Дали на овошјето и зеленчукот им се намали нутритивната вредност?

• Креатор на темата Креатор на темата sidel
  • Време на започнување Време на започнување
koj dedo koj jadel modificirana hrana be znaesh li ti deka nie bevme farmeri jadevme samo nashe jadenje dali imash poim koolku bevme slini stari luge shto se tuka shto jadele domashno prirodno se pojaki i poizdrzlivi od deneshnive mladi. Dali znaesh deka istite tie stari luge da gi pratish vo planina, ke pojdat bez teshkottia, a deneshnive mlladi edna visocinka ja kacuvaat so odmaranje. Mlekoto vo prodavnicite ne e mleko. Zoshto. Napise prirodno organsko mleko i ke pomislish deka si dobil prosvetluvanje ke ti dojde sila i se. So edna recenica kazano ke tti dojde dushata na mesto. I nemoj mene da mi kazuvash shto e prirodno a shto ne i kakvi se istite zasht jas imam jadeno cisto organska hrana so svoe seme sadevme. Jadevme organsko i sega gledam golema razlika od togashno vreme koga jadev organska hrana i deneshnava hemiska, gmo, otrovna, zagadena odnosno ebena nehrana. I od taa pricina otvaram vakvi temi so cel da se znae i da se spreci seto toa shto se slucuva. Zashto ako ne sprecime nie, nema koj drug da spreci. Inaku koga se raboti za informacii ne mozesh da veruvash na site poshto nekoi se lobisticki odnosno toa se creirani informacii od vlasnicite koi pravat gmo se red drugi raboti da ne nabrojuvam. A inaku ti izgleda ne imash probano cista organska hrana. Nie shto imame probano si zalime mnogu po nea. Zashto si glledame golema, ogromna razlika vo sila zdravje i tn. Pozdrav.

inaku sakam da se obratam do vlasnicite na forumov deka imam mal problem so prakanjeto mislenja se isprakaat po dva pati. Prviot pat ne go ispraka i ne go glledam komentarot a drugiot pat gledam copia.
Америка 100 години јаде прскани овошја и зеленчук па се најголемата сила во вселената а Македонецо пред 1 век со природни јадења не можевме едно востание успешно да напраиме.
Кој бе бара појќе планини, америка сега се телепортираат луѓе од едно место на друго. планираат населби на марс да прават, измислија сите погодности да ужива чоеко ти ги тераш да се враќаат во лепешки и да се серат зад куќа и се капат под олуци. Небаре сме праисториски луѓе па ќе јадеме бобинки и корења.

Америка 100 години јаде прскани овошја и зеленчук па се најголемата сила во вселената а Македонецо пред 1 век со природни јадења не можевме едно востание успешно да напраиме.
Кој бе бара појќе планини, америка сега се телепортираат луѓе од едно место на друго. планираат населби на марс да прават, измислија сите погодности да ужива чоеко ти ги тераш да се враќаат во лепешки и да се серат зад куќа и се капат под олуци. Небаре сме праисториски луѓе па ќе јадеме бобинки и корења.
ti totalno gi izmesha rabotite prvo ti izgleeda nesi informiran kolku amerikanci se bolni od hranata kolku luge se nesmasno debeli od taa hrana. Argentina od zemja na meso postana zemja na soja i shto se sluci od genetski modificiranata soja dalli gi imash vodeno onie morbidni sliki na deformirani novorodencinja od taa soja zenit treba 5 pati da go podmetnat plodot za prv pat da zabremenat od taa soja koja im ja podmetna taa tvoja najmoderna amerika. A inaku den deneska naucnicite se voshituvaat na coveckoto telo i imaat ushte bezbroj prashanja neodgovoreni za prirodata i covekot. A sega ti mi velish deka oni znaat se, demek se nekakvi bogovi, pa se shto ke napravat, se e dobro. Coveku te molam prvo informirajse za vladata vo senka(amerika) koja i ee celta i deka taa gi pravi sitee raboti pa posle ke pravime muabet

ti totalno gi izmesha rabotite prvo ti izgleeda nesi informiran kolku amerikanci se bolni od hranata kolku luge se nesmasno debeli od taa hrana. Argentina od zemja na meso postana zemja na soja i shto se sluci od genetski modificiranata soja dalli gi imash vodeno onie morbidni sliki na deformirani novorodencinja od taa soja zenit treba 5 pati da go podmetnat plodot za prv pat da zabremenat od taa soja koja im ja podmetna taa tvoja najmoderna amerika. A inaku den deneska naucnicite se voshituvaat na coveckoto telo i imaat ushte bezbroj prashanja neodgovoreni za prirodata i covekot. A sega ti mi velish deka oni znaat se, demek se nekakvi bogovi, pa se shto ke napravat, se e dobro. Coveku te molam prvo informirajse za vladata vo senka(amerika) koja i ee celta i deka taa gi pravi sitee raboti pa posle ke pravime muabet
Просечен животен век во Америка е 82 години а се хранат со генетска храна и ги има 320 милиони и водат војни на секаде и градат невидени чуда и прават и компјутери и коли и авиони и мотори и нишо не им фали газди се.
Овие шо се хранат здраво и џогираат секој ден умираат на 50 години гревои

Просечен животен век во Америка е 82 години а се хранат со генетска храна и ги има 320 милиони и водат војни на секаде и градат невидени чуда и прават и компјутери и коли и авиони и мотори и нишо не им фали газди се.

pogreshni informacii luge shto jadat gmo i da ziveat tolku godini. Ti dali gi imash videno glufcite shto se hranati so gmo hrana vo eksperimenti kolkavi kanceri imaat. I sega ako mi vellish deka gmo hranata e dobra a organskata llosha jas poveke ne ti odgovaram na komentarite poshtto ocigledno ne si informiran

Бев на мислење дека од природна храна и природни лекови нема предозирање . Век живеј век учи се , не било така . Еве ни живи докази , на форумов !

pogreshni informacii luge shto jadat gmo i da ziveat tolku godini. Ti dali gi imash videno glufcite shto se hranati so gmo hrana vo eksperimenti kolkavi kanceri imaat. I sega ako mi vellish deka gmo hranata e dobra a organskata llosha jas poveke ne ti odgovaram na komentarite poshtto ocigledno ne si informiran[DOUBLEPOST=1471112988][/DOUBLEPOST]

pogreshni informacii luge shto jadat gmo i da ziveat tolku godini. Ti dali gi imash videno glufcite shto se hranati so gmo hrana vo eksperimenti kolkavi kanceri imaat. I sega ako mi vellish deka gmo hranata e dobra a organskata llosha jas poveke ne ti odgovaram na komentarite poshtto ocigledno ne si informiran
шо иа врски глуфци со луѓе?
ја имам дома аквариум и внатре риби со години живеат под вода али чоек не може да живее под вода
и шо значи тоа?

21 век. Уште мислат дека ГМО е нешто лошо... :facepalm:

21 век. Уште мислат дека ГМО е нешто лошо... :facepalm:
Ако е 21 век немора да голатаме све што ни се сервира или да гониме покемони зш е 21 век, ко да овие претходно празна слама само млателе.
Не е темата гмо али кој се предностите и зш е потребно тоа гмо, ако треба да убедиме во нешто дек е ок во овој 21 век треба и да го докажеме.
Пробав да најдам податоци за америве и нивниот просечен животен век некако не ми се поклопуваат бројкиве со твоите ако може инфо за бројката од кај ја доби. А то дека некој има 320милиони знаеме на што се должи небаре од самата храна се намножиле ко зајци, и водењето војни нема допирна точка со животниот век, како и самиот развој на технологијата, и овде некому ништо не му фали како и таму али то е друга приказна.
За ова последново што подразбираме под здрава храна и месото и јајцава и млеково замене се здрави еве за некој не, ок си е знаеме луѓе кој у живот никад немаат спортувано каков фитнес, какво џогирање и остало па живееле далеку од овие кој тоа го практикувале постојано, ебеш му матер кој у животу цвика може само да се слика.

Ако е 21 век немора да голатаме све што ни се сервира или да гониме покемони зш е 21 век, ко да овие претходно празна слама само млателе.
Не е темата гмо али кој се предностите и зш е потребно тоа гмо, ако треба да убедиме во нешто дек е ок во овој 21 век треба и да го докажеме.
.

Баш така. Ако на фејсбук си прочитал дека ГМО е штетно од на бабати share не значи дека е. Во почетниот пост корисникот наведе дека тој мислил ГМО намалувало нутритивна вредност и затоа сакав и јас да го искоментирам тоа.

Во врска со храната односно (ово... и зеле,...)некои викаат после 90те почнува да се прави увоз на холандско семе во Македонија и со тоа започнува крајот на органското и почетокот на гмо производство. Инаку незнам колку е ок дека денес е зголемен про животен век во однос со порано ако се земат во предвид факторот на унапредување на медицината -тогаш и денес.

Баш така. Ако на фејсбук си прочитал дека ГМО е штетно од на бабати share не значи дека е. Во почетниот пост корисникот наведе дека тој мислил ГМО намалувало нутритивна вредност и затоа сакав и јас да го искоментирам тоа.
Ние можеме да влечиме конци и дека е штетно и дека не е но која е вистината кој бега од подобро но све треба да се докаже али пошто не е тема ај и да не забегуваме.

Пробав да најдам податоци за америве и нивниот просечен животен век некако не ми се поклопуваат бројкиве со твоите ако може инфо за бројката од кај ја доби.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy[DOUBLEPOST=1471124194][/DOUBLEPOST]
Во врска со храната односно (ово... и зеле,...)некои викаат после 90те почнува да се прави увоз на холандско семе во Македонија и со тоа започнува крајот на органското и почетокот на гмо производство. Инаку незнам колку е ок дека денес е зголемен про животен век во однос со порано ако се земат во предвид факторот на унапредување на медицината -тогаш и денес.
Холандија, просечен животен век 83 години....

gospode boze so kogo se dopisuvam na komu pisuvam. Gmo bilo dobro, kakva vrska imaat gluvciteso covekot eeeeeee dali sta padnati od mars bre so izvinenie no izgleda e taka
prvo informirajtese dobro na internet za se pa posle inaetetese na forumov ili ste nekoi lobisti. Drugo objasnuvanje jas nemam. Poshto jas sega ne mozam da. Pisam deka efektite na glufcite ke bidat isti i kaj covekot. Deka se napraveni mnogu istrazuvanja za gmo i e dokazano deka gmo e stetno. Osven toa temata e deka nutritivnite vrednosti(elementite) na hranata se namaleni poradi prskanje so pesticidi i so tekot na godinite nutritivnite vrednosti se namaleni duri na 96% shto e extremno losho poshto ako ne vnesuvame potrebni elementi, teloto ne moze da funkcionira kako shto treba i nema da moze da se bori protiv bolesti. I ako znaete nesto za toa, komentirajte ako ne jas ne mozam da drzam tutorial za site tie raboti shto sega gi zboruvate

...prvo informirajtese dobro na internet za se pa posle inaetetese na forumov ili ste nekoi lobisti. .... I ako znaete nesto za toa, komentirajte ako ne jas ne mozam da drzam tutorial za site tie raboti shto sega gi zboruvate

Некој сигурно се инаети на форумот.
Види, имаш многу непознавање окулу темата што си ја отворил. Тоа што си налетал на некој текст на интернет, ни те прави стручњак за нутритивни вредности на храна и ГМО ефекти, а уште помалку ти дава право да ни држиш “туторијали“ или обвинуваш за “лобисти“.

Во директен контекст на темата:
Не можеш да споредуваш нутритивна вредност на овошје сега кога се употребуваат пестициди и порано кога не се употребувале. Едноставна е причината - сега и порано не се работи за исти сорти !
Овошјето ( зеленчукот) низ годините мине низ постојан процес на измени и појава на нови сорти ( варијации ) со помош на селекција и хибридизација. Новите варијации имаат подобрување ( поголем принос, поголеми плодови ) но сигурно а имаат и минимални промени во нутритивен состав. Тоа нема врска со твоите убедувања дека тоа е поради прскање ?!

Друго, истиот став дека овошјето и зеленчукот немаат доволно витамини го имаат и лобистите на фармацевтските компании кои патем “добронамерно советуваат“ да се внесуваат дополнителни количини на витамини и минерали ( што случајно тие ги произведуваат и продаваат, нели )

Во поширок контекст на темата:
ГМО не мора да значи дека е опасно, лошо, штетно. Општо раширено е мислење дека ГМО е додавање на гени, пример од бактерија/вирус, на растенија ( како што има случаи ), но ГМО значи и секоја измена во генетскиот материјал ( генетска модификација ). Значи, ако имаш , пример, пченица што природно ја напаѓа некој штетник и за нормално производство се користи пестицид/хербицид, преку ГМ, со интервенција во генетскиот материјал се отстранува генот што е одговорен за заболувањето и добиваш пченица што нема потреба да ја прскаш со пестициди.
Е сега, точно е дека темата за ГМО е доста контровезна, поради тоа што науката нема сознанија како ГМО храна би реагирала на човечкиот организам после “х“ генерации и каде е крајот на тоа “играње Господ“, но некои благодети на ГМО се неоспорни - пример вештачки инсулин кој спасува животи - е добиен со генетска модификација (?) ( Шу праиме - да го забраниме и кој ги ебе дијабетичарите ?)

* * *
Ја разбирам твојата загриженост за здрава храна, ОК е тоа, ама како и се што е сменето така и храната и не можеш да враќаш назад.Нема да ги има повеќе старите сорти ! Како да ти доловам - ако имаш денес нова сорта пченица што дава принос од 8 тона/хектар, пред 30 години си имал пченица што давала род од 3 тона/хектар. Може да замислиш што би значело враќање назад, колку помалку храна и колку повисока цена би имала ? Исто е со целото овошје и зеленчук...

ПС. Твоите “сознанија“ за грозјето што лечи ќелавост и сл се нонсенс и не ги спомнувај повеќе. И смени тоа латиницата, боде очи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom