Дејствување на младите - да се реагира

• Креатор на темата Креатор на темата Чистач
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 октомври 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
Почитувани сограѓани, соученици, истомисленици, пријатели, поддржувачи и секако оние без кои не се може... драги противници, сеирџии, џаболебари, без'рбетници и тн.

Секојдневно наидуваме на реални проблеми за кои сите се и тоа како свесни, но никој ништо не превзема.

Ситни примерчиња би можел да набројувам неверојатно долго. За еден мал дел земете ги повисоките цени (на продукти и енергија), нечистотијата (со која само во последно време се обидуваме да се справиме), ненаплаќањето на данок (фискални сметки никаде не даваат), уставното име ни го вреѓаат, не омаловажуваат и навредуваат, ни ја крадат историјата по интернет порталите и ред други работи И НИКОЈ НИШТО НЕ ПРЕВЗЕМА.

Затоа еве јас апелирам и ние младите некако да се вклучиме во оваа борба која е дури и повеќе наша одошто на оние кои одлучуваат сега. ИДНИНАТА НА НАС ОСТАНУВА.

Како?
Јас предлагам (и сите останати предлози ќе ги разгледаме) да формираме некоја форма на организација... немора да ја нарекуваме невладина бидејќи и така ги имаме во доволен број, а за ништо не се залагаат... и да дејствуваме... не со протести и со кревање револуции туку на тивок интелектуален начин. Ќе ги затрупаме со mail-и, писма, повици и поплаки сите институции, сите сектори од нашето живеење, сите области од чиј начин на работа не сме задоволни. Ќе контактираме академици, интелектуалци, видни личности за да ги зачуваме и идентитето и слободата, но и културата. Ќе им дадеме поддшка на нашите амбасадори од областа на уметноста и уште ред други работи.

За крај отворено ве замолувам сите предлози, идеи, корекции и реакции да ги запишете тука јавно.

ДА СТОРИМЕ НЕШТО ЗА НАС

.....уставното име ни го вреѓаат, не омаловажуваат и навредуваат, ни ја крадат историјата по интернет порталите и ред други работи И НИКОЈ НИШТО НЕ ПРЕВЗЕМА.

ДА СТОРИМЕ НЕШТО ЗА НАС
ЗА да се превземе нешто потребно е да има Македонци, а такви на форумов , па и во државава ПОВЕЌЕ НЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА ГИ БАРАМЕ НЕКАДЕ НАДВОР

ЗА да се превземе нешто потребно е да има Македонци, а такви на форумов , па и во државава ПОВЕЌЕ НЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ДА ГИ БАРАМЕ НЕКАДЕ НАДВОР

Ima samo ne dovolno. A vo ovaa drzava mislenjeto na obicnite luge ne se smeta za relevantno.

да кога веќе се самокритикуваме... луѓето од дијаспората се многу по активни на тој план од нас

да кога веќе се самокритикуваме... луѓето од дијаспората се многу по активни на тој план од нас
Od internet aktivnost i "jadenje burek" aktivnost od lugeto od dijasporata veke preku glava mi e.
Cim tolku im e do drzavata , neka se soberat tie nekolku stotina iljadnici pecalbari, po 500 evra godisno neka dzitne navaka sekoj od niv, pa neka dokazat deka se golemi patrioti i ja sakaat bezrezervno drzavata....

Jas sum samo realna. Da bevme popametni kako narod nemase da ni se slucuva se sto ni se slucuva.

еј.. ние сме паметни... само не реагираме... имаме стотици академици, историчари, добри оратори, преговарачи... проблемот е во тоа што се плашат да го кренат гласот... што ќе се бунам јас кога можат другите... затоа мораме ние да им дадеме пример... веројатно

Ubava ideja, nezemajki vo predvid deka i mladinata vo Makedonija(spored ova sto citam na forumot),e dlaboko navlezena vo partiskite vodi, i cinis se pretstavnici i portparoli na nivnite partii i bossovi od VMRO i SDSM,koi postojano gi trubat partiskite stavovi,i gledaat ednite na drugite ocite da im gi kopaat, a kamoli da rabotata na nesto zaedno za opsto dobro na site.
Ostanatite koi se od strana(so isklucoci) se ekstremno nastroeni kon se sto ne e Makedosko,barajki ja greskata vo "neprijatelot", pritoa zaboravajki da si ja gledaat greskata vo nivniot narod i politicki lideri, a ne da baraat nekoi Evrejski ili Vlaski zagovori protiv Makedonskata Drzava...
Slozni brakja i planina pomestuvaat....
Dali sme slozni ili ne, tuka e dilemata!:toe:

Od internet aktivnost i "jadenje burek" aktivnost od lugeto od dijasporata veke preku glava mi e.
Cim tolku im e do drzavata , neka se soberat tie nekolku stotina iljadnici pecalbari, po 500 evra godisno neka dzitne navaka sekoj od niv, pa neka dokazat deka se golemi patrioti i ja sakaat bezrezervno drzavata....

Не друже, љубовта кон татковината не се изразува само со давање пари. Има многу работи кои можат да ги направат за својата земја, но и тие не се доволно организирани. Таков менталитет имаме. Не знам што повеќе да кажам. Инаку потполно се согласувам со Чистач дека конечно треба да се превземе нешто, оти едноставно тонеме и како народ и како држава.

Не друже, љубовта кон татковината не се изразува само со давање пари. Има многу работи кои можат да ги направат за својата земја, но и тие не се доволно организирани. Таков менталитет имаме. Не знам што повеќе да кажам. Инаку потполно се согласувам со Чистач дека конечно треба да се превземе нешто, оти едноставно тонеме и како народ и како држава.
Abe druze so seta pocit, ama batali demagogii, prazni muabeti, nacional-romantizam, ljubov, posvetenost i..... manje patetika molim te.

Daj pari pa ke vidis sto ke bide od nas...

Ama nekomu polesno mu e da soli pamet za se i svasta, kako treba kako ne treba, sto smeeme sto ne smeeme ( ejjjjjjjjj toj mene ke mi kaze sto jas smeam da pravam ), a zaboravil koga posleden pat bil vo drzavava i da kupi barem edno lizavce...:toe::toe:

добро бе луѓе во ред е тоа... колку прават како прават тие од надвор оставете на страна... дајте предлози ние што да направиме... дајте поплаки, идеи, решенија...

Abe druze so seta pocit, ama batali demagogii, prazni muabeti, nacional-romantizam, ljubov, posvetenost i..... manje patetika molim te.

Daj pari pa ke vidis sto ke bide od nas...

Ama nekomu polesno mu e da soli pamet za se i svasta, kako treba kako ne treba, sto smeeme sto ne smeeme ( ejjjjjjjjj toj mene ke mi kaze sto jas smeam da pravam ), a zaboravil koga posleden pat bil vo drzavava i da kupi barem edno lizavce...:toe::toe:

Добро, донекаде и во право си. Но треба нашите во странство да лобираат за својата земја да ја презентираат нашата култура, а и оние кои успеале па нека се вратат и нека инвестираат во нашата земја мајке му можат и овде да профитираат и да ја развиваат нашата економија а не само како што велиш ти да солат памет а не дошле со години да видат како се живее овде. Малку забегавме од темата, но тоа е. :)

добро бе луѓе во ред е тоа... колку прават како прават тие од надвор оставете на страна... дајте предлози ние што да направиме... дајте поплаки, идеи, решенија...
Pa eve be ideja.... da im gi sobereme parite na pecalbarite...
Eve ti kako mlad ambiciozen decko zagrizen za sostojbata vo drzavava, soberi ekipa mladi ekonomisti koi se spremni za predizvici, otvorete eden fond tuka ( ili nesto nalik na toa ) i pocnete so sobiranje na pari od pecalbarite. So parite od toj fond investirajte vo stopanstvoto na Makedonija. Em Makedonija zadovolna, em pecalbarite zadovolni.

Pa eve be ideja.... da im gi sobereme parite na pecalbarite...
Eve ti kako mlad ambiciozen decko zagrizen za sostojbata vo drzavava, soberi ekipa mladi ekonomisti koi se spremni za predizvici, otvorete eden fond tuka ( ili nesto nalik na toa ) i pocnete so sobiranje na pari od pecalbarite. So parite od toj fond investirajte vo stopanstvoto na Makedonija. Em Makedonija zadovolna, em pecalbarite zadovolni.

Има такви што сами не си ги трошат парите, не па на друг да дават. (не само од дијаспората и од Македонија).
А како ќе бидат печалбарите задоволни? Како прво да собереш пари од печалбарите треба да организираш томбола таму, за да дојдат да се најадат и да остават некоја пара, што според мене е фер - НО КОЈ ЌЕ ОРГАНИЗИРА и кој ќе ти дојде.

Знаеш ли дека во Австралија на пример има многу Македонци. Например во Сиднеј има повеќе Македонци од Хрвати, Босанци и Срби заедно, но Македонците немаат ниту еден коцкарски или спортски клуб? Знам дека србите имат барем еден, хрватите 2, босанците исто така 1 центар! Македонците иако таму подолго, иако со повеќе народ, имаат НИШТО!

Затоа не мислам дека дијаспората ти е добар избор. Да ќе собереш нешто ама не е нешто фрапантно да ја измени економската клима во Македонија. Ако ти требат пари за да изградиш биста, ДА ќе собереш доволно пари, но ако ти треба економски пресврт тогаш барај на други страни.

Извини но таква е сликата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom