Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Шо не се вратиш Македонија ако толку ти чини ?
Се реновира станот од темел, да не гори негде што ме забрка вака?
Знам каде ќе продолжам да живеам, ти мисли му ја..

Дебатиравме за мерки за зголемување на наталитетот, кои придобивки треба да ги има една жена откако ќе се породи, кажав и споделив нормална држава како му помага на родителите, тука скокнаа Владе, Курајбер да правдаат како жените се распрдени, па како свекрви треба деца да чуваат, и на крај овој непрокопсаниот почна да ми дели епитети и да измислува работи како деменција да има, и детето ми го спомна во два наврати
Не се согласувам со курајбер, проблемот не е во жените туку во мажите кои за една дунда си го губат паметот

И што е проблем свекрва да чува дете?
Па нас не израснале, искуство имаат и може да помогнат (со одредени граници секако), што е проблем ако си ги почуваат внуците?

Се реновира станот, да не гори негде што ме забрка вака?

Јас не се согласувам со курајбер, проблемот не е во жените туку во мажите кои за една дунда си го губат паметот

Па нас не израснале, искуство имаат и може да помогнат (со одредени граници секако), што е проблем ако си ги почуваат внуците?
Не е проблем, лично јас сакам сама со сопругот да го изгледаме детето без никој над глава да ни стои.
Еве една година супер се снаоѓам, освен што не спиеше навечер што во случајот ни десет свекрви немаше да ми го решат тој проблем.
Еве текнувало вика дека него му фали поддршка од старите, мене не.
И сметам дека баби и дедовци не се за бебиситерки цела смена, зависи и колку се во години, моите се повозрасни и не би дала да чуваат дете цел ден, не ни можат уствари.

Се реновира станот од темел, да не гори негде што ме забрка вака?
Знам каде ќе продолжам да живеам, ти мисли му ја..

Не се согласувам со курајбер, проблемот не е во жените туку во мажите кои за една дунда си го губат паметот

Сум кажал порано околу мажите, проблемот е секако пола-пола.
Ако кафана и кладилница ти се втор дом, па уште си прошмркал кокаин на 34- ич не се жени . Седи си со билтенот и уживај .

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Ако кафана и кладилница ти се втор дом, па уште си прошмркал кокаин на 34- ич не се жени . Седи си со билтенот и уживај .
И шо е ова поразлично од моето мислење на почеток за кој ти ми се стави на глава и измеша баби и стрини ?
Која е улогата на мажот во куќата според тебе, да оди само на работа и што друго, оти те гледам сега го сврти тркалото

Мислам дека жената ќе тера далеку колку што мажот ќе и дозволи
Тие либералните рошли што ги збореше секундарно по уста добиваат од саглам маж што бара повеќе од дунда.
Кога некоја таква рошла ќе си начека некој прост и ќе си го мота, тогаш крива е она што го манипулира..
Нене крив е мажот што дозволил жени да го манипулираат

Јас имам се најлошо да кажам за тие рошли, ама пак мислам дека мажот е крив што дозволува да биде изманипулиран

Kaj mojte po tatko bea 4 brakja i edna sestra.
Sestrata na strana, kako so rekov druga familija.
Go podelija imotot na 4 dela od koj eden bese i del so kukjata so uslov da gi dogleda starite. Drugite so zdrepka. Ni kavgi, ni drami.
Od kaj majka, umrea starite ne go resija , taka go ostaja nedefinirano. I ete ti belja.
Автоматски споено мислење:

Ne.
Kako da gi dogleda, maz mu domazet ke dojdi so babata i dedoto da zivej ili ke odi ednas nedelno da gi vidis posto edna e majka ?
Ne ti padna na loto mazot, prvo ke si biras popametno, a drugo ke gledas da si go zacuvas brakot a ne so trcanje kaj tvojte oti ovoj gi frlil corapite na parket.
I ako se razvedis, ke se premazis, ni prva ni posledna.

Na maskoto normalno, toj lozata mu ja prodolzuva, prezimeto mu go nosi :toe:
Ti so, drugo prezime, druga familija.
I cekaj ti tvojte gi posetvas, ke mu zacistis cisto radi nasledstvo. Samo to ti e bitno ?
Ништо не сакам од наследство. Ама никогаш нема да ги оставам моите родители на цедило. Ниту родителите на мојот избор. Ниту брат ми.

И знам дека и они никогаш не би ме оставиле настрана затоа што сум женско.

@cholismo Problemite se zgolemuvaat koga deteto odi gradinka i ti mora da rabotis posto so edna plata nemozes sa prezivees oaven ako mazot ti e dobro platen, problemot doaga koga deteto fo zapisuvas 8 saata i si velis jas raboram 8 casa i zenata od 4-8 kako ke najdes dogovoris. E sega ako deteto ne ti e kako domasjite germancinja i avstricinja da pravi stoj na race na 3 godini zboram hipoteticki, vednas poxnuvaat problemite od gradinkata sostanoci, zasto frla hrana zasto ova zasto ona, ne govori deutch i slicno, moeto na sila ne nateraa da go napravime na 4 saata od 8 ako ne ti se dopaga otpisigo, ednostavno pola od balkanskite deca nemozat da gi podnesat... i sega kaj mene zenata mora da raboti 2 casa nekade i toa e malku poarno odkolku da ne raboti... e sega da ima star sa go cuva i zenara ke raboti 6-8 casa ke ziveeme kako na konj so 5k.... Tuka lezi zajakot kaj familiite sto imat pomos i nekoi sto imaat sreka deteto da im stoi 8 saata vo gradinka. Ednostavno sistemot te dupi od koren, a ni deteto e krivi ni ti loso si storil.

И шо е ова поразлично од моето мислење на почеток за кој ти ми се стави на глава и измеша баби и стрини ?
Која е улогата на мажот во куќата според тебе, да оди само на работа и што друго, оти те гледам сега го сврти тркалото

Не е свртено тркалото, сум кажал сто пати на сто теми што мислам за нас-мажите и каков ефект врз растурањето на браковите имаат пороците, на кои воглавно ние се фрламе. Изнагледан сум низ годиниве судбиништа секакви и знам од каде почнуваат грото од нив.

Скроз различно е тоа од глупостите твои за тоа мажот да ти е тебе асистент-мајка, за ти да си имала раат и мир.
Улогата му е таа што му била откако моногамијата постои; да работи, да донесе пари и да не е товар дома(тука влегува и поминување време со децата). Све друго треба да ти е бонус, не да ти се подразбира.
Тоа “раат и мир'' за двајцата треба да се завршена работа и треба да се заборават.

@cholismo Problemite se zgolemuvaat koga deteto odi gradinka i ti mora da rabotis posto so edna plata nemozes sa prezivees oaven ako mazot ti e dobro platen, problemot doaga koga deteto fo zapisuvas 8 saata i si velis jas raboram 8 casa i zenata od 4-8 kako ke najdes dogovoris. E sega ako deteto ne ti e kako domasjite germancinja i avstricinja da pravi stoj na race na 3 godini zboram hipoteticki, vednas poxnuvaat problemite od gradinkata sostanoci, zasto frla hrana zasto ova zasto ona, ne govori deutch i slicno, moeto na sila ne nateraa da go napravime na 4 saata od 8 ako ne ti se dopaga otpisigo, ednostavno pola od balkanskite deca nemozat da gi podnesat... i sega kaj mene zenata mora da raboti 2 casa nekade i toa e malku poarno odkolku da ne raboti... e sega da ima star sa go cuva i zenara ke raboti 6-8 casa ke ziveeme kako na konj so 5k.... Tuka lezi zajakot kaj familiite sto imat pomos i nekoi sto imaat sreka deteto da im stoi 8 saata vo gradinka. Ednostavno sistemot te dupi od koren, a ni deteto e krivi ni ti loso si storil.
Не знам какви проблеми си имал со детето, во Шведска другарка ми исто вака имаше ама погоди шо, детето стварно имаше некој спектар на аутизам, и ден денес е проблематично дете, се преселија во Македонија и таму ги имаат истите проблеми, се мислеа ќе побегнат од тој систем.
Можеби до градинката е, а и некогаш треба како родители да го воочиме и проблемот кај нас и кај детето, оти искрено да фрла со храна во градинка и не ми е океј, или да се тепа со други деца без причина
Ако не збора Дојч како ќе се разбери со негувателките и другите дечиња ?
Утре други ден и на училиште ќе почни, како ќе се интегрира во општеството?
Ова немој да го сфатиш лично за твоето дете, општо зборам за сите
Автоматски споено мислење:

Не е свртено тркалото, сум кажал сто пати на сто теми што мислам за нас-мажите и каков ефект врз растурањето на браковите имаат пороците, на кои воглавно ние се фрламе. Изнагледан сум низ годиниве судбиништа секакви и знам од каде почнуваат грото од нив.

Скроз различно е тоа од глупостите твои за тоа мажот да ти е тебе асистент-мајка, за ти да си имала раат и мир.
Улогата му е таа што му била откако моногамијата постои; да работи, да донесе пари и да не е товар дома(тука влегува и поминување време со децата). Све друго треба да ти е бонус, не да ти се подразбира.
Тоа “раат и мир'' за двајцата треба да се завршена работа и треба да се заборават.
Кај напишав јас раат и мир, тоа плотвист напиша, и јас истото му го реков дека нема раат откако ќе се родат децата, тој напиша дека сака еден час да е раат не јас ама ти кога ќе прочиташ Чолисмо и црвено ти трепка во главата и скокаш реченици.
Мажот и жената треба подеднакво да делат обврски, како што работи мажот така работи и жената.
Во случајот наш ние живееме сами и немаме помош од никој, јас не работам моментално и ако не го потфати тој детето нема кој, пример ова, јас сум 24/7 со дете и заслужувам и јас малку здив, не сум робот. Во мојот случај сите домашни обавези јас ги правам оти како што кажав не одам на работа

Osven ako ne si sposoben da donesesh 2000+ evra doma(ova e za voMKD) kje si podgoltnesh i kje si gi zaboravish ovie trad wife muabeti i kje si se fatish za domashnite obvrski.
Ne mozhe ti so 600-700 evra plata i so zhena koja isto taka raboti full time ko tebe da si mislish deka tvoeto zavrshlio koa kje si dojdesh od rabota i da si go prchis na kauch.
Mislam mozhesh ali teshko deka kje imash zhena mn dolgo

Не знам какви проблеми си имал со детето, во Шведска другарка ми исто вака имаше ама погоди шо, детето стварно имаше некој спектар на аутизам, и ден денес е проблематично дете, се преселија во Македонија и таму ги имаат истите проблеми, се мислеа ќе побегнат од тој систем.
Можеби до градинката е, а и некогаш треба како родители да го воочиме и проблемот кај нас и кај детето, оти искрено да фрла со храна во градинка и не ми е океј, или да се тепа со други деца без причина
„Аутизам“ се јавува кај деца од 1-2 год и настапува кога детето ќе стекне власт над своите воспитувачи.
Тоа може да биде една ситуација а може да бидат и повеќе
Затоа така им се развива и нервниот систем

Аутизам не е болест, тоа настапува кога родителите ќе потфрлат

Nemaat personal i na site familii kade ke vidat glupavi i isplaseni roditeli sto gi slusaat za se neguvatelkite te teraat da go nosis vo centar za razvitok, sto e povrzan so niv, taka oni dobivaat pomosnik logoped&defektolog, sto raboti na tie 4-5 deca, plus dobivaat beneficii i zgolemuvanje na plata poradi cuvanje problematicni deca, taka ispadna kaj nas, na najdobriot drugar ovde mu rekoa deteto ima autizam, go nosese niz cela srbija i makedonija nikade nisto ne najdoa, ednostavno deteto e ovde 3-4 godini samo so roditelite i koga se odeluva mu treba vreme za adaptacijja ili ima teskotii na drug da mu veruva....sekade e razlicno, moze sto frlalo hrana toj period bilo do nas ali 95% od drugote raboti nemaat vrska, neznaes koja mafija se gradinkite, nemoj da mislis deka ti mislat dobro, neznaes sto moze da te snajde, site majki mislea koga dojdoa ovde e sovrsen sistem za edukacija, no gradinkite ni go turija na najmalku 10 makedonski familii vo mojata oblast.

Nemaat personal i na site familii kade ke vidat glupavi i isplaseni roditeli sto gi slusaat za se neguvatelkite te teraat da go nosis vo centar za razvitok, sto e povrzan so niv, taka oni dobivaat pomosnik logoped&defektolog, sto raboti na tie 4-5 deca, plus dobivaat beneficii i zgolemuvanje na plata poradi cuvanje problematicni deca, taka ispadna kaj nas, na najdobriot drugar ovde mu rekoa deteto ima autizam, go nosese niz cela srbija i makedonija nikade nisto ne najdoa, ednostavno deteto e ovde 3-4 godini samo so roditelite i koga se odeluva mu treba vreme za adaptacijja ili ima teskotii na drug da mu veruva....sekade e razlicno, moze sto frlalo hrana toj period bilo do nas ali 95% od drugote raboti nemaat vrska, neznaes koja mafija se gradinkite, nemoj da mislis deka ti mislat dobro, neznaes sto moze da te snajde, site majki mislea koga dojdoa ovde e sovrsen sistem za edukacija, no gradinkite ni go turija na najmalku 10 makedonski familii vo mojata oblast.
Баш на Македонските фамилии, до нас е бе пријател, грото деца ни се невоспитани, урлаат, гледаат свашта на тие телефоните, во ова општество и во нивни очи тоа навистина делува како на детето да му фали нешто.
Кај нас е нормално дете да заспива во 1 после полноќ, да збора безобразни работи, да пцуе, да плука, да јади џанк фуд 24/7, да се тепа и ред други работи.
Внуци ми се и стално велам, овие да одат во друга држава пореметени ќе ги извадат, ултра немирни се и не разбрани.
Не ми е во градинка детето моментално, немам лоши искуства јас тука од пријатели деца што имаат, во Шведска да, лошо заврши нивното таму, се спакуваа и назад се вратија

Back
На врв Bottom