- Член од
- 17 септември 2019
- Мислења
- 77
- Поени од реакции
- 72
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Оди во библиотека ја има.Дали некој случајно ја има оваа книга и сака да ја продаде или скенира. Се разбира дека ќе платам.
Да те прашам дали имаш инфо дали сајтов е редовно ажуриран околу тоа кога книгата е повторно достапна? Чепкав и најдов една книга која има 84 примероци надвор од библиотека, па ми е малку чудно толкав интерес за книгата и сите примероци да не се достапни во библиотеката ако се земе во предвив фактот дека треба за 2 недели да се вратат.Оди во библиотека ја има.
Прегледај го приврзокот 419810
Библиотеките во МКД користат https://plus.cobiss.net/cobiss/mk/mk/bib/search
Можеш да го внесеш името на било која книга и да видиш дали ја има. Оди изнајми ја прочитај и врати ја.
Не копирај книги, посебно не македонски, многу тешко идат до пари авторите да можат да објавуваат нови.
Не е ли исто и од библиотека кога ќе изнајмиш?Оди во библиотека ја има.
Можеш да го внесеш името на било која книга и да видиш дали ја има. Оди изнајми ја прочитај и врати ја.
Не копирај книги, посебно не македонски, многу тешко идат до пари авторите да можат да објавуваат нови.
Претпоставувам дека не е чим има такви случаи, ама има број библиотеката, можеш да им се јавиш да прашаш. Мали се платите на луѓето што работат таму млад човек ретко работи таму, постариве потешко се снаоѓаат да внесат и ажурираат најверојатно заради тоа не е средено. А и можеби во екстремен случај стварно има 84 луѓе заинтересирани.Да те прашам дали имаш инфо дали сајтов е редовно ажуриран околу тоа кога книгата е повторно достапна? Чепкав и најдов една книга која има 84 примероци надвор од библиотека, па ми е малку чудно толкав интерес за книгата и сите примероци да не се достапни во библиотеката ако се земе во предвив фактот дека треба за 2 недели да се вратат.
Прегледај го приврзокот 419826
Не. Државата ги прибира тие средства од библиотеката. А државата кај нас ги реинвестира парите во помош на писатели. Е сеа колку се писателите можат да допрат до фондот и колкав е, е веќе тема за политика. Како и да е, најдобра опција е да ја купиш, ако веќе не ти треба, сакаш само да ја прочиташ не ја копирај изнајми ја. Копирањето е голема штета.Не е ли исто и од библиотека кога ќе изнајмиш?
Сакам книгата да си ја имам за мене.Оди во библиотека ја има.
Што би значело ова во подготовка 3 примДа те прашам дали имаш инфо дали сајтов е редовно ажуриран околу тоа кога книгата е повторно достапна? Чепкав и најдов една книга која има 84 примероци надвор од библиотека, па ми е малку чудно толкав интерес за книгата и сите примероци да не се достапни во библиотеката ако се земе во предвив фактот дека треба за 2 недели да се вратат.
Претпоставувам дека при прием назад книгите одат на подготовка(проверка) пред да бидат издадени на друг. Кога мене ми треба книга го користам порталот да проверам дали уопште ја има, а секоја библиотека има телефон, се јавувам дали е достапна за подигнување. Оти се случува да ја остави некој ако е побарана книгата и за саат два да ја земе друг а они да ажурираат(ако ажурираат) покасно на страницата.Што би значело ова во подготовка 3 прим
Побарај ја во продавница за книги. Барем во Скопје има повеќе.Сакам книгата да си ја имам за мене.
Тоа значи дека 84 примероци се на располагање за да се издадат за читање, а не дека се издадени за читање (моментално се во конкретната библиотека на полици).Да те прашам дали имаш инфо дали сајтов е редовно ажуриран околу тоа кога книгата е повторно достапна? Чепкав и најдов една книга која има 84 примероци надвор од библиотека, па ми е малку чудно толкав интерес за книгата и сите примероци да не се достапни во библиотеката ако се земе во предвив фактот дека треба за 2 недели да се вратат.
Книгите се во оддел за Каталогизација, пристигнале во библиотеката, заведени се во фондот но не се предадени во Одделот за издавање на книги и не се во магацин.Што би значело ова во подготовка 3 прим