До кога со овие финти на EVN?

• Креатор на темата Креатор на темата Acohipmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Mинатата година добив извршно решение за сметка од ноември 1994 од Топлификација. Среќа ја чував сметката па дадов приговор во суд.
Инаку оваа што се е неверојатно што се случува
Даночните обврски застаруваат за 5 години
Повеќето кривични дела имаат рок на застарување
А сметките на ЕВН и Топлификација не застаруваат ни по 20 години
Инаку сметката од Топлификација беше за долг од 200 денари, бараа со се камата и трошоци 9600 денари

Mинатата година добив извршно решение за сметка од ноември 1994 од Топлификација. Среќа ја чував сметката па дадов приговор во суд.
Инаку оваа што се е неверојатно што се случува
Даночните обврски застаруваат за 5 години
Повеќето кривични дела имаат рок на застарување
А сметките на ЕВН и Топлификација не застаруваат ни по 20 години
Инаку сметката од Топлификација беше за долг од 200 денари, бараа со се камата и трошоци 9600 денари
Сметките застаруваат за 1 година.
Најверојатно кај тебе се работи за случај кога тужбата е навремено поднесена но од х причини судот каснел со доставата до тебе неверојатни 18 години. Во секој случај си можел да поднесеш барање за судење во неразумен рок пред Врховниот суд на РМ и да бараш паричен надоместок поради неажурноста на судот.

НЕ ОТВОРАЈТЕ ВАКВИ ТЕМИ И МУАБЕТИ! МАЛКУ НИ Е!

Ова треба да стои на врв од форумов, за сите.

Седете и кукајте на форум, пред порта, во кафана... Проблемите магично ќе исчезнат. Ебате тоа мазохистичкиот народ!

Седете и кукајте на форум, пред порта, во кафана... Проблемите магично ќе исчезнат. Ебате тоа мазохистичкиот народ!
sam en moes nisto da promenis edino ako en im vlezes so bomba vo zgrada i sam se razneses
a drugo nesto da napravis drugit narod ke te glea ke te naprai budala i ke ti se smee
imase vakov slucaj so zenava so ja zapalila trafostanicata na EVN mislam ne se krivi EVN
kriv e ovoj glup narod
i jas da sum na vlast grujo nisto ne vi prai jas dupli danoci i davacki ke sibnam i pak ke kuti ovoj narod

sam en moes nisto da promenis edino ako en im vlezes so bomba vo zgrada i sam se razneses
a drugo nesto da napravis drugit narod ke te glea ke te naprai budala i ke ti se smee
imase vakov slucaj so zenava so ja zapalila trafostanicata na EVN mislam ne se krivi EVN
kriv e ovoj glup narod
i jas da sum na vlast grujo nisto ne vi prai jas dupli danoci i davacki ke sibnam i pak ke kuti ovoj narod

Сам? Види само на форумов колку луѓе се жалат...
Во право си за даноците и давачките. И јас се радувам кога се покачуваат цените и се надевам дека ќе рипнат многу повеќе.

SITE SE ZALIME SAMO TAKOV NI E MANTALITET ZA VO OHRID 20000 NAROD NA MITING KE SE SOBERAT A ZA PROTEST 200 DUSI NE MOZAT DA SE ZBERAT
ZA NACIONALNI GLUPOSTI KE SE KOLJAME A STO POLA MAKEDONIJA TRPI ZA LEB TOA AKO KE TRPIME ZA LEB BITNO PREDAVNICI DA NE SME

EDINA RABOTA OD PROTESTIVE I NASI I ALBANSKI KRIVO MI E STO NE ZAPALIJA OVIE NEKOJA ZGRADA ILI PODRUZNICA NA EVN NEGO PO PRIVATNI KOLI I AVTOBUSI UDRIJA

Како што кажа некој погоре, за физички лица оние барања кои втасуваат месечно (како месечните сметки за вода, струја, телефонија и сл.) застаруваат за 1 година. За правните лица (фирмите) тој рок изнесува 3 години. Доколку во овој рок од 1 година не се поднесе тужба, тогаш таа сметка застарува и не мора да се плати. Но доколку тужбата се поднесе пред истекот на овој рок тогаш застареноста се прекинува и ќе мора да се плати неплатената а утужена сметка.
Рокот од 5 години се однесува на стекнување без основ (во теоријата познато и како неовластено збогатување), на пример, кога некој ќе наплати нешто кое што според закон не смеел да го наплати.
Во овој конкретен случај, ако добро разбрав, луѓето добиле само предупредување пред тужба, а не тужба поднесена во суд, па во тој случај веќе не ни можат да поднесат тужба бидејќи нивното барање (кое би било предмет на тужбата) веќе е застарено. Меѓутоа, не ретко во праксата се случува токму ЕВН да поднесува и тужби со застарени барања (точно играјќи на каратата кој не е упатен ќе плати). Во таков случај тужениот, односно неговиот полномошник, треба да истакне приговор за застареност, бидејќи судот по службена должност не внимава на застареноста, па доколку не се истакне таков приговор тогаш судот ќе го уважи застареното тужбено барање.
Теоретски се е така фино и лепо, али еве мој случај, јас имав 3 сметки постари од година дена некои и речиси 2 и им напишав писмо на ЕВН да ги избришат од евиденција (не бев тужен), повикувајќи се на закон, по 3 дена беше петок јас на работа, жената на работа идиме дома - исклучена струјата. Фино лепо му се јавувам на адвокат - тој вели во право си ќе ги добиеме али дали можеш ти да си без струја месеципол - два.
Е не можев и си платив сметките. Да бев сам од инает и 3 месеци ќе живеев без струја али со жена, деца, треба готвење капење машина за алишта...... не е еден продолжен од комшијата привремено да замам струја колку за сијалица. Така да си има начин ЕВН сепак да си наплати парите и против закон.

kriv e ovoj glup narod

После избори ќе видиш како магично ќе скокнат даноците и струјата. (y)

Сега нема застарување на сметки. Се даваат на извршители и нотари за да си ги бркаат работите,еднаш штом е дадена сметка на извршител или на нотар не застарува ни за 100 години.
Си најдоа начин говната за да наплатат по секоја цена а и притоа и лешинариве да лапаат пари.

Додека на народот не му дојде преку глава од евн па оваа оваа зграда не ја запали со 2-3 молотови.

Прегледај го приврзокот 59487
со 2 3 молотови ништо не правиш... ке ти требаат повеќе...

инаку - кај мене дома се има десено 2 3 пати така да дојде „неплатен долг“ од пред 5 6 години арно амо моите чуваат сметки уште од југославија кога била ( така е муабетот ) па со доказ ништо не ти можат.... иначе кога веќе планираат да си играат со народот и да им лазат по нерви ако има некој доказ нека не го приложува туку нека ја бутка до крај работата до суд ако треба - на суд сметката извади чао пријатно - трошокот паѓа на евн секако....

незнам само дали може да им се стегне нив контра тужба во таков случај... ако би можело супер шанса би било само малтретирањето по судови никој несака да го трпи а богами и не е за трпење по нашиве судови.

Сметките застаруваат за 1 година.
Најверојатно кај тебе се работи за случај кога тужбата е навремено поднесена но од х причини судот каснел со доставата до тебе неверојатни 18 години. Во секој случај си можел да поднесеш барање за судење во неразумен рок пред Врховниот суд на РМ и да бараш паричен надоместок поради неажурноста на судот.
Tоплификација сите кој не платиле ги тужи.И тоа го прави по шест месеци од кога е направена фактурата. Топлификација годишно има 10 илјади тужби, што е многу ако се спореди со 30 илјади корисници, колку што имала во најдобрите времиња.
За сите тужби бара камата и на овој начин остварува само по основ на камати скоро десет милиони евра што представува речиси половина од нејзиниот вкупен приход, кој го имаше додека работеше.
Еве сега ја изгуби лиценцата и повеќе не доставува фактури. Но таа уште долго ќе наплатува и само од тоа ќе се издржува
Еве го нејзиниот бизнис план во кој се гледа дека само во 2013 очекува ваков прилив на средства од повеќе од12 милиони евра
http://toplif.com.mk/Tekstovi/dp.pdf

Минатата зима татко ми идеше по судови поради тоа што некој таму од ЕВН испрати известување дека треба да се плати камата за сметка од 2002-ра. Среќа што дома не фрламе сметки воопшто па на крај на тој паметњаковичот му плеснаа казна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom