Дали пушењето е навистина толку штетно?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 август 2012
Мислења
90
Поени од реакции
41
Насекаде слушаме дека пушењето е многу штетно, дека му штети на срцето, дека предизвикува рак на белите дробови, панкреасор, грлото и слично. Но дали пушењето е навистина толку штетно колку што слушаме? Ако пушењето е толку штетно, тогаш зошто некои луѓе кои пушат цел живот, живеат по 90+ години? Баба ми пуши од 40 години по 2 кутии 57 на ден, и сега има 82 години и е здрава како дрен. Јас мислам дека пушењето е штетно, но не до тој степен како што слушаме на телевизија и читаме по весници. Што мислите вие?

Никотинот уништува одредени бактерии и вируси, тоа е единствен бенефит од истиот што го знам.

Ова ми звучи оти бараш изговор за причината да продолжиш со пушење (во случајов си претпоставувам дека си пушач).
Се разбира дека е штетно и без понатамошна дискусија. Не е ова храна па да дискутираме до бесконечност кои предности се, кои маани. Од цигара имаш само негативни придобивки.
И примериве што ги спомнуваш не важат во сите случаи па да речиме, ете не е штетно. Исто ко да речиш, абе знам еден пријател падна од 4ти спрат и преживеа ништо не му е. Ама не значи дека секој втор што ќе го направи истото ќе помини без мака.

Насекаде слушаме дека пушењето е многу штетно, дека му штети на срцето, дека предизвикува рак на белите дробови, панкреасор, грлото и слично. Но дали пушењето е навистина толку штетно колку што слушаме? Ако пушењето е толку штетно, тогаш зошто некои луѓе кои пушат цел живот, живеат по 90+ години? Баба ми пуши од 40 години по 2 кутии 57 на ден, и сега има 82 години и е здрава како дрен. Јас мислам дека пушењето е штетно, но не до тој степен како што слушаме на телевизија и читаме по весници. Што мислите вие?
Зависи од генетика на секои поединци некој се отпорни од курелка, а некои не поднесува така и генетика еве и татко ми по две кутии и сега е здрав како дејство од лук :D

Sent from my HTC One using Tapatalk

Со секој повлечен дим остануваат одреден број на честици од никотин во белите дробови..се намалува капацитетот на белите дробови со што се поголеми задачи добива срцето бидејќи се полесно се уморува пушачот...ова е сигурното што доаѓа...да не почнам па за грла, ракови, макови :D

Се разбира дека не е. Тоа е се` дел од еден глобален заговор. Знаете кој прв почнал да води кампања против пушењето? ХИТЛЕР! Оттогаш неонацистите и илуминатите пробуваат да ја уништат индустријата за тутун којашто им е последна препрека до светската доминиција.

Е сега сериозното...

Се разбира дека е штетно. Внесуваш гасови, кои во поголема концентрација се смртоносни, дирекно во белите дробови, како можеш да очекуваш да не биде „толку“ штетно?

На Петко баба му може пуши 50 години и е жива-здрава, а на Трајко цигара немаше запалено па умре на 60 години, но тоа се поединечни случаи и не можеш да вадиш заклучоци, па ни претпоставки, врз основа на нив. Тоа е како да кажеш „претседателот зема плата 5.000 евра, како може да има сиромаштија во Македонија?“.

Гени се во прашање. Ако некој не му смета ризик, нека си пуши, ама кога ќе дијагностицираат рак на бели дробови после нема врачка. Тоа што одредени луѓе не виделе поекстремни негативни последици од пушењето не значи дека медицината греши. Се работи за факти, не теории.

Тутнот што го пушела баба ти и овој денешниов е многу различен. Секој стар човек ќе ти потврди дека порано квалитетот бил подобар од денешниов. Уште во време на СФРЈ извозот кој го правеле на тутун се рангирал со висок квалитет и добро котирал. Денеска е се тоа отрови, да не збориме за прскање и глупости. Се зависи од организмот на човекот. Две комшики на 68 години, двете пушеа по две кутии на ден. Едната умре од рак на грло, на другата како што кажува ништо не и е. И да дефинитивно смета и штетно влијае.

Јас мислам како што рекоа некои од членовите погоре дека зависи и од гените тоа.

Од многу работи зависи животниот век друже. Еве го дедо ми скоро 90 години наполни. Он живеел на село т.е сеуште живее се хранел како што треба си работел на нива што значи физички би спремен. Воздухот и водата на скала од 1-10 се со квалитет 20. Поголемиот дел од животот го поминал без многу грижи т.е не се нервирал за сметки и еден куп други нервози што ги имаме денес.

Во глобала според мене за долг живот клучни се неколку работи.

- Генетика
- Исхрана
- Животна околина (т.е воздух, вода, почва)
- Психички фактор(стрес)

Цигарите се лоши по здравјето поради хемискиот состав и зависноста која се создава што значи со што и да е ако претеруваш често е случај да има негативни последици.

Понатаму има показатели дека многу супстанци предизвикуваат рак. Прашај пушач ако не си самиот дали кашлањето и исфрлувањето шлајм секој ден е одлика на здрав човек.

П.С Толку ми е некако релативен термин. Како и да е нема сомнеж дека е многу штетно, а дали е толку или малку помалку не прави разлика.

пушењето цигари убива. доволно блиски ми зеде за да сум сигурен.

Уште ве лажат тоа комунистите - Цацко :icon_lol:

Шала на страна, многу глупи се тие споредби „овој пуши х кутии на ден и еве на 80 години е здрав, а овој цигара нема запалено и умре на хх години“. Ко демек цигарите детерминираат дали ќе живееш 50 или 550 години...

Jas pamtam moj pradedo, do posleden den sto se vika so cigara vo raka, a pozivea povekje od 100 god. AMA- cigarite (odnosno tutunot) im bil luksuz, ne se pusele 2 kutii na den, tuku 2 cigari-vitkani, od domasen tutun (najcesto). Ziveel najdolgo na selo, so periodi na zivot vo grad, ama nitu gradovite bile tolku zagadeni, nitu hranata. Na selo se znae-cist vozduh, domasna hrana (mleko, meso, ovosje, zelencuk...).
I pak kje kazam-najvaznoto- porano tutunot go koristele so um, so merka, i sigurno ne e isto edna vitkana cigara od domasen tutun (znaci bez hemikalii dopolnitelno staveni) i edno lule da se ispusat na den, i toa na cist vozduh, a drugo e 2 kutii na den od ovoj segasen tutun vo ovie zagadeni gradovi. Zatoa tie muabeti deka nekoj dedo pusel cel zivot i nisto ne mu bilo se isklucoci, ne se pravila, posebno denes. I kako bivs pusac mozam odgovorno da kazam-sekoj moze bez cigari-ako saka.

Со разни мирудии, не е тоа цигарата што беше. Имаше цигари и без филтер па не умираа како муви. Плус на баба ти времето имало качак, живеела на друг воздух, друга храна па и тие ствари амортизираат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom