Должностите на жената Муслиманка

• Креатор на темата Креатор на темата Foxy`BuTTerFLY
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ај сеа да ми одговорите на оваа случка лично бев јас присутна тука..
Кога се породив со првот дете, во истата соба имаше млада албанка која што имаше родено женско дете но со многу мала телесна тежина, и на секој саат доаѓаа педијатрите да ја молат госпоѓата да се измолзе во шишенце за да и го спасат бебето, а таа нејќеше затоа што цело време разговараше на телефон и од таму незнам кој сигурно од мажите во куќата и беше кажано да не го дои него да го остави бебето да си почине(бидејќи е женско) ова ми го преведе нејзина пријателка албанка од другата родилна соба која имаше функција на преведувач тука со тие кои не разбираа македонски, и ете ја педијатарката вечерта дојде и кажа дека бебето и е починато и пазете го следниов момент, оваа така ноншалантна, а сестрава и вика сакате апче или инјекција за смирување(пошо ептен потресена! од загубата на бебето), и оваа одговара па што ќе биде поефикасно и замислете истото го кажа на македнски јазик! И немојте тука да ми зборите колку била прекрасна вашата муслиманска вера за жените и колку тие биле згрижени(како во концентрационен логор), и гледам редици жени чекаат на ред за да го прифатат исламот, ајде немој да се лажете пред се себе си па потоа сите други овде што ве читаат.

Индивидуален случај---рекла казала.

Индивидуален случај---рекла казала.

Абе мислам дека бев доволно јасна, јас бев присутна таму, сето тоа пред мене се случуваше никој ништо не ми раскажувал, разбираш???

Носам заклучок според вашиот однос. Како прво триста пати ја извреѓавте библијата на форумов(ова не е персирање повеќе луѓе го направија тоа вклучувајќи те и тебе) и тоа ме испровоцира да ти одговорам, а тука ми се правиш толерантен и почитувач на она што е различно од твојата религија и се обидуваш да преобратиш луѓе во ислам. И да не заборавам сите што не се муслимани си давате за право да ги нарекувате неверници (е тоа е дрскост), а се вреѓаш некој кога ќе рече нешто што не ти се допаѓа за твојата света книга(тоа е лицемерие).

Вклучувајќи ме и мене!!!! - Е баш би сакал да ми посочиш еден пост каде сум го направил тоа. Иако во иднина сметам дека е потребно не да се критикува Библијата,туку да се објаснат некои нејзини делови.:wink: Инаку пропагаторе ,дај да ги вкрстиме интелектуалните мислења и фактите, дај да зборуваме со докази, а не со улични жаргони.

Абе мислам дека бев доволно јасна, јас бев присутна таму, сето тоа пред мене се случуваше никој ништо не ми раскажувал, разбираш???

Lavanda,тоа што си била ти очевидец на тој настан,нема ама баш никаква врска со исламот, тоа ти е исто како јас да ти речам дека бев очевидец кога еден " христијанин " се фрли од трет кат директно во контењер и така си го одзеде животот итн.

Значи зборуваме за статусот на жената во Кур,анот во Исламот, и батали некои национални застарени обичаи кои што немаат никаква врска со него. Мислам дека не тие тешко да ме разбереш што сакам да ти кажам.

Секое добро.

Вклучувајќи ме и мене!!!! - Е баш би сакал да ми посочиш еден пост каде сум го направил тоа.
Еве каде... И коранот е богохулна книга зашто библијата не дозволува полигамија и не оправдува убиство во НИЕДЕН случај.
Во право си,Библијата преизобилува со Инцест,но,сепак ќе ве молам да не ја расипуваме темата со оф топици. Зарем не е подобро да си отворите адекватна тема и таму да си разговарате за тоа?!

Тоа не е никаков напад туку укажување на вистинити пасуси,реални пасуси,актуелни пасуси кои ги има мнооооооогу во Библијата: случајот со Лот и неговите ќерки, Авраам и неговата сестра, Рувин и татковата конкубина, Јуда и неговата снаа Тамара итн.

Но како што забележа јас само реагирав на други пост и јасно посочив дека не треба оваа тема да ја расипуваме со тоа. И сметам дека не е лошо да се отвори тема за Библијата и инцестот каде подетално ќе ги разгледаме овие пасуси,а се надевам дека некој ќе може нив да ги објасни во каков контекст се спомнати итн.

А сега да се вратиме кај тебе. Каде си прочитал дека Кур,анот е богохулна книга, дај ми еден ајет, во спротивно ќе те сметам за лицемер, клеветник кој избегнува отворена дебата со докази и факти.

А сега бујрум,јасно и прецизно прашај што те интересира по топикот на оваа тема.

Кога се породив со првот дете, во истата соба имаше млада албанка која што имаше родено женско дете но со многу мала телесна тежина, и на секој саат доаѓаа педијатрите да ја молат госпоѓата да се измолзе во шишенце за да и го спасат бебето, а таа нејќеше затоа што цело време разговараше на телефон и од таму незнам кој сигурно од мажите во куќата и беше кажано да не го дои него да го остави бебето да си почине(бидејќи е женско) ова ми го преведе нејзина пријателка албанка од другата родилна соба која имаше функција на преведувач тука со тие кои не разбираа македонски, и ете ја педијатарката вечерта дојде и кажа дека бебето и е починато и пазете го следниов момент, оваа така ноншалантна, а сестрава и вика сакате апче или инјекција за смирување(пошо ептен потресена! од загубата на бебето), и оваа одговара па што ќе биде поефикасно и замислете истото го кажа на македнски јазик! И немојте тука да ми зборите колку била прекрасна вашата муслиманска вера за жените и колку тие биле згрижени(како во концентрационен логор), и гледам редици жени чекаат на ред за да го прифатат исламот, ајде немој да се лажете пред се себе си па потоа сите други овде што ве читаат.
I, kaj po govalite vide tuka Islam?!
A be aj......

A zoshto i velel, maz i da ne go doi ?

Mozesh le toa da go objasnesh, poubavo ?

Valjda drugite da ne ja gledaat ili pak shto ?

Oti sum slusnal deka, zenite treba da bidat celosno pokrieni

bozem da ne gi gledaat drugite mazi ?

и дај објасите како тоа исламор ја штити жената...
некако не ми е најјасен тој дел

Морам да признаам Лаванда ме шокираше со приказната, се наежив дури.
И не верувам дека е рекла казала, ако ништо друго пишува реални и точни постови.

Постот на Lavanda и мене ме наежи, ама врска нема со темава. Ништо муслиманско немаше во тој пост. Албанско да - муслиманско не. Секој албанец не е муслиман.

Во однос на темава... Најголем дел од партиципантите забораваат еден факт. Забораваат дека верата е безвремена. Не постои 21ви век во религијата. Тргнувајќи од тоа, авторот уште при отварање на оваа тема направил голема грешка што воопшто спомнал век.
Е сега. Кога би ги ставиле исламот и христијанството на исто рамниште, во ист век заглавени, морам да признаам дека исламот далеку повеќе покажува почит према жената. Од тоа гледиште, спремен сум да се расправам со било кој од вас и да си го мерам. Ама да ми кажуваш дека христијанстовото не ја потиснува жената, бидејќи и дозволува да се еманципира (што нема врска, во библијата жената скоро и да не е спомната, посебно не во позитивен аспект), а како доказ да ми кажувате за христијанките во 21ви век кои се ебат пред брак бидејќи се слободни и еманципирани, заборавајќи дека прават смртен религиозен грев во ист момент... тоа нема да го прифатам.

Значи, ако сакате да ги поставиме двете религии на исто рамниште па од тука да правиме споредба, нема проблем. Вистинскиот ислам има само една верзија - онаа од пред 1428 години.
Ме нервирате што сакате да ме убедите дека жената во христијанството е во подобра положба бидејќи верата и дава поголеми права и можности.
Пример: во христијанството е забрането секс пред брак. Го правите тоа, христијани сте, и мислите дека таа религија е баш кул. Заборавате дека сеуште во христијанството сексот пред брак е забранет, и вие си го имате дадено тоа право. Значи не ви дава религијата таква слобода, вие самите себеси си имате дадено. А бидејќи прекршувате едно големо правило во вашата религија, вие не сте ни христијани. Демократи повеќе ви лежи :)

Браво за сите,како сте тргнале уште малку и верска војна ке почнете за тоа коа жена е попочитувана,а добро знаете дека живееме во светот на мажите и дека и вие и вие сте исти.Не се фаќајте за куранот и библијата не ги плукајте ,таму убаво си пишува само кој знае да чита и да го применува сето тоа,и признајте дека не е проблемот во куранот и библијата за тоа која жена има повеќе права,проблемот е во вас мажите и вашето силно „ЈАС„.А овој овде Омер ел фарук нека не продава басми и нека ја каже вистинската реалност на жената во исламот нека не кажува што пише во куранот туку каква беше вистинската слика до вчера кај нивните жени,сите бевме сведоци како се бањаа во Охридското езеро,ама и муслиманската жена не е веке како што беше почна да им бега од контрола.

Добредојде нино на форумов, се надевам долго ќе не дружиш.

Малку си ми контроверзна.
Прво викаш
Браво за сите,како сте тргнале уште малку и верска војна ке почнете за тоа коа жена е попочитувана,а добро знаете дека живееме во светот на мажите и дека и вие и вие сте исти.
и после
А овој овде Омер ел фарук нека не продава басми и нека ја каже вистинската реалност на жената во исламот нека не кажува што пише во куранот туку каква беше вистинската слика до вчера кај нивните жени
:):):)

Туку гледај, на темава зборуваме за исламот, а не како секој си ја интерпретира. Ми го спомнуваш охридско езеро... Женско од моја фамилија со мантил никогаш не било на охридско езеро. Што побогу ќе прави таму, ќе го пере мантилот и ќе потпевнува "Биљана платно белеше"?
Сите ги знаеме правилата на игра. На кој му одговара си ги игра. Иако има и некои што пробуваат да ги изменат :toe:

Ќе ме тераш да ја читам таа богохулна книга-коран и да видам што точно пишува во неа. Според вашето понашање можам да забележам дека исламот учи на насилство и на дискриминација. Ако не е така тогаш вие стварно на различен начин ја сфаќате книгата.

Propagator vakva rabota ne ti treba,ako mislis deka nekoj te vrega,ne te vrega a niti ti veli pravi ova ili ona ili vlezi vo islam .
Neznam dali zabeleza ne samo na ovaa tema , no te molam malku prolistaj i ke vidis koj kogo go vrega a drugo gi postovam site veri i velam:POSTOJAT DOBRI VERI I MNOGU NEVERNICI,nemojte da mislite da nasocuvam na ovoj ili na onoj nego gospod znae i sami si znaeme kolku sme vernici ili nevernici.

A zoshto i velel, maz i da ne go doi ?

Mozesh le toa da go objasnesh, poubavo ?

Valjda drugite da ne ja gledaat ili pak shto ?

Oti sum slusnal deka, zenite treba da bidat celosno pokrieni

bozem da ne gi gledaat drugite mazi ?

Бебето и беше во инкубатор, немаше потреба да го дои, него само да се измолзува во шишенце и да го дава на сестрите за да тие го ранат бебето(однејзе капеше млеко, луѓе божји, трауми мислам дека добив со тој случај, со пешкири го бришеше млекото а на своето бебе ни капка не му даде).... но таа не смееше тоа да го прави затоа што и беше забрането и тоа преку мобилен! А истата пријателка нејзина која и служеше за преведувач имаше родено недоносче односно 6 месечно бебе истото беше во инкубатор , но таа мораше да седи тука во болница уште два месеца за да го прихранува со мајчино млеко(да се измолзува) само затоа што тоа бебенце беше машко!
И ќе ми кажете немало врска со темава , како бе нема врска ... кај е слободата на муслиманската жена тука да одлучи за своето дете А??!
И според ова сакам да ви го доловам моментот колку муслиманските жени се слободни и рамноправни со мажите муслимани.
Ако небев доволно разбрана пак ќе ви одговорам што не ви е јасно.
Ретки се тие на кои им е нешто дозволено, а многу бројни се тие кои се 13 прасе во куќата.
Поздрав.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom