? Ова твое влегување тука ти е исто ко да влезеш во сред Шутка и да мрчиш зашто се цигани. Ак не ти се пушит не идај

Чекај малце, ја ич не сум била у тек бе...
И сите информации ви се различни, дали како што сфатив од 1 јануар 2009 пушењето ќе биде забрането СЕКАДЕ?! Као, ќе нема ни посебни простории за пушачи, ни ништо?! ОМФГ :nesvest:

Јас како страстен пушач силно протестирам и се надевам дека ќе го отфрлат законов, за да не би морала животот дома да го поминам, или да пијам кафе во забутани чајџилници на Јајапаша каде други закони владеат.
Доколку сепак се воведе законов (или воведен е веќе?), се надевам дека ќе се најдат низ Скопјево места кои што ќе идат на ризик и илегално ќе дозволуваат пушење. :icon_lol: Само еден закон е океј да се прекрши, а тоа е глуп закон.

Како мислат кафичиве да опстојуваат бе?! Од 5 души што ќе седнат, тројца се пушачи, кои кафе без цигара нема да ти пијат. Ќе им опадне прометот минимум 50%.

Не дека нешто дискриминација, ама ова не е начин да не откажат од цигари, можат само да ни створат револт спрема Државата.
И пасивно пушење, во споредба со некои други опасности, не е толку штетно колку што го прават.

Ако не, на крај краева, кај Член у станче. :icon_lol:

Zakonot e veke donesen ne znam tocno koga ama mislam deka ima 3 nedeli i e veke vo upotreba ete veke kaj nas vo Stip veke padnaa prvite kazni ( kako i voobicaeno) vo restorant "Mal Odmor":
lugeto "vraboteni" poima nemale deka e donesen uopste takov zakon ama strucnjacite upadnat i "pu ajde decki da videme koj pusi aha aha e dobro aj sea gazdata kaj vi e sea" i opne i toa kaznickata disikriminaciska (kako se jas navede u temata) i cao prijatno

Кафулињата имаат само уште околу еден месец за да се прилагодат на новите, порестриктивни законски одредби против пушењето на јавни места.

Новите измени на Законот за заштита од пушење предвидуваат – целосна забрана на пушење во баровите и рестораните помали од 40 квадратни метри, а за сите други од први јануари – да се пуши само во специјално оградени стаклени кабини, за веќе од први јануари 2010-та пушењето целосно да се забрани во сите ресторани и кафетерии.

Вработените во кафулињата велат дека новите мерки, кои се применуваат од пред дваесетина дена, веќе го намалуваат бројот на посетители.

Освен во баровите и рестораните, новиот закон забрани пушење во сите државни и јавни институции, болници, училишта, канцеларии, железнички станици, аеродроми, автобуси и такси.

Фирмите и институциите што нема да го почитуваат законот ќе се казнуваат со глоба од две до четири и пол илјади евра, а граѓаните – 300 евра. Секој оној што ќе биде фатен со цигара во раце во објект каде е забрането пушењето – ќе плати казна на лице место од сто евра.

Се очекува ваквите нови рестриктивни мерки и зголемените казни да погодат многу граѓани, имајќи предвид дека според податоците на Светската здравствена организација, граѓаните на Македонија се вбројуваат меѓу најстрасните пушачи на светот. Но, има и такви кои им се радуваат на мерките.

Истовремено со законот за забрана на пуштењето, се најавуваат измени и на Законот за тутун и тутунски производи со кои, покрај текстуалното предупредување за штетноста на цигарите, на кутиите со цигари ќе мора да има испачатено и слики од болести предизвикани од пуштење.

http://www.prespasky.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4483&Itemid=71

Игри4ки? Гејм кард4иња за доти4ка? Ова твое влегување тука ти е исто ко да влезеш во сред Шутка и да мрчиш зашто се цигани. Ак не ти се пушит не идај

ако ви се пуши, пушете дома

Ako nejkes da se troves so nas sedi si doma:salut:

значи да се разбереме.... збори човек кој не може да се контролира и паѓа во криза кога му требаат цигари и човек кој има голема самоконтрола....

мислам дека веќе потенцирав кој би требало дома да остане

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom