Дали префрлувањето на Xenforo беше правилен избор, или требаше форумот да остане на vBulletin

• Креатор на темата Креатор на темата old_School_mk
  • Време на започнување Време на започнување

Дали префрлувањето на Xenforo беше правилен избор, или требаше форумот да остане на vBulletin

• Вкупно гласачи
    115
Ма дај, Win7 имал багови? Пола година без апдејти го возев на почетокот, ниту еден баг не видов, а беше видно побрз и постабилен од XP (со SP3 и сите могучи апдејти) кај мене. Зборам за 64 битна верзија. Со апдејтите само се подобрува Win7 со тек на времето, на пр. времето за бут ап итн.
Он топик, да мислам дека префрлувањето на XenForo беше исправна одлука, е сега да некои од тие недостатци што ги наведе олд скул мк не треба да се остават на страна, но сметам дека со апдејтите и новите верзии ќе се поправат тие недостатоци :) BTW скиновите се топ, сега го користам синиот (дефолтот) и стварно е и лесен за очи и добро изгледа, па сега Кајгана и без портокаловиот скин ми изгледа топ, иако порано ептен се држев до портокаловиот скин.
Да не идеме комплетно офтопик али барај бенчмаркови за win7 пред 7600 билд и winxp sp3 и ќе видиш кој беше подобар.

Ти си гарант еден од оние типови на кои Голф 2 ќе им биде најдобра кола цел живот.
Не сум голем фан на коли за да ти напраам некоја компарација, али тоа би било отприлика вака:
vBulletin да е Golf 5 на пример (пошто нели има нова верзија), а Xenforo некоја премиум кола која сеуште не е доволно тестирана и има некои глупи багови од типот сакаш да смениш у трета брзина, а оно ти мења у втора пошто си индијанец (алудирајќи на баговите со Опера).

Конкретно кажано, vBulletin редовно вадат нови апдејти, кои и без тоа го прават подобар од Xenforo. Досега не видовме ни еден апдејт за Xenforo, а одамна треба да се средат многу работи.
Затоа, како што рече Isac, не ќе беше лошо да се почекаше уште некое време за да се извади стабилна верзија од Xenforo пред да се префрла форумов на него.

Битна е забавата и дискусијата ако сака нека го префрлуваат и на Марс, не ми менува ништо.

Ти си гарант еден од оние типови на кои Голф 2 ќе им биде најдобра кола цел живот.
Го гласав ксенфорото погоре на анкетата, ама за голф 2-ка ќе речам дека спаѓа меѓу најдобрите (за на зима).
Посебно кога ќе го обуеш у нова зимска гума, парно до максимум, "Цеца" на ЦД да ти скока додека возиш,... абе, милина. Башка, ако идеш и оф-роуд додека има снег и бело е насекаде. Не можам да раскажувам, треба да се осети чувството.

Изгледот ми се свиѓа повеќе од вбулетин.
Иначе јасно е дека има багови ама верувам дека ќе се средат, има форумов потенцијал повеќе од вбулетин башка истите луѓе што го создадоа вбулетин го прават и ова така да мислам се ќе се среди.
Иначе за групер блокирај го ако си на мозила :D

Изгледот ми се свиѓа повеќе од вбулетин.
Иначе јасно е дека има багови ама верувам дека ќе се средат, има форумов потенцијал повеќе од вбулетин башка истите луѓе што го создадоа вбулетин го прават и ова така да мислам се ќе се среди.
Иначе за групер блокирај го ако си на мозила :D
На Опера сум, затоа и толку многу ме нервира форумов, пошто не е доволно компатибилен со овој прелистувач.
И иако самиот browser има вградено ad-blocker конкретно тој банер не може да се блокира.
На firefox може?

Јас ти препорачувам Chrome брз е и немам никакви проблеми со форумов.
Фајрфоксот е исто така добар а од Операта лично не сум задоволен.

На Опера сум, затоа и толку многу ме нервира форумов, пошто не е доволно компатибилен со овој прелистувач.
И иако самиот browser има вградено ad-blocker конкретно тој банер не може да се блокира.
На firefox може?

Да, јас ги имам дома сите 5 браусери. најчесто користам мозила а по потреба може и другите ама за блокирање адблок плус на мозилата адонот што е му нема рамен... Нема нешто што неможе да се блокира, на кајгана на пример немам ни една реклама :D

^^^ Може да се отвори тема за старите никови и кој сака нека си го пише таму стариот ник таму и ке си се најдат тие што се изгубиле :)
+1 предлог на место. Ацид - што викаш за вакво нешто барем привремено додека не се најде начин како може тоа да се реши со старите никови.

очекувам одговор од тебе на темава!

Не сум голем фан на коли за да ти напраам некоја компарација, али тоа би било отприлика вака:
vBulletin да е Golf 5 на пример (пошто нели има нова верзија), а Xenforo некоја премиум кола која сеуште не е доволно тестирана и има некои глупи багови од типот сакаш да смениш у трета брзина, а оно ти мења у втора пошто си индијанец (алудирајќи на баговите со Опера).

Конкретно кажано, vBulletin редовно вадат нови апдејти, кои и без тоа го прават подобар од Xenforo. Досега не видовме ни еден апдејт за Xenforo, а одамна треба да се средат многу работи.
Затоа, како што рече Isac, не ќе беше лошо да се почекаше уште некое време за да се извади стабилна верзија од Xenforo пред да се префрла форумов на него.
И Windows редовно вади апдејти, па не е најдобар... :)

Чисто информативно, со колку форуми на vBulletin, а колку на XenForo си стопанисувал (инсталирал, модерирал, одржувал, создавал addon-и) ти? Некако многу добро ги владееш vBulletin и XenForo, па во корист на дискусијата, би сакал да знам со кого дискутирам... :)

Кога сме кај багови и issues tracker-от за двата форуми, vBulletin има барем 10 пати повеќе пријавени багови од XenForo на годишно ниво. Секој што администрирал vBulletin форум знае дека за овој софтвер редовно излегуваат сигурносни дупки големи како мечкина путка. Фала богу што до сега не сме имале посериозни проблеми. И незнам дали знаеш, ама XenForo е дело на креаторите на vBulletin (на оној VB пред 2-3 години, кога сеуште личеше на нешто), кои откако го шитнаа софтверот решија да го направат XF. По нивното заминување и започнување на создавањето на XenForo, vBulletin само тапка во место.

Нема надеж во тој софтвер, незнам зошто воопшто се трудиш... :(

Ксенфоро е далеку подобар... сеа вие шо сте мрзи па плачите оти вака, оти не онака то е трето.

ама за голф 2-ка ќе речам дека спаѓа меѓу најдобрите (за на зима).
Особено ако запали од трет пат. Ако не пали, си наебал.

Посебно кога ќе го обуеш у нова зимска гума, парно до максимум, "Цеца" на ЦД да ти скока додека возиш,... абе, милина. Башка, ако идеш и оф-роуд додека има снег и бело е насекаде.
Oва тука го кажа, и немој на никое друго место... Со голф 2 офроуд во снег :cuc:

Јас ти препорачувам Chrome брз е и немам никакви проблеми со форумов.
Фајрфоксот е исто така добар а од Операта лично не сум задоволен.
Не се труди да ми препорачуваш browser. Барем не мене.

Да, јас ги имам дома сите 5 браусери. најчесто користам мозила а по потреба може и другите ама за блокирање адблок плус на мозилата адонот што е му нема рамен... Нема нешто што неможе да се блокира, на кајгана на пример немам ни една реклама :D
Адблок плус има малце чуден алгоритам за блокирање банери. Го гледа сајтот како целина, па потоа ги одделува елементите по табели и наведајќи се дека банерот се наоѓа во најнадворешната табела ќе биде блокиран (или ако има повеќе банери и сите се во надворешната - сите ќе бидат блокирани).
Ама имаше еден пример кај еден другар со програмов (додуша на хром беше али мислам дека е сеедно), користејќи го програмов на Замунда освен сите банери му беа блокирани и натписите за сортирање на торентите (едноставно ги немаше). Weird, huh? Послем 30 минутно чепкање низ програмов успеав да ги вратам, а да останат блокирани банерите. Сигурно има вакви багови и со други сајтови.
Од друга страна, Опера ги гледа сите банери како слики, а сите слики може да се блокираат со внатрешниот блокер. Бидејќи банеров не е слика туку add-on - не може да се блокира целосно (може само таа малата слика во средина на банерот).

Чисто информативно, со колку форуми на vBulletin, а колку на XenForo си стопанисувал (инсталирал, модерирал, одржувал, создавал addon-и) ти? Некако многу добро ги владееш vBulletin и XenForo, па во корист на дискусијата, би сакал да знам со кого дискутирам... :)

Кога сме кај багови и issues tracker-от за двата форуми, vBulletin има барем 10 пати повеќе пријавени багови од XenForo на годишно ниво. Секој што администрирал vBulletin форум знае дека за овој софтвер редовно излегуваат сигурносни дупки големи како мечкина путка. Фала богу што до сега не сме имале посериозни проблеми. И незнам дали знаеш, ама XenForo е дело на креаторите на vBulletin (на оној VB пред 2-3 години, кога сеуште личеше на нешто), кои откако го шитнаа софтверот решија да го направат XF. По нивното заминување и започнување на создавањето на XenForo, vBulletin само тапка во место.

Во прилично многу критериуми е најдобар. Најпродаван е, највеќе софтвер има за него, графички најсовршен е, прилично супер оптимизиран...

И немам менаџирано со ниеден форум. Сите тие забелешки ги кажувам од гледиште на корисник. Тоа дека vBulletin има барем 10 пати повеќе пријавени багови на годишно ниво сигурно се некои безбедносни пропусти кои ние корисниците не ги забележуваме, ама останатите видливи багови ги забележувавме и во vBulletin беа многу малку.
Не викам дека Xenforo нема да стане супер платформа, туку дека сеуште е рано и дека треба прво да ги исправат баговите со browser-ите и останатите ситни багови, па потоа да бидат компетентни.

Бидејќи ни 50 форума не го користат.Не викам дека не е добар, али 140$ e лиценца за xenforo, а 150$ e IPB.а IPB е многу подобар.

Бидејќи ни 50 форума не го користат.Не викам дека не е добар, али 140$ e лиценца за xenforo, а 150$ e IPB.а IPB е многу подобар.

Кажи ми дека се зезаш? :pos:

Да не цитирам поединечни мислења, само ќе кажам дека XenForo е светлосни години напред во споредба со vBulletin.
Конкретно за old_School_mk не знам колку си упатен во работата на овие два софтвери, ама по коментаров дека немаш одржувано или си раководел со некој форум кој работи на било кој од овие два софтвери не си достоен за коментираш кој е подобар, imho.

Инаку vBulletin откако го продадоа на Jelsoft Enterprises, буквално го уништија, а дечките кои го работеа vB во најдобрите денови си започнаа нов проект. Нормално е да има недостатоци бидејќи сѐ уште е на самиот почеток на развојот и уште многу работи треба да следуваат во верзиите кои доаѓаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom