Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 27.518
- Поени од реакции
- 36.771
Иначе домашен кавс можеш и сам да направиш, треба да замесиш без купен квасец, па дел да се тргне на страна и три-четири пати во текот на денот да го подмесуваш со брашно и вода, така неколку денови додека почнат габите да функционираат.
Неколку дена?

Дап можно е (теоретски), ама може и да „ќариш„ ботулизам и такви страња (поверојатно, во твојов случај).
За да добиеш релативно безбеден и стабилен сој (од квасци и лакто бактерии) потребен е процес од барем 30-50 дена, со секојдневно хранење на мајата. За тоа време не треба да се прави леб од таа маја. И сепак, секако резултатот ќе биде далеку од квалитетот на стара, генерациски одгледувана маја.
Дап, имам читано подоста за ова (како и за разни други видови на ферментација). Практикувам и консумирам разни ферментирани храни. Правам кефир, туршија само со сол, ферментирам сок од грозје

Мора озбилно да се пристапува на овие работи. Ако се практикуваат правилно, ќе делуваат многу полезно на здравјето. Но ако се пристапува дилетантски - може и со живот да се плати. Затоа - внимателно!
Последно уредено: