Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
Викторгг напиша:
По илјадити пат... не ја разбираме воопшто целта на религијата... Стравот од природни појави и непогоди довел до обожување божества. Со тек на време се појавуваат монотеистички религии но единственото важно и вредно за почитување во нив е кодексот на однесување на нивните верници кои тие го пропагираат. Смешно е, глупаво дури е да се верува во дедо кој не чува сите и мисли на нас... но од друга страна прекрасно е да се почитуваат нормите кои некој таму во негово име ги има поставено. Ако сите се водиме по 10 божји заповеди нема да имаме никакви проблеми во општеството. Во куранот е слично а источњачките религии се отидени во крајност со тие размислувања. Затоа денес и во училиштата ќе се воведува веронаука. За децата да учат како да се однесуваат, а не да се молат. Никој нема да ги учи да се молат... барем не би требало... Атеизам е неверување во божество, и затоа го оправдувам како начин на размислување...

Во потполност се согласувам!
Иако според мене религијата се појавила за да го држи во покорност народот!
Не ја подржувам веронауката во училиштата,што ли ќе се случува во главата на децата кога на часот по веронаука ќе им објаснуваат дека првиот човек е направен од кал а на вториот час по биологија дека настанал со еволуција на еден вид мајмун!:toe:

RealGirL напиша:
Во потполност се согласувам!
Иако според мене религијата се појавила за да го држи во покорност народот!
Не ја подржувам веронауката во училиштата,што ли ќе се случува во главата на децата кога на часот по веронаука ќе им објаснуваат дека првиот човек е направен од кал а на вториот час по биологија дека настанал со еволуција на еден вид мајмун!:toe:
Токму тоа го реков, не е поентата да се учат децата теории... туку убавите работи на религијата... не убивај, не лажи... не кради...
п.с. А плус, поубаво е децата да имаат две варијанти, па нека решат што им изгледа понормално... или сме од кал и ребра или од мајмуни. :) Или си гнасен или си мајмун :pos:

Дали сме настанале од сперматозоидот на тато и јајце клетката на мама, или од реброто на тато и калта на мама?
И некако погрешно го кажувате тоа, не сме директно од мајмуни настанале (тие да се **нале и се родил човек) туку по пат на еволуција и развивање.

IsusHristos напиша:
Еден не создал сите.Еден е господ Некој го викаат Алах други Исус трети Буда и уште незнам кој.Ако не го приваќаш господ како креатор на светот и на се тогаш прочитај библија или коран.прифатиги неговите учења животот ке ти биде полесен знаеш дека не грешиш.

А библијата не ја напиша никој таја падна од небо за вас грешните.

Gresen si ti sto taka mislis a ne toj sto veruva vo Bog...izvini sto moram vaka ali stvarno ova e za zalenjeete.Mozeme da vidime kolku nie go svacame bog ili bozjite zapovedi...Zarem ne mozeme prosto da si veruvame vo toa sto ne stvoril vo Boga??Jas ova cesto pati go kazuvam sekade:Ovie raboti se gledet so srce a ne so oci so um i so razum...zatoa sto ova nemojt sekoj da go svati ustvari mojt ali verata e sozdadena od Boga za toj sto saka i tocno e deka tie sto saket ke vlezet vo rajot a tie sto ne saket nema da vlezet .I ovde vo ovaj forum vo ovie temi ima mnogu argumenti i fakti deka toa e taka.Jas ne znam sto ima tolku tesko vo toa da se veruva ili ne!!!?Mnogu e ednostavno nekjoj ne sozdal i nego go veruvame i gotovo tocka kraj sto ima da se diskutira za ovaa rabota .Veruvajte vo boga zato sto ve tera ko dobro 100% i od toa nemate nisto loso znaci ne gubite 1 %.God is the greatest...God is allmighty.....God is the one.....God is the best:helou:

liomkd напиша:
Veruvajte vo boga zato sto ve tera ko dobro 100% i od toa nemate nisto loso znaci ne gubite 1 %.God is the greatest...God is allmighty.....God is the one.....God is the best:helou:
Da, da, veruvajte vo Boga. Ako ne veruvate ke odite vo Pekolot, vo ne znam koj tamu krug. Ako veruvate ke odite vo Rajot. Rajot, zimi g'zov! Ne postoi ni Raj ni Pekol. Koga ke umreme se znae kaj odime - 2 metra pod zemja. Ne postoi ni Bog. Demek on ne sozdal. Abe ajde begaj tamu, kal, rebra, ku*ci, palci, samo mali deca veruvaat vo takvi prikazni. Se znae kako sme nastanale nie lugeto. Po pat na evolucija.

P.S. Kakov vernik si ti sto si napisal "boga" so malo B?!

Smert напиша:
Da, da, veruvajte vo Boga. Ako ne veruvate ke odite vo Pekolot, vo ne znam koj tamu krug. Ako veruvate ke odite vo Rajot. Rajot, zimi g'zov! Ne postoi ni Raj ni Pekol. Koga ke umreme se znae kaj odime - 2 metra pod zemja. Ne postoi ni Bog. Demek on ne sozdal. Abe ajde begaj tamu, kal, rebra, ku*ci, palci, samo mali deca veruvaat vo takvi prikazni. Se znae kako sme nastanale nie lugeto. Po pat na evolucija.

P.S. Kakov vernik si ti sto si napisal "boga" so malo B?!

Se gresi vo pisenjeto gledas deka na site redici so golemo B imam pisano....Ok ako e po pat na evolucija ke mi objasnes kako ili pak od majmuni taka????Demek ti si sin na majmun ili pak bilo po pat na majmunite si nastanal!!!Abe ajde ve molam ostajte gi tie filozofii nemojte da se tokmite so majmunite nemojte sramota e da se recit nie sme nastanati od majmuni,mnogu glupo zvuci.Ako bese prikazna Bog ortace ke te nemase i tebe denes zato sto bez nisto nesto ne se prajt razberi...Nikoja zivotna forma ne moze da nastane od nisto pa da se napravi nesto ...Da ali toa e za tie sto saket da rezbarat a ne za tie sto sonuvaat ili pak uste se vo son....i taaa zemja sto ti ke vlezis i taa e nastanata od nesto ali ti toa ne go svacas...Pa izgleda zatoa sme ostanati tolku nazad zato sto ako veruvavme vo Boga tolku sigurno ke bevme ponapred ali cim vaka ubo ni se prajt mozda i poveke treba,ato sto ne sakame da razbereme nego sakame da ostaneme glupi.:tapp:

liomkd напиша:
Jas ne znam sto ima tolku tesko vo toa da se veruva ili ne!!!?Mnogu e ednostavno nekjoj ne sozdal i nego go veruvame i gotovo tocka kraj sto ima da se diskutira za ovaa rabota

Тешко е да се верува во нешто шо не постои, т.е. во нешто чиешто постоење никој го нема докажано.
Оваа работа се дискутира за фанатиците како тебе да се спуштат малку на земја.

liomkd напиша:
Abe ajde ve molam ostajte gi tie filozofii nemojte da se tokmite so majmunite nemojte sramota e da se recit nie sme nastanati od majmuni,mnogu glupo zvuci.

А поубаво звучи дека сме настанале од кал и ребро?

Samara напиша:
Тешко е да се верува во нешто шо не постои, т.е. во нешто чиешто постоење никој го нема докажано.
Оваа работа се дискутира за фанатиците како тебе да се спуштат малку на земја.

А поубаво звучи дека сме настанале од кал и ребро?

Mozda za tebe i za pesimisti ko tebe i taka ke ostane...Koga i naucnici mnogu popametni od tebe miljon pati so svoite presmetuvanja dokazale deka bog postoi,i ke izleze nekoj ko tebe vaka da narecam pesimist i ke mi kazuva sonovi.

miljon pati poubavo zvuci nego da me narekuvaat Sin od majmun ili od prviot majmun....vaka braem znam deka sum nastanal od covek a tebe neka ti se zdravi i zivi majmunite mojs da si gi vidis vo zoloska gradina:vozbud:

Еве едно прашање????
Ако човекот настанал од мајмун ондак зашто има уште мајмуни?
Се знае нас не создал Бог.

IsusHristos напиша:
Еве едно прашање????
Epa covekot imal predok koj bil ist i kaj majmunot i kaj site vidovi na majmuni.

IsusHristos напиша:
Еве едно прашање????
Да но ова е сето генетичка случајност со човекот. Шансите сигурно биле 1:1000000 за да настане првиот разумен човек(можело да има компликации или промени дури и ситни нека се што ќе го смениле денешниот човек) но еве се случило. Ако е затоа зошто бог ако е праведен и сето тоа го направил човекот супериорен над сите други видови на живот? Зошто не направил некој баланс. Ако постојал тој баланс сега немало ни да може да се развие човекот. Дури и да не паднал тој метеор што ги истребил диносаурусите немало да можел цицачот да се развие во нај супериорен вид

StevoMC напиша:
Epa covekot imal predok koj bil ist i kaj majmunot i kaj site vidovi na majmuni.
:aplauz:
од мајмун настанале мајмуните и луѓето е тука си грешка.
еве да не сум во право ама знам дека сум тогаш кој го создал тој твој предок од кој настанале мајмуните и луѓето.или самиот си се создал. :icon_lol: не ме смеј.

liomkd напиша:
Se gresi vo pisenjeto gledas deka na site redici so golemo B imam pisano....Ok ako e po pat na evolucija ke mi objasnes kako ili pak od majmuni taka????Demek ti si sin na majmun ili pak bilo po pat na majmunite si nastanal!!!Abe ajde ve molam ostajte gi tie filozofii nemojte da se tokmite so majmunite nemojte sramota e da se recit nie sme nastanati od majmuni,mnogu glupo zvuci.Ako bese prikazna Bog ortace ke te nemase i tebe denes zato sto bez nisto nesto ne se prajt razberi...Nikoja zivotna forma ne moze da nastane od nisto pa da se napravi nesto ...Da ali toa e za tie sto saket da rezbarat a ne za tie sto sonuvaat ili pak uste se vo son....i taaa zemja sto ti ke vlezis i taa e nastanata od nesto ali ti toa ne go svacas...Pa izgleda zatoa sme ostanati tolku nazad zato sto ako veruvavme vo Boga tolku sigurno ke bevme ponapred ali cim vaka ubo ni se prajt mozda i poveke treba,ato sto ne sakame da razbereme nego sakame da ostaneme glupi.:tapp:

Epa taka ubavo, prvo imalo ednokletocni organizmi, pa potoa povekekletocni, so tekot na vremeto se pojavuvale se poslozeni vidovi se do covekot kako najsovrseno i edinsveno razumno sustestvo (pa dobro ne se bas site razumni). Vo najkratki crti ti ja objasniv evolucijata. Izvini ako ne ja objasniv dobro, no evolucijata e proces koj trael milioni godini i ne moze bas da se objasni so edna recenica. I sto ste se fatile so tie majmuni, toa e samo eden cekor (predposledniot) od patot na evolucijata!?

E, koa sme vise kaj toa kako nastanala zemjata, zemi citaj malce geografija, ne mislam da si go trosam vremeto da ti objasnuvam.

IsusHristos напиша:
еве да не сум во право ама знам дека сум тогаш кој го создал тој твој предок од кој настанале мајмуните и луѓето.или самиот си се создал. :icon_lol: не ме смеј.

Tocno e deka majmunite i lugeto imaat zaednicki predok. Toa e eden vid narecen australopitekus (ili vo prevod "juzen majmun"). A od sto nastanal toj ne znam, sum zaboravil i treba da proveram. Ama sigurno Bog ne go sozdal.

IsusHristos напиша:

значи, ти сакаш да кажеш дека адам бил мајмун...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom