Дискриминација и нејзините нус појави

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде да прозобориме за еден друг вид на дискриминација, односно случај кога некогаш дискриминираниот се претвора во дискриминатор...

Сегде во светот, а и кај нас особено во последните години, личност, само затоа што е припадник на одредено малцинство "по клуч" добива работни места, упис на факултет, позиција и сл.

Значи, молкум се прифаќа и е легално подржан фактот, дека одредената графа малцинства мора да се пополни по секоја цена, без разлика на компетенцијата и способноста на поединците.
Па, има случаи кога има 30 вискоспособни припадници на мнозинството и 20 некфалификувани припадници на малцинството, но затоа што со закон е наменатнато дека 15 од вработените мораат да бидат дел од малцинските групи, тие се примаат, иако не се доволно компетентни за работата и го земаат местото на квалификуваното мнозинство.

Нели е тоа дискриминација?
Нели треба сите да имаме еднакви шанси?
Па, како тогаш некој, само затоа што е дел од малцинство, и покрај фактот дека не е компетентен за одредена работа, го добива работното место?
Или ќе одиме со двојни стандарди...Кога не ни одговара дискриминирате, кога ни одговара сме и малцинство и нееднакви и се, само за да се окористиме.

Во 800тата година, Кирил Филозоф ќе рече"Сонцето еднакво грее за сите, дождот паѓа над сите луѓе еднакво". Во 2008, новинарка ќе напише "Се молат Ромите, да не прават цигански работи...."

Ајде да прозобориме за еден друг вид на дискриминација, односно случај кога некогаш дискриминираниот се претвора во дискриминатор...
Токму тоа беше поентата на темата, и сега кога се фаќате за албанците и нивната дискриминација единствено, само покажува колку сте површни и плитки.

Проблемот е глобален, и делот со Обама и Берлускони кој го наведов во првиот пост покажува токму како диксриминираниот се претвора во дискриминатор.
Bacillus Gagous напиша:
:cuc: Игзекли. Зошто треба да се навредам јас кога за подобро објаснување помеѓу двајца пријатели “кој Виктор“ едниот ќе каже “не тој високиот оној малечкиот“ ? И кога сум јас во близина, тие исти двајца ќе се замислат како да ја објаснат ситуацијата, и ќе мораат да излажат дека не ме нарекле малечок бидејќи тоа ќе ме навреди. Тоа е обратна дискриминација, наведување на околината да прави и кажува работи кои се непотребни и непосакувани од нивна страна, само затоа што јас би можел да имам некаков комплекс од тоа.

Отворено ќе кажам дека македонската нација е дискриминирана од малцинствата. И повеќе од ова.

Отворено ќе кажам дека македонската нација е дискриминирана од малцинствата.
Samata tvoja recenica sodrzi diskriminacija.
Koja e taa makedonska nacija?

Тоа е обратна дискриминација, наведување на околината да прави и кажува работи кои се непотребни и непосакувани од нивна страна, само затоа што јас би можел да имам некаков комплекс од тоа.
Ima logika muabetot, ama ne vo celost.
Ako samata okolina, opstestvoto, samata od sebesi, niz nekoj odreden period, svoevolno i spontano imponirala vpecatok i ideja deka "nesto" za "nekoj" e navredlivo ( sto i da e toa ), togas toa ne moze da se smeta kako diskriminacija kon tebe koj sto sakas da i se sprotivstavis na taa sostojba koja sto spontano si nasla svoe pribeziste vo kolektivniot mentalen sklop na celato opstestvo ( za mnozina zboruvam ).

Ne znam, toa e nekako slicno, kako ti da se cuvstvuvas diskrimiran zosto ne smees da seres na sred plostad. Mada i ne e bas slicno, zosto serenjeto e zabraneto so zakon i e kaznivo, a ona drugoto e samo "prekutna" konsensualna soglasnost od mnozinstvototo. Sepak vo toj slucaj ne ti sledi zatvorska kazna, ako go prekrsis toa "pravilo".

Сегде во светот, а и кај нас особено во последните години, личност, само затоа што е припадник на одредено малцинство "по клуч" добива работни места, упис на факултет, позиција и сл.

Значи, молкум се прифаќа и е легално подржан фактот, дека одредената графа малцинства мора да се пополни по секоја цена, без разлика на компетенцијата и способноста на поединците.
Па, има случаи кога има 30 вискоспособни припадници на мнозинството и 20 некфалификувани припадници на малцинството, но затоа што со закон е наменатнато дека 15 од вработените мораат да бидат дел од малцинските групи, тие се примаат, иако не се доволно компетентни за работата и го земаат местото на квалификуваното мнозинство.

Па, како тогаш некој, само затоа што е дел од малцинство, и покрај фактот дека не е компетентен за одредена работа, го добива работното место?
Или ќе одиме со двојни стандарди...Кога не ни одговара дискриминирате, кога ни одговара сме и малцинство и нееднакви и се, само за да се окористиме.
Апсолутно иритирачки, но вистинито... И злоупотребувано. Имам другарка чии родители се од две различни етнички групи. Таа може да се пише при упис на факултет и како припадник на едната и како припадник на другата етничка група. И нормално( или не), се пиша како припадник на етничката група која не е мнозинство во оваа рамковна Македонија(Цитат на драгиот Димче Апасиев). И потоа, таа со минимални 60 поени, ќе се запише пред македонскиот средношколец кој е одбиван со рекордни 95... :uvo: Во однос на работните места, не постои дискриминација, туку неквалификувани кадри. Никој не му е виновен на некој, ако не е квалитетен, независно дали од која етничка група е.

Уште многу вода треба да потече низ Вардар за да надминеме некои предрасуди. Она за кое што зборуваш во постов се вика позитивна дискриминација. Кога некоја група во општеството е маргинализирана, т.е нејзината динамика на развој е пониска од просекот се преземаат вакви мерки за да им се овозможи на припадниците на таа група да ги стигнат другите, што е и хумано и корисно за целокупната општествена заедница.
Позитивната дискриминација е корисна "нус- појава" на дискриминација, или, поедноставно кажано поправање на штетата направена претходно, оти таа група немало да биде поназад ако не била претходно дискриминирана по некој основ.

Тргнувам од примерот каде Берлускони го нарече Обама исончан. Потоа се створи цела лавина од обвинувања кон италијанецот дека е расист и дека е благо ненормален со тоа што се зеза на сметка на првиот црн претседател на Америка. Силвио Берлускони не најде за потребно да се извини па дури и продолжи со шегите.

Јас сум на мислење дека вагата на светот во врска со расистичкото прашање наеднаш се префрли од едниот на другиот тас и тоа сосема до подлогата на која стои. Па така, треба да се тресеме за случајно да не ги навредиме црнците со тоа што ќе спомнеме реплика од филм или ќе запееме песна со стихови на Снуп Дог. Обичната вистина дека тие луѓе се со различна боја на кожата веќе е навредлива, што е комплетно другата крајност од онаа која ја имало во минатото.

Во локални рамки, истото ни се случува со луѓето од ромска и албанска националност. По минатото кога многу работи беа поинакви, наеднаш секое споменување на разликата во националност се смета за непријатно и осетливо. Шегите мора да се чуваат low profiled, а евентуалните очигледни разлики и посочувањето кон нив се сметаат за навреда.

Дали како мене се чувствувате како заложници заради гревовите на предците? Со каков став сте?

Мислам дека малку е претерано ова 'треба да се тресеме да не ги навредиме случајно' затоа што никој нема да ти замери ако посочиш некој недостаток на црнец албанец или ром, без исмевање. Да бидеме реални, сите знаеме кога е нешто саркастично кажано, а кога е нешто искрено и без потсмев. Мислам дека нема потреба да се дискутира за тоа дека се преосетливи. И не ми е јасно навистина зашто да речеме со албанците има многу судири по училиштата, па и по улици и кафетерии. Едноставно националната разлика ви дава за право да предизвикате нетрпеливост? Зашто ви пречи само нивното присуство? Или, сега ќе ми кажете, па тие се криви, ние ништо не правиме, колку пати шпонец (опростете на израз) ќе ми дојде и ќе рече шо буљаш, и ќе почне да се занесува. Епа, никој на светов не може да ме убеди дека ако на таа реплика одговорите со: 'Извини, немав лоша намера, стварно не сакав да предизвикам некое недоразбирање. Те молам ако може ова да не прерасне во нешто повеќе затоа што нема потреба од тоа.' дека некој ќе продолжи да се занесува и закача. Напротив, секој нормален ќе пружи рака и ќе рече, готово, нема проблем. Само проблемот е во тоа што македонците не го прават тоа, не се извинуваат, туку ја продолжуваат расправијата и влошуваат. Епа албанците кои живеат во Македонија како малцинство се чувствуваат загрозени и непожелни, а реално нема причина. Ние сме ги принудиле така да се чувствуваат.
Ти ако имаш искрен и фин пристап кон било кој црнец или ром не верувам дека некој од нив ќе ти каже дека им се праиш џамбаз само сакаш да ги исмејуваш. Ако не кажуваш навредливи зборови (зборувам за такви кои и јас и ти и било кој белец би ги сфатил како навредливи, или зборови кои асоцираат на расна дискриминација кои и ние самите би ги оцениле за такви) не верувам дека ќе имаш било каков проблем со тие луѓе.

Уште многу вода треба да потече низ Вардар за да надминеме некои предрасуди. Она за кое што зборуваш во постов се вика позитивна дискриминација. Кога некоја група во општеството е маргинализирана, т.е нејзината динамика на развој е пониска од просекот се преземаат вакви мерки за да им се овозможи на припадниците на таа група да ги стигнат другите, што е и хумано и корисно за целокупната општествена заедница.
Позитивната дискриминација е корисна "нус- појава" на дискриминација, или, поедноставно кажано поправање на штетата направена претходно, оти таа група немало да биде поназад ако не била претходно дискриминирана по некој основ.
абе види сега тоа можеби го викаат позитивна дискриминација ама никако (доколку си нормален) неможеш да го сметаш за нешто позитивно , значи зашто да имаат предност малцинствата ? ако не се способни зарем не треба да се гледа способноста пред етничката припадност повторно тоа е некој вид на дискриминација нели? се гледа од која етничка припадност е лицето наместо неговите успеси/способности како тоа е позитивно ??!?!

абе види сега тоа можеби го викаат позитивна дискриминација ама никако (доколку си нормален) неможеш да го сметаш за нешто позитивно , значи зашто да имаат предност малцинствата ? ако не се способни зарем не треба да се гледа способноста пред етничката припадност повторно тоа е некој вид на дискриминација нели? се гледа од која етничка припадност е лицето наместо неговите успеси/способности како тоа е позитивно ??!?!

Не станува збор за предности него за изедначувања.
Барем, во оној, нормалниот свет.

Не станува збор за предности него за изедначувања.
Барем, во оној, нормалниот свет.

е да беше изедначување добро ама не е туку предност е , ја сум 4та средно и сега нели им текнува на луѓево што учам со нив дека е тоа предност и почнуваат да се пишуваат како власи , срби и слично за да имаат предност на факултет па ти види сега дали е тоа нормално или не е ... зашто истиот човек доколку е припадник на малцинство(или се преставува како таков) да има поголеми шанси за влез на факултет или некое работно место ?

е да беше изедначување добро ама не е туку предност е , ја сум 4та средно и сега нели им текнува на луѓево што учам со нив дека е тоа предност и почнуваат да се пишуваат како власи , срби и слично за да имаат предност на факултет па ти види сега дали е тоа нормално или не е ... зашто истиот човек доколку е припадник на малцинство(или се преставува како таков) да има поголеми шанси за влез на факултет или некое работно место ?

Keywords: Нормалниот свет.

Za da nema diskriminacija :) to es da ne vleze namesto nekoj koj sto e malcinstvo, nekoj koj sto ne e malcinstvo samo zaradi toa sto ne e malcinstvo :)

Za da nema diskriminacija :) to es da ne vleze namesto nekoj koj sto e malcinstvo, nekoj koj sto ne e malcinstvo samo zaradi toa sto ne e malcinstvo :)

ама пак има дискриминација бе брат зашто да имаат поголеми шанси малцинставата ? нели така е дискриминирано мнозинството на некој начин со тоа што подобар припадник од мнозинството нема да влезе за полош припадник на малцинстовото се бара ваљда квалитет не етничка припадност

--- надополнето ---

Keywords: Нормалниот свет.
па да ние не спагаме можеби таму ама мислам дека ни таму ваквиот систем нема да работи како што треба бидејки е лош систем :)

Шеги на основа боја на кожа, религија, националност, култура, политичка припадност, спортски тим итн. имало од кога постои човекот и ќе има уште долго време.
Потребата на секоја индивидуа да припаѓа некаде и да биде прифатен од група на луѓе е поголема од било кога поради се поголемата изолираност во секојдевието.

Значи ова ниту ме чуди ниту ме изненадува ниту ме заболе левото...уво во врска со што рекол берлускони за обама или обама за кралицата на англија...сите го правиме и ќе го правиме ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom