Дипломираат и остануваат во Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата Soreno
  • Време на започнување Време на започнување

Soreno

Big Brother
Член од
14 јануари 2009
Мислења
530
Поени од реакции
19
По завршувањето на студиите на бугарските универзитети Македонците се' поретко се враќаат дома, затоа што таму лесно наоѓаат работа и добра заработувачка.
Високообразовните кадри од Македонија што студираат во Бугарија откако ќе дипломираат се' поретко се враќаат во земјава, тврдат дипломци со кои разговаравме. По завршувањето на студиите, тие веднаш се вработуваат во тамошните фирми, каде што имаат добра заработувачка. Нашите соговорници велат дека таму имаат можности за градење кариера и усовршување во другите европски земји, особено дипломци што работат во европски компании.

Голем број наши студенти од универзитетите во Софија, Благоевград, Пловдив, Велико Трново и во други студентски центри, кажуваат дека бугарските дипломи им ги отвараат вратите кон Европа и дека многу лесно наоѓаат работа, затоа што Бугарија се соочува со недостиг од високообразовен кадар, поради големиот одлив на сопствената работна сила во другите европски земји. Најбарани се лекарите, фармацевтите, електротехничките струки, информатичарите и други.

- Додека студирав, работев како келнер и заработував околу 400 евра месечно. Откако ги завршив техничките студии се вработив во странска компанија каде што добивам плата од 700 евра. Не планирам да се вратам во Македонија, затоа што тешко може да најдам работа и да обезбедам добра заработувачка. Наскоро планирам овде да формирам и семејство, а постојат можности да заминеме и во друга европска земја - вели 25-годишен велешанец.

Македонците велат дека во почетокот прифаќаат и поскромни услови за вработување, само да искористат шанса за стручно усовршување и напредување. Покрај работата, голем дел од нив се запишуваат и на постдипломски студии, а истакнуваат дека им се нудат можности за стипендирање и усовршување во странство.

- Се запишав на Медицинскиот факултет во Скопје, но од идната учебна година планирам да се префрлам на студии во Бугарија. Така, дипломата ќе ми биде признаена и од европските земји, што не е случај со македонската, а ќе можам да добијам и специјализација во странство - вели студентка од Крива Паланка.

Младите тврдат дека условите за студирање биле подобри од овдешните. Трошоците за студентите во државна квота биле многу помали, а тие добивале и месечни стипендии и други поволности при студирањето.

Давала баба 2 денари да се фати на орото а 5 денари за да се пушти од орото...
Што ги знам некои Струмичани после студиите се вратија овде и си најдоа работа и многу им е добро а тие што мислат дека во Бугарија ќе просперираат се лажат,странец кога си сите те гледаат на криво!

Баш во најбедната земја од ЕУ ке остануваат Македонците по завршување на студиите,абе татар комплексот уште го имате а?

Давала баба 2 денари да се фати на орото а 5 денари за да се пушти од орото...
Што ги знам некои Струмичани после студиите се вратија овде и си најдоа работа и многу им е добро а тие што мислат дека во Бугарија ќе просперираат се лажат,странец кога си сите те гледаат на криво!

Така е,што ќе прави доктор или апотекар во Бугарија кога си има нива со зелка во Струмица,од која едвај собирал за студии изминативе години,ама му ја оставил во аманет неговиот дедо,па редно е да ја продолжи традицијата.:smir:

poleka no sigurno ke bideme stranci vo sopstvenata drzava

normalno e da ostanat kaj sto im e poubavo
pa "doma "kaj ke se vrabotat

site vrabotuvanja sega i vo idnina se za albancite obezbedeni,pa zar za dzabe imame koalicija so teroristite

doduse i nekoi od dpmne se vrabotuvaat na opredeleno vreme kako "metlaci po ulici i kako cuvari"
tolku sto im e dobar premierot najsoodvetni rabotni mesta im dava a oni vo znak na blagodarnost si go glasaat,si go velicaat,se karaat so site nas koi im ja kazuvame vistinata deka se izigrani i omalovazeni.
no tie ne da razmislat deka sega albancite im gi zamaat rabotnite mesta,i zatoa ovie se metlaci ,cuvari i nevraboteni

pa dobro ovoj problem takanae==crecen 'brain drain'(raspametuvanje na nacijata)kaj nas e oo poodamna ...pred se mladite educirani kadri ja napustaat makedonija poradi toa sto smetaat deka ovde tesko ke prosperirat.

Како може татар да зборуваш за македонците глеј си сеирот....
Бугарите не бегат од бугарија во западна европа???????:uvo:

Imam drugar od Bugarija i ne gleda nikakva idnina vo tatarija pa od kade sega nasite ke nasle idnina tamu, ne gledam nikakva logika.

бегаат да... и завршуваат во лондонските паркови... али јеби га.. Лондон е. не Стара Загора...:tapp:
Па ке ти цитирам стихови од саф: поарно чергар во лондон него даме ебат тука.....
таа ја прават татарите :toe:

Дали приметивте дека изворот е Дневник, македонски весник? Сигурно не. Ништо. Знам дека ве боли оти Македонците остануваат "таму". Ќе помине уште време и ќе се навикнете на ситуациjата коjа се устварува веќе преку десет години. Баш сакам да ве прашам што бидна со протестите против бугарскиот Music Idol. Слушнав успешно им поминал кастингот па подоцна и во Софиjа имало дури уште македонски кандидати. Идната година преку 1 000 луѓе jагма. Како бе не се научивте дека некои работи се природни...:vozbud:

Драги приjaтели,
нема што да се нервирати на мене. Ако имате претензии , обратете се кум македонската преса и македонските журналисти што го написале овои материал.

Така, дипломата ќе ми биде признаена и од европските земји, што не е случај со македонската, а ќе можам да добијам и специјализација во странство - вели студентка од Крива Паланка.
Не верувам дека ова е точно, во врска со Медицинскиот факултет.

Паа.....
Точно е. Одреден број Македонци кои студираат во Бугарија после завршувањето остануваат уште одреден период - пред се заради тоа што во Бугарија сосема нормално може да се најде работа за 300-500 евра - пристојна сума за млад човек.
Но тој број ни оддалеку не е толкав колку што сакаат да го прикажат одредени луѓе ниту пак е толку мал колку што сакаат да го прикажат други. Поголемиот број после завршувањето (а некои и пред тоа) или се враќаат во Македонија или пак си го бараат чарето по белио свет...
Еден помал дел ( околу 15 % ???) остануваат за подолго време и работат каква-таква работа. Оние коишто остануваат го прават тоа заради тоа што немале можност да заминат за Америка, или сеуште не им е издаден бугарскиот пасош за да отидат негде низ Европа-та, или по некоја несреќна случајност :) основале семејство со Бугари.
После најавите за укинувањето на визниот режим веќе е осетно намален интересот за бугарско државјанство, а откако ќе се случи тоа (дајбоже до крајот на годината) бројот на Македонците кои студираат или останале во Бугарија ќе биде незначителен.
За споредба од година во година опаѓа интересот за запишување на факултетите во Бугарија, па ако во периодот 2001-2005 годишно се пријавуваа по околу 1500 Македонци денес нивниот број не е поголем од 500.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom