Дали македонскиот народ е снобовски?

• Креатор на темата Креатор на темата Werther
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонскиот народ е снобовски?

• Вкупно гласачи
    89
W

Werther

Гостин
Дефиниција за снобови:Снобови се верува дека некои луѓе се инхерентно инфериорни во однос на другите од различни причини на пример:интелект, богатство, образование, потекло, класа, вкус, убавина, националност, итн. Често во форма на снобизам се одразуваат лични снобовски атрибути. На пример, заеднички снобизам на богатите е верувањето дека богатството е или причина или последица на супериорност, или и двете.
Ја отварам темата кратко и јасно,без да наведам причина зошто.Ако има ваква или слична тема избришете ја,преместете ја...Само сакам да ве замолам без тролање бидејќи сакам да се развие сериозна дискусија околу ова прашање.

" Снобови се верува дека некои луѓе се инхерентно инфериорни во однос на другите од различни причини на пример:интелект, богатство, образование, потекло, класа, вкус, убавина, националност, итн. "
Па зависи за кој случај станува збро некогаш имам слушнато не само кај нас туку кај повеќе Балкански народи како се искажува некоја инфериорност али во секој случај не ти е дефинирано прашањето од "национална инфериорност" до "економска" има многу разлика :)

Ние сме да му умре козата на комшијата а ако може и комшијата нека умре. Додека ако дојде комшија од другата зграда, сереме пред него како е прљав влезот и неаме струја за да биде осветлен навечер.
Ние не сме снобови, само сме несигурни во себе и затоа глумиме снобови, да не приметат другите како си „неаме поима“.

Ова може да се сфати и на индивиуално и на национално ниво.

Апла снобовски....поснобови од нас здравје! :)

" Снобови се верува дека некои луѓе се инхерентно инфериорни во однос на другите од различни причини на пример:интелект, богатство, образование, потекло, класа, вкус, убавина, националност, итн. "
Па зависи за кој случај станува збро некогаш имам слушнато не само кај нас туку кај повеќе Балкански народи како се искажува некоја инфериорност али во секој случај не ти е дефинирано прашањето од "национална инфериорност" до "економска" има многу разлика :)
Еве ќе го предефинирам прашањето "економска инфериорност" ме интересира повеќе...Иако во земјава е многу важно потеклото има доста теми на форумов еве на пример една понова "Скопје или Провинција" и почнува да ми се гади од ваквите поделби,но тоа е...Сакам останатите кој ќе коментирате да дадете мислење за "економската инфериорност".

Еве ќе го предефинирам прашањето "економска инфериорност" ме интересира повеќе...Иако во земјава е многу важно потеклото има доста теми на форумов еве на пример една понова "Скопје или Провинција" и почнува да ми се гади од ваквите поделби,но тоа е...Сакам останатите кој ќе коментирате да дадете мислење за "економската инфериорност".
Таа релација град - село искрено не ме занима многу многу :) А иначе како народ сме тотално во аут отидени воопшто немаме некаква гордост и економски сме ЕПТЕН слаби така да не барај од Македонец некаква гордост или нацизам . Да би биле како германците а да би живееле на Балканот друга песна ќе беше :)

Таа релација град - село искрено не ме занима многу многу :) А иначе како народ сме тотално во аут отидени воопшто немаме некаква гордост и економски сме ЕПТЕН слаби така да не барај од Македонец некаква гордост или нацизам . Да би биле како германците а да би живееле на Балканот друга песна ќе беше :)
Епа тоа ми е чудно на мене бидејќи сме економски слаби,а кога да прошеташ еве во случајов Скопје(бидејќи од Скопје сум неможам да кажам за останатите градови) елитните кафичи,ресторани се полни,се повеќе луѓе гледам кои носат скапа гардероба,скапи мобилни телефони итн. е како е тоа можно затоа што нели важиме за сиромав народ...Дали Македонскиот народ пробува да си го купи угледот со купување на скапа гардероба,скапи мобилни телефони,скапи коли итн.Е сега ти најверојатно ќе ми кажеш дека јас тие луѓе кои сум ги видел со сите тие телефони,коли и друго се само еден мал дел,но не е така се повеќе луѓе може да се заприметат со сите овие скапи работи...
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 02:17 ---
Поснобовски нешто од да гласаш сам за себе да дека си сноб нема:)
Па добро е да се искритикуваш самиот себеси понекогаш...

Македонскиот народ? Па не може сите да бидат снобови.
Можеби јас сум, ама некој не е

у скопје се повеќе такви буљафчиња што мислат ќе живеат до 101 од на татета џепот. Кај нас у другите градови оваквите мрсулковци се бројат на прсти.

Кога станува збор помегу нас сме, ама кога се странци у прашање тогаш сме супер. Како народ во глобални рамки НЕ, локално ДА.

Не само ние, сите се снобови ако глеаме спродер ова, јави ми ако најдеш некоја држава што нема снобови.

Dzabe da si snob ako nemas ni gram vo tebe blagorodnicko , toa ti e isto koga seljak ke frli opincite na tavan i ke oblece lakovana kondura a ustvari potajno ke go tera nesto i ke saka da zgazne u izmetot so niv ..znaci gabe im e see :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom