Дали на овошјето и зеленчукот им се намали нутритивната вредност?

• Креатор на темата Креатор на темата sidel
  • Време на започнување Време на започнување
Повеќе за ќелавост прочитав отколку за она што наменета темата али ок.
Не само што се прска некад некој производители буквално го троват овошје и зеленчук со разни препарати, кој ти внимава на кареница да не збориме и за начинот на примена, еве ќе земам пример јаболкото ти изгледа ко да е од пластика нема дамка на него.
Има разни видеа на кој може да се види прскање со цел нивно прерано зреење пример кај јагодите.
Али целта ѓи оправдува средствата сакаме све да ни е така фино на изглед, али само е на изглед тоа, така да верувам дека има вистина околу нутритивната вредност дек се намалила, е сеа тоа околу гмо е друга приказна.
Како и да е купете си сокче од ова 100% што е и уживајте :).

prvo toa beshe primer a vtoro nie lugeto zaboravivme na najvaznoto atoa deka kaj ovoshjeto i zelencukot se najvazni vitaminite i mineralite a ne goleminata i izgledot posto so prskanje se namalila vrednosta

Прскањето на плодовите е штетно ама и неопходно според мене. А и штетното е знак на прашање бидејки многу зависи од што и како е прскано. На пример прскање на дрвце од пестициди е океј се додека се изврши на време и плодот се конзумира после одреден период ( не знам колку денови точно беше). За жал никој не го почитува тоа бидејки време = пари, сигурно земјоделецот нема да ја обери нивата и да го чува плодот во подрум одреден период да помине дејството на хемијата. Секој сака да продаде одма.
Точно е дека е неопходно денес во ова време али со правилен избор на препарат, башка кој е малку по упатен може и подобро да објасни за препарати кој се користат на база екстракт од коприва и т.н кој се и органски, а се употребуваат и имаат ефекти мада кај нас во земјоделски аптеки тешко да најдеш.
По бербата плодот нема можност за чистење од тие хемии, ако не се лажам незнам на кој начин ко е на дрво то е друго.[DOUBLEPOST=1471036091][/DOUBLEPOST]
prvo toa beshe primer a vtoro nie lugeto zaboravivme na najvaznoto atoa deka kaj ovoshjeto i zelencukot se najvazni vitaminite i mineralite a ne goleminata i izgledot posto so prskanje se namalila vrednosta[DOUBLEPOST=1471035284][/DOUBLEPOST]

prvo toa beshe primer a vtoro nie lugeto zaboravivme na najvaznoto atoa deka kaj ovoshjeto i zelencukot se najvazni vitaminite i mineralite a ne goleminata i izgledot posto so prskanje se namalila vrednosta
Епа зато ко ќе ти дојдат гости принеси им пример еве сега е берба на сливи модри кој не се третирани со пестициди и гарант ќе ти најдат некој со црви да видам дали ќе ти ги јадат.

Точно е дека е неопходно денес во ова време али со правилен избор на препарат, башка кој е малку по упатен може и подобро да објасни за препарати кој се користат на база екстракт од коприва и т.н кој се и органски, а се употребуваат и имаат ефекти мада кај нас во земјоделски аптеки тешко да најдеш.
По бербата плодот нема можност за чистење од тие хемии, ако не се лажам незнам на кој начин ко е на дрво то е друго.[DOUBLEPOST=1471036091][/DOUBLEPOST]
Епа зато ко ќе ти дојдат гости принеси им пример еве сега е берба на сливи модри кој не се третирани со пестициди и гарант ќе ти најдат некој со црви да видам дали ќе ти ги јадат.

da no so toa treba da svatime deka i na nas ni nosi shteta prskanite plodovi

Не го дочитав воведниот пост зошто ме заболеа очиве од латиницата, ама од следниве кометари сватив шо сакал да кажит авторот.
Он: Прскањето немат никаква врска со губењето на минералите во овошјето/зеленчукот. То шо го имат повлечено растението од земјата то си останвит и немојт нигде да ојт зошто растението било испрскано. Елементите неможат да се претворат од еден во друг освен со нуклеарна реакција.
Прскањето е неопходно за да се одржит масовното производство, а воедно и не е до толку штетно колку шо си мислиме ние.
За келавоста: таа се должи на генетски фактори. Ако телото е програмирано да произведува повеќе тестостерон од шо е потребно (дури и многу минимални количини), настанува келавост. Дури и мое професионално мислење е дека ако некои препарати се естроген и/или прогестерон-лике (хемиски личат и имаат дејство како женски хормони) кои го намалуваат ефектот на тестостеронот, истовремено ја намалуваат и келавоста. Just sayin..

e aman be bekate od koneksto nerekov deka mi porasna kosa od grozje, temata e deka nutritivnata vrednost e opanata jas nesakam da navreduvam no kakvi luge ste. Namesto da se zagrizite za toa voe se sheguvate. Pa dali ovaa tema e za sheguvanje ili ke bidete ramnodushni kako gmo pa ke sedime so vkrsteni race. Jas ovaa tema ja otvoriv po shto e seriozna rabota i da se znae. Pa vie si znaete so neserioznite komentari.[DOUBLEPOST=1471034940][/DOUBLEPOST]
e aman be bekate od koneksto nerekov deka mi porasna kosa od grozje, temata e deka nutritivnata vrednost e opanata jas nesakam da navreduvam no kakvi luge ste. Namesto da se zagrizite za toa voe se sheguvate. Pa dali ovaa tema e za sheguvanje ili ke bidete ramnodushni kako gmo pa ke sedime so vkrsteni race. Jas ovaa tema ja otvoriv po shto e seriozna rabota i da se znae. Pa vie si znaete so neserioznite komentari.
Во 50тите години кога ни пестициди ни ГМО не се користеше просечен животен век во Македонија беше 60 години
Денес со сите зрачења ХАРП прскања генетики... е 76 години

nee
Во 50тите години кога ни пестициди ни ГМО не се користеше просечен животен век во Македонија беше 60 години

ne e tocno, jas imam baba koja ima 100 godini tie bile prirodno hranati a ima i dosta drugi luge koi se dosta stari.

nee

ne e tocno, jas imam baba koja ima 100 godini tie bile prirodno hranati a ima i dosta drugi luge koi se dosta stari.[DOUBLEPOST=1471091646][/DOUBLEPOST]nee

ne e tocno, jas imam baba koja ima 100 godini tie bile prirodno hranati a ima i dosta drugi luge koi se dosta stari.
Точно е само шо ти недостасува знаење и школо па да разбереш шо е просечно животна доб

i
informacijata deka ponapred ziveele pomalku ti e netocna[DOUBLEPOST=1471092574][/DOUBLEPOST]i
informacijata deka ponapred ziveele pomalku ti e netocna
дека бабати живеела стотка? на жена ми дедо и на село живееше умре на 37 и сега шопрајме? Од 6 деца само 2 поживееа над 60, две им умреа како малечки деца и 2 умреа под 50 години....
имаш статистички податоци, пред 2000 години просек беше 30 години а тогаш никој ништо не прскаше сите живееа природно на чист воздух, пиеа изворски води и јадеа пиродна храна

nee

ne e tocno, jas imam baba koja ima 100 godini tie bile prirodno hranati a ima i dosta drugi luge koi se dosta stari.[DOUBLEPOST=1471091646][/DOUBLEPOST]nee

So ne? Vo 50-tite godini koga babati imala 35 godini ja ozracil HAARPO i jadela prskani ovosje i zelemcuk za da sea napravi 1 vek zivot!!!111!!1

дека бабати живеела стотка? на жена ми дедо и на село живееше умре на 37 и сега шопрајме? Од 6 деца само 2 поживееа над 60, две им умреа како малечки деца и 2 умреа под 50 години....
имаш статистички податоци, пред 2000 години просек беше 30 години а тогаш никој ништо не прскаше сите живееа природно на чист воздух, пиеа изворски води и јадеа пиродна храна

procackaj po intrnrt za hinduzite pa ke vidish shto znaci neprskana hrana i kolkav im e zivotot zaradi toa. Covek da vi kaze gmo e shtetno ke recete ajde be ne lazi toa ne e vistina spored novite istrazuvanja i tn...
taka mi lici ova.

е ај да прочачкаме
1.jpg 2.jpg 3.jpg 3.png

ова ти е се “оригинал’ природни производи, како шо ги јадеа нашите претци, лубеница од 17 век, па морков до почеток на 20 век, па пченка, па праска каква шо треба да биди, 2,5 сантими со 35% коска..
И дедоти и прадедоти јадеше модифицирана храна, и ние јадиме и нашите деца ќе јадат.

денешниот Македонец за разлика од Македонецот од пред 100 години, живее подолго, има поголема висина, поголем обим на граден кош, поголема тежина и поголема висина (податоци во книгата Македонци од др.др. Хаџи Константинов)

е ај да прочачкаме
Прегледај го приврзокот 154354 Прегледај го приврзокот 154355 Прегледај го приврзокот 154356 Прегледај го приврзокот 154357

ова ти е се “оригинал’ природни производи, како шо ги јадеа нашите претци, лубеница од 17 век, па морков до почеток на 20 век, па пченка, па праска каква шо треба да биди, 2,5 сантими со 35% коска..
И дедоти и прадедоти јадеше модифицирана храна, и ние јадиме и нашите деца ќе јадат.

денешниот Македонец за разлика од Македонецот од пред 100 години, живее подолго, има поголема висина, поголем обим на граден кош, поголема тежина и поголема висина (податоци во книгата Македонци од др.др. Хаџи Константинов)
е ај да прочачкаме
Прегледај го приврзокот 154354 Прегледај го приврзокот 154355 Прегледај го приврзокот 154356 Прегледај го приврзокот 154357

koj dedo koj jadel modificirana hrana be znaesh li ti deka nie bevme farmeri jadevme samo nashe jadenje dali imash poim koolku bevme slini stari luge shto se tuka shto jadele domashno prirodno se pojaki i poizdrzlivi od deneshnive mladi. Dali znaesh deka istite tie stari luge da gi pratish vo planina, ke pojdat bez teshkottia, a deneshnive mlladi edna visocinka ja kacuvaat so odmaranje. Mlekoto vo prodavnicite ne e mleko. Zoshto. Napise prirodno organsko mleko i ke pomislish deka si dobil prosvetluvanje ke ti dojde sila i se. So edna recenica kazano ke tti dojde dushata na mesto. I nemoj mene da mi kazuvash shto e prirodno a shto ne i kakvi se istite zasht jas imam jadeno cisto organska hrana so svoe seme sadevme. Jadevme organsko i sega gledam golema razlika od togashno vreme koga jadev organska hrana i deneshnava hemiska, gmo, otrovna, zagadena odnosno ebena nehrana. I od taa pricina otvaram vakvi temi so cel da se znae i da se spreci seto toa shto se slucuva. Zashto ako ne sprecime nie, nema koj drug da spreci. Inaku koga se raboti za informacii ne mozesh da veruvash na site poshto nekoi se lobisticki odnosno toa se creirani informacii od vlasnicite koi pravat gmo se red drugi raboti da ne nabrojuvam. A inaku ti izgleda ne imash probano cista organska hrana. Nie shto imame probano si zalime mnogu po nea. Zashto si glledame golema, ogromna razlika vo sila zdravje i tn. Pozdrav.

inaku sakam da se obratam do vlasnicite na forumov deka imam mal problem so prakanjeto mislenja se isprakaat po dva pati. Prviot pat ne go ispraka i ne go glledam komentarot a drugiot pat gledam copia.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom