Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Срамота е и поразително е 21 век родителот да не можи да си дозволи пелени за бебето. Кога ми има мајка ми кажувано како перела пелени и и замрзнале надвор на студот коса ми се крева. Бебе кака во првите недели 10 пати денот, за мочкање да не зборам, кај ќе се допериш, кај ќе се досушиш. Збораме за основни работи не збораме за луксузирања.
Владата наместо да ги поттикни граѓаните за деца тие каснат породилно со месеци
Ја ќе се уфрлам неповрзано.
Само затоа што нешто е модерно не значи дека е поубаво.
Од сегашна перспектива многу ми е нездраво мотање на бебенце во најлонски пелени каде што не им дише кожата.
Автоматски споено мислење:

Si doagja toa so godinite
Не е само неплодност проблем, зголемени се срцеви удари и сериозни болести кај личности под 50г.
Што укажува на неквалитетно живеење, дали од исхрана, воздух, стрес, или се заедно.

Последно уредено:
Од сегашна перспектива многу ми е нездраво мотање на бебенце во најлонски пелени каде што не им дише кожата.

Не е само неплодност проблем, зголемени се срцеви удари и сериозни болести кај личности под 50г.
Што укажува на неквалитетно живеење, дали од исхрана, воздух, стрес, или се заедно.
nekoj podatok da se potvrdi toa? Primer zivoten vek, procent na udari po glava na zitel neso takvo?

Една од причините е и зголемениот број на неплодност . Кога бев во Плодност која важи за една од најреспектабилните и најуспешните за ивф, си праевме муабет и докторката ми вика не си свесна колкав е бројот на неплодност, поготово и проблемот кај мажите која кај нас е табу тема, инфекции вика на претек, не можиме да ги долечиме и мажи и жени. Се соочуваме со пандемија на неплодност, со овие зборови ми рече.
И не само тоа, статистички бројот на абортуси е драстично зголемен изминативе години, скоро секоја трета родилка е со некаква терапија за задржување на бременоста, свашта се изнагледав изминатава година по клиники.

Посебен пораз е за машко да оди воопшто на лекар, па камо ли вакви работи да проверува. Јас имам другар што после седум години мачење, прв пат спермограм направи со триста молења. Едноставно не им се прифаќа и порадо би живееле во тивок ужас него да се соочат со проблемот.

nekoj podatok da se potvrdi toa? Primer zivoten vek, procent na udari po glava na zitel neso takvo?

Не е оваа држава јака со статистики и студии и многу работи се кријат, ама кокаинот си го зема данокот многу јако последниве години со инфаркти кај релативно млади луѓе. Среќа што сме мала средина па од рекл-казала се слушаат и поврзуваат многу моменти. Некои феномени можеш да ги приметиш само кога ќе се најдеш во одредени средини. Пример, мој впечаток е дека аутизмот преовладува кај деца на повозрасни родители. Нема никогаш да има таква анализа што ќе се позанимава со тоа и да ми потврди или демантира, и ќе си остане само впечаток тоа што го гледам, зашто Јавно здравје очигледно има попаметна работа.

Последно уредено:
Посебен пораз е за машко да оди воопшто на лекар, па камо ли вакви работи да проверува. Јас имам другар што после седум години мачење, прв пат спермограм направи со триста молења. Едноставно не им се прифаќа и порадо би живееле во тивок ужас него да се соочат со проблемот.

Не е оваа држава јака со статистики и студии и многу работи се кријат, ама кокаинот си го зема данокот многу јако последниве години со инфаркти кај релативно млади луѓе. Среќа што сме мала средина па од рекл-казала се слушаат и поврзуваат многу моменти. Некои феномени можеш да ги приметиш само кога ќе се најдеш во одредени средини. Пример, мој впечаток е дека аутизмот преовладува кај деца на повозрасни родители. Нема никогаш да има таква анализа што ќе се позанимава со тоа и да ми потврди или демантира, и ќе си остане само впечаток тоа што го гледам, зашто Јавно здравје очигледно има попаметна работа.
Iako i ja sum u takov krug na lugje, sepak kokainot e rasprostranet kaj 1 posto od populacijata. Mislam deka ednostavno stareeme i lugjeto gi fakja infarkt na taa vozraat pocesto(poblisku do nasa generacija).

Za drugoto, kako sto kazav toa e normalno so godinite. Problemot treba da se bara tamu a ne vo nekoja vise sila, neplodnost or whatever. Da, moes da cekas za deca i na 40 ama it goes with the risk.

Абе остај ти нездраво, поздраво е во лајна закопано да седи размакано цело ? Кај ќе се допериш дури е новороденче со тие тетра пелени, ќе се удавите во лајна првите месеци. Жената ионака има еден куп обврски дури е со бебе мало уште пелени да пери и остана. Освен ако бебето нема алергиска реакција на пелени апсурд е да користиш тетра во 21 век.

Абе остај ти нездраво, поздраво е во лајна закопано да седи размакано цело ? Кај ќе се допериш дури е новороденче со тие тетра пелени, ќе се удавите во лајна првите месеци. Жената ионака има еден куп обврски дури е со бебе мало уште пелени да пери и остана. Освен ако бебето нема алергиска реакција на пелени апсурд е да користиш тетра во 21 век.
Жената има и мајка и свекрва.
На модерната жена и е тешко зошто е изолирана.
Ако и помагаат мајка и, свекрвата, и други роднини, сопругот итн, нема потреба куќата да смрди и да живее во кочина.

Една од причините е и зголемениот број на неплодност . Кога бев во Плодност која важи за една од најреспектабилните и најуспешните за ивф, си праевме муабет и докторката ми вика не си свесна колкав е бројот на неплодност, поготово и проблемот кај мажите која кај нас е табу тема, инфекции вика на претек, не можиме да ги долечиме и мажи и жени. Се соочуваме со пандемија на неплодност, со овие зборови ми рече.
И не само тоа, статистички бројот на абортуси е драстично зголемен изминативе години, скоро секоја трета родилка е со некаква терапија за задржување на бременоста, свашта се изнагледав изминатава година по клиники.

Ima oficijalni podatoci ili ova e samo licen staf? Doktorkata ako e vo plodnost se soocuva sekojdnevno so takvi temi pa ima subjektiven pecatok koj ne mora da ja odslikuva vistinata. Mozno e i sega pocesto da odat na lekar pa se "otkriva" a porano statisticki ne bilo evidentirano.

Ima oficijalni podatoci ili ova e samo licen staf? Doktorkata ako e vo plodnost se soocuva sekojdnevno so takvi temi pa ima subjektiven pecatok koj ne mora da ja odslikuva vistinata. Mozno e i sega pocesto da odat na lekar pa se "otkriva" a porano statisticki ne bilo evidentirano.
Пренесив што кажа таа, сепак илјадници пациенти имаат поминато таму баш поради тој проблем, нема причина да ме лажи. А и јас гледам со свој очи се повеќе млади лица кои не можат да имаат деца, жени кои тешко задржуваат бременост итн.

Ако и помагаат мајка и, свекрвата, и други роднини, сопругот итн, нема потреба куќата да смрди и да живее во кочина.
Аха, а што е за тие кои немаат, или не сакаат да помогнат, сопругот оди на работа ...од страна и јас така велев се додека не станав мајка, се стигам да направам ама во тотален хаос си првите месеци, зимни време кај ќе ги сушиш тие пелените, алиштата не можиме да ги досушиме уште пелени ни фалат.

За пелените си во тешка заблуда. Веројатно уште немаш деца штом вака зборуваш :D

Нема споредба со животот порано.
Порано животот бил поедноставен, се живеело во фамилијарни куќи, по 10 деца имало во куќата (браќа, сестри, братучеди) и најчесто имало неколку домаќинки кои не оделе на работа.
Во Скопје, скоро и да нема веќе куќи, градежната мафија му еба матер на градот. Дури и да сакаш да доградиш нешто, ќе ти се ебе мајката чекајќи дозвола, немаш ни достапни мајстори, нервози милион, нема да дочекаш да ти се роди дете. Купување стан автоматски ги намалува шансите дека ќе имаш помош од најблиските. Да не навлегувам каков пекол е купувањето стан по короната и колку е квалитетна понудата.
Имаш момент каде што сега се прават деца на постари години ради многу фактори, што финансиски, што како што знам да кажам ради несреќата која ја имавме нашите генерации да како млади сме немале ќор денар од дома и не насочувале дека мора прво да изградиш кариера за да можеш да преживееш (што во мојот счучај беше вистина), што ни се отвориле очите за малку повеќе уживање кога ни станале достапни патувањата, самостојниот живот итн. Нормално, неуспешни долги врски затоа што немаш финансии за главниот чекор, почнување се од ново, селење во странство на многу наши генерации итн.
И сега кога јас имам бебе, моите имаат 70+ години (и мене ме склепале уште покасно), а на жена ми се 60+. Немаш помош од никој, затоа што немаат сила да се справат со потребите кои ги има едно бебе (3/4 проблеми со кичмата, не може ни да го кренат бебето), а и секако, не живеат близу нас.

Ваква приказна имаат голем дел млади со деца. Дополнително на ова, ние не сме растеле во широки семејства каде што цело време сме имале допир со бебиња за да научиш нешто. Бебе немав видено, кога се роди, учев од како да менувам пелена, до како да го држам итн.

Да пробаш да растеш дете без помош од никого И БЕЗ ДА МУ ПУШТАШ ТВ/ЈУТЈУБ/ЦРТАНИ до две години е HELL OF A JOB. Особено кога детето ти е хиперактивно, плус плачко :D
Со жена ми сме 24/7 посветени на него. Сите обврски ги делиме, се што прави она, правам и јас, едино цицка што не можам да му дадам :D Немам излезено самостојно од дома што се вика (дали 3 пати на пиво сум отишол, а кафаните одамна се минато :D), освен за на работа. И се' ова за едвај да ги достигнеме минималните потреби на дневно ниво. Па готвиш 5 пати на ден, па не јаде, џабе си потрошил еден саат. Па саат време го заспиваш. Па сто пати го преслакаш дека се прави хаос.
И згора на ова да переш пелени? Ќе те прашам :D

Нема споредба на чување дете со помош од трето лице и без.
Одиме на моментот кога во градинка е болен одма штом тргне. Еве од октомври, дали 2 недели има одено во градинка. Цело време се разболува. Знаеш коллу е тешко цело време да земаш боледувања за да го чуваш? Некој работодавец ќе те толерира во овој милениум?
Среќа што некогаш можам да комбинирам со работа од дома, ама жена ми си знае за другото.
Го носиш во градинка со кола дека поча градинки ги реновираат пред избори и мора да одиш далеку, па не постои паркинг кај да застанеш, па ти свири цела колона, детето вришти позади дека нема кој да го анимира, касниш на работа.

Не сме ние циганарија па да накотиш 30 деца и сами да си растат. Кога веќе сум решил да имам, ќе го чувам со цела душа. Ама, лесно е да се прават математики од страна, тешко е кога ќе влезеш во бубањот без никаква помош, со сите проблеми на модерното живеење.

П.с. да се разбереме, вреди секоја непреспиена ноќ, секое истоштување, нема поубаво чувство од тоа да си родител :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom