Данок за купен хардвер од странство

• Креатор на темата Креатор на темата old_School_mk
  • Време на започнување Време на започнување
А бе никој не рече да се пофалите дека сте купиле лаптоп од странство. Лаптоп е исти кур денеска ко весник да носиш со тебе,дел од твојот личен багаж исто ко и четка за заби и парфем.Ај сега пофалете се и дека ајфон сте купиле од америка,а луѓе за лична потреба во нив носат по три. :s

Луѓево прашуваат за ДЕЛОВИ за компјутерска конфигурација склапање,а тоа е бедотија пошто го носиш интегрално коло па да му објасниш што е па ова е рам па ова е хард па ова е графичка.....кур ми разбира цариникот шо е шо :)

Освен 5% ништо повеќе не смеат да ти оцаринат пошто убаво си стои во закон дека данокот за таква електронска стока е 5%.Шо друго би удриле да ти царинат некоја башка сума од тие 5% јас стварно не знам,а во случај да се деси нешто такво тоа е класичен грабеж,непотребно земени пари.

Моја препорака сето топтан во една кутија само во оние кесите што се со пукање воздушни топчиња и тоа е тоа. Колку може да зафати простор конфигурација,освен напојувањето шо е коцка другото се е плочеста форма,едно до едно наредено сето фино лепо во кутија.

Такс фри и данок едно исто е?

Од лично искуство, такс фри-то во различни држави, над различна сума го даваат, и различен процент изнесува. Во грција даваат над 120 евраи и изнесува ако не се лажам 12 или 15%. Во Шпанија даваа над 80 или 90 евра, и беше 20% од сумата. За во италија ако добро памтам, над 145 евра беше, а не ми текнува колку проценти изнесуваше.
Кога ќе си пресметаш, 150 евра сметката, 20% се 30 евра, не зимаш ти 30, него ти задржуваат провизија и никогаш не научив како точно се пресметува. Пролетта на сметка од шпанија што беше 135 евра односно такс фри 27 евра, мене ми исплатија само 13 евра. Дали иде процентуално, дали се зима фиксен надомест према сумата за исплата, дали дел процентуално, дел фиксно, не знаеше ни таа што работи во такс фри трафиката во гтц да ми објасни :) Вика јас ја гледам сметката во системот кога ќе ја внесам, толку ми пишува, а толку пишуваше и на сметката на словенска граница што ми ја дадоа.

Дали иде процентуално, дали се зима фиксен надомест према сумата за исплата, дали дел процентуално, дел фиксно...
Јане, скалесто иде враќањето пари.
До сега многу пати сум зимал ствари што биле со TaxFree и претежно од Грција. Во Грција ако не се лажам данокот е 23 или 25%, ама они ти враќаат отприлика 12-13% во форма на TaxFree. Таа сума се одредува скалесто. Почнува од 115 евра, па нагоре. Еве пример пред 2-3 години, земав WDTV Live медиа плеер што беше 125 евра, ми вратија 15тина евра на фришоп. Лаптопов што го цепам, го земав 1.100 евра во 2008. Интересно беше што на сметката за TaxFree не ми ја ставија целата сума од фактурата (која вклучуваше лаптоп, плус рам, торба, маус). Торбата и маусот не ми ја ставија во пресметка за TaxFree. На граница ми вратија 120-130 евра. Баш тогаш видов и ми кажа типката дека иде скалестно. Ми ја покажа и шемата, пример од 1100-1200 ти враќаат 120 евра; од 1200-1300 ти враќаат 140 евра, и така натаму.
Зимава, си купив гарнитура од Грција. Исто така ми вратија данок во вредност од околу 12%. Цел цех беше околу 1.600 евра, они ми вратија околу 200 ако не се лажам.
Во врска со она отварањето на лаптопот. Јас мојот го земав на почеток на октомври, а парите си ги земав назад пред Нова година (таа година). Лаптопот веќе ми беше отворен и го цепав на велико. Не ми го побараа на граница да им го покажам во оригинално пакување, а и нема логика. Досега никогаш не ми побарале нешто да е во оригинално пакување, не знам од каде тој муабет. Си одиш со документот за враќање данок, на него има твои информации од пасош, носиш пасош за идентификација и ти ставаат потпис и ти враќаат пари. Во случајот со Грција, пари ти враќаат на фришоп, со документ кој има печат од цариникот.
Се надевам дека помогнав малку, ако треба нешто, пишете.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom