Дали жените и мажите треба да имаат иста возраст за пензионирање?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Не е аргумент тоа е факт на животот.
Целата причина зошто мажите и жените покасно одат во пензија е зошто се занемарува тој факт и нема пари за пензии.
Добро де, факт е дека и мажите и жените придонесуваат на различни начини во општеството. Точно е дека жената може да раѓа и да биде мајка, но тоа не значи дека после тоа нема физички или психички капацитет да работи. Ако одиме по логиката дека жените што раѓаат треба порано да одат во пензија, тогаш што е со оние што не родиле, а пак се соочуваат со истите услови? Пензионата политика не треба да се темели на биолошки разлики или на родителството, туку на реалната работна способност.

Исто така, не значи дека сите на 60+ години можат да бидат воени лица или пожарникари, полицајци и сл....затоа постои бенефициран стаж, токму таму каде што е потребен.

Мајчинството е физиолошка состојба, исто како и татковството. Стресот и обврските околу детето ги чувствуваат и двајцата родители, секако дека зборувам за периодот после раѓањето на детето. Бременоста и породувањето се природни процеси и истите се веќе опфатени со породилно отсуство. Значи, системот веќе го признава тој биолошки факт.

Пензионата политика не треба да се темели на биолошки разлики или на родителството, туку на реалната работна способност.
Пензионата политика се темели на работоспособно население.
Кога нема доволно работоспособно население, односно има повеќе пензионери од деца, пензионирањето ќе биде на 70+ години, и тоа не е нешто посебно за чукање во гради.
Животот е за живеење не само за работење.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Пензионата политика се темели на работоспособно население.
Кога нема доволно работоспособно население, односно има повеќе пензионери од деца, пензионирањето ќе биде на 70+ години, и тоа не е нешто посебно за чукање во гради.
Животот е за живеење не само за работење.
А кога ќе се лапнат пензиските фондови како што кажуваше една заева министерка за социјала? Не е тоа причината? Или сеа ќе збориме работоспособно население, бла бла. Па во посттранзицискиот период (20 години) со невработица од 33% и масовно работење на црно (кеш на рука) пензискиот фонд немаше гајле. Сега одеденаш оп, немало работосписобно население, а средниот век на македонецот по статистика е 70 години.

Доста ги правдате овие црепови кои се на власт за да можат комотно да бриџат и се прават паметни!

И 2010 се вртел ист муабет
Го краде кој стигне (индиректно буџетот на РМ пошто од таму црпи се повеќе пари), никој не одговара. Си зголемија плати на 1500-2000 евра. Измислија едночудо ослободувања од придонеси се со цел народ да придобијат за гласачи и фирми за спонзори.
Епа ај ако не на 99 години да се пензионира народ.
Автоматски споено мислење:

Гратис, намалена основицата за пензии во 2013, шоќетинарод

Последно уредено:
Да, доколку се родители и двајцата еднакво учествувале во грижата за децата. Тоа значи, породилното е 50-50, но и користените боловања при грижа за болно дете.
И една Шведска што нуди услови за подеднакво користење на било каков тип на боловање ( породилно, болест ) за двајцата родители, гледа статистика каде воглавном жените се тие кои остануваат повеќе дома при вакви инстанци.
Затоа според мене идеално би било да има еднаква и фиксна граница за пензионирање, која се зголемува/намалува по поени, односно секој си добива плус/минус според уделот што го имал во одгледувањето на децата.

• Хаха
Reactions: Mud
А кога ќе се лапнат пензиските фондови како што кажуваше една заева министерка за социјала? Не е тоа причината? Или сеа ќе збориме работоспособно население, бла бла. Па во посттранзицискиот период (20 години) со невработица од 33% и масовно работење на црно (кеш на рука) пензискиот фонд немаше гајле. Сега одеденаш оп, немало работосписобно население, а средниот век на македонецот по статистика е 70 години.

Доста ги правдате овие црепови кои се на власт за да можат комотно да бриџат и се прават паметни!
Ако мислиш дека е до корупцијата, тоа не го објаснува истиот проблем што го имаат Грција и Јапонија и Кореја.

Ако мислиш дека е до корупцијата, тоа не го објаснува истиот проблем што го имаат Грција и Јапонија и Кореја.
Во Грција нема корупција?

Јапанците живеат 100 години. Тие се друга прича.

Затоа и жените треба да не ги занима кога мажите одат во пензија туку треба минимум две години покасно да одат во пензија за да бидат еднакви по секое право, како и впрочем се декларираат дека се борат.

Значи пак со аргументите дека жената е создадена да раѓа, а мажот да работи. Нема потреба од каваљерство кога се вакви работи во прашање. Сите сме способни да работиме, не се само мажите бесмртни машини после 60 та година. Уствари има секакви луѓе, некои уште на 35 се преработени, а некои на 65 немаат ништо сработено. И за секого има работа, не правиме муабет тука само за тфр, има професии за секого.

За татковството се слагам. А и веќе го има тоа во законот кај нас. Во договор со мајката таткото е тој што може да си земе породилно отсуство. Го поздравувам тоа, секако е чекор кон модерно општество.
Не.
Не ми е поента дека ми смо стфорени да работимо а ви да раѓате и да сте у кујну.
Не беше кажано у туј смислу.
Поента ми е дека треба подеднакфо да ги извршуремо сфи работе по дома, осфен потешките наравно само ми,а и подеднакво да печалимо леб.
Знам дека сте способни, знам и дека треба исто да работимо, па макар и у рудници или да возимо камиони негде по Скандинавију на минус дваесе.

Него тј дел га потенцирам.
Ви сте покрефки, носите плод у вас и раѓате и доите.Колко и да "одмарате" на породилно, мое мислење е дека треба порано да идете у пензију.

Не.
Не ми е поента дека ми смо стфорени да работимо а ви да раѓате и да сте у кујну.
Не беше кажано у туј смислу.
Поента ми е дека треба подеднакфо да ги извршуремо сфи работе по дома, осфен потешките наравно само ми,а и подеднакво да печалимо леб.
Знам дека сте способни, знам и дека треба исто да работимо, па макар и у рудници или да возимо камиони негде по Скандинавију на минус дваесе.

Него тј дел га потенцирам.
Ви сте покрефки, носите плод у вас и раѓате и доите.Колко и да "одмарате" на породилно, мое мислење е дека треба порано да идете у пензију.
Те разбирам и сфаќам што сакаш да кажеш, и стварно многу го почитувам тоа што гледаш на жените и мажите еднакво во домаќинството и работата. Но, јас мислам дека нема потреба од порано одење во пензија и "компензација" заради нешто што е природен и составен дел од животот на жената. Пензијата е самиот крај на приказната, реалните проблеми се многу порано.

Има луѓе што се преработени уште на 40 години, и такви кои едвај имаат стаж собрано на 65. Тоа покажува дека не е до полот, туку до видот и тежината на работата и општите услови што државата ги обезбедува.

Би рекол да од проста причина бременост. Мислам дека една до две години корекција е во ред.

Од друга страна би го укинал пензискиот систем со се. Секој треба да си плаќа осигурување лично.

Одреден процент би се земал од сите како надокнада за луѓе што не се способни да работат или лично за нас доколку станеме неспособни во текот на животот.
Мешаш поим жена и мајка....бенефиции на мајка, должина на породилно, а и самохран родител(може и маж да биде) е сосем друга проблематика...медицински е факт дека жените живеат подолго. Освен должина на работниот стаж, жените се привилегирани и со повисока основица, т.е. за Исто работно место , т.е. иста плата и ист стаж, жените имаат ПОГОЛЕМА ПЕНЗИЈА... Патем, веќе во некој држави воведуваат финансиски стимул за Баби но и Дедовци, кој чуваат вн7че, веројатно се мисли ако внучето не оди во градинка...
Околу половата дискриминација на законот за ПИОМ поднесов електронски до УСТАВЕН СУД уште 2012, но не добив НИКАКОВ ОДГОВОР, д3мек во стилот на гуската која изјави- некој прашања не заслужуваат одговор...
Најголема мизерија на законот за ПИОМ беше кога почна праксата ПОДОЦНА да се оди во пензија...Жените дадоа наУстав3н Суд и добија право да работат исто колку и мажите, до 67 години...но и ова будалаштина е беспредметна во приватни фирм8, луѓе работаат до 70 па и повеќе...има лимит само за професионален шофер или пилот и слично...
Да се надоврзам со ФАМАТА дека жените имаат помала плата, исто и за етничка припадност...ОД 1945 НЕМА на овие простори систематизација со која се преферира пол, етн8чка припадност или боја на кожа. Единствена Дискриминација е вработување на атрактивни жени за секретарки и слични работни позиции. Ако жена САКА, ја вработуваат и во машки професии, каде се бара поголеми физичка сила и слично, а пак од друга страна женитесе привилегирани за физички помалку напорни места, иако во принцип тие места треба да се понудат најнапред на лица си физички и здравствени проблеми....

Мешаш поим жена и мајка....бенефиции на мајка, должина на породилно, а и самохран родител(може и маж да биде) е сосем друга проблематика...медицински е факт дека жените живеат подолго. Освен должина на работниот стаж, жените се привилегирани и со повисока основица, т.е. за Исто работно место , т.е. иста плата и ист стаж, жените имаат ПОГОЛЕМА ПЕНЗИЈА... Патем, веќе во некој држави воведуваат финансиски стимул за Баби но и Дедовци, кој чуваат вн7че, веројатно се мисли ако внучето не оди во градинка...
Околу половата дискриминација на законот за ПИОМ поднесов електронски до УСТАВЕН СУД уште 2012, но не добив НИКАКОВ ОДГОВОР, д3мек во стилот на гуската која изјави- некој прашања не заслужуваат одговор...
Најголема мизерија на законот за ПИОМ беше кога почна праксата ПОДОЦНА да се оди во пензија...Жените дадоа наУстав3н Суд и добија право да работат исто колку и мажите, до 67 години...но и ова будалаштина е беспредметна во приватни фирм8, луѓе работаат до 70 па и повеќе...има лимит само за професионален шофер или пилот и слично...
Да се надоврзам со ФАМАТА дека жените имаат помала плата, исто и за етничка припадност...ОД 1945 НЕМА на овие простори систематизација со која се преферира пол, етн8чка припадност или боја на кожа. Единствена Дискриминација е вработување на атрактивни жени за секретарки и слични работни позиции. Ако жена САКА, ја вработуваат и во машки професии, каде се бара поголеми физичка сила и слично, а пак од друга страна женитесе привилегирани за физички помалку напорни места, иако во принцип тие места треба да се понудат најнапред на лица си физички и здравствени проблеми....
Мене ако ме прашуваш јас би го укинал пензискиот систем целосно ама тоа е друг муабет. Инаку да поентата ми беше жените што се мајки да имаат таков бенефит меѓутоа наместо да плаќаме илјадници денари за администрација јас едноставно би се согласил таа привилегија да ја имаат сите жени пошто и онака поголемиит дел се мајки.

Мене ако ме прашуваш јас би го укинал пензискиот систем целосно ама тоа е друг муабет. Инаку да поентата ми беше жените што се мајки да имаат таков бенефит меѓутоа наместо да плаќаме илјадници денари за администрација јас едноставно би се согласил таа привилегија да ја имаат сите жени пошто и онака поголемиит дел се мајки.
Кој ти кажа дека поголемиот дел од жени се мајки ? Башка од секогаш породилното било платено и влагало во стаж, а војниот рок порано беше за џабе и не влегуваше во стаж. Имаше луѓе кој служеа и по 3 години бесплатно....Жените ме служеа, ама им дадоа со краток курс да станат шлатен војник...После ќе се видите што мажи р се кажуваат жени,посебно со украинската војна а и веќе наголемо планирана војна против Русија...

Кој ти кажа дека поголемиот дел од жени се мајки ? Башка од секогаш породилното било платено и влагало во стаж, а војниот рок порано беше за џабе и не влегуваше во стаж. Имаше луѓе кој служеа и по 3 години бесплатно....Жените ме служеа, ама им дадоа со краток курс да станат шлатен војник...После ќе се видите што мажи р се кажуваат жени,посебно со украинската војна а и веќе наголемо планирана војна против Русија...
Статистички 80 - 90% се мајки во зависност до земја, или обратно 10-20% не се.

Така да тоа би рекол е факт.

За тоа дали породилното влегува во стаж не знам, ако е така тогаш нема потреба од дополнителни привилегии.

До војна да се надеваме дека нема да дојде.

Генерално земено историски жените помалку учествувале во војна поради физички карактеристики што денес се помалку, но сеуште битни и воедно поради обнова на популација.

Еден маж може да оплоди повеќе жени додека обратно не е баш возможно.

Искрено идењето војската не ми е баш релевантен муабет, а и не е во склоп на темава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom