Дали некој ја има оваа книга?

• Креатор на темата Креатор на темата Aleksandar2001
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 септември 2019
Мислења
77
Поени од реакции
72
Дали некој случајно ја има оваа книга и сака да ја продаде или скенира. Се разбира дека ќе платам.

Attachments

• EXmSpZ7WkKs3zxX.jpg_large.jpg
    EXmSpZ7WkKs3zxX.jpg_large.jpg
    454,3 KB · Прегледи: 18
Дали некој случајно ја има оваа книга и сака да ја продаде или скенира. Се разбира дека ќе платам.
Оди во библиотека ја има.
1717965562147.png

Библиотеките во МКД користат https://plus.cobiss.net/cobiss/mk/mk/bib/search
Можеш да го внесеш името на било која книга и да видиш дали ја има. Оди изнајми ја прочитај и врати ја.
Не копирај книги, посебно не македонски, многу тешко идат до пари авторите да можат да објавуваат нови.

Прегледај го приврзокот 419810

Можеш да го внесеш името на било која книга и да видиш дали ја има. Оди изнајми ја прочитај и врати ја.
Не копирај книги, посебно не македонски, многу тешко идат до пари авторите да можат да објавуваат нови.
Да те прашам дали имаш инфо дали сајтов е редовно ажуриран околу тоа кога книгата е повторно достапна? Чепкав и најдов една книга која има 84 примероци надвор од библиотека, па ми е малку чудно толкав интерес за книгата и сите примероци да не се достапни во библиотеката ако се земе во предвив фактот дека треба за 2 недели да се вратат.
1717980640741.png

Не е ли исто и од библиотека кога ќе изнајмиш?

Да те прашам дали имаш инфо дали сајтов е редовно ажуриран околу тоа кога книгата е повторно достапна? Чепкав и најдов една книга која има 84 примероци надвор од библиотека, па ми е малку чудно толкав интерес за книгата и сите примероци да не се достапни во библиотеката ако се земе во предвив фактот дека треба за 2 недели да се вратат.
Прегледај го приврзокот 419826
Претпоставувам дека не е чим има такви случаи, ама има број библиотеката, можеш да им се јавиш да прашаш. Мали се платите на луѓето што работат таму млад човек ретко работи таму, постариве потешко се снаоѓаат да внесат и ажурираат најверојатно заради тоа не е средено. А и можеби во екстремен случај стварно има 84 луѓе заинтересирани.
Не е ли исто и од библиотека кога ќе изнајмиш?
Не. Државата ги прибира тие средства од библиотеката. А државата кај нас ги реинвестира парите во помош на писатели. Е сеа колку се писателите можат да допрат до фондот и колкав е, е веќе тема за политика. Како и да е, најдобра опција е да ја купиш, ако веќе не ти треба, сакаш само да ја прочиташ не ја копирај изнајми ја. Копирањето е голема штета.
Кукулев го знам од Велес, вика стојам у печатница, влева дете со моја книга, вика ај копирај ми ја ваа "Патувањето на Петар Келеман". Ем ми е ќејф вика сум стасал да ме копираат, ем не ми е ќејф сум се вложил во таа книга да успеам да ја испечатам, лектор да платам, да поминам еден куп филтри и сеа ко ништо да не е, "ај копирај ми ја", за 10 минути ми се посра на трудот детево. Вика следна книга наместо да имам фонд спремен да си ја испечатам пак треба да се молам по спонзори. А копија е 200 денари 250, да ја купи нова 300.

Сакам книгата да си ја имам за мене.

Што би значело ова во подготовка 3 прим

Претпоставувам дека при прием назад книгите одат на подготовка(проверка) пред да бидат издадени на друг. Кога мене ми треба книга го користам порталот да проверам дали уопште ја има, а секоја библиотека има телефон, се јавувам дали е достапна за подигнување. Оти се случува да ја остави некој ако е побарана книгата и за саат два да ја земе друг а они да ажурираат(ако ажурираат) покасно на страницата.
Сакам книгата да си ја имам за мене.
Побарај ја во продавница за книги. Барем во Скопје има повеќе.

Тоа значи дека 84 примероци се на располагање за да се издадат за читање, а не дека се издадени за читање (моментално се во конкретната библиотека на полици).
Доколку се издадени ќе свети црвено и пишува до кој датум е издадена самата книга.

Книгите се во оддел за Каталогизација, пристигнале во библиотеката, заведени се во фондот но не се предадени во Одделот за издавање на книги и не се во магацин.
Кога ќе стигнат во магацин и ќе бидат спремни за издавање ќе свети зелено како во примерот погоре (доколку не се архивски примероци и доколку воопшто се издаваат надвор од библиотеката).

Автоматски се ажурираат статусите, така да нема каснење во ажурирањето, штом книгата е достапна, индикаторот ќе се промени.

Дали некој ја има осумката од ова издание? Доколку ја има, дали би постоела тенденција, волја или желба да ми ја поклони (пошто сум супер дечко, кој, на пример, внимателно ги вади пајаците од дома без да ги повреди (остава по два-три чисто за естетика))во најмала рака, или да ми ја продаде во најголема?

Кецот и десетката ги купив од тезга во Охрид пред мноштво години. Капа долу за царот што ги сочувал и не ги ожолтил како другине...

Значи осумката.
20240611_120449.jpg

@Генерал @Nik20
Во право сте, забуната ми настана бидеќи го гледав само делот од менито “Фондови во други библиотеки“, во “Фонд во избраната единица“ има јасен приказ кој примерок (по id број) е слободен, а кој земен. Додека во “Фондови во сите единици“, може да се види во кое точно одделение/подбиблиотека под “Браќа Миладиновци“ колку примерока има. Забуната ја направи она “ надвор од библиотека“ кај мојот првичен скриншат, што ме натера да помислам дека толку примероци се наоѓаат моментално надвор од библиотеката (земени). Благодарам на дообјаснувањето.

1718110628190.png

20250901_102843.jpg
Дали некој ја има оваа книга? Ми требаат двете, општиот дел и специјалниот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom