Дали премолчувањето е лажење?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
ако гледаме така, тогаш премолчувањето во многу случаи е на форумов практика, а ако го споредиме со лажење...ке дојдеме до констација дека и не е далеку од вистината тоа.

Ne e lazenje,ednostavno e premolcuvanje na nekoja bolna vistina koja nekogas ne e moe da go serviram nekomu.

Премолчувањето не е лажење. За да излажеш треба да кажеш нешто. Скоро никогаш не премолчувам затоа што сакам работите да си бидат на чисто. А додека пак, ако мене некој ми премолчи нешто, многу се нервирам поради недовербата која ја гледа во мене таа личност...
Како и да е НЕКОИ РАБОТИ Е ПОУБАВО ДА ОСТАНАТ НЕКАЖАНИ
Се согласувам со гладиус. Мислам дека на луѓето што ти се блиски и што ти значат не треба да им премолчуваш ништо. А за оние другите... Епа некогаш и е боље да премолчиш за да не се најдеш во незгодна ситуација.

па сметам дека не е лага бидејќи за да биде лага треба да биде искажана а ова е само молк и не може да се дознае никаква информација без разлика дали е вистина или лага!!!!лично, практикувам премолчување!

Moe mislenje e deka premolcuvanjeto e poveke od laga,koga potoa ke mu kazes nekomu deka si znael a ne si kazal poloso e za tebe od kolku da si izlazal,lazenjeto nekogas moze da se prifati kako smeshka a premolcuvanjeto kako beganje od odgovornosta?

Според мене не е лага. Мислам дека има разлика помеѓу премолчување и лажење. Еве еден пример. Ако добиеш некоја слаба оцена во школо и не сакаш да им ја кажеш на твоите си ќутиш, меѓутоа тоа не го прави премолчувањето лага затоа што ако те прашаат твоите што си добил во школо, ти потенцијално можеш да им ја кажеш вистината. Додека во другиот случај, значи ако те прашаат твоите и ти им кажеш дека не те испрашале или си добил 5ка (а всушност си добил 2ка), е тогаш е лага.

Има многу видови на премолчувања, премолчување заради вистина, премолчување заради љубомора, премолчување заради искористување, премолчување заради оддолжување, премолчување заради лична корист итн. во сите случаи како последица се јавуваат веќе споменатите нешта (вистина, љубомора итн.).Од тука сметам дека премолчувањето е исто така лага која можеби со закон не е санкционирана па затоа и дилемата за тоа да или не за премолчувањето како диема постои. Сепак мислам дека премолчувањето е потешко од лагата затоа што непријатното чуство што останува посе него е потешко отколку лагата.Заради него ние потоа измислуваме се поголеми и поголеми лаги.

Ама кој е крајниот исход на премолчувањето кога другиот сепак не ја чул вистината?
Мислиш дека нема сто пати повеќе да го повредиш некого кога ќе дознае дека си прикрила информација отколку да му ја кажеш без разлика на последици? По мене тоа е фер однос меѓу двајца.

...и лажењето и премолчуањето секогаш завршува со нечија повреда..ама сепак мислим дека барем причина со која би се оправдала е дека не би сакала да го/ја повредам...и кога нешо би премолчила би се трудела тој/таа тоа никогаш да не дознае...кажано барем според мене дека помалце ќе го повредим кога ќе премолчам неголи да го лажам
....зарем не? А тоа дека секогаш на крај излага на лошо..да:toe:

...и лажењето и премолчуањето секогаш завршува со нечија повреда..ама сепак мислим дека барем причина со која би се оправдала е дека не би сакала да го/ја повредам...и кога нешо би премолчила би се трудела тој/таа тоа никогаш да не дознае...кажано барем според мене дека помалце ќе го повредим кога ќе премолчам неголи да го лажам
....зарем не? А тоа дека секогаш на крај излага на лошо..да:toe:

Зависи што се премолчува.
Ако премолчиш некоја информација (пр. за болест) за која знаеш дека другиот нема психички капацитет во моментот да ја прими и соодветно процесоира - тогаш е оправдано, позитивно премолчување.
Ако премолчиш информација за превара - тогаш не ќе да е баш. :)

Зависи што се премолчува.
Ако премолчиш некоја информација (пр. за болест) за која знаеш дека другиот нема психички капацитет во моментот да ја прими и соодветно процесоира - тогаш е оправдано, позитивно премолчување.
Ако премолчиш информација за превара - тогаш не ќе да е баш. :)
...Да ..во право си!
..ама еве пример...на журка си..а дечко ти е негде далеку..и онака со некој прво погледи..па запознавање..и онака страст се јавува таа вечер помеѓу вас и таа вечер завршуаш со него...и покрај тоа што го сакаш својот дечко...зарем нема подобро да премолчиш ..за да ја зачуваш врската или ќе му кажеш и готово? Сеа на пример би рекла нема никогаш да го варам..ама викам еве онака...под дејство на алкохол..онака сама неколку недели..и ете се десило..зарем поарно да му кажеш у овој случај...ја мислим не :toe: *само барем тој да не каже :pos2:

Ne e lazenje. A i koga ke premolcis nesto posle ne mozat da ti kazat deka si izlazal zatoa sto ne si kazal nisto, pa taka toa ne se smeta za laga.

Sekoj treba da bide iskren maksimum sto moze,no sepak jas znam mn pati da premolcam za sitni raboti,za da ne se karam za gluposti,poso sum mn izbuvliva i ne trpam nekoj da mi se dere,pa resavam da si prekutam...
koj ke kaze deka ne premolcuva i sekad zbori vistina-LAZE!!!
:toe:

Премолчувањето е лажење,затоа гледам многу да не премолчувам.а ако ме прашаат за нешто за кое ми е непријатно да одговорам тогаш им правам една финта која се вика не-одговор(не би им одговорил директно туку би им дал одговор доволно сличен и очигледен без тие тоа да го забележат).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom