Џентелментство ...

• Креатор на темата Креатор на темата kompas
  • Време на започнување Време на започнување
Цуци за да има џентлмени треба да има и дами.Ти се сметаш за дама?Јас лично не и не ми смета ако некој не ми отвара врата, можам и сама тоа да го направам.Не придавам некое значење којзнае колкаво на тоа, убаво е понекогаш,да, ама да не биде за се и да не биде претерано да не речам сеа бизарно.И не е непочитување тоа, нели си сакаме рамноправност...па сеа и тоа е дел.

еј и ја далеку сум од дама, ама постојат дами спрема кои треба да се однесуваат машките џентлменски, ама шо има лошо у тоа некој да ти помогне додека носиш нешто да те пушти преку ред итн, а не машкиве ќе те истепаат не преку ред да те пуштат или ќе те гледаат ти како се мачиш...ајде бе шо немат понашање немаат, никој не може да ме убеди у спротивното...
бтв ти арна ли си, шо има ново?:pos2::pos2::pos2:

еј и ја далеку сум од дама, ама постојат дами спрема кои треба да се однесуваат машките џентлменски, ама шо има лошо у тоа некој да ти помогне додека носиш нешто да те пушти преку ред итн, а не машкиве ќе те истепаат не преку ред да те пуштат или ќе те гледаат ти како се мачиш...ајде бе шо немат понашање немаат, никој не може да ме убеди у спротивното...
бтв ти арна ли си, шо има ново?:pos2::pos2::pos2:

А ако носам ја нешо, ќе ме пуштиш преку ред?

како што рекоа погоре..треба да има дами за да има џентлмени...

ја се сметам за јак џентлмен.. поштовам жена у секој поглед...
у секој случај... а коа се работи за женска ми...нема тука муабети праење...

Ја се’ си мислам оти џентлменството е некаков рецидитив од каменото доба, кога мажите и давале предност на жената при влез во пештерата... да не случајно влегла мечка во меѓувреме, и ако влегла... кхм... Кај некои се изгубило чувството за тоа, кај други опстанало.

Така што денес, едни го имаат, други го немаат.
gentleman.jpg

Џентелмен се додека е во границите на почитување на жената како рамноправна и способна единка во општеството. Ситници како отворање врата, препуштање преку ред, палење цигара итн. се особености на модерниот џентелментаризам (постои ваква кованица?!) кои се во таа граница која ја спомнав погоре. Вадење на палтото и фрлање врз кал за да не се цапне госпожата и слично е веќе изумрено...

Џентелмен се додека е во границите на почитување на жената како рамноправна и способна единка во општеството. Ситници како отворање врата, препуштање преку ред, палење цигара итн. се особености на модерниот џентелментаризам (постои ваква кованица?!) кои се во таа граница која ја спомнав погоре. Вадење на палтото и фрлање врз кал за да не се цапне госпожата и слично е веќе изумрено...
а ја па овоа не би го нарекол џентлменство...мене некако овие работи ши си ги набројал ми одат накај "покажување џентлменство" со друга намера спрема девојката...а и секој може тоа да го направи....и шо сите џентлмени сме....браос

Кај нас и да сакаш да бидеш џентлмен немоеш,бидејќи нема на кој да покажуваш висока култура.Идеш во кафич и отвараш врата она влага и на прва маса глеа другарка од осмо одделение (што ја шкртала на групна слика) и праи мабет пола саат како она се разлепшала у тек на деценииве а џентлменот стои позади ко кретен и ја чека,бидејќи е џентлмен треба и столот да и го тргне.Па така седнуваат а она зима цигара ја лиже,а џентлменов и ја пали и она од прв дим му дува у фаца.Почнуваат муабет и џентлменов ја прати у секој збор шо она го кажала и пробува да врати некако но не успева бидејќи она го прекинува со'чекај ја да ти кажам'.Ја испраќа дома и искача од кола да и отвори врата а она му вика 'фала пеер ај стај се на мсн после'
Неќам да се праам џентлмен на змајови(мамицата в'пичка)

Кај нас и да сакаш да бидеш џентлмен немоеш,бидејќи нема на кој да покажуваш висока култура.Идеш во кафич и отвараш врата она влага и на прва маса глеа другарка од осмо одделение (што ја шкртала на групна слика) и праи мабет пола саат како она се разлепшала у тек на деценииве а џентлменот стои позади ко кретен и ја чека,бидејќи е џентлмен треба и столот да и го тргне.Па така седнуваат а она зима цигара ја лиже,а џентлменов и ја пали и она од прв дим му дува у фаца.Почнуваат муабет и џентлменов ја прати у секој збор шо она го кажала и пробува да врати некако но не успева бидејќи она го прекинува со'чекај ја да ти кажам'.Ја испраќа дома и искача од кола да и отвори врата а она му вика 'фала пеер ај стај се на мсн после'
Неќам да се праам џентлмен на змајови(мамицата в'пичка)

Батка тоа шо ти го опиша сега не се вика Џентлмен туку Аб’дал!:toe:

Aбе...машки :) Се ќе направиме за да одведеме некоја у кревет! :)

Е да имаш право тука,само до девојката е многу..колку она паѓа на такви ситни работи,кај некоја ќе ви успее ама кај некоја ќе се помачиш бате..:wink:

Почитувам џентлмени, културата што ја имаат и која ја покажуваат.
Но една работа ми пречи.Често поимот џентлмен, се споредува со поимот лигуш што е тотално погрешно.Како повеќе мажи, да ги интересира што ќе кажат другите мажи за нив ако и отворат врата на некоја девојка или и` помогнат да го облече палтото.Дека е лигуш?Дека е папучар?Тие што зборат така можат само да се ситат на својот простутилук и нивниот "силен" карактер.
Ако се сметаш за џентлмен, ќе бидеш за неа џентлмен, но не само во некој маалски кафич, туку и во очите на поголемата јавност, и таму каде што има повеќе движење на луѓе.
Верувам дека жените се уште ги почитуваат сите гестови на еден џентлмен, и дека истите тие скоро ги освојуваат.Но, не се согласувам дека жените по изгубениот партнер, сфаќаат дека всушност биле послужувани со тие гестови, затоа што сепак нели, жени сме, забележуваме и најмали ситници:smir:

Темава не ми е некако поставена во добар подфорум. Не е џентлмен или кавалер оној кој е фин со неговата девојка/жена, или оној кој е фин со рандом девојка/жена, со надеж дека таа ќе биде негова (на кратко или долго, секој со своите желби де:)).
Кавалер е некој по начинот на однесување со сите жени, генерално. Без разлика дали се работи за 70 годишен дедо што ја придржува вратата за да влезе девојка или за 18 годишен дечко кој отстапува место во автобус.
Не е поврзано со пари туку со манири кои се учат од деца. И не, не е поврзано ни со дама... Оној кој е љубезен и воспитан ќе биде таков и со чистачката и со газдарицата... Дури, поприродно ќе е она кое ќе го покаже кон првата..

Повеќето машки се прават џентлмени на почетокот за да остават добар впечаток и да искористат нешто друго. Кога подобро ќе се запознаеме со време ќе сватиме дека тоа било само маска.

Повеќето машки се прават џентлмени на почетокот за да остават добар впечаток и да искористат нешто друго. Кога подобро ќе се запознаеме со време ќе сватиме дека тоа било само маска.

Can u blame 'em? o.0"
А замисли ни на почетокот да не се преправаат :) They'll never get sum <3

зависи од твојот шмек:back:

Хахахаха <3
Види, ако ти намигнам, ќе ме пуштиш да поминам? XD
:pipi:

Темава не ми е некако поставена во добар подфорум. Не е џентлмен или кавалер оној кој е фин со неговата девојка/жена, или оној кој е фин со рандом девојка/жена, со надеж дека таа ќе биде негова (на кратко или долго, секој со своите желби де:)).
Кавалер е некој по начинот на однесување со сите жени, генерално. Без разлика дали се работи за 70 годишен дедо што ја придржува вратата за да влезе девојка или за 18 годишен дечко кој отстапува место во автобус.
Не е поврзано со пари туку со манири кои се учат од деца. И не, не е поврзано ни со дама... Оној кој е љубезен и воспитан ќе биде таков и со чистачката и со газдарицата... Дури, поприродно ќе е она кое ќе го покаже кон првата..
Анастазија, фала !
Се обидов на мојот пост да ја наметнам дебатата во врска со дефинирањето на поимот џентлмен.
Кога ја почнав темата го внесов како поим поврзан само во врска со партнерката ...
има некој што може да каже што е ЏЕНТЛМЕН ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom