Dijamant

Член од
9 декември 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Luge , mi treba pomos od nekoj sto se razbira od dijamanti. Imam vistinski dijamantski prsten. Prstenot e od belo zlato so dijamant so golemina na, da recam kolku pola zrno oriz. Sakam da go dadam vo zlatara vo Skopje, dali imate idea kolku pari vredi?

i vo koi zlatari bi mozele da mi go kupat?

S

Stefi070

Гостин
Kuce malo : mislam vo ohrid deka vo zlatarite moze da ti go zamenat. a za cena jas ne znam iskreno

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Прстенот вреди нешто а за дијамантот можам точна цена да ти кажам ,дијамантот ти вреди негде околу 1 до 1,5 еу

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Абе си се мери прстенот, секој прстен си има различна тежина и квалитет а со тоа и вредност, после го гледаат дијамантот и одредуваат цена. Така да вака виртуелно без да се измери и погледне прстенот никој нема да ти каже цена.
Ако си од Скопје ќе си отидеш во неколку златари, имаш во ГТЦ, во чаршија и ќе си прашаш на неколку места и најдобрата понуда ќе си ја одбереш.

На интернет вака ако некој ти каже цена алал да му е.
Али битно ќе те излаже :)

Член од
9 декември 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
abe od prilika mislev sprema goleminata na dijamantot, nekoj ako ima smenuvano mozi znaj za to. mislam deka najpoke ke vredi dijamanatot za to go prodavam prstenot

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
abe od prilika mislev sprema goleminata na dijamantot, nekoj ako ima smenuvano mozi znaj za to. mislam deka najpoke ke vredi dijamanatot za to go prodavam prstenot
Има разлика и од дијамант до дијамант. Зависи колку е каратен.
Може и да има ептен мала вредност. Едно 1000 денари се на се да ти вреди, па ни толку.
А може и да вреди 10000. (цифриве се безврска да си знаеш :))
И многу зависи и самото злато.
Се зависи, секој прстен е приказна сама за себе. Секој прстен различна вредност.
Оди во златара и види си. Вака ако не го мрднеш газот од пред компјутер ништо нема да дознаеш.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Од старт губиш едно 40-50% од вредноста + ако те најде наивен можеш многу повеќе да изгубиш. Така да не брзај освен ептен ако не е дојден ножот вгрло

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Дијамант, оној правиот, алотрпската модификација на јаглерод? Или циркон (Zr[SiO4]? Да се разбереме, прилично голема е разликата :) Тоа што се користи најчесто како украс на накитот се циркони. И не вредат многу. Нивната вредност е нешто поголема (многу малку) од цената на златото, па затоа златарите ја изедначуваат, и во пресметката на парче накит ја земаат целата тежина на парчето, без разлика на бројот или големината на камчиња на него, и ја вреднуваат по грам злато.

Одредувањето на цена на дијамант е цела една математика. Почнувајќи од неговата тежина (карати) и чистота, преку бистрината и бојата на фрлениот одблесок, до формата во која е обработен. Не сите златари овде можат да го пресметаат тоа, па дури и ако навистина се работи за дијамант, ќе ти удрат цена од ракав.

А, и друго. Секое парче накит кое на него има дијаманти, а е легално купено, има сертификат за потеклото и квалитетот на дијамантот. А без тој сертификат, не можеш да докажеш дека имаш дијамантски накит на никој, кој не се разбира од тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom