ДНК тест за татковство

• Креатор на темата Креатор на темата ex machina
  • Време на започнување Време на започнување
Може било кој да плати и да го прави, или го штедат за исклучиво "научни цели"? Претпоставувам дека Фонд за здравство не го покрива трошокот :)

Знае ли некој отприлика колку пари би чинел ваков тест кај нас? Во Америка е од 400 до 2000 долари, во зависност од институцијата кај што се прави (некои се поверодостојни од другите).
Поооо висока цена.Не знаев дека е толку висока таму.
Ама еј сега ми текна.Некни баш читав во весник дека кај нас било околу 35000денари.

Во секој случај ќе побарам од жена ми ДНК тест за татковство. И тоа за секое дете. Денес никому не можеш да веруваш.
Со оглед на тоа што не планирам да правам било какви ујдурми кога станува збор за бракот, семејството и сл, ќе му дадам само до знаење дека крајно ме навредило тоа што не ми верува и ќе го направам тој тест за да не мора да се грижи и да може мирно да спие, без страв дека детето кое расте покрај него не е негова крв.
Болдираниот дел... Токму поради тоа што има многу (многу) девојки што велат додека сум млада ќе се онаквувам ама кога ќе се омажам во никој случај пу пу пу... дај тоа тестот ваму.

Пффффф...прво знам дека нема да ми се деси таква глупост да треба да местам некој да биде татко на моето дете,така да и да побара нека повели,ама после ќе му стегнам еден шамар,чисто да го освестам,а потоа сите среќни и весели ќе си живееме до крајот на животот како семејство.

Mislam deka dzabe ke vi bidat shamarite poveke ke go bolat parite sto ke gi dade on za testot :) Pogore negde procitav 35 000 deka bilo. Taka da ne mora shamari da frcat i onaka ke bide oshteten, barem finansiski :wink:

Може било кој да плати и да го прави, или го штедат за исклучиво "научни цели"? Претпоставувам дека Фонд за здравство не го покрива трошокот :)

Знае ли некој отприлика колку пари би чинел ваков тест кај нас? Во Америка е од 400 до 2000 долари, во зависност од институцијата кај што се прави (некои се поверодостојни од другите).
не знам колку е ама мислам дека е прилично скапо.Иначе еден мој другар има правено тест за татковство во МАНУ(не е битно зошто) и ми има кажано дека тестот е со точност од 99,9 %.:helou:

не знам колку е ама мислам дека е прилично скапо.Иначе еден мој другар има правено тест за татковство во МАНУ(не е битно зошто) и ми има кажано дека тестот е со точност од 99,9 %.:helou:

хехехех знаеме зошто правел тест логично е нели?:smir::smir:
а колку е точен или не е незнам....

Да, би побарал тест во случај ако некоја ми се појави со стомак на врата и тврди дека детето е мое тогаш да, инаку на женами не би и побарал ќе и верувам, па не се женам со секоја ќе биде тоа нормална, пристојна девојка на која и верувам и во која сум заљубен....:toe:

Зависи од ситуацијата. Прво сигурно ќе бидам навредена што не ми верува, па после ептен ако е упорен, можеби ќе се согласам. Тоа ако е негово детето, ако немам што да кријам. А ако знам дека не е негово, попрво би му кажала, отколку да дозволам да направи ДНК тест.

Зависи од ситуацијата. Прво сигурно ќе бидам навредена што не ми верува, па после ептен ако е упорен, можеби ќе се согласам. Тоа ако е негово детето, ако немам што да кријам. А ако знам дека не е негово, попрво би му кажала, отколку да дозволам да направи ДНК тест.

Освен во ситуација кога мајката навистина не знае чиво е детето :)

ДНК анализа кај нас може да се направи на повеќе места и различно кошта.

Секаде цената зависи од бројот на анализите односно колку примероци - толку пари. За комплетна анализа потребни се примероци и од детето и од мајката и од таткото и во тој случај точноста е од 1/1 по 10 на 15 до 1/1 по 10 на 25. Тоа е толку висока веројатност што практично укажува на апсолутна точност.

Проблемот е што често поради дискреција нема од двајцата родители примерок, па тогаш помала е веројатноста. Во таков случај, зависно од „гените“ и колку тие често се појавуваат во определена полулација, веројатноста може да биде поголема и помала но пак е над 1/1 по 10 на 5та.

Не знам дали кај нас може да се направи ДНК тест за потврдување на сродност, ама во светот се практикува 'се почесто.

Жени: како би реагирале ако таткото на идното дете ви побара вакво нешто?

Ќе го направам тестот само за да му ја покажам вистината.
Доколку тоа го направи заради некои си негови неоправдани причини, ќе се смени односот меѓу нас и ќе се покае што се посомневал во мојата искреност. Оправдување може да биде само вистинска причина за сомнеж.

Da mi kaze maz mi deka saka DNK test za tatkovstvo bi go isfrlila od doma, zatoa sto kako da ziveam zedno so nekoj koj misli deka sum bila neverna. Mislam deka vo brak toa treba da e redok slucaj, treba da si go poznavas partnerot i na sto e sve sposoben.

Sepak ako kako sto nekoj kaza da se pojavam negde na vrata i da kazam deka sum trudna a ne sum vo vrska so toj covek onda moze i e opravdano da si se osigura covekot.

A inace na zapad toa e kako dobar den, ima golem procent na zeni i mazi koi se neverni i imaat odnosi so lugje koi prv pat gi gledaat i duri ne im go znaat ni imeto, pa samo so ovoj test moze da se utvrdi koj e tatkoto i koj ke plaka alimentacija za deteto. Sto znaci deka ne se mazite edinstveni koi go baraat ovoj test nego i zenite ako partnerot odbie da plaka ili da se grizi za deteto.

....A inace na zapad toa e kako dobar den, ima golem procent na zeni i mazi koi se neverni i imaat odnosi so lugje koi prv pat gi gledaat ....

Па да ти кажам кај нас, од оние за кои знам дека правеле ДНК тест (најчесто тајно), 80% се доказа дека не е нивно детето.... Значи сомневањето сепак било оправдано....

Па да ти кажам кај нас, од оние за кои знам дека правеле ДНК тест (најчесто тајно), 80% се доказа дека не е нивно детето.... Значи сомневањето сепак било оправдано....

Jас не знам никого што правел ДНК тест. Ти колкумина такви знаеш, за да можеш да ги земеш како репрезентативен примерок и да влечеш заклучоци за цела популација "кај нас"?

Jас не знам никого што правел ДНК тест. Ти колкумина такви знаеш, за да можеш да ги земеш како репрезентативен примерок и да влечеш заклучоци за цела популација "кај нас"?

Јас работам на оваа проблематика од поодамна.

Тоа е веќе друго. Ќе можеш ли да не потковаш со некакви реални статистики?

Нема објавени податоци и нема да се објавуваат. Се разбира поради конспиративност на донатори. Грубо - првиот тест беше во 1990 - до 2003/4 имаше околу 20 - 30 тестови колку се сеќавам, а во последниве неколку години над 100.

Јас работам во Англија, а во Македонија пробав да оформам нова лабораторија пред неколку години но остана само на обид. Сепак помагав во почетоците на оваа проблематика, па оттаму информациите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom