Според мене една од полошите диети.Според мене една од полесните диети
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Според мене една од полошите диети.Според мене една од полесните диети
Мојот пријател симна 30 кг со таа диета. Ама, после качи 50. И, не и се врати повеќеПрегледај го приврзокот 178853
11кг намалив со диетава за 3 месеци. Според мене една од полесните диети без некои поголеми воздржувања имаш солидни резултати....
Сакаш да кажеш дека има разлика измеѓу фруктозата во лубеницата и кока колата да речеме? Имаат различна конфигурација на молекуларна структура или? Не разбирам.
Не знам што сузбиваат растителните влакна, знам само дека заситуваат бајаги и затоа е секогаш подобра опција да се јаде сирово овошје отколку да се пијат цедени сокови кои ги немаат тие влакна и количински ќе ги исконсумираш повеќе а со тоа и ќе внесеш повеќе шеќери во себе, тоа да.
Скробот е сложен шеќер или такозвани полисахарид кој се состои од повеќе молекули на глукоза, што значи прво организмот треба да го разгради на неразградлив шеќер што значи на поединечни молекули на глукоза па после да го апсорбира. Со внесување на големи количини на глукоза го качуваш нивото на шеќерот и на инсулинот во крвта. Сепак, морам да се вратам на гликемичниот индекс. Што е тоа гликемичен индекс? Гликемичниот индекс е индикатор кој покажува колку брзо глукозата се ослободува во крвотокот, колку е поголем индексот толку побрзо се ослободува и ствара вишок кој захтева и вишок инсулин или ко што викаш ти креира спајкови на инсулин. Тој инсулин го трга шеќерот од крвта инстантно и ти си пак гладен иако голем дел од тоа што си го внел било складирано ко масти пошто било одвишок отколку што ти било потребно. Гравот особено гравче тавче или baked beans има гликемичен индекс од 40 што е тука некаде со праска и круша, банана има 48 да речеме. Калинките кои ги спомна ко здраво овошје имаат GI од 67 и стојат рамо до рамо со лубеницата да речеме. Е сега дали само гликемичниот индекс е битен или и количината на јагленхидрати од продуктот кој го внесуваме. И тука доаѓа гликемик лоуд. Лубеницата има гликемичен индекс од 72, ако да речеме земеме 100 грама лубеница, во тие 100 грама лубеница има само 5 грама јагленхидрати па имаме 72/100*5=3,6 гликемик лоуд. Се што е испод 10 се смета за безбедно односно не креира спајкови на инсулин, нормално ако е во умерени количини, не да живееш од овошје како што промовираат веганските диети. Иначе лубеницата е исклучок со толку малку јагленхидрати на 100 грама, сите овошја со висок гликемичен индекс имаат и висок гликемичен лоуд односно корелацијата е правопропорционална. И баш ме интересира ако го тргнеш лебот и било какви тестенини, ги тргнеш бананите, урмите, лубеницата, месото и јајцата исто, млечни производи не јадеш, дали тоа ми кажуваш дека ќе живееш од само грав, леќа, бобинки и цитруси и нормално ќе функционираш? Иначе гликемични индекси за месото
Beef 0
Chicken 0
Eggs 0
Fish 0
Lamb 0
Pork 0
Veal 0
Deer-Venison 0
Elk 0
Buffalo 0
Rabbit 0
Duck 0
Ostrich 0
Shellfish 0
Lobster 0
Turkey 0
Ham 0
само што не сум развил дијабет![]()
Ај пак, јас постирав резултати од личност што е две години на палео диета или како сакаш наречи ја, односно да речеме месото и е примарна храна, не пропагандни видеа од нет. Или може мислиш лажам, ок. Еве ја лажам, дали ми викаш дека и овие лажат?Батко, процесот на обработка на шеќер во телото и сите други работи ми се добро познати. Има огромна разлика во ефектот во телото, биолошката активност е различна, дај вакви муабети се праат у 5 оделение, смешно е да се збори дали е иста фруктозата од овошје со онаа од кока кола. Дури и да е иста, кај овошјето не внесуваш САМО фруктоза. Бејкед бинс не е исто што и варени на истата скала, и сите тие работи се просек, не се конечни и имаат различен ефект, интересно е како постираш глицемичен индекс како просечни варијанти, а не постираш спајк на инсулин кој го има од храна која има 0 гликоза/фруктора, замисли и тоа е можно.
Повторно сите овие работи кои ги збориш се само на хартија, и правени на пациенти кои имаат просечна диета, не знаеме во каква состојба се, нити ништо за нив. Клучот за инсулински спајкови, и рамнотежа на гликоза не е шеќерот во храната, него состојбата на индивудуата - воспалението, функцијата на панкреасот итн.
Или на кратко, ако јас јадам секој ден џанк фуд, ќе ми спајкне инсулин од 5 грама праска, додека тој до мене што пази што јаде ќе издржи некои 100 грама без да има голем спајк. За исхраната, не тоа кажува дека ќе живеам од масти, јатки, семиња, масла...од нив ќе внесувам добар дел од калориите како и сега во моментов. Да не си и тие во тие што мислат дека само по 10 бадема на ден се јадат?
Anyway, нема полза од дискусија на оваа тема, само едно ќе ти кажам - времето ќе покаже кој и дали бил во право...а нормално секој по свој терк и преференца, ќе збориме за некоја година, дај боже да сум грешел.
За разлика од тебе кај што тврдиш дека месото прави штета и треба да се избегнува по секоја цена, јас такво нешто за овошјето не спомнав. Дали некаде прочита дека јас сум против умерена конзумација на овошје? Никој не ги негира нутритивните вредности на овошјето, само потенцирав дека овошјето не е бесплатна храна односно доколу апстинираш од процесирана храна полна со шеќери не нзачи дека можеш да се настегаш 2 кила праски да речеме или да си исцедиш литро сок од помаранџи. Сум го праел тоа и знам која е цената.Пропаганда? дали тоа сакаш да кажеш дека канал кој ги базира видеата на студиите, а не обратно - шири пропаганда? свесен си дека студијата горе, е од истиот институт направена или онака си постираш само?
А ако веќе сакаш со студии да се расфрламе, може - али грешка ти беше.
http://jn.nutrition.org/content/136/10/2588.full
"The results of the present meta-analysis of cohort studies indicate that fruit and vegetable consumption is inversely associated with the occurrence of CHD. The risk of CHD is decreased by 4% for each additional portion per day of fruit and vegetables and by 7% for fruit consumption"
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26076918
"However, women in the highest intake group of grapes and citrus experienced a significant reduction in risk of CVD and stroke respectively compared with non-consumers [HR 0.56 (99 % CI 0.32, 0.98) and 0.34 (0.14, 0.82) respectively]. These findings support promoted guidelines encouraging fruit consumption for health in women, but do not provide strong evidence to suggest that fruit type is as important"
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18459474
"The benefit of fruit or vegetable consumption increased proportionally by the number of servings consumed (p for trend < 0.0001). Those in the upper tertile of fruit consumption (> 5 items/day) had 60% lower risk for coronary heart disease (odds ratio= 0.56, 95% CI = 0.35-0.89, p < 0.05), when compared to those in the lowest tertile (<1 item/day). Consumption of vegetable >3 items/day was associated with 70% lower risk of coronary heart disease (OR = 0.25, 95% CI = 0.09 - 0.66, p < 0.05), compared to subjects who did not consume vegetables. In agreement with previous studies, we found an inverse relation between vegetable and fruit intake and coronary heart risk. Consumption of fruits and vegetables seemed to provide significant protection against coronary heart disease"
http://www.acc.org/latest-in-cardio...05/fruit-vegetable-and-legume-intake-esc-2017
"The investigators concluded that higher fruit, vegetable, and legume consumption was associated with a lower risk of non-CV and total mortality. Benefits appear to be maximum for both non-CV mortality and total mortality at 3-4 servings per day, which is equivalent to 375-500 g/day"
https://academic.oup.com/ije/articl...77/Fruit-and-vegetable-intake-and-the-risk-of
"Reductions in risk were observed up to 800 g/day for all outcomes except cancer (600 g/day). Inverse associations were observed between the intake of apples and pears, citrus fruits, green leafy vegetables, cruciferous vegetables, and salads and cardiovascular disease and all-cause mortality, and between the intake of green-yellow vegetables and cruciferous vegetables and total cancer risk. An estimated 5.6 and 7.8 million premature deaths worldwide in 2013 may be attributable to a fruit and vegetable intake below 500 and 800 g/day, respectively, if the observed associations are causal"
Сега, назад во светот на фантазиите, AKA low carb![]()
За разлика од тебе кај што тврдиш дека месото прави штета и треба да се избегнува по секоја цена, јас такво нешто за овошјето не спомнав. Дали некаде прочита дека јас сум против умерена конзумација на овошје? Никој не ги негира нутритивните вредности на овошјето, само потенцирав дека овошјето не е бесплатна храна односно доколу апстинираш од процесирана храна полна со шеќери не нзачи дека можеш да се настегаш 2 кила праски да речеме или да си исцедиш литро сок од помаранџи. Сум го праел тоа и знам која е цената.
И добро е што си го болдирал последниов цитат
to a fruit and vegetable intake below 500 and 800 g/day
За зеленчук ама ништо лошо не сум кажал, напротив го конзумирам во големи количини секој ден, а ниту кажав дека и мешункасти производи не конзумирам, само гледам тоа да не ми е основата во начинот на исхрана. Значи ај еве нека биде пола пола и нека биде 400 грама овошје на ден иако глупа е границава пошто различни овошја не можеш да ги конзумираш во исти количини ако сакаш да избегнеш спајкови на инсулин. Колку се 400 грама, 2,5 јаболка златен делишес? Далеку е тоа од количината што ја пропагираат веганските и вегетаријанските диети.
Па не верувам дека нешто лошо би ти се случило, и на овој режим јас јадам грав, леќа и ориз бар еднаш неделно, нормално без леб. Али факт е дека содржат скроб, исто ко белиот леб, компирите и пченката, а зошто скробот не чини ќе треба пак да се враќаме на шеќерите. У суштина шеќерите ги прават сите проблеми и треба да се забранат за конзумација или бар да се означат ко опасни по здравјето на човекот. Пробај напрај ја храната богата со скроб да ти биде примарна и пробај го истото со месото, па види што резултати ќе имаш од двата режима.
An estimated 5.6 and 7.8 million premature deaths worldwide in 2013 may be attributable to a fruit and vegetable intake below 500 and 800 g/day, respectively, if the observed associations are causal"
Results: The mean (± SD) protein intake was greater in the RT+Meat group than in the CRT group throughout the study (1.3 ± 0.3 compared with 1.1 ± 0.3 g ⋅ kg−1⋅ d−1, respectively; P < 0.05). The RT+Meat group experienced greater gains in total body LTM (0.45 kg; 95% CI: 0.07, 0.84 kg), leg LTM (0.22 kg; 95% CI: 0.02, 0.42 kg), and muscle strength (18%; 95% CI: 0.03, 0.34) compared with the CRT group (all P < 0.05). The RT+Meat group also experienced a 10% greater increase in serum insulin-like growth factor I (P < 0.05) and a 16% greater reduction in the proinflammatory marker interleukin-6 (IL-6) (P < 0.05) after 4 mo. There were no between-group differences for the change in blood lipids or blood pressure.
Ти кажа дека скробот е проблем да или не? јас те прашав, што ќе ти се случи ако јадеш поголеми количини на леќа, грав и слично секој ден - на што ти одговори...
E сега, да видиме кој и дали е во право за скробот и неговото "штетно дејство" без разлика во каков пакет - храна доаѓа, и така доаѓаме на студиите и тоа не едно него неколку од кои 2 се СИСТЕМАТСКИ мета анализи,
Друго, како е добро тоа што сум го цитирал, демек ете у право си бил? ај да видиме уште еднаш што е тоа што сум го цитирал?
Што значи, да како што прочита не умерно, НЕГО повеќе од умерено СЕКОЈ ДЕН промовира долговечност и осетно поголема заштита од кардиоваскуларни заболувања. Замисли, еден "тон шеќер" (фруктоза/гликоза) а осетно помалце заболувања?
Сега ќе те замолам, бидејќи сите во палео/low карб лудилото бегаат од овошје да ми постигаш 5-6 студии во кои зголемениот внес на месо, (колку повеќе толку подобро како кај овошјето) промовира кардиваскуларни и останати бенефити, повели.
Што е ова што цитираш? IGF-1 го постираш како параметар за добробитие или?
Доказите ти се на цел Pubmed, на тебе останува да ги побараш, за крај немој тоа што си ослабел со таа диета, да ти прави збунки и да мислиш дека тоа ја прави таа диета здрава.
Ти кажав, се ставаш 1 недела на веган диета, и пазиш со умерена доза на овошје и слично, после таа недела (ако немаш метаболички синдром) можеш да јадеш еден тон овошје (набројав кое) без никаков проблем - значи буквално по 2кг на ден.
Ти си го пробал тоа со овошјето, кога си бил воспален, и не доволно спремен за тоа, мора 1 недела да помине за телото да се стабилизира на воспалението кое го имаш од претходната диета, после тоа сем ако веќе не си дијабетичар или предиабетичар можеш да јадеш еден тон овошје, и не само што нема да ти биде ништо него кожата ќе ти стане како на бебе, ќе бидеш полн со енергија и елан, расположението е неспоредливо, фокус, концентрација, се топ - значи не е споредливо со ниедна друга диета - буквално night and day.
За крај, juicing, не е исто што е блендање, ти си зимал шотови со еден тон фруктоза без растителни влакна, big big mistake.
https://www.reddit.com/r/progresspi...11_320_150_170_24_months_went_keto_with_cico/Ima nekoj koj e na Keto diet? Neka spodeli iskustvo, dali e zdrava za long-term.
Dali bi bila dobra za zdrava kosa, kozha, mentalno i opshto zdravje? Ovaj Dr Berg dosta ja fali.. hmm
Dali bi bila dobra za zdrava kosa, kozha, mentalno i opshto zdravje? Ovaj Dr Berg dosta ja fali.. hmm